Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

Ja myślę, że sąsiadowi brama przesuwna blokuje się, bo tworzy się tam gdzieś lód i uniemożliwia przesuw.

Bejaro, nie mieliście z czymś takim problemu?

Nie wiem gdzie może się lód tworzyć ale w zakamarkach na pewno jeden raz miałam przygodę z roletą zewnętrzną najpierw był śnieg z deszczem nawiało w prowadnice mróz taki efekt jak czasem lodowica co na samochodach i wtedy rolety zjechały do momentu aż zatrzymały się na rej bryle zgarniętego śniegu i lodu który tam zalegał.Co ciekawe zrobiło się tak tylko w jednym i to malutkim oknie w całym domu...

Mieliśmy bardzo dziwną konstrukcję bramy ponieważ nie było miejsca na przeciwwagę to po otwarciu do połowy coś tam przeskakiwało na drugą list i ciągneło ze środka.Była tam taka listwa jak w kole zębatym i po tym jeździł taki języczek na gumie i podawał prąd i jak tam zamarzło to nie było napięcia.

Drugi problem to zasypanie czujek śniegiem jak oblepiło trzeba je przetrzeć było....

Trzeci występował latem przy mocnym słońcu też czujki głupiały, a gdy znowu padało że duże krople zostawały na szybce czujki , ale po wymianie samych plastikowych szybek z tego ustrojstwa problem znikał one robiły się matowe po czasie i w momencie śniegu czy słońca tak się działo ale to naprawdę ekstremalnie mocne słońce czy ulewa.

To były jednak stare urządzenia bo18 lat to przepaść technologiczna a my wymieniliśmy tylko te szybki i kiedyś jedną całą po się stukła...

Teraz mam inne i sama jestem ciekawa, ale po pierwsze brama teraz lżejsza bo z profili a wcześniej była kuta i z pełnego pręta.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę podejrzeć jak to funkcjonuje u sąsiada, to przesuwanie, po czym jeździ. Może tam jest pies pogrzebany.

Ciekawa jestem, bo u nas bramy ogrodowej póki co niet. Będzie ale skrzydłowa drewniana. Ja chcę siłowniki, ale J marudzi :(

Nigdy nie miałam skrzydłowej bo garaż podwójny wjazd był szerszy niż brama garażowa i skrzydło jedno wychodziłoby ok 2,7 metra to kolos byłby i nie wiem jaki to miałoby się utrzymać i na czym.Jeśli wjazd na jeden samochód to co innego, ale ja i tak wolałabym przesuwną bo zimą jednak łatwiej.

Nie wiem ale trzeba skalkulować bo dwa siłowniki to kosztowo więcej niż jeden chyba wyjdzie i do tego podwójna możliwość zepsucia....

Gdyby nie wizyty saren i łosi, to ja bym w ogóle mogła bez bramy żyć. Nasz dom jest w takim miejscu, że nikt koło nas nie jeździ. Brama wjazdowa ma u nas koło 4 m, bo podjazd do garażu jest pojedynczy :) Dopiero przed samym domem jest/był rozjazd do dwóch bram garażowych, a teraz w ogóle same zmiany, bo nie jest nam potrzebny drugi samochód, więc połowa garażu powoli przekształca się w narzędziownię ogrodowo-domową.

• 2 weeks później...

heloł dziewczyneczki :hug:

powiedzcie mi, jak mam zrobić wylewkę pod wannę wolnostojącą ? pod prysznic wiadomo spadek plus mój wylewkarz tego nie robi zrobi to pan układajacy kafelki, natomiast z wanną czy przypadkiem nie ma podobnie ? nie umiem znaleźć w necie odpływu wanny wolnostojącej

ktoś coś ? :))

buziaki!

czyli jednak muszę już znać model...

taką śliczną znalazłam:

[ATTACH=CONFIG]375992[/ATTACH]

skromne 54 tysi ;)

Śliczna ....

Do wanny musisz mieć też doprowadzenie wody do baterii wolnostojącej takie coś do podłogi jak podtynkowe razem z systemem mocowania baterii ....to jest bardziej skomplikowane...

I ważne odpływ na środku czy w rogu trzeba przygotować nie ma gotowego jest rura w podłodze w odpowiednim miejscu wystaje nad wylewkę potem się łączy coś jak z syfonem pod zlewem i ważne sprawdż czy chcesz mieć otwór przelewowy wtedy idzie rura z tyłu wanny mnie się nie podoba mam cienki model.

Syfon to u mnie wygięta w U rurka pod wanna.....

o rany jakie to skomplikowane....

nie znalazłam żadnego modelu wanny odpowiadającemu moim gustom i portfelowi ;)

baterii nie chciałam wolnostojącej, pewnie zaraz wyjdzie, że to błąd

muszę skoczyć na budowę i jeszcze raz obmierzyć łazienkę, wiele modeli wanien ma 180 cm długości a ja chyba tylko tyle mam szerokości, muszę jakąś znaleźć krótszą wannę a jak nie to obmyślić ustawienie skośne wany aby bateria ścienna nalewała do wanny a nie obok i odpływ był pod wanną

o rany jakie to skomplikowane....

nie znalazłam żadnego modelu wanny odpowiadającemu moim gustom i portfelowi ;)

baterii nie chciałam wolnostojącej, pewnie zaraz wyjdzie, że to błąd

muszę skoczyć na budowę i jeszcze raz obmierzyć łazienkę, wiele modeli wanien ma 180 cm długości a ja chyba tylko tyle mam szerokości, muszę jakąś znaleźć krótszą wannę a jak nie to obmyślić ustawienie skośne wany aby bateria ścienna nalewała do wanny a nie obok i odpływ był pod wanną

Jeśli dostawisz tak blisko wannę do ściany aby wylewka z baterii ściennej nalewała wodę zrobisz tam maleńką szparkę nie będzie łatwo tego umyć...

Wciskanie wanny wolnostojącej pod same ściany jest mało praktyczne trudno umyć i jak coś wpadnie .....

Czy te modele wanien mają miejsce na kosmetyki gdzie będziesz trzymać kąpielowe mazidła na stoliku pomocniczym ???? Masz jakąś półkę może murek ????

Kjuta zrób wannę wolnostojącą tak jak Chloe. Ona batrię ma zamontowaną w ścianie :)

Nawiasem mówiąc warto zobaczyć jej łazienkę. To poniżej to wizualizacje, które jej robiłam, gdy podejmowała decyzję co z oknem i wyglądem ściany okiennej :) U niej w wątku są zdjęcia już zrealizowanej łazienki.

Wylewka kranu jest na środku półki nad wanną.

Chloe-lazienka-02_Brooklyn.jpgChloe-lazienka-02_japan-brown(light).jpg

no to mam problem w takim razie, nie podoba mi si.ę ta stojąca bateria, stąd chciałam ze ściany, ale masz rację może być to problematyczne no i mało estetyczne, muszę przez weekend poszukać rozwiązań, aby potem nie kuć wylewki

przejrzałam wątek Chloe, niestety akurat jak jest temat łazienki, już wykonania to zdjęcia są nieaktywne (bodajże strona 100 wątku) ale dzięki Pestko :hug: bo już się zmartwiłam, że będę musiała wstawić wannę tradycyjną

lecę na poszukiwania inspiracji, miłej soboty dziewczynki :hug:

Tu jest wybudowany słupek równej wysokości z wanną i na tym słupku jest bateria typu nawannowa. Więcej fotek znajdziesz na blogu Villa von Krogh.

villa_von_KROGH-bad marmor.jpg

Coś podobnego jak u Chloe. Tylko ona ma grubą półkę, a tu słupek

biala z komoda 3.jpg

Fajnie ukryte wucecik i prysznic za wanną. Oryginalna bateria typu wodospad.

Bathroom-wood.jpg

Tu standard, wszystko w ścianieliverpool-road-1-full.jpg

Tu też, tyle, że trzeba się przewiercić przez lustro

Bathroom+bevelled tiled mirror.jpg

ojej nie dostałam żadnych powiadomień i z lenistwa nie zajrzałam do wątku

Żelko dziękuję :hug:

Pestko te rozwiązania są super!

dziewczyny, ja chyba nie mam szczęścia do wykonawców albo przesadzam albo jedno i drugie, zapodaję Wam zdjęcia mojej wylewki, weszłam na nią po tygodniu, gdzie słyszałam że po 2 dniach można chodzić, może przez to popełniłam błąd, sama już nie wiem, są ślady z moich butów, całość nie ugina się, ale mam wrażenie, że znajduję się na piaskownicy, jeśli umiecie powiększyć sobie zdjęcia, to widać tam dylatacje, na moje oko są chyba za delikatne

wszędzie przy ścianach są dylatacje albo z taśmy albo z 1 cm pasków styropianu (powinnam je wyciągnąć ? jak tak, to kiedy ?) część tych materiałów do dylatacji widać, część mam wrażenie że jest przykryta wylewką, jak zobaczyłam że robię ślady, nie chciałam dalej wchodzić

nie dostałam żadnych wytycznych do pielęgnacji wylewki, to dostałam, mam nic nie robić, nie podlewać, nie przykrywać folią

dobra teraz zdjęcia

15782329_621268378059487_681527230_n.jpg

15781854_621268388059486_826163018_n.jpg

15749934_621268391392819_2023031647_n.jpg

15782198_621268394726152_1407354795_n.jpg

15801007_621268408059484_1691120252_n.jpg