Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

Z postu 2241 podoba mi się daszek z 5 zdjęcia. dałabym taki nad drzwi wejściowe do domu.

Jeśli miałby być daszek nad tarasem ogrodowym to raczej w kierunku 1 zdjęcia z postu 2241.

Te dwa z postu 2242:

1 zdjęcie – za ciężki ten dach i taki kanciasty

2 zdjęcie – wydaje mi się, że to nie są markizy, tylko daszki nad oknami ozdobione galeryjkami.

Ja myślałam o prawdziwej angielskiej oranżerii wykonanej z metalu, żeby całość była delikatna. Szukałam zdjęcia odpowiedniego w necie i nie znalazłam. Mam tylko takie, ktore pokazują ogólny zamysł.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmmm. Kojarzy mi się z elewacją Pałacu Kamieniec po renowacji.

http://www.palackamieniec.pl/static/photo/gallery/palace/2.jpg

Zajrzyj na fanpage pałacu. Mają tam trochę fotek z renowacji. Jeśli tam nie podali jaki dokładnie to kolor, to wystarczy się odezwać a na pewno podpowiedzą :)

Oj, to wygląda na dwa różne kolory. Poza tym ten na elewacji jest zimnym kolorem i bardzo gładko położonym. Ten z inspiracji Kjuty zdradza pewne niedokładności kładzenie tynków i farb, jak to drzewiej bywało i stąd bierze się jego szlachetność. Oczywiście poza tym, że to ciepły kolor :)

Oj, to wygląda na dwa różne kolory. Poza tym ten na elewacji jest zimnym kolorem i bardzo gładko położonym. Ten z inspiracji Kjuty zdradza pewne niedokładności kładzenie tynków i farb, jak to drzewiej bywało i stąd bierze się jego szlachetność. Oczywiście poza tym, że to ciepły kolor :)

Prawda, prawda. Jak pisałam na początku - skojarzyło mi się :) Faktycznie cieplejsze odcienie powinny ładniej wyglądać u Iwonki.

Tikurilla ma bardzo ładne kolory. Znalazłam jeszcze jeden jaśniejszy do tych z zestawienia Mother.

Jest najjaśniejszy

Ale oni sami piszą na stronie, że ekran może kłamać. Lepiej opejrzeć wzornik na żywo.

https://www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/kolory/wzorniki_kolorow_na_zewnatrz/vinha_-_valtti_opaque_colour_card/2686.4394.xhtml

tikkurila.jpg

• 2 months później...
  • 4 months później...

cześć i czołem :)

kluski z rosołem czy jakoś tak to szło ;)

no cóż u mnie jak zwykle przestoje i opóźnienia, jestem na etapie elewacji, kończą ocieplać, przede mną wybór parapetów, listw dekoracyjnych wokół okiennych oraz podokiennych, gzymsowych, nie wspominając o kolorze elewacji i wyborze materiału na cokół

najaktualniejsza w tej chwili sprawa to wybór parapetów zewnętrznych, chciałam bardzo mocno imperial white, ale czas mnie goni i jest on niedostępny za dwa tygodnie, kiedy to parapety są konieczne na budowie, stąd albo kashmir white albo yellow rock, ktoś coś ? :))

coś takiego:

kashmir.jpg

albo takiego:

g-50-yellow-rock.jpg

z tym że ten kashmir tutaj wyszedł tak delikatnie, te plamki i smugi mogą być większe i nawet niektóre plamki mogą mieć średnicę 10 cm, co na parapecie 90cm na 30 cm może wyglądać nieciekawie, natomiast rock ma bardziej przewidywalną strukturę, no ale w ewidentny sposób jest żółty :lol: moje stałe dylematy ;)

buziaki!

Kashmir myślę, że bardziej będzie pasował kolorystycznie. I mimo uwag co do plamkowatości wybrałabym go.

Ten żółty za agresywny.

Kolory:

post 2255 u mnie wchodzi w różowy, więc odpada jak dla mnie.

post 2256 jest jak kawa z mlekiem i nie jest to złe.

post 2257 jest z gamy zimnej i podoba mi sie najbardziej, bo jest neutralny. No, i jest najbliżej tych kolorów Tikurilli, które Ci podrzuciłyśmy z Mother. Są najlepsze, uważam.

post 2258 znowu wchodzi w róże i jest za ciemny.

hej :)

skłaniam się ku tej opcji, listwy wokółokienne, podokienne, gzymsowe w jaśniejszej barwie, reszta ciemniejszej, zastanawiam się nad kolorem podbitki - rozumiem, że kolor tła elewacji ?

a może ?

[ATTACH=CONFIG]395884[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]395885[/ATTACH]

powoli u mnie wchodzi temat ocieplenia poddasza, dostałam już jedną wycenę (sama robocizna za m2 to 55zł :jawdrop: )

czytam, przeglądam, analizuję i nawet zastanawiam się, czy samemu nie podjąć się wyzwania

powiedzcie mi proszę jak u Was wyglądało ocieplenie poddasza, ocieplenie krzyżowe, czyli między krokwiami i pod krokwiami ? wełna skalna czy szklana ? a może styro ? i najważniejsze jaka grubość ? w ofercie mam dwie warstwy isoveru 15 cm plus 10 cm

pianki nie rozważam, wykonawca dachu mnie odwodzi od tej opcji powołując się na zachowanie szczelin między deskowaniem dachu a materiałem ocieplającym

jakie są Wasze opinie ?

buziaki!