Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

No i jeszcze może deszcz pomoże.

A w sprawie okna z boku nad garażem to ja bym go nie robiła,funkcja doświetlenia może być spełniona przez np świetlik w dachu jeśli możesz technicznie zastosować takie rozwiązanie.

Dla mnie najgorsze w podlewaniu stropu było wchodzenie po drabinie, chyba że masz już wylane schody.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jessu ale to może ze u nas był beton b30 czy 35 - od razu twardy??

Twardy będzie od razu ważne aby skurczów nie dostał i spękał beton dojrzewa 28 dni kluczowe jest pierwsze 7,a jak upały to nawet dłużej i 3 razy dziennie należy podlewać.

Czy dachówka wybrana.

no nie... wcięło mi post :bash:

dobrze napisałaś Emi jestem jakaś dobita, a raczej przybita ;) nie podoba mi się elewacja północna, beznadziejny jest ten dach garażowy i jego połączenie z budynkiem mieszkalnym, obejrzałam sobie projekt Kastor z domowych klimatów, na którym się wzorowałam, pózniej powstał tytan i faktycznie zepsułam bryłę domu garażem dwustanowiskowym i większym kątem nachylenia niż w projekcie, tam jest 20 stopni, a u mnie minimalny dozwolony kąt to 30 i powstała taka poczwara, stąd brak mi chęci do dopieszczania wyglądu eh... mam nadzieję, że mi przejdzie i niedługo zacznę robić przymiarki do ostatecznej decyzji w sprawie dachóki, ale jakoś tak serce straciłam

tu projket tytan:

http://www.domoweklimaty.pl/pubonline/cms_picture/680x438/projects__40251ac_2911__1_51ac5dccb290e.jpg

okno w korytarzu znika, pomyślę o świetliku z dachu, ale nie wiem, czy gra warta świeczki

czy dach miałyście deskowany i pokrywany papą czy tylko folią ? naczytałam się Andrzeja Wilhelmiego i n 99/% idę w pełne deskowanie i papę, ale mój wykonawca jak zwykle nie widzi sensu, po co to pani robić chce, to koszty, a w ogóle karpiówkę chce pani ukladać, on droższa dwa razy i cięższa i więcej trzeba kontrłat (albo łat czy innych ;) ) no nie ma to jak wsparcie od wykonawcy i lekkie nakierowanie głupiej baby na dachówkę, którą wykonawca lubi układać :mad:

strop zamierzam podlewać i z tydzień może i dłużej, mam traumę po tym chudziaku, jakoś to ogarniemy, nie wiem, czy będę się wspinać na drabinę, czy z dołu będę lać, muszę starszego syna zangażować do pomocy, dodatkowo ten znajomy i może będzie dobrze

Ja deskowałam dach decyzja zapadła przed wbiciem łopaty.

Kuny,to jedno ale u siebie teraz nad garażem zrobiły sobie gniazdo osy wielki kokon jak przyjechała straż i w pełnym rynsztunku zdejmowali to z dachu to na płycie osb został taki wielki glut śluz czy coś taka galareta żadna folia tego by nie wytrzymała.

Jeszcze w temacie dachu czy zastanawiałaś sie nad podbitką może tynkowana?

jak dla mnie garaż jak garaż nie ma co się nim przejmować. Ale wiesz co pasowałby z drugiej strony ogród zimowy, byłoby symetrycznie :D ten tytan ma jakis dziwny ten dach, u Ciebie jakoś lepie on wygląda :)

nie przejmuj się już, bo szkoda zdrowia, to tylko dom.

u mnie było pełne deskowanie i folia jakaś specjalna, psioczy bo jest po prostu leniwy i tyle. Wiadomo ze lepiej zrobić mniej, nie narobić i się kasę wziąć. Olej jego pierdolnie :p

dzięki dziewczyny :hug: już mi lepiej, w końcu kiedyś tam ten projekt zaakceptowałam, to skąd wczoraj ta szopka emocjonalna u mnie...

wstał nowy dzień, słońce świeci, będzie dobrze, a może nawet lepiej niż dobrze :D

będę zaraz zamawiać wiązary dachowe, podpytam się o koszt położenia dachu razem łatami, murłatami, deską czołową, pełnym odeskowaniem i papą, bo mój wykonawca ma mi tez dać wycenę swoich dodatkowych kosztów z tym związanych

miłego dnia!

mam juz zamówione wiązary, będą na 22/23 tydzień roku, czyli koniec maja/początek czerwca

dodatkowo mam je tak zaprojektowane, że znikają mi belki podtrzymujące dach z piętra, które były w pierwotnym projekcie - jupi! znikną załamania ścianek działowych :)

dachówka dalej niewybrana, dziś pochodzę po kolejnym osiedlu w poszukiwaniu inspiracji :)

buziaki!

takie stylowe domy maja kominy otynkowane na gładko i malowane farbą do elewacji, żadnych klinkierów czy tynków mozaikowych.
http://images50.fotosik.pl/14/fb7f0cd1b3594387.jpg

http://e-fotek.pl/images/12112153587902234516.jpg

Tu za karpiówką ale komina nie widać

.http://foto0.m.onet.pl/_m/a9deeae1db441d267b8fa2a4cafbee0c,10,19,0.jpg

Podbitka tynkowana,wg mnie bardziej elegancka niż z drewnianych deseczek czy systemowa z PCV.

Pasuje eleganckiej bryły domu.

Gdybyś zobaczyła spacerując w realu to proszę o namiary.

Emi tak właśnie myślałam o farbie do elewacji, jak zrobią mi kominy, a kiedy je otynkować, od razu po postawieniu ?

mother_n miło mi bardzo :D

dobra, czas najwyższy rozejrzeć się za dachówką, mam na to max 10 dni, bo potem dostawa zajmie ok 4 tygodni i dobrze byłoby podjąć już jakąś decyzję

ponieważ trochę mnie ten dach garażowy zdołował, pamiętacie ? ;) to zastanawiam się, czy w tę poczwarę warto inwestować i w ogóle jak ubrać tę poczwarę, aby wyglądała na zgrabnego motylka :lol:

tutaj ładnie się prezentuje karpiówka z braasa

http://cdn19.pb.smcloud.net/t/files/e2/30/97/3591e6ae44/dachowka-betonowa-braas-opal-czarny-krysztal.jpg

tu w zestawie z ciemnymi oknami

http://dachowki.manex-wroclaw.pl/koramic/dachowki/karpiowki/dach-karpiowka-przyklad-realizacji.jpg

a tu znalazłam zestawienie ciemnych okien z ciemnym dachem

http://files.tinypic.pl/i/00658/z5o4zf814hxk.jpg

hmm u mnie chyba było tynkowane przy murowaniu - możesz dać cieniutki styropian- klej-siatkę i będzie sie trzymać, od razu pomalować, żeby później nie pobrudzili dachówki. taaa u mnie było tynkowane od razu, za to malowanie później, bo nie wiedzieliśmy co będziemy mięć na elewacji.

z podbitką nie pomogę, bo u mnie dach bezokapowy, ale ta tynkowana wygląda fajnie, jak gzyms murowany :D i chyba tego powinnaś się trzymać.

na spacer wybierz sie lepiej pooglądać kamienice a nie osiedle klocków i domków potwórków :D tam raczej nic ciekawego i styolowego nie znajdziesz :p

jak dla mnie garaż jest spoko, dach chyba jest taki sam jak na domu??? ma taki sam kąty nachylenia. niech se będzie już nie marudź na niego :p