kjuta 16.11.2016 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Czy zamierzasz założyć elektroniczny automat sterujący szybrem na doprowadzeniu powietrza? o matko nawet nie wiem że takie coś istnieje warto takie coś zainstalować ? potrzebuję do tego jakiegoś kabelka elektrycznego ? wybacz banalne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 16.11.2016 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Słusznie cię to martwi, bo trzeba będzie zakładać redukcję. Po co taki kolos ta rura? JAk mówią zduni, to przerost formy nad treścią. Zasada prawidłowego ciągu jest taka, że średnica komina powinna być 2 razy co najmniej większa od średnicy doprowadzenia powietrza. A gdzie tu jest stopa fundamentowa pod kominek? I jaki ten kominek ma być, w sensie ile waży? A to, że taka pokręcona, to ma znaczenie gdyby się czymś zatkała. Jak to udrożnić? Bez doprowadzenia tzw. powietrza pierwotnego (czyli bezpośrednio do paleniska) kominek będzie dymił na salon, ogień po zamknięciu drzwiczek gasł, a w przewodach dymowych będzie się odkładał kreozot, co grozi kiedyś pożarem w kominie. pod kominek miałam robioną stopę/prostopadłościan dodatkowo przy krzyżowych ławach fundamentowych mój zdun polecał 150 średnicę, a minimum 120, moi instalatorzy zamontowali 160, zmienić do minimum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.11.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Tu chyba chodzi właśnie o poziom nad posadzką zewnętrzną ja mam kanał wentylacyjny płaski 220x90 można łączyć przejściówkami płaski z rurą okrągła bez problemu są też redukcje. U mnie kratka zewnętrzna wypadła pod tarasem ale mam na legarach czyli nie zasypie a jest dostęp powietrza. Nie wiem w jakim miejscu wypada to u Ciebie jeśli będziesz robić taras wylewany albo z kostki to trzeba będzie taki kominek wyprowadzić nad poziom tego tarasu, albo za opaskę. Daliśmy płaski kanał też w wylewkę nie miałam pod chudziakiem w miejscu kominka i rury poszła dodatkowa siatka zbrojeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 16.11.2016 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 wypada pod oknem kuchennym, czyli nad rurą dać jeszcze zbrojenie ? to się daje na styropian ? mam na myśli kuchnię bo rura przechodzi mi przez kuchnię 220 na 90 to też dość duży otwór, masz to sterowanie szybrem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.11.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Nie mam sterowania, a daliśmy na rurę tylko nad nią i pod kominkiem styrodur ten twardy co daję się w garażu.Zbrojenie na styro. Nie wiem w którym miejscu chcesz poprowadzić kanał w kuchni ale on będzie wychładzać daj pod szafkami bo będziesz mieć efekt zimnej podłogi w tym miejscu przy podłogówce. Kanał duży lepiej taki niż za mały ale płaski i dobrze się zmieścił, wszystko zależy od modelu kominka jaki kupisz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 16.11.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 kjuta, szkoda, że nie zainstalowaliście płaskiego kanału wentylacyjnego, tak jak pisze Bejaro. Na zewnątrz się przekuliście, to teraz można dac kolanko podjechać do góry,żeby powietrze nie szło bardzo zimne z samego dołu i żeby nie zasypało śniegiem. My wyciągnęliśmy na jakiś metr do góry, ale od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.11.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Bejaro, płaski kanał zgodnie z fizyką musi mieć większy przekrój niż okrągły, bo powietrze ma jakieś tam inne zawirowania. Doloty powietrza we wkładach nawet tych największych są maksimum 125 mm średnicy, ale można zakładać redukcje. Sterownik, to taka chytra sztuka, która na podstawie danych o temperaturze powietrza w obudowie wokół wkładu zamyka bądź otwiera szyber na dolocie. W ten sposób można zaoszczędzić ilość spalonego drewna i mieć sporą gwarancję, że kominem mniej ciepła ucieka.Jeśli jednak kominek ma być używany bardziej okazyjnie, to nie ma się co w takie urządzenie bawić.Faktycznie potrzebne jest doprowadzenie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 17.11.2016 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 dzięki za opinie kanał mogę jeszcze zmienić i chyba tak zrobię, muszę przemyśleć, mam trochę na głowie, dzieciaki wszystkie 3 miały grypę żołądkową i w końcu mogę trochę czasu poświęcić na budowę mam pytanie o gniazdko odkurzacza centralnego w kuchni, zastanawiam się nad flexy wall'em i tak myślę, aby go schować z widoku i dać do spiżarki a może jednak umieścić pod zlewem, dobra lokalizacja ? czy schylanie się będzie wykańczające ? na jakiej wysokości dać flexa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.11.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Chodzi Ci o taki? http://centralneodkurzacze.eu/public/system/images/products/586/1008-zoom.jpg Mam zaplanowany w pralni i garederobie przy wejściu ten model ma krótki wąż i wygodniej mieć go wyżej. W kuchni w wąskiej szafce mam takie podobne coś.. http://centralneodkurzacze.eu/public/system/images/products/574/973-zoom.jpg żródło tu http://centralneodkurzacze.eu/katalog/produkt/vroom-kitchen-box-6-2mb/574 Centralnego jeszcze się nie dorobiłam więc na razie to tylko moje wydaje mi się ... Jednostkę zamontujemy w garażu na wiosnę bo dopiero od dwóch tygodni mam nareszcie miejsce na drugi samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.11.2016 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Bejaro to kuchenne ile ma długości wąż ? ciągle zastanawiam się nad zmianą rury 160 na płaski prostokątny kanał, czy w tym miejscu będzie wyczuwalnie zimniej ? w końcu ile tego styropianu będzie na rurze tylko 5 cm , na płaskim byłoby 12 cm... eh te dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 18.11.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ten co wkleiłam 6,2 mb Tu 7,4 mb jest zdjęcie w szafce kuchennej akurat pod zlewem ale ja mam w osobnej bo mam sortownik pod zlewem niby by się zmieścił z tyłu z boku nie byłoby szans,ale miałam obawy że będę rura zgarniać śmieci jak będzie kosz wypełniony z górką..... Chyba nawet są dłuższe widziałam gdzieś o tu nowość można w ścianę albo szafkę zamontować http://sklep.odkurzaczexxl.pl/pl/p/Leo-Twist-kaseta-z-wezem-zwijanym-na-bebnie-o-dlugosci-9-m/1276 Jest wersja 12 mb i mnóstwo innych zerknij sobie. http://centralneodkurzacze.eu/katalog/produkt/vroom-polly-60-7-4/382 Kanał dałam płaski więc styro więcej ,dlatego taka decyzja, ale leci pod scianą i zabudową kominka mam tam z boku półkę na drewno i kanał pod spodem, pomacam dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.11.2016 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 nie pomyślałam o koszu na śmieci do sortowania, może jednak dam to gniazdo do spiżarki, schowam je wizualnie i miejsca nie zabiorę w szafkach zmieniam tę rurę na kanał, dzięki Bejaro czerpię z Twojego doświadczenia i wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 18.11.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 http://sklep.odkurzaczexxl.pl/pl/p/Speed-Leo-zestaw-szybkiego-sprzatania/1055 Mało miejsca zajmuje takie cudo ale ma 5 mb i chowasz w cokole http://sklep.odkurzaczexxl.pl/userdata/gfx/c6ab58723c75ec688c73f1e351da6551.jpg Ja chyba wolałabym takie ale chciałam dłuższy wąż choć może tu wystarczy zmienić na dłuższy pytanie czy zmieści się w szufladzie , pod 90 tką chyba tak ale pogadaj z instalatorami .... Zdecydowałaś się na terminy wylewek tynków jak tam gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.11.2016 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 zastanawiałam się nad tym i jednak doszłam do wniosku, że w spiżarce sobie zrobię i albo flexy wall albo vroom'a albo na stałe będzie tam wąż, ale to ostatnie rozwiązanie po napisaniu już wydaje mi się mało rzeczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 21.11.2016 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 heloł ) dopiero teraz dojrzałam że pytałaś o wylewki i gaz facet od wylewek się nie odezwał, po 9 zacznę dzwonić, poszukam też innych kontaktów na razie instalacje jeszcze się robią, w tej chwili trwa układanie styropianu gaz, mam skrzynkę, instalację wewnątrz, a licznik i oficjalne podłączenie do gazu dopiero po zamontowaniu kotła i przeglądzie kominiarza, czyli najpewniej na wiosnę byłam wczoraj na budowie i oglądałam pokój córki, to niesamowite jak ułożenie styropianu nadaje już wyobrażenia o wielkości pokoju, takiej realnej, będzie miała super pokój, w miarę duży, ustawny, z dużym oknem i pięknym widokiem to takie chwile, dla których warto budować choć jak wchodziłam po schodach, to ciągle nie umiem sobie wyobrazić, że kiedyś codziennie będę tak wchodziła ... miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 21.11.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Hejka Dawno żadnych fotek domku nie wrzucałaś, daj oczy nacieszyć Choćby tym widokiem z okna, o którym piszesz. Buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 22.11.2016 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 hej mother! poprosiłam męża o fotki, ale na razie to nierealne, ekipa 5 chłopa układa styropian i nawet nie ma jak przejść, piątek koniec instalacji, więc w weekend parę fotek zrobię niby miałam elektryka przemyślanego w pomieszczeniach mieszkalnych, ale pomieszczenie gospodarcze było zrobione na aby aby, jakoś nie umiałam sobie wyobrazić, że potrzebuję gniazdka do rekuperatora czy odkurzacza centralnego albo uzdatniacza wody czy zasobnika na wodę, jakaś pomroczność mnie ogarnęła... całe szczęście wszystko do zrobienia czym miałyście wypełniane dziury w stropie dookoła rur wod-kan ? moi robią na piankę i jakoś to mnie nie przekonuje.. co ta u Was ? buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 24.11.2016 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 hej dziewczyny ) mam pytanie odnośnie garażu i odpływu liniowego, posiadacie takowy ? jak u Was jest to rozmieszczone i w jaki sposób wypływa na zewnątrz ? spadek macie kopertowy czy w kierunku bramy ? poniewczasie przypomniał mi się odpływ liniowy pod prysznic i wylewka, nie pamiętam jak u mnie jest rozwiązana sprawa odpływów łazienkowych, jedynie kojarzę do wanny, jaki spadek należy zachować ? wylewka jakiej grubości pod prysznic ? pomożecie ? buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 24.11.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Chciałabym Ci pomóc, ale u mnie ani rury przez strop przechodzić nie będą, ani garażu nie mam, ani jeszcze wylewek... Co do garażu to wymyśliłam, że można rynny zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 24.11.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Nie będą przechodzić?A jak zrobicie odpowietrzenie kanalizy? U mnie przechodzą do odpowietrzenia kanalizy i okapu no i od reku.... Uszczelnialiśmy wpychając styro i piana....potem taśma przy wykończeniówce łącząca kanał z rurą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts