Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

Aniko

na tę nuance zwróciłam uwagę przy wystawce dachówek, ale nie umiem znaleźć zdjęcia albo go nie zrobiłam, bo akurat dotyczył płaskiej kaflowej a nie karpiówki, choć powiem szczerze, że to zdjęcie wygląda dla mnie na lekko podrasowane z tym połyskiem

zgubiłam się przy instrukcji pinteresta... muszę przejrzeć to jeszcze raz w wolnej chwili, bo jakąś mam niemoc umysłową, to chyba wszystko przez kota, obudził mnie dziś o 4 !!! nie byłoby to nic dziwnego na co dzień, pewnie obróciłabym się na drugi bok i spała dalej, ale zrzucił na mnie książkę, dodam grubą książkę, głowa mnie boli mocniej niż od razu po tym małym incydencie :mad:

mam prośbę, coś mi nie pasuję w tej łazience, zapytanie tutaj zadałam

nie ma słupa, bo wiązary likwidują słupy więźby na piętrze, ale czy to sprawka kolorów czy bliżej niezidentyfikowanego czegoś, ale mam wrażenie przytłoczenia, ciężkości, to że szału nie ma jest widoczne od razu, co tu zmienić ?

to dziecięca łazienka

dostałam wycenę materiału na dach na smaragd, myślałam, że już wcześniejsza robocizna mnie zabiła, myliłam się teraz jestem zabita na śmierć

dobrze kojarzę, że miedzianej rynny nie przemaluję ? a miedziany kolor chyba średnio będzie się komponował z czarnym dachem ?

miłego dnia!

w końcu dziś to piątek, piąteczek, piątunio :wiggle: za chwileczkę weekend czas zacząć :lol:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miedziana rynna jest najdroższa i do tego malowanie jej to profanacja,dostanie nalotu i zmieni kolor bo miedz sie utlenia dowd stare kościoły znaczy ich dachy.

Tytan cynk też się utlenia ale matowieje chyba bardziej.

Reszta jest malowana proszkowo,i opcja z specjalnie łączonymi rynnami z blachy aluminiowej chyba.

Malowanie rynien nie ma sensu lepiej od razu wymienić na nowe,pędzel odpada a do proszkowego należy zdjąć zawieźć do malowania i znowu zamontować.

Jeżeli chcesz takie długo wieczne rynny to zwróć uwagę z czego są wszystkie haczyki i inne elementy montażowe bo jak są takie normalne to nie wytrzymają tak długo jak rynna miedziana i tak trzeba będzie je wymienić i montować rynnę od nowa.

O łazience napisałam w tamtym poście.

Piąteczek za chwilę rozszerzona matematyka startuje.

trzymam kciuki za rozszerzoną !

miedziane mam wszystko włącznie z gwoździami, oczywiście do wyceny wolałam wziąć najdroższą opcję, aby ewentualnie znać max maxów jeśli chodzi o koszt całościowy, cóż ja mogę jako kobieta, tylko kolorystycznie dograć, miedź nie pasuję

a czy wtedy jest sens nakładanie taśmy miedzianej kalenicowej, blachę miedzianą pod kominy ? o ile taśma może zginąć, to jednak obróbka kominów już pewnie nie bardzo... i będzie i tak widoczna prawda ?

Chyba chodzi o właściwości miedzi przeciwko porastaniu tak?

Możesz dać,ale kolorystycznie i nowa złoto ruda i jak sie utleni to zielona będzie widoczna.

Im gładsza dachówka tym mniej porasta albo dłużej to trwa.

Wiesz można dach umyć nawet są preparaty do pryskania tlenek czegoś które też maja zapobiegać temu.

Masz w okolicy las?Duża połać w cieniu?

kjuta, na stronie creatona jest obiekt referencyjny http://www.ebmpolska.pl/obiekty-referencyjne/obiekt-referencyjny/reference/133.html

taki efekt bardzo mi sie podoba, w słońcu cudnie się mieni i wygląda jak milion dolarów:rolleyes: to czerń angobowana, ale nie jest matowa, ale skoro angoba tak się mieni to glazura musi w słońcu już ostro dawać po oczach.

Wy tu o pineterestach a ja jeszcze wklejania fotek, na forum nie opanowałam:oops:

Jezeli zdjecie jest umieszczone gdzies w sieci.. to wystarczy kliknac myszka na nie i wybrac kopiuj... po czym tutaj (gdzie piszemy odpowiedz) wkleic za pomoca myszki ;)

http://www.ebmpolska.pl/uploads/tx_titechcatalog/01_81.jpg

ten daszek to dopiero kosztowal, nawet nie chce wiedziec :rolleyes:;)

Chyba chodzi o właściwości miedzi przeciwko porastaniu tak?

Możesz dać,ale kolorystycznie i nowa złoto ruda i jak sie utleni to zielona będzie widoczna.

Im gładsza dachówka tym mniej porasta albo dłużej to trwa.

Wiesz można dach umyć nawet są preparaty do pryskania tlenek czegoś które też maja zapobiegać temu.

Masz w okolicy las?Duża połać w cieniu?

park, wysokie drzewa w odległości 10 metrów od działki, drzewa liściaste

jeśli miedź będzie przebłyskiwać, to jej nie dam, mech i tak w końcu urośnie tak ? czy miedź całkowicie wyklucz porastanie ?

łazienka dolna trochę mniejsza gabarytowo (ta dolna mniejsza)

Myslałam o zsypie na pranie ale chyba odpada,a obok jest może pralnia?

Na ile nie wiem. Jak wyglądają dachy w Twojej okolicy bardzo zamszone?

Ja nie demonizowałabym tak tego porastania jak bardzo się będzie brudzić to umyjesz dach,a może okazać się że wcale nie zwracać będziesz później na to uwagi.

Edytowane przez Bejaro

no to ok, z miedzi rezygnuję, zmniejszam koszty i wybiorę jakiś ocynk, który proszkowo można pokolorować, stal chyba też jest ok na rynny ? zresztą pvc też bym nie demonizowała ;)

w okolicy domki mają dachy płaskie, trudno ocenić,

obok łazienki będzie pralna, za ścianą z lustrem

plastikowe chyba lubią zmieniać kolory dość szybko od słońca. ale nie są złe (chyba). My ich nie braliśmy, bo chciałam w kolorze miedzianym, a plastik w tej wersji jest mega paskudny

łazienka jakaś taka nowoczesna, więc nie pomogę, bo nie moje klimaty. jedyne co się rzuca w oczy to płytki WSZĘDZIE i do sufitu, muszą być w takiej zmasowanej ilości? kto ci je będzie myć? :D te brązowe płytki to jakie konkretnie????

Emi m.inn. dlatego ta łazienka wydaję mi się być średnia, co najmniej średnia, ale też nie mam pomysłu na nią, kafelki, to jeszcze nadrobię jeżdżąc po tych wszystkich maxflizzach i innych, chodzi o rozkład, jest ok ? tę ściankę oddzielającą kibelek zmieniłabym na szklaną, wtedy łazienka nabrałby powierzchni, jaśniejszy kolor i widać byłoby jej wielkość, w sumie chyba najfajniejsze wymiary ma właśnie ta łazienka, 2,5m na 2,77

Rynny plastikowe czasem płowieją ponoć nie wszystkie ale nie wiem,ale też zmieniają kształt pod wpływem słońca tzn opadają.

Blaszane ponoć trzymają kształt.

Miedź bardziej będzie dawać po oczach i to od nowości a na ewentualny mech trzeba będzie poczekać.

Szklana kabina jak najbardziej,ale większa powierzchnia szyb do mycia i uszczelek na łączeniach.

Ścianę z płytek też myć trzeba ;) Jeszcze jak są na wysoki połysk, to kamień widać wyraźnie. Z tym, ze na szybie zacieki rażą w oczy a na płytkach nie tak bardzo ;)

Od 2 lat mamy na części domu plastikowe rynny w kolorze brązowym i póki co kolor ten sam. Nic się też nie odkształciło. Więcej o rynnach się nie wypowiadam, bo ten temat dla mnie dość odległy i póki co abstrakcyjny :cool:

Nie chodzi mi o pionowe ale te długie odcinki okapowe poziome u mnie w niektórych miejscach jest lekka łódka,ale nikt normalny tego nie widzi.....

Mnie mycie nie przeraża samej szyby ale tych wszystkich zakamarków, a najgorsze jest to że te uszczelki zmieniają kolor przynajmniej u mnie żółkną...

A pytanie jak bardzo kolorowa ma być ta łazienka i co ze stylem do reszty domu czy zupełnie inna?

A teraz rynny plastikowe są niektóre białe w środku ponoć aby się tak nie nagrzewały szczególnie te ciemne.