Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wentylacja do okapu moze lecieć dowolnie, bo jest to w pewnym sensie wentylacja mechaniczna napędzana okapem. u mnie komin jak u Ciebie blisko kuchni jest wiec okap jest podłaczony do komina od kominka - którego nie planuje ^^

ale wentylacja do rur kanalalizacyjnych musi isć prosto w góre do dachu - tam się gromadzi metan i inne nie fajne niebezpieczne gazy, muszą być porządnie odprowadzone - do "grzybka" na dachówce (btw do karpiówki są takie grzybki systemowe? :lol2:)

z tego co widzę masz komin do kominka, zaraz obok masz kuchenkę, nie ma strzałeczki ale chyba tam bedzie podłaczony okap.

w kibelku widzę masz pion i tam idzie komin też, nie wiem czy ten komin jest potrzeby, czy grzybka nie zrobisz na dachu na przedłuzeniu rury. łazienkę na górze tą drugą masz nad kuchnią, zobacz czy da sie tam zrobić odpowietrzenie do kanalizacji w kominie.

mi wychodzi jeden komin ( kominek, okap, wentylacja kanalizacji)

drugi być może grzybek do łazienek - na dole i na górze. czy tam obok będzie piec? czy on będzie miał komin murowany? wtedy być może w drugim kominie będziesz mieć piec + wentylacje kibelkową.

2 kominy, 0 grzybków

komin do kanalizacji musi być koniecznie oddzielny otwór, szczelny. Musisz to omówić z hydraulikiem chyba, bo to on wyprowadza ten komin do kanalizy, gdzie je najlepiej poprowadzić, ale w tym kominie byłoby idealnie, bo te grzybki za piękne nie są jednak :(

wiec przy kominku 2 wentylacyjne - okap.kanaliza. (czy kominek potrzebuje jakieś wentylacji? czy wystarcza mu to co idzie od dołu)

Komin do pieca murowany - plus kanaliza osobna. Czy piec potrzebuje jakąś wentylacje osobną?

dobra czyli tak każda łazienka powinna mieć swój przewód ze względu na kanalizę ? czyli jednak to będzie ok mam spalinowy pod kominek jeden wentylacyjny pod okap i jeden wentylacyjny pod łazienkę na piętrze a w drugim pionie kominek kondensat gaz plus po jednym wentylacyjnym na kazdą łazienkę ?

murowanych nie ma, będą kominy systemowe i chyba zostanę już przy schiedlu, bo zaczyna mnie już przerastać ten temat, chcę już go mieć za sobą :)

Edytowane przez kjuta

każdy pion kanalizacyjny musi mieć swoją wentylacje :) jak łazienki są jedna nad drugą wystarczy im jeden komin wentylacyjny do kanalizy:)

myślę jakie u mnie są kominy, jakieś systemowe ( wiem, że w chuj drogie). ale tez na budowie wałały sie takie kształtki z keramzytu i wszystko to było obudowane cegła czerwoną. nie mam pojecia co to za ustrojswa są, ale ani kominka ani pieca nie ma i tak :rotfl: jeden komin służy do pizgania w piwnicy, drugi do okapu.

Edytowane przez Emila3000

dobra już wiem ;)

kanalizy z kominkiem nie łączysz, bo może dojść do połączenia spalin z metanem i innym gównem (nomen omen ;) )

robię 2 razy po 1 komin spalinowy plus 1 wentylacyjny, kanalizy pójdą do grzybków na dachu

ufff

No popatrz jaka redukcja robisz dokładnie tak jak ja ,pan od kominów chyba zdziwiony że inwestorka wie czego chce, zobacz ile kasy i miejsca zaoszczędzone-tak trzymać.

Edit

Zwróć uwagę na grzybki bo bywają w kilku rodzajach jedne są wysokie takie baniaki,inne zgrabne i krótsze.

Ja jeszcze nawiążę do wentylacji - ponieważ też mnie ten temat interesuje, to przebrnęłam nie tylko tematy na forum temu poświęcone, ale i rozporządzenie w sprawie warunków technicznych :p

Jeśli masz kominek z otwartą komorą spalania to MOŻESZ mieć tam WM pod warunkiem, że będzie zrównoważona lub lekko nadciśnieniowa i że będzie w tym pomieszczeniu nawiew + wywiew.

Masz jeszcze podstawę prawną:

§ 150 pkt 9 i 10 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie ;)

Czytałam też, że kominiarze często zapominają o pkt 10 tego przepisu i nie chcą odbierać domów, gdzie nie ma wentylacji grawitacyjnej przy kominkach - ale jak mu trzepniesz rozporządzeniem przez łeb to podpisze Ci odbiór ;)

no właśnie to trzepnięcie w łeb kosztuję mnie jednak dodatkowy kanał wentylacyjny

oglądam instalację reku raz jeszcze przy kominku mam wywiew, z reku tylko wywiew, natomiast w dociepleniu chudziaka będzie szła rura z odpowietrzeniem kominka, mogę to uznać jako nawiew ? mam wątpliwości :confused:

Iwonko to będziesz mieć otwarty kominek? przy reku robi sie chyba mega szczelne wkłady i wtedy masz poprowadzenie powietrza od dołu.

zapytaj sie najlepiej na kominkowy dziale albo Pestki.

od dołu będzie szła rura nie wiem, czy to dopowietrzenie czy odpowietrzenie, z facetem z reku gadałam, powiedział, że ciepło z kominka będzie rozprowadzane po chałupie, gadałam z facetem od kominka, potwierdził, że specjalnie pod reku można dostosować kominek

ale i tak nic nie wiem, zaraz obdzwonię ich jeszcze raz