Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emilko jesteś błyskawiczna, już oglądam :)

chociaż chyba powinnam o oknach nie myśleć, a o dachówce, okna wstawię później, a teraz miałam już dziś 4 telefony od firm robiących mi kosztorysy na konstrukcję dachu, rekuperację, od wykonawcy i hurtownika materiałów budowlanych

musiałam na szybko dowiedzieć się co to łaty, kontrłaty i deska czołowa ;) najpóźniej w poniedziałek/wtorek będę podpisywała umowę dotyczącą wiązarów dachowych, tak, aby na 22 tydzień 2015 roku, czyli ostatni tydzień maja były gotowe i zamontowane

jak długo czeka się na dachówkę ?

miałam już jakieś przemyślenia dotyczące dachówki, ale pewnie już się zdezaktualizowały ;) na razie czekam na wycenę

taka

http://www.mariluk.mojabudowa.pl/pliki/mariluk/image/img_6966.jpg

http://www.fachowydekarz.pl/images/stories/prezentacje/pomiedzy-nostalgia-a-elegancja/pomiedzy-nostalgia-a-elegancja_3.jpg

to jest koramic, przy wyborze dachówki czytacie dane techniczne i zalecenia ? do niektórych mam napisane, że najlepszy efekt i dobre ułożenie da kąt nachylenia dachu 40 stopni, ja mam 30 stopni odrzucam w takim razie taką w przedbiegach ?

zastosowanie membrany lub folii wstępnego krycia co daje ?

dachówka fajna, bardzo mi się podoba, bardzo będzie pasowała.

ja żadnych danych technicznych dachówek nie czytałam, bo byłam nafiksowana na tą jedną jedyną wymarzoną wiec nie pomogę.

Jak dla mnie kąt dachu jej nie dyskwalifikuje, chyba będzie po prostu mniej widoczna - u mnie są 2 rożne kąty dachu - wiec chyba idąc tym tropem musiałabym brać 2 rożne dachówki :lol2: chociaż fajnie byłoby dobrać dachówkę do kąta nachylenia dachu, masz jakieś innego tego typu na oku

Folia ma chyba chronić przed wilgocią ocieplenie - czy coś takiego :rotfl: takimi bzdetami zajmował sie mąż ;)

u ciebie pasowałaby jeszcze najzwyklejsza blacha :D :D a najlepiej położona w romby. Myśleliśmy o takiej do nas, ale wiadomo mnich-mniszka

prosto,tanio, efektownie i stylowo

http://static.e-dach.pl/fmfiles/dach-zdjecia/zdjecia-artykul-duze-dach-tytan-cynk-d_main.jpg?0

http://cdn1.muratordom.smcloud.net/t/photos/ee/67/be/ee67bed508b695c6.jpg

ocynk plus grafitowe okna :D :D :D

dla blachy stanowcze nie, jakoś mi się nie widzi

a dachówka tylko płaska i karpiówka wpadła mi w oko, chyba jednak powinnam poszukać jakiejś alternatywy

tutaj znalazłam karpiówkę także na ogrodzeniu, ale mam mieszane uczucia, czy mi się podoba

http://gra-bud.com.pl/wp-content/uploads/2013/11/IMG_1092.jpg

Kąt nachylenia dachu ważny jest nie tylko ze względów estetycznych-każdy model dachówki rodzaj zamka itp są różne mogą być układane na min kącie nachylenia,i ważne czy krycie wstępne jest folią czy dach deskowany-takie informacje w karcie technicznej są zawarte.

Nie dotyczy to dachówki płaskiej one mają wymagania dużo niższe niż 30 stopni,karpiówka nie ma zamka i idealnie nadaje się na wyprowadzenie skomplikowanych nawet półokrągłych połaci dachu.

Standardowe kolory i modele teraz powinny być od ręki-chyba że trzeba sprowadzać z zagranicy wszystko zależy od producenta.

Na okna czekałam 8 tygodni więc warto pomyśleć o zamówieniu zaraz jak tylko otwory okienne będą wymurowane.

Jeżeli jakieś drzwi zewnętrzne czy okna miałyby być drewniane to należy zamontować je po tynkach, i wylewkach.

Nie bez przygód awaria wodociągu już usunięta tynkujemy dalej.

Piszesz o stropie zamawiałaś systemowy terivę, nie wiem jak z przepustami w takim materiale ale na pewno da się zrobić.

Karpiówkę możesz kłaść w łuskę albo na koronkę zobacz różnice sobie.

Tak samo płaską z przesunięciem i bez.

Super dachy są z łupka ale mnie cena zabiła.

Edytowane przez Bejaro

karpiówka kojarzy mi się sielsko, koniecznie musiałby być w kolorze różowym, u ciebie śmiesznie by wyglądała chyba.

raczej tą blachę u ciebie widzę lub alternatywę - dachówkę płaską - może metaliczną?

na serio Ci się ta blacha nie podoba? na drugim zdjęciu wygląda bajecznie, jest taka na większości zabytkowych miejskich dachach.

Dachówki chyba mają zakres na jakich kątach można je układać ( w zależności od kąta stosuje sie inną ilość "mocowań" - u mnie tak było)

przynoszę dachówkę minich-mniszka w kolorze grafitowym - moze sie skusisz :rotfl:

http://www.gasparellafranceschini.it/images/sezioni/icp/gallery/ardesia1-big.gif

ze stylowych dachówek jest jeszcze Marsylska - patrzyłaś?

Edytowane przez Emila3000

na blachę się jednak nie skuszę :)

karpiówka podoba mi sie w takim ułożeniu, jak zdjęcia wstawiam, to chyba na łuskę ?

różowa karpiówka chociaż piękna ;) też odpada

dobrze sprawdziłam ceny, ta mniszka jest dwa razy droższa niż płaska czy karpiówka ? a taka renesansowa jest połowę tańsza od karpiówki, kosmos z tymi cenami

w tych uwagach technicznych zdarza się, że firmy produkujące mają trochę inne zalecenia, jedne taki sam model dachówki proponują już od 22 stopni, a drugie zalecają dopiero od 30, zastanawiam się skąd te różnice, czyżby tylko z właściwego kształtu dachówki dla danej firmy, czy jednak technologii wypalania itd ? a może po prostu nie utrzymają się w takim ułożeniu z taką masą ?

Bejaro super, że awaria w końcu ogarnięta i można pracować, z oknami mi się nie spieszy, nie mam ogarniętych finansów i taka przerwa nawet mi się przyda, choć pewnie bez okien będzie można zrobić instalacje wod-kan, OC, reku, elektrykę, dodatkowo nie mam parcia na pośpiech w sprawie okien ze strony wykonawcy, kończy nam się współpraca na dachu i na tym etapie muszę się skupić,

jak widać okna będą wybierane chyba długo, proces decyzyjny w tej sprawie pewnie potrwa, bo mam kilka koncepcji do sprawdzenia i najchętniej do pomacania ich na żywo, szprosy bardzo mi zawróciły w głowie, ale okna trójdzielne, taki układ jak pokazywałam (podział na 3 prostokąty) też jest ok, dodatkowo dochodzi wybór koloru i ewentualnie czy pcv czy drewno, nie ukrywam, że przeraża mnie widmo konserwacji okien drewnianych, dodatkowo drewniane ze szprosami to już konserwacja plus wymyślne mycie ;)

cały czas mówiłam o dwukolorze, ale teraz sama nie jestem pewna, czyli wiem, że nic nie wiem ;)

idę ogarniać mieszkanie miłego i ciepłego dnia!

mnie się wydaje, że albo karpiówka, albo ta blacha w romby czy tam przekręcone kwadraciki - naprawdę jest ładna.

Mnich mniszka droga i raczej do czegoś wizualnie starszego, ewentualnie bardziej południowego w wyrazie, a ta płaska dachówka - chyba za nowoczesna, nie trzyma klimatu, choć sama z siebie śliczna. Renesansowa byłaby o wiele lepsza czy też holenderka.

Karpiówka droga, bo jej o wiele więcej wychodzi, o ile się nie mylę, na m2. Aby była szczelna, bo ona zamka nie ma.

I jakoś nie widzę okien o różnym kolorze wewnątrz i na zewnątrz. Wyobraź sobie otwarte okno, czy cię to nie będzie drażnić?

Kolejna sprawa, drewniane okno ma sens, gdy jest - drewniane. Pomalowane na jakiś kolor wg mnie może być równie dobrze pcv. I pytanie, ile rodzajów drewna przełkniesz w jednym pomieszczeniu, do czego będziesz je dopasowywała - podłogi, drzwi, listwy, meble , schody… Trzeba zgrać odcień.

przy reku okien chyba nie będę otwierać, a jak już to tylko do mycia :)) jednak masz racje dwukolor jednak od wewnątrz widać, na linku do tego hotelu przejrzałam sobie całą galerię i przy patrzeniu na okno pod nawet małym kątem odbija się ciemna rama zewnętrzna, drzwi tarasowe być może będą mnie mierzić przy częstym ich otwieraniu ;) posprawdzam sobie to na wystawkach

w sumie białych okien aż tak bardzo się nie boję, ale bramy garażowej za chiny nie chcę białej, no ale o tym pomyślę jutro lub za miesiąc ;)

nie pasuje Wam płaska dachówka do mojego domu ? poważnie ? jestem wdzięczna za te uwagi, bo mnie jakoś pasuję, ale przyjrzę się jeszcze raz krytyczniej, w końcu zależy mi na odbieraniu bryły domu zgodnie ze stylem

buziaki!

nic nie posprzątałam, potrzebowała się wygrzać pod kocykiem i z kawą, cóż nie ominie mnie to jednak... ;)

jeśli chodzi o drewno i wszelkie odcienie drewna, masz rację enedue, teraz w mieszkaniu mam istny przegląd wszystkich odcieni brązu, zdecydowanie chcę tego uniknąć, stąd podłogi bardzo jasne lub białe i białe drzwi wewnętrzne, meble absolutnie nie w brązach

Praca domowa dla Ciebie wybierz sie na wycieczkę po okolicy (może być z guuglem wirtualne :p popieram kocyk!) - pooglądaj kamienice u siebie w mieście, stare budynki - typu szkoły, urzędy... zobacz co tam jest na dachach.

Ja budując taki dom dałabym blachę na bank - chociaż, też mam do niej uprzedzenia, ale tak sie kryło kiedyś miejskie dachy i już :D przynajmniej u mnie w okolicy przeważa blacha.

karpiówka na wizkach też wygląda fajnie u Ciebie, tylko raczej do niej musiałabyś dobrać ciepłą kolorystykę elewacji

podczas budowy domu co krok spotykałam takie kwiatki - moje wyobrażenia o stylu retro vs to jak sie robiło kiedyś, nie zawsze na pierwszy rzut oka to mi sie podobało, chciałabym bardziej " na bogato", jak szprosy w oknach to duzoo, jak sztukateria - to wszędzie - i wyszedł by cygański pałacyk :D Im dłużej oglądam stare domu, analizowałam co mi się w nich podoba i jak to jest zrobione tym bardziej sie przekonywałam do tych rozwiązań. ( a mogłabym je wymieniać godzinami.. :p) Mniej-prościej znaczy lepiej

W jakim stylu chcesz mieć dom - ma być zabytkowy, bardzo retro (ma się pięknie starzec, pogodzisz się z mchem na dachówce - nie mogę sie go doczekać :D, brudną elewacją), czy nowoczesny z elementami klasyki ?

W amerykańskich wnętrzach mają fajne miksy - np drewniane drzwi (albo boskie CZARNE) ale opaski mają białe, wtedy białe listwy, pociągnięte na białą zabudowę mebli. okna-drzwi-podłogę łatwo wtedy będzie zgrać w jednym kolorze, a reszta elementów i mebli we wnętrzach biała. tylko zostaję nadal problem z bramą - musiałby być drewniana - żaden siłownik jej nie otworzy - a Ty masz taką ogromną, z która i tak będzie problem z siłownikiem nawet jak będzie od WIEŚniawskiego :D

istny mobbing za blachą ;) albo na blachę ;)

Emilko w zeszłym tygodniu zeszłam ponad 44 km i podziwiałam sobie okolice w poszukiwaniu tego czegoś ;) jak widać nie znalazłam :lol:

z doświadczenia moich znajomych blacha jest bardziej awaryjna niż dachówka i najzwyczajniej mi się nie podoba

obejrzę zaraz tę holenderkę i marsylkę, chociaż dałabym sobie rękę uciąć, że karpiówka, to właśnie TEN klimat .... ;)