kjuta 11.05.2015 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 przy kosztorysie mam, że spalinowe są od parteru w górę, czyli nieco ponad kalenicę czy tam pod kalenicę, a wentylacyjne są od piętra wzwyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.05.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 wentylacja do okapu moze lecieć dowolnie, bo jest to w pewnym sensie wentylacja mechaniczna napędzana okapem. u mnie komin jak u Ciebie blisko kuchni jest wiec okap jest podłaczony do komina od kominka - którego nie planuje ^^ ale wentylacja do rur kanalalizacyjnych musi isć prosto w góre do dachu - tam się gromadzi metan i inne nie fajne niebezpieczne gazy, muszą być porządnie odprowadzone - do "grzybka" na dachówce (btw do karpiówki są takie grzybki systemowe? ) z tego co widzę masz komin do kominka, zaraz obok masz kuchenkę, nie ma strzałeczki ale chyba tam bedzie podłaczony okap. w kibelku widzę masz pion i tam idzie komin też, nie wiem czy ten komin jest potrzeby, czy grzybka nie zrobisz na dachu na przedłuzeniu rury. łazienkę na górze tą drugą masz nad kuchnią, zobacz czy da sie tam zrobić odpowietrzenie do kanalizacji w kominie. mi wychodzi jeden komin ( kominek, okap, wentylacja kanalizacji) drugi być może grzybek do łazienek - na dole i na górze. czy tam obok będzie piec? czy on będzie miał komin murowany? wtedy być może w drugim kominie będziesz mieć piec + wentylacje kibelkową. 2 kominy, 0 grzybków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 11.05.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Ale tez mozna puscic okap przez sciane a nie grzybkiem Tak Kjuta, wyjechalismy sobie na nasze okoliczne plaze pogoda w niedziele byla bosska..sobota deszcz dzisiaj tez az mi sie nic nie chce... Wiec wy sobie tutaj piszcie a ja ide po kaweeee kolejna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 11.05.2015 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 czyli kominek kuchnia ma spalinowy plus jeden wentylacyjny do którego mogę podłączyć i okap i kanalizę ? czy te dwa system potrzebują osobnych otworów a komin kondensat gaz plus też jeden wentylacyjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.05.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 komin do kanalizacji musi być koniecznie oddzielny otwór, szczelny. Musisz to omówić z hydraulikiem chyba, bo to on wyprowadza ten komin do kanalizy, gdzie je najlepiej poprowadzić, ale w tym kominie byłoby idealnie, bo te grzybki za piękne nie są jednak wiec przy kominku 2 wentylacyjne - okap.kanaliza. (czy kominek potrzebuje jakieś wentylacji? czy wystarcza mu to co idzie od dołu) Komin do pieca murowany - plus kanaliza osobna. Czy piec potrzebuje jakąś wentylacje osobną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 11.05.2015 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) dobra czyli tak każda łazienka powinna mieć swój przewód ze względu na kanalizę ? czyli jednak to będzie ok mam spalinowy pod kominek jeden wentylacyjny pod okap i jeden wentylacyjny pod łazienkę na piętrze a w drugim pionie kominek kondensat gaz plus po jednym wentylacyjnym na kazdą łazienkę ? murowanych nie ma, będą kominy systemowe i chyba zostanę już przy schiedlu, bo zaczyna mnie już przerastać ten temat, chcę już go mieć za sobą Edytowane 11 Maja 2015 przez kjuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.05.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) każdy pion kanalizacyjny musi mieć swoją wentylacje jak łazienki są jedna nad drugą wystarczy im jeden komin wentylacyjny do kanalizy:) myślę jakie u mnie są kominy, jakieś systemowe ( wiem, że w chuj drogie). ale tez na budowie wałały sie takie kształtki z keramzytu i wszystko to było obudowane cegła czerwoną. nie mam pojecia co to za ustrojswa są, ale ani kominka ani pieca nie ma i tak jeden komin służy do pizgania w piwnicy, drugi do okapu. Edytowane 11 Maja 2015 przez Emila3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 11.05.2015 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 dobra już wiem kanalizy z kominkiem nie łączysz, bo może dojść do połączenia spalin z metanem i innym gównem (nomen omen ) robię 2 razy po 1 komin spalinowy plus 1 wentylacyjny, kanalizy pójdą do grzybków na dachu ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 11.05.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 dobra już wiem kanalizy z kominkiem nie łączysz, bo może dojść do połączenia spalin z metanem i innym gównem (nomen omen ) robię 2 razy po 1 komin spalinowy plus 1 wentylacyjny, kanalizy pójdą do grzybków na dachu ufff No popatrz jaka redukcja robisz dokładnie tak jak ja ,pan od kominów chyba zdziwiony że inwestorka wie czego chce, zobacz ile kasy i miejsca zaoszczędzone-tak trzymać. Edit Zwróć uwagę na grzybki bo bywają w kilku rodzajach jedne są wysokie takie baniaki,inne zgrabne i krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 11.05.2015 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 zwrócę uwagę na te zgrabniejsze )) dzięki Kochane, na Was można zawsze liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.05.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 u mnie grzybek to taka lufa, jak rakieta z ładunkiem atomowym. Sprawdzę czy jest chociaż w dobrą stronę skierowana, niech ruskie się boją jessssu ale sie styrałam - 50 drzewek posadziłam. jeszcze 20 zostało. poczekam z nimi na męża. bo krzyża już nie czuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 11.05.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 co za drzewka sadzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.05.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 brzozy głownie. Teraz poszło z 15 buków i 10 jarzębin - jak sie okazało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 11.05.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Ja jeszcze nawiążę do wentylacji - ponieważ też mnie ten temat interesuje, to przebrnęłam nie tylko tematy na forum temu poświęcone, ale i rozporządzenie w sprawie warunków technicznych Jeśli masz kominek z otwartą komorą spalania to MOŻESZ mieć tam WM pod warunkiem, że będzie zrównoważona lub lekko nadciśnieniowa i że będzie w tym pomieszczeniu nawiew + wywiew. Masz jeszcze podstawę prawną: § 150 pkt 9 i 10 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Czytałam też, że kominiarze często zapominają o pkt 10 tego przepisu i nie chcą odbierać domów, gdzie nie ma wentylacji grawitacyjnej przy kominkach - ale jak mu trzepniesz rozporządzeniem przez łeb to podpisze Ci odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 12.05.2015 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 no właśnie to trzepnięcie w łeb kosztuję mnie jednak dodatkowy kanał wentylacyjny oglądam instalację reku raz jeszcze przy kominku mam wywiew, z reku tylko wywiew, natomiast w dociepleniu chudziaka będzie szła rura z odpowietrzeniem kominka, mogę to uznać jako nawiew ? mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 12.05.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Jak dla mnie to anemostat nawiewny + wywiewny i brak went grawitacyjnej w tym pomieszczeniu to jedyne prawidłowe rozwiązanie - w końcu nie wolno mieszać dwóch rodzajów wentylacji. Zmiana projektu WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 12.05.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Iwonko to będziesz mieć otwarty kominek? przy reku robi sie chyba mega szczelne wkłady i wtedy masz poprowadzenie powietrza od dołu. zapytaj sie najlepiej na kominkowy dziale albo Pestki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 12.05.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Emila, Ty sądzisz a ja wycinam ;P równowaga w przyrodzie zachowana.Nie boisz się mieć otwarty kominek? Już nie mówiąc że marna przy takim rozwiązaniu jest opcja ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 12.05.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 no własnie coś mi mignęło jaką zabronię chcesz zrobić u siebie na działce. Jak do ciebie dotrę na wątek to dostaniesz ochrzan ja się boję nawet zamkniętego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 12.05.2015 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Iwonko to będziesz mieć otwarty kominek? przy reku robi sie chyba mega szczelne wkłady i wtedy masz poprowadzenie powietrza od dołu. zapytaj sie najlepiej na kominkowy dziale albo Pestki. od dołu będzie szła rura nie wiem, czy to dopowietrzenie czy odpowietrzenie, z facetem z reku gadałam, powiedział, że ciepło z kominka będzie rozprowadzane po chałupie, gadałam z facetem od kominka, potwierdził, że specjalnie pod reku można dostosować kominek ale i tak nic nie wiem, zaraz obdzwonię ich jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts