Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

ha ha ha!

masz rację, w chwili pisania uświadomiłam sobie, że muszę zmienić kierunek spaceru ;) pójdę w rejon domków nowobudowanych albo nawet rower wyciągnę i się przejadę :)

mówisz, że nie jest tragicznie z tym dachem na garażu ? dodałaś mi otuchy :hug: dzięki, właśnie tego potrzebowałam :hug:

a komin można styropianem oklejać ?

z rzeczy bieżących mój KB wyśmiał moja potrzebę odeskowania i papowania dachu :p określając jako niepotrzebne na nieużytkowym poddaszu, ale jeszcze ostatecznie nie odpuściłam tematu, do położenia dachówki jest jeszcze sporo czasu

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam też poddasze nieużytkowe a strop monolityczny i deskowanie mój kierownik jak wszedł zobaczyć strych to stwierdził że nie ma to jednak jak deskowany dach,którego w dzisiejszych czasach nie spotyka się często a pod dachówkę ceramiczną jeszcze rzadziej .

Dyskusji wcześniej nie było bo oświadczyliśmy mu naszą decyzję przy pierwszym spotkaniu.

Słuchaj siebie,dekarze też mieli więcej roboty bo wierz mi że rozciągnięcie papy czy innego pokrycia na deskach nie jest takie łatwe wymaga więcej precyzji oni tego nie lubią bo roboty więcej.

Trzeba zapytać kierownika w czym jest gorszy deskowany dach dla inwestora pomijając kwestie finansowe niech uzasadni.

Czytałaś wątek o dachach to sama wyciągnij wnioski.

Czas wyborów i decyzji powodzenia.

Przy dachówce dla mnie ważne było czy ceramika czy beton i powłoka angoba glazura barwienie w masie.

Okna wybierz do bryły i elewacji i bramy,a w środku do podłogi i drzwi wewn.

masz rację :hug:

w sumie moje koszty, ich robota, nie ma lekko, niech będzie że mam kaprysy, właśnie z tego wątku o dachach a szczególnie wypowiedzi A.Wilhelmiego mnie nakierowały na deskowanie, niech sobie Wykonawca marudzi, niby młody facet, wydawałoby się, że otwarty, ale po najmniejszej linii oporu idzie, ostatnio usiłował mi wmówić, że karpiówka jest za ciężka na mój dach, żeby sobie ją odpuścić i więcej łat wtedy trzeba zrobić itd.

W sumie dobrze, że w tej chwili nie ma mojego męża w domu i decyzje podejmuję sama, bo on jedynie by zapytał o cenę i nawet nie przyglądając się materiałom, estetyce, ułożeniu itd, wybrałby tańsze wersje, w każdym przypadku ;)

wczytuję się w inne dzienniki i tam niektórzy mają okres oczekiwania na dachówkę 2-3 miesiące, o matulu, okien się nie wsadza wcześniej niż dach prawda ?

a takie piękne drzwi znalazłam w przeszukiwaniu netu za ciemnymi szprosami

http://www.doorphoto.com/media/catalog/product/cache/1/image/a30d5bb26591c2450649dee47d0d8d39/1/5/15999-doorphoto-com3_1.jpg

Widziałam już dziennik gdzie okna były przed dachem tuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?224504-Tu-na-razie-jest-%C5%9Bciernisko&highlight=razie

Nie jest to częste ale się zdarza.

Może nie być jej od ręki.bo nie jest często układana-pytanie do dostawcy zostaje tylko i termin się wyjaśni.

Karpiówka jest mało formatowa jak każda mała dachówka wymaga gęściej ułożonych łat i kontrłat dlatego wychodzi ich więcej niż do dachówki pokrytych w dużym formacie.Taki dach dłużej też się kryje.

Nie jest to też często spotykany rodzaj pokrycia nie wybacza łatwo błędów,za to jest szczelna, a czy więźba wytrzyma do pytanie do producenta więźby lub konstruktota-jeżeli miałaś dachówkę ceramiczną lub betonową w projekcie to nie powinno być problemu.

Na okna trzeba czekać 8 tyg a potem jeszcze termin montażu dopasować-zamawiaj zaraz jak tylko mury piętra będą z otworami wymurowane-jeżeli chcesz bez niepotrzebnych przerw dalsze prace kontynuować i robic np instalacje.

w takim razie przez weekend muszę podjąć decyzję i złożyć zamówienie na początku przyszłego tygodnia, omówić ostatecznie kwestie ułożenia dachówki i deskowania itd z wykonawcą, niezależnie od jego wyceny, dama jeszcze zrobić kosztorys dalej, jakieś porównanie muszę mieć

masz rację z oknami, to temat, z którym, nie mogę długo zwlekać,jak tylko będą mury piętra szły do góry, czyli za jakieś 3 tygodnie ? wtedy od wiązarów przyjadą zmierzyć i do tego czasu dobrze byłoby wybrać okna

czytałam gdzieś o 4 tygodniach przerwy po zalaniu stropu, moi chcą wejść 2 tyg po, porozmawiam z KB na ile można opóźnić wejście na strop

buziaki!

tak na okna czeka sie długo, zwłąszcza w sezonie budowlanym, teraz każdy kupuje okna :p

- inspiracje cudne, bierz obustronne grafitowe okna :D będzie z pazurem, inaczej niż u innych :yes:

drzwi przeboskie, ciekawe ile by kosztowały :p

a dach przecież będziesz mieć!!!! deskowanie i dachówka - tak można mieszkać z 10 lat spokojnie i dachówki nie zakładać, nie masz co się przejmować.

Boshhh od poczatku nadrabiam dziennik i tej jednej jedynej strony nie jestem juz w stanie dokonczyc bo sie zsapalam :lol2:

Witam sie :bye:

ja mam creaton domino kolor łupka i okna 2kolorowe :p (gdyby bylo mnie wtedy stac, to bylyby drewniane..moze kiedys sie je zmieni)

co do oczekiwania na dachowke.. to przycytuje tutaj siebie z mojego dziennika

wpis dn.27.03.2011

Niestety dachowki nie udalo sie polozyc, zamowienie zrobilismy dwa tygodnie temu i powiedziano nam, ze bedzie ona w maju,ale kiedy dokladniej-nie wiemy. Trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i czekac...ehhh..

05.05.2011

Nadal czekamy na dachowke....termin to czerwiec... :(

11.06.2011

Nadszedl w koncu dlugo oczekiwany moment przez nas......

nareszcie mamy dachowke!!!

o rajusiu Mmelisa tosz to całe 3 miesiące oczekiwania, czekania, wqr... :bash:

a w ogóle witaj w moim wątku Kochana :welcome: , chyba działamy synchronicznie, bo stwierdziłam, że nie dopiszę się do Twojego wątku póki go nie ukończę :) muszę koniecznie dojść do okien, dlaczego nie możesz odżałować drewnianych okien ?

jestem pozytywnie nastawiona do życia, dzisiaj panowie o 16,30 skończyli zalewać strop, a o 17 był malusi 15 minutowy deszczyk :D a potem o 18 znajomy wszedł do akcji i spryskał obficie i zrobi to ponownie wieczorem, chciałam mu zapłacić, ale odmówił powołując się na sąsiedzką przysługę :D

słuchajcie niby nic, ale bez tego niby nic miałabym zgryz, nerwy i w sumie nie wiadomo co ze stropem, gdyby ta przysługa nie wypaliła

cieszą takie rzeczy

ale do sedna, skoro jestem tak dodatnio nakręcona, to zaczynam wyszukiwanie, szperanie w sieci na całego, zrobiłam sobie wyśmienite jedzenie - śledź w sosie koperkowym w bułce i zabieram się do dzieła :))

Emi potrafisz wlać otuchy, dziękuję :hug: jak zwykle masz rację :D mogę bez dachówki zamieszkać i czekać na lepsze czasy, ale tak sobie myślę, że póki jestem jeszcze przy kasie, to w te "wątpliwe" - czytaj drogie wydatki zainwestuję, a potem we wnętrzach będę stopniowo puszczać kasę z dymem ;)

Bejaro zaglądam już w dziennik, dziękuję :hug: widzę, że posiadasz sporą wiedzę, poszukam też na forum domów z karpiówką, może na coś więcej zwrócę uwagę

powiedzcie mi proszę jak przedstawia się stosunek wydatków SSZ do wykończeniówki, wszędzie słyszę, że to co najmniej drugie tyle, powtarza sie nader często, że to dwa razy tyle, a nawet czytam, że aż trzy razy, czy mogłybyście mi podać proporcje, jakie u Was mniej więcej wyszły ?

O oknach drewnianych marzy moj maz... i to on powtarza, ze i tak je "kiedys" wymieni..

ja tam moge miec te co mamy (latwosc mycia) :D

przy dwoch tarasowych mamy ukryte rolety..

co do wydatkow... to ja chyba sobie kielicha strzele albo i wiecej, i sie napije, by zapomniec ile wydalismy do tej pory i ile jeszcze! nam potrzeba :sick:

ps. powodzenia w nadrabianiu watku :lol2:

kilka dni temu polaczylam go w calosc...mialam oddzielnie komentarze z dziennikiem.. (byloby latwiej, ale komentarze byly pisane i tu i tu) :D

hmmm u mnie ze 2 razy tyle poszło od stanu surowego do zamieszkania, nie wiem dokładnie bo nie liczyliśmy i lepiej tego nie liczyć. Na początku nie warto oszczędzać, kasa sie w którym momencie skończy, ale już wtedy będziecie mogli zamieszkać. czy z betonem na podłodze czy z marmurami to się okaże :p

przyjrzałam się oknom w starym domku w sąsiedztwie, w rozsypce, ale ma cudne drewniane okna i to ZIELONE !!!! boskie. a piszę bo zauważyłam ze ma podział na 3 skrzydła i w jednej trzeciej wysokości jest lufcik - szpros idzie pionowo przez całość okna. ciekawe jak by to wyglądało na Twojej elewacji?

Na okna trzeba czekać 8 tyg a potem jeszcze termin montażu dopasować-zamawiaj zaraz jak tylko mury piętra będą z otworami wymurowane-jeżeli chcesz bez niepotrzebnych przerw dalsze prace kontynuować i robic np instalacje.

no pacz.. nam zajelo to tydzien :D

ps. nadalnie nadrobilam strony z dnia dzisiejszego.. tylko czytam od konca str w gore :lol2:

Kjuta, zrobilas mi smaka na sledzika... rybka lubi plywac.. moze by tak wymiana? po polowie co? :D

gugla strita ni ma u mnie na wsi zabite dechamij, jutro zrobię fotkę, bo to 2 domki dalej ode mnie :D wiesz co chce wierzyć, że to 2 razy tyle, ale pewnie w rzeczywistości to ze 4 razy tyle dlatego nie liczę :rotfl:

a ogóle ja mieszkam w nie wykończonym domu, tak lekko licząc, jakiś milion będzie jeszcze potrzebny, a najlepiej ze dwa :rotfl::rotfl::rotfl:

Meliska a co z tymi oknami drewnianymi, gdzie je wycenialiście. Ja za moje płaciłam dokładnie tyle ile za plastiki, w porównaniu oknoplastem najcieplejszym to były o połowę tańsze :D w małej stolarni je robiłam - no nie takiej małej, bo mieli potężny park maszynowy i super technologię. gdzie się budujecie, może podam Ci namiary na nich. urzędowski wycenił nam je 3 razy drożej i to w lipnym standardzie.