Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

od dołu będzie szła rura nie wiem, czy to dopowietrzenie czy odpowietrzenie, z facetem z reku gadałam, powiedział, że ciepło z kominka będzie rozprowadzane po chałupie, gadałam z facetem od kominka, potwierdził, że specjalnie pod reku można dostosować kominek

ale i tak nic nie wiem, zaraz obdzwonię ich jeszcze raz

Ta rura po podłodze to doprowadzenie powietrza tylko i wyłącznie do wkładu kominkowego jak to robisz to kominek z zamkniętą komorą spalania,inaczej to bez sensu nie trzeba innej wentylacji do kominka sam komin spalinowy.

I do reku właśnie takie kominki są dedykowane.

A wyglądają dokładnie tak samo jak normalne ale są szczelniejsze w czasie palenia gdy mają zamkniętą szybę czerpią powietrze tylko z zewnątrz przez tę rurę czy tam kanał płaski.

W czasie otwarcia np aby dołożyć drewna kominek zacznie pobierać powietrze z salonu.

Kominki z otwartą komorą spalania mają dodatkowe szpary i w czasie palenia powietrze z salonu jest dostarczane do kominka,nie ma wtedy tego dodatkowego kanału w podłodze

I wtedy robi się jakieś podciśnienie czy coś w połączeniu z reku,ale nie wiem dokładnie jak i co,zakłóca się wymiana powietrza nie zna się.

Mam kominek starego typu,a teraz latałam z dolotem powietrza z zewnątrz bo na taki się decydujemy.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oto efekty mojego rozjeżdżenia

tutaj drugie ujęcie

jak się podoba smaragd na dachu kopertowym ?

Bejaro byłam oglądać meyer holsen dachówki, pan odradzał nam braasa, ale nie umiał podćc konkretnej przyczyny, strasznie nachalny był, jak widział moje zainteresowanie dachówką

a jak Twoje odczucia??????????? do której dachówki serce Ci mocniej bije?

noo z biciem serca to roznie bywa :D

ostatnio jezdze sobie z moim M po salonach samochodowych.. mowie pokaz mi to volvo na zywo...

oki patrze i patrze-no jest oki... ale

moja glowa ucieka dalej... widze, jest! stoi! podchodze blizej i blizej, serducho wali jak szalone! jest! bmw x6... serce wali jak szalone, czuje goraco i nagle... zamarlo na widok ceny ;) by to jasna cholera :bash:

:rotfl:

oto efekty mojego rozjeżdżenia

tutaj drugie ujęcie

jak się podoba smaragd na dachu kopertowym ?

Bejaro byłam oglądać meyer holsen dachówki, pan odradzał nam braasa, ale nie umiał podćc konkretnej przyczyny, strasznie nachalny był, jak widział moje zainteresowanie dachówką

Nam odradzał brassa i Koramica i polecał wiadomo co meyer holsen.

Nie kupowałam tam dachówki ale cegłę klinkierową, a dachówek dużo to oglądałam.

Mnie ten szmaragd się podoba bardziej niż karpiówka jest niespotykany i elegancki.

Chyba że chcesz coś mniejszego formatu,ale na zdjęciach nie widać aby był olbrzymi jak wychodzi w realu?

Na dachu kopertowym wygląda dobrze jak chcesz niespotykaną dachówkę to jest to dobry wybór.

wygląda mega elegancko, trochę jak ta blacha co nam sie tak strasznie podoba. Dach jest wyyyysoko nad głową i ma duuuzą powierzchnie. Nie odczuwa sie wielkości dachówki, znika w perspektywie. :yes:

taaa sprawdziałam - moja dachówka ma 49 cm długości :D :D

Edytowane przez Emila3000

dajesz tę lufę ;)

a powracając do dachówki, nie będę kłamać zraziło mnie zdjęcie z biedrą :lol: stąd jazda po osiedlach i wyszukiwanie alternatywy, wczoraj dostałam jednak adresy z realizacja smaragda i akurat ten domek na zdjęciach (stary dom przerobiony w stylu bardzo mi leżącym na sercu, efekt będzie świetny) jest mniej więcej takiej samej wysokości, co prawda on ma/miał strych (wcześniej były lukarny) i ten trójkąt na dachu, no urzekło mnie, nie ma co ukrywać, ale zamiast tego odczucia: super, już wiem, co chcę, jest totalny mętlik, nie rozpoznaję swoich emocji ;)

całe szczęście mąż jest za smaragdem, a jeśli już za karpiówką to czerwoną i w koronkę, więc w sumie nie mam wyboru ;)

w ogóle nie ma efektu "wielkości" i przytłoczenia gabarytami, ale fakt wysoko ten dach, przy okazji naogladałam się w okolicy starym rombowym dachom i stwierdziłam, że ten smaragd to nie żadna nowość jeśli chodzi o kształt, wpadli juz na to wcześniej ;)

no i przekonałam męża do ciemnych okien (fanfary :lol: )

ale ale wiecie jak to z babą i jej humorami, akceptację na okna mam, ale nie wiem czy skorzystam :lol:

od jutra zacznę jazdę po oknach

w weekend załatwiam pana kominkowego

dziś zaczynają mi murować piętro, wczoraj pan pomierzył mury pod konstrukcję wiązarów, odchyłki 1/2 cm a o 4 cm uszczuplili mi garaż, dużo ?

miłego dnia!

[quote=kjuta;

, no urzekło mnie, nie ma co ukrywać, ale zamiast tego odczucia: super, już wiem, co chcę, jest totalny mętlik, nie rozpoznaję swoich emocji ;)

Rozumiem doskonale bo to jeden z pierwszych wyborów które będzie widać,dlatego wzbudza takie emocje.

Szmaragd ciemne okna będzie elegancko.

Moja lufa to lufcik wygląda tak:

http://image.ceneo.pl/data/products/30916492/i-askot-kominek-odpowietrzajacy-typ-m-z-dachowka-koramic-alegra-9-antracytowa-angoba.jpg?=7ac2a

ta lufa to taka klamka do zachrystii :lol2:

a dajecie stopnie kominiarskie ? kiedy trzeba dać ? widziałam kilka dachów ze stopniami i nic ich tak nie szpeci jak właśnie one, to płotki śniegowe można zrobić prawie niewidoczne, ale te schodki :jawdrop:

ta lufa to taka klamka do zachrystii :lol2:

a dajecie stopnie kominiarskie ? kiedy trzeba dać ? widziałam kilka dachów ze stopniami i nic ich tak nie szpeci jak właśnie one, to płotki śniegowe można zrobić prawie niewidoczne, ale te schodki :jawdrop:

hejka, smaragd wygląda bardzo elegancko, nie widać jego gabarytu, na Twoim dachu będzie wyglądał idealnie choć karpiówka także pasuje, tylko czerwień i koronka jakoś do mnie nie przemawiają (przynajmniej nie na dachu:rolleyes:). Wczoraj miałam rozmowę z panem od okien, szykuje dla nas wycenę jak zaczęlam wypytywac o wiedeńskie szprosy to chciał mnie zbyć ,a to że drogie, a to że gwarancji nie ma na nie itp itd, skoro mają w ofercie to jak mogą nie dawac na nie gwarancji? eh