kjuta 30.10.2017 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Listwy/ gzymsy Dużo elementów brakuje, myślę że najwcześniej wszystkie będą przyklejone w połowie przyszłego tygodnia, potem obklejenia każdej z boni i otynkowanie ciemniejszą barwą palazzio także te trzycentymetrowe odstępie między broniami. Zapowiada się długa praca, śle myślę, że warto czekać na efekt. Cokół dla mnie nie jest za wysoki i nie razi mnie ten klinkier na żywo. Tak jak pisałam między cokołem a narożną bonią jest listwa gzymsowa. Nie chciałam, aby była na wysokości kolana, a dostrzegalna z większej odległości Teraz cokół kończy się na 67 cm licząc od aktualnego podłoża , myślałam aby wyrównać teren do wys około 50 cm le sama jyz nie wiem z podnoszeniem poziomu terenu, patrzę na cokół teraz po tych opadach deszczu, śniegu i widzę plamy prawie na całej wysokości to utwierdzam się w przekonaniu że wysokość jest praktyczna, ale zdecydowanie tez dię z Wamj zgadzam że coś niejako jest z tym cokołem... może gdy będą wszystkie ozdobniki to cokół ohydnie ujdzie w tle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 30.10.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Wybacz piszę z komórki spod kołdry jutro poprawię literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.10.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Smacznego spanka Ja też tak często z tableta piszę i walczę z poprawiaczem Wiesz co... Olej ten cokół teraz. Dom skończysz, zaczniesz sadzić rośliny w ogrodzie, to go zasłonisz A klinkier, choć go nie lubię jest świetny jako ochraniacz na niepogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 31.10.2017 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 wstałam i wiem! dlaczego ten cokół jest na tej wysokości, aby zachować proporcje cokół musiałby się kończyć albo na 67 albo na 37 cm wysokości od aktualnego poziomu, różnica wynika z wysokości 1 boni, o całą jedną bonie trzeba byłoby obniżyć cokół a 37 cm i wizja podsypania około 17 cm dawałaby widoczny cokół 20 cm, wydawało mi się za mało, aby spełniał swoją funkcję no ale Pestko dobrze mówisz, zrobię całość, taras, schody, kostka, może minimalne wyrównanie terenu, ogrodzenie i pewnie temat cokołu zginie w czeluściach internetu, bo będą inne sprawy zajmujące moją głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 31.10.2017 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 (edytowane) brakujące zdjęcia[ATTACH=CONFIG]399820[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]399821[/ATTACH] Edytowane 4 Listopada 2017 przez kjuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.11.2017 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) hej, mam problem i to duży, coś mi tam w głowie huczało już od dłuższego czasu, podpytywałam o szerokość filarów frontowych, ale uspokojona, że tak jest w projekcie jakoś nie drążyłam, do czasu aż pojawiły się bonie na froncie i dopiero dostałam rozjaśnienia swojej pomroczności i dostrzegłam te wszystkie dysproporcje do rzeczy rozstaw filarów tarasowych i frontowych powinien być taki sam, no a nie jest, dopóki nie było boni narożnych a filary nie były pokryte boniami jakoś nie rzucało mi się to w oczy, przedstawię Wam fotki [ATTACH=CONFIG]400189[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]400190[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]400191[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]400192[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]400193[/ATTACH] na pierwszych widać jednocześnie wszystkie filary, na zdjęciu z oknem widać, jak z prawej strony zdjęcia do boni ma mniej niż do filaru po lewej, wg mnie o całą szerokość filaru, pytanie co dalej pewnie, że idzie z tym żyć, ale nie daje mi to spokoju i od dwóch nocy nie śpię przesunięcie filarów chyba nie będzie takie proste technicznie, odkleić wszystko, wyciąć filar, pokryć siatką, klejem, gruntem itd dużo roboty i czasu jeszcze nie rozmawiałam z ekipą w tej sytuacji klinkier, to już tylko wisienka na torcie Edytowane 27 Stycznia 2018 przez kjuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.11.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Ty masz pilastry, nie filary Filary są wolnostojące, a jak przylegają do ściany to nazywa się pilaster. Jak już masz takie starożytnej proweniencji elementy architektoniczne na domu, to musisz wiedzieć jak sie nazywają Pilaster – lokalne pogrubienie ściany w formie płaskiego filara ustawionego przy ścianie, nieznacznie występującego przed lico ściany. Pełni on zarówno funkcję konstrukcyjną, jak też dekoracyjną (rozczłonkowuje ścianę). Filar – pionowa, wolno stojąca podpora konstrukcji. Filar może być masywny (np. filar mostu), ale bywają także filary o postaci słupów. Takie filary, o kołowym lub wielobocznym kształcie ich przekrojów poprzecznych, nazywane są kolumnami. Filar, który jest częściowo schowany w ścianie lub stoi przy niej to pilaster. Tympanon – trójkątna przestrzeń na froncie budynku znajdująca się nad belkowaniem i ograniczona gzymsami. Jeśli te pilastry ruszysz, to będą przesunięte względem tympanonu, czyli trójkąta nad nimi. A to wyjdzie jeszcze gorzej. Zostaw jak jest, albo przestaw okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.11.2017 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 dlatego dałam zdjęcie tarasowe, tam lekko wystają poza tympanon, a na froncie tympanon nad nimi wystaje one byłyby przesunięte po ok 50 cm na zewnętrzne boki, co dałoby proporcje odległości boni narożnych - okno zewnętrzne - boni na pilastrze i boni na pilastrze - okno zewnętrzne - boni przy garażu, oś okna byłaby osią proporcji mówisz, żeby nie ruszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.11.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Zrób zdjęcie frontu stojąc centralnie przed domem. Postaraj się dobrze wycelować Lepiej niż na tym zdjęcie, które wstawilaś. Sprawdzimy jak to będzie wygladało po przesunięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 05.11.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 A co na to mówi projektant? Tak miało być, czy to błąd wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.11.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.11.2017 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Wg mnie błąd wykonawcy, ale mój projekt miał kilka błędów wymiarów. Moja pani architekt w tej chwili szuka dawcy szpiku dla swojego syna, wiec rozumiecie, że nie będę jej głowy zawracaćZ wykonawcą rozmawiam jutro, zobaczę, co ma do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.11.2017 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Z telefonu nie umiem załączyć zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.11.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Wyczyść skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 06.11.2017 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 usunęłam zbędne pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 06.11.2017 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 tak się teraz tym zdjęciom przyglądam już nawet nie w kontekście zgodności z projektem, ale estetyki w moim odczuciu, a to wiecie różnie z tym to na dzień dzisiejszy zmieniłabym rozstaw tarasowych pilastrów, bo fajniej wygląda tympanon od frontu z węższym rozstawem obróbka blacharska i rynny nachodzą na podstawę tympanonu i od tarasu wygląda to tak, jakby miał zlecieć z pilastrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 07.11.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 I tak już będziesz miała przez pierwsze lata. A potem się przyzwyczaisz. Ja mam za każdym razem zgrzyt jak wchodzę do łazienki i zastanawiam się, co mnie napadło, że nie zauważyłam i nie przesunęłam kibelka bliżej wejścia. No nic, tak już jest i tak zostanie. Posadź drzewo na rogu i po problemie. Nie będziesz widzieć obu na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 07.11.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Pestko nie dam rady zrobić innego zdjęcia od frontu, myślisz, że możesz coś zdziałać z tym ? bardzo proszę jeszcze do dziś myślałam, aby odpuścić i nie przesuwać/rozsuwać, ale pamiętacie moją koncepcję daszku nad wejściem ? Myślę, że jednak jak będzie więcej miejsca do wyeksponowania go, to będzie lepiej wyglądać szukam teraz wizualizacji od przodu, chyba mam na pendrive w pracy enedue najlepiej wszędzie posadzić drzewa i się nie martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.11.2017 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Kjuta, doszły by zewnętrzne krawędzie pilastrów do końców tympanonu. A drzewami czasem trzeba się martwić bardziej niż domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 08.11.2017 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Kjuta, doszły by zewnętrzne krawędzie pilastrów do końców tympanonu. myślę, że to chyba nie jest złe ? Kasiu dziękuję Ci bardzo, a bardzo :hug: teraz zdecydowanie jestem za powrotem do projektu, zwłaszcza że daszek i kinkiety i potrzebuje miejsca, znalazłam jakieś stare przeróbki wizualek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts