Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ilu ma taką w kwadraciki, hę?

:wiggle:

Iwonka chyba nie ma znajomych mieszkających w starych pałacach :lol2:

ja sama nie wiem co bym wybrała jakbym miała robić taki dach. Na pewno za skarby nie wzięłabym blachodachówki - bo potrafię znaleźć jej milion wad + jest wybitnie paskudna

ale taka blacha ocynk płaska, najchętniej ułożona w romby wygląda przebosko, aż motylki w brzuchu czuje, myślę, że to rekompensuje jej wszystkie wady (jezeli jakieś ma) bo jest po prostu klimatyczna, bardzo elegancka i stylowa. i pasuje do elewacji w szarościach :wiggle: ooo i nie potrzeba do niej mega konstrukcji dachu!! bo jest lekka :wiggle: moja dachówka wazy 30 ton, jakiś kosmos, przez co mam słupy na poddaszu, o! same wady :lol2:

zero znajomych z burżuazji, zero nowobogackich, zero milionerów z tzn starą forsą, naoglądałam się filmów i teraz mam jakieś wizje :lol2:

znalazłam znowu coś, co moje sprawne oko w gąszczu zdjęć wyhaczyło

http://www.zabytki.zamosc.pl/dat/images/682b.jpg

idę pooglądać tę blachę, nic nie obiecuję, ale choćby obejrzę powód motylków w brzuchu :rotfl:

http://static.e-dach.pl/vcards/desc/2368_baza-firm_1_png_blacha-miedziana.jpg?0 przynoszę - tu akurat miedziana, która nie koroduje, jest to doskonały metal :wiggle: a przyniosłam bo jest do kupienia w :kwadracikach"

ale widzę, że sie zdecydowałaś na karpiówkę. która na zdjęciach sie broni nieźle. Chociaż u mnie w centrum kraju nie widziałam takich. wszystko różowe, miedziane lub ocynk jak kogoś nie stać (tzn na starych budynkach)

to co ciemny dach, ciemne okna i brama?

okna białe, ciemne drzwi i brama?

pasuję też drewno, które ociepli

ok chyba Ci odpuszczam :p( znaj moją łaskę :rotfl:) przejrzałam grafiki w guuglu z Twojego miasta i wszędzie tam są dachówki jakieś, i to ciemne. czyli ma to jakiś sens.

Edytowane przez Emila3000

szpaczek miedziany boski, zwłaszcza okularki :lol2:

nie, jeszcze nie zdecydowałam, to była tylko rozgrzewka przed właściwą decyzją ;)

ale widzę, że jednak proponujesz drewno :D

idę w końcu sprzątać, pora najwyższa... jak to jest, że największy zapał na sprzątanie mam koło północy..

hmm nie wiem czy Ci proponuje drewno :p może same drzwi jak w tym pałacyku -bo drzwi muszą być drewniane, a szkoda je malować

resztę bierzesz na własną odpowiedzialność :p

kombinuj, kombinuj, cieszę, że mam to za sobą :wiggle:

Mnie też o północy bierze zawsze na sprzątanie i na pieczenie :rotfl: lubię to wspokoju robić

ale dzisiaj do południa posprzątałam, a później nawet ciasto zrobiłam :p

Wiesz co, kjuta... Też nie lubię blachy i chciałabym mieć dachówkę karpiówkę na dachu, ale nie wiem czy nie zostanę przekonana - jeśli różnica w koszcie więźby będzie znaczna, to blacha może być dobrą opcją (a u mnie tego dachu sporo wyjdzie). Warunek jest u mnie jednak taki, że musi być to blacha jak najbardziej przypominająca dachówkę - np. coś takiego http://www.gerardroofs.pl/pl/produse-3 (pieruńsko drogie). Za tą blachą przemawia choćby to, że Gerard Corona podobno jest akceptowana przez konserwatorów zabytków zamiast prawdziwego gontu przy remontach podhalańskich budynków - więc MUSI być naprawdę tak wykonana, aby na pierwszy rzut oka nie było widać różnicy.

Ale i tak marzę o karpiówce :D

Istny dach z domku Baba Jagi :lol2:

podoba mi się, nawet przejrzałam cennik, ale mam wątpliwości co do ułożenia jej przez mojego wykonawcę, dzisiaj będę z nim rozmawiała o odstąpieniu od umowy w sprawie kładzenia dachu, jeśli będę miała zielone światło poszukam najpierw doświadczonego w smaragdzie dekarza w mojej okolicy

chyba z tą dachówką robię jeden główny błąd, powinnam rozejrzeć się wśród dachów tylko z kątem nachylenia 30 i dopiero wtedy starać sobie zwizualizować każdą dachówkę na nim, a tak sugeruję się tylko widokiem wykonania na 90 stopni ;)

lecę, dzisiaj mam sajgon w pracy, trzeba się wykazać, miłego dnia!

dobra, muszę odszczekać swoje jakieś "ale" w stosunku do wykonawcy

widać, że się chłop stara i większość rzeczy, jak nie wszystko ma pochwytane, mam nadzieję, że nie będę tutaj już narzekać, a jak już to nie za często i nie z kupą gówna a popierdółami ;)

układał już karpiówkę, poprosiłam o namiary i referencje, jak myślicie da mi ? same dałybyście swój kontakt, aby ktoś inny obejrzał wykonaną wcześniej u Was robotę ?

spędziłam dziś 4h w szpitalu z dzieciakiem (wszystko ok) i telefon nie przestawał dzwonić, aż dziw że się nie rozładował, same telefony o tematyce budowlanej, z ostatniej chwili jakie wymiary mają Wasze bramy garażowe ?

mam otwór 2m na 5 m, pytanie, czy podwyższyć o 1 pustak - 20 cm, aby wysokość zwiększyć do 2,2m teraz nie mam auta wysokiego, raczej nie jeżdżę z bagażnikiem na dachu, a i koszt bramy garażowej niestandardowej jest o wiele wyższy, to się przekłada na siłowniki i prąd do otwierania

mój oszczędny znajomy zrezygnował z otwierania automatycznego dużej bramy garażowej i przeszedł na ręczny "odpych" - twierdzi, że oszczędza przez to 100 zł na miesiąc

nam nie przeszkadzało jak ktoś przyjeżdżał oglądać dach. Raz nawet przyjechała delegacja z Włoch - od producenta dachówki i 3 włoskie rodziny i ktoś z ich odpowiednika "muratora" oglądać nasz dach :rotfl::rotfl::rotfl:

jakieś rzeczy w środku też ktoś ogądał, ale w trakcie budowy. Teraz do domu do środka bym nie wpuściła - chociaż byli sąsiedzi jakiś czas temu, bo nie wierzyli, że pompa ciepła ogrzeje naszą powierzchnie do 24 stopni zimą :p

u nas też jest reczne otwieranie - garaż jest otwierany rano i wieczorem - 60 razy miesiecznie. Mąż to robi, jego decyzja. U mnie są 2 osobne bramy. Może kiedyś będzie siłownik, na razie i tak nas nie stać :p

bierz standardową bramę, chyba są dopasowane do zwykłych samochodów.

przynoszę czarne drzwi :D pasujące do tych wiesz czarnych/grafitowych okien, które będziesz mieć i do białych listew i mebli

no i oczywiście pasujące do ciemnej dachówki :D

faaaajnie z pazurem to wygląda :D

11383bd94275aa67de18307af5282d27.jpg73bf7647f91b5a169e2ae7c2e9b30a78.jpge22db2084473e98a256d13bc2823b639.jpg69d1c8aaa69ba9865400a795e9d753f0.jpg18af101902ae1e0f54e8554488f2abc6.jpg

i schody też mogą być pod kolor ed648fb6c62d741c218162531af5705d.jpg

zdjecia takie se, trafiłam akurat na pinterscie u kogoś. pozniej wyszukam ci lepsiejsze :D