Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

Znalazlam taka scianke

http://bi.gazeta.pl/im/22/aa/c4/z12888610Q,Kabiny-prysznicowe--Zbudowana-scianka-przegroda-wyznaczyla.jpg

hmm mam mieszane uczucia ;)

ja u siebie obecnie mam taki uklad szyb i laczen

http://drzwi-globus.pl/1033-large/kabina-narozna-na-wymiar.jpg

otwierane sa obie szyby i mycie ich jest sprytne bo polewam je sluchawka, ale drzwi mam wtedy zamkniete do srodka, dzieki temu woda nie wyplywa na cala lazienke :D

mocowanie do sciany musi byc tak jak na zdjeciu nizej po lewej stronie

http://solidnyremont.pl/images/galerieprac/Kabinyprysznicowe/100_1924_kb.jpg

uszczelki w tej czesci sa zbedne... wystarcza przy styku obu szyb.. :)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trudne pytanie...

Na pewno parter po całości chce pociągnąć klasyka moze lekko naciągana ale klasyka, pokoje młodszych dzieciaków chyba już niekoniecznie, córkę mozna jeszcze nakierować ale młodszy syn to chemik hobbysta moja wizje gotowy polać kwasem czy spalić :lol:

Zreszta pewnie o wszystkim zadecydują finanse a tak właściwie ich płynność ;-)

Dzięki Wam uświadomiłam sobie ze ta łazienka to tak naprawdę przeżytek pod nią mam elektrykę ustalona ale dopóki nie wejdzie elektryk to mozna kombinować równie pozniej tez sie da ;-)

hej po weekendzie :))

chyba był bardzo pracowity u Was :)) pochwalcie się efektami tych prac :))

byłam na kilku osiedlach, poprzyglądałam się dachówkom, najwięcej emocji wzbudziła karpiówka na starych domach, czerwona ceglasta jak najbardziej pasuje do nich, nie wyobrażam sobie prawdziwie starych domów z innym kolorem, natomiast absolutnie nie biorę tego koloru pod uwagę w przypadku mojego domu, ale zaczynam troszkę wątpić w tę moją pewność ;)

widziałam kilkanaście dachów z dachówką glazurowaną (standardowe dachówki) i dopiero rozumiem Wasze dobitne określenie o świeceniu, owszem widziałam, że glazura świeci, ale teraz kiedy naocznie się przekonałam o tym efekcie, sama nie wiem, czy to mi się podoba, czy też nie, niestety nie widziałam karpiówki glazurowanej na żadnych z dachów i nie wiem jaki efekt ma płaska glazura, czy bardziej tworzy taflę lustra świecącego, czy błyszczy jak te zakrzywione ..

czy glazura z czasem matowieje ?

na tapecie mam teraz systemy kominowe, ja mam aż 4 wentylacyjne i 2 spalinowe, wyceniający system schiedla poddaje w wątpliwość ilość kominów wentylacyjnych przy zastosowaniu WM, kogo zapytać takie rzeczy ? KB ?

jeszcze jedno, mam wycenione schiedla systemy, mój wykonawca twierdzi wszystko byle nie schiedel i sama nie wiem

najchętniej zamówiłabym już i miała problem z głowy, ale sumienie każe mi sprawdzić inne rozwiązania, czy takie systemy mogę sprawdzić np w castoramie ? lub innych sklepach budowlanych czy konkretnie składy budowlane ?

a i jeszcze jedna istotna rzecz, czy macie ocieplone kominy ? różnica w cenie jest niewielka, natomiast nie wiem, czy to jest istotne ?

buziaki!

właśnie nie wiem, k... kolejny dział, z którego trzeba się dokształcić, aby złożyć dobre zamówienie :bash:

Nie daj sobie wmówić że potrzebujesz 4 wentylacyjne.

Kominy spalinowe dwa do gazu lub ekokogroszku co tam masz.

Do gazu niektórzy nawet tez robią samą rure jak do czerpni ale tu zdania podzielone i kominiarz może nie odebrać.

Ja mam dwa do gazu kondensatu z zamkniętą komorą spalania i do kominka,plus jeden wentylacyjny do garażu i kotłowni.

Jeżeli gaz z otwartą komorą spalania to wentylacyjny też obowiązkowy.

Czyli kominek tylko spalinowy.

Kotłownia i garaż wentylacyjny komin nie może ponoć być reku w garażu wg mnie logiczne bo nie chciałabym aby do obiegu WM wpadały spaliny.

Ważne gdzie te kominy tu się zgodzę.

O estetyce sie nie wypowiadam,ale glazura to chyba nowy dość produkt-nigdzie nie widziałam aby była wypłowiała sama jestem ciekawa od kiedy te pokrycia są stosowane.

Kominy powinien wykreślić a przynajmniej część i zostawić resztę wykonawca reku,tak było u mnie.

Masz strop czy zostawili przepusty na 6 kominów?

potrzebujesz komin do okapu - on bedzie szedł pewnie przy kominie do kominka. potrzebujesz też komin do wentylacji kanalizacji - moze to być taki malusienki kominek z dachówki. do garażu wentylacja grawitacyjna. ale spalin do reku i tak by nie wciągało, bo tam byłby wydmuch. Chociaż u mnie w garazu wolnostoającym nie ma wentlacji :p

Cześc wracając do dachu, to na priv wysłałam Ci namiar na dom z czarną glazurowana karpiówką, właśnie glazura w zwykłej dachówce daje masakrycznie po oczach a karpiówka nie, błyszczy się ale nie oślepia, tę którą Ci podesłałam widzialam w promieniach słońca i w deszczu i w obu wersjach ładnie sie prezentuje. Widać, że jest błyszcząca ale tak w sam raz. Piemont to się świeci jak psu jajca a ta karpiówka wygląda elegancko. Może dlatego że jest drobna nie ma tylu załamań odbijających światło, ale nie ma też wrażenia tafli. Ten połysk nie przesłania kształtu i koloru, widać jej urok. Wiadomo, że zdjęcia przekłamują i to nie to samo co na żywo. Możesz też poprosić w składach budowlanych czy w hurtowni aby wysłali do producenta konkretnej dachówki zapytanie o to gdzie w okolicy było na nią zamówienie. Ja czekam właśnie na takie info odnośnie kilku modeli. Zobaczę na własne oczy to co mnie interesuje. Co do kominów nic nie podpowiem bo u nas kominów niet.

w naszym projekcie tez byly 4 kominy!

zrezygnowalismy najpierw z 3..ale pozniej nastala mysl-a jak bedziemy chcieli miec koze to pod co ja podepniemy? wiec zostawilismy sztuk2.

Z czego ten w kotlowni tez nie jest wykorzystywany bo w trakcie wyszlo, ze PC bedziemy montowac..

ale zawsze te 2 to lepiej jak 4 ;)

co do ocieplenia, hmm pamietam ze kominy mialy wklad w srodku a z zewnatrz to jest tynkowany:rolleyes:

probowalam znalezc to po fotkach, ale nie znalazlam jak to wygladalo..Tutaj jest caly album z tego co kiedys w dzienniku mialam, wiec poszczegolne etapy sa widoczne, a nad oddzielnymi etapami prac typu - plyta, okna, dach, sciany itd... nadal pracuje ;)

Moj weekend wygladal tak

11263904_10203772953835081_856573179_o.jpg?oh=f1cb0b61b6d2e583ac0b92d1153b0d55&oe=5552045C

:D

już zaglądam, dzięki Kasiu :hug:

z reku wykreślił mi tylko jeden wentylacyjny

w pierwotnym projekcie bez reku miałam spalinowy do kominka połączony z 3 wentylacyjnymi i spalinowy na kondensat gaz plus dwa wentylacyjne, zaraz zrobię zrzut na parterze, na piętrze spalinowy z kominkiem plus 4 wentylacyjne i spalinowy kondensat gazowy plus cztery wentylacyjne, nie wiem jak to odczytywać :(

bo wychodzi na parterze 2 spalinowe plus 5 went a na piętrze 2 spalinowe plus 8 wentylacyjnych

facet z reku zostawil dwa spalinowe i 4 wentylacyjne i na parterze i na piętrze

zaraz dołączę rysunek

tutaj cała instalacja reku na parterze, nie wiem jak to sprawdzić z tym, co mówisz Emi ?

http://pics.tinypic.pl/i/00663/ccu5041nl7j1.jpg

do kominka mam okapowy, ale to wystarczyłby 1 wentylacyjny tak ?

w garażu nie widzę żadnego

wentylacja kanalizy gdzie ma być ? w łazienkach ? podłączenie kanalizy będzie szło przez kuchnię

Do okapu nie mam murowanego komina tylko idzie sama rura u mnie w ścianie kanał płaski potem przechodzi przez strop rurą już okrągłą która będzie schowana w suficie na strych a tam podłączenie już do dachówki wentylacyjnej.

U ciebie może być inaczej bo masz piętro i ta tura wyjdzie gdzieś na pietrze najlepiej jak w ścianie aby można było zabudować i puścić dalej w górę na strych, a z stamtąd już do dachówki wentylacyjnej.

Trzeba zapytać kogoś kompetentnego od reku bo jakos gryzie mi się wentylacja grawitacyjna komin i mechaniczna w jednym pomieszczeniu tego nie wolno mieszać.

Dlatego u mnie nie ma w kotłowni WM tylko grawitacja tak samo w garażu.

Do kominka tylko spalinowy,a wkład z doprowadzenie powietrza z zewnątrz-trzeba pod chudziakiem albo w wylewce zrobić kanał i już nie trzeba wentylacji.

Nie wiem co masz nad kuchnią ?

u nas wylot od okapu kuchnennego pojdzie do gory przez dach i zakonczony tzw grzybkiem czy czyms tam co wybierzemy... sorki ale ja w tych tematach to cienki bolek :rolleyes: w kazdym badz razie z kominu w kuchni zrezygnowalismy

Reku tez bedziemy robic..jednak pozwole sobie nie wypowiadac sie w tym temacie bez jego znajomosci, takie sprawy ogarnia moj maz :)

u nas wylot od okapu kuchnennego pojdzie do gory przez dach i zakonczony tzw grzybkiem czy czyms tam co wybierzemy... sorki ale ja w tych tematach to cienki bolek :rolleyes: w kazdym badz razie z kominu w kuchni zrezygnowalismy

Reku tez bedziemy robic..jednak pozwole sobie nie wypowiadac sie w tym temacie bez jego znajomosci, takie sprawy ogarnia moj maz :)

Tu się zgadzam i jest potwierdzenie o braku komina w kuchni,a zastosowaniu grzybka to znaczy że się tak da ja grzybek już mam nie podłączony ale jest.

Z reszty rysunków nie wiele widzę bo spalinowe dwa ale chyba piętrowe czyli lecą przez dwie a nawet trzy kondygnacje bo strych na górze przecież nie ma ani kominka ani pieca gazowego chyba masz kotłownię na parterze?

Dobrze myślisz z kuchni do łazienki na górze i obok kanalizacyjnej rury odpowietrzającej ta z kuchni się zmieści a dalej obie na strych.