Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wentylacyjne do wentylowania dachu połaci ja nie mam poddasze nieużytkowe.

Odpowietrzające inaczej to te kanalizacyjne do których podpina się rurę trzeba mieć taki dynks do łączenia.

dynks na etapie zamawiania dachówki ? czy podpinania ?

i co za dynks ?

Na etapie podpinania albo teraz może być pierścień jakby łączący dachówkę z rurą kanalizacyjną.

http://images.sklepy24.pl/96692523/15707/large/rura-przylaczeniowa-spiro-do-kominkow-wentylacyjnych-o-srednicy-fi-75-110-125-szara-firmy-fcb.jpg

Edit

http://www.sklepy24.pl/szukaj/rura+przy%C5%82%C4%85czeniowa+elastyczna+fi+110+do+kominka+wentylacyjnego

Różne wymiary są.

Edytowane przez Bejaro

u mnie lufa była zakładana poł roku po zrobieniu kanalizacji a rok od zrobienia dachu. Na etapie kładzenia dachówki nie wiesz gdzie ci dokładnie ta rura kanalizacyjna wypadnie. strasznie sie broniliśmy przed tą lufą, kombinowaliśmy jak dać do komina tą kanalizacje. ale niestety przegraliśmy....

czyli, jak na razie poza mną to jest na tym etapie

jak myślicie zrobić ten stryszek użytkowy ? i tak muszę wejście na strych zrobić, mój młody to taki wynalazca, więc kącik mu się przyda na nasłuchy samolotów, musiałabym w takim razie w okno dachowe chyba też zainwestować :confused: choć z drugiej strony, on zaraz na studia wyjedzie i cała organizacja stryszku pod niego będzie nieaktualna

chyba najpierw przejrzę projekt z wymiarami, a dopiero później będę planować

robicie jakieś specjalne miejsca pod Waszych mężów, dzieci, nie wie np kącik majsterkowicza itd ?

a stryszek nie przyda ci się jako stryszek???? może okna tam nie robić jak drogo wychodzi, ale jakoś to przygotować. U mnie stryszek wyszedł malusieńki i idą tam rury od reku, wszystko jest zapianowane, strychu nic nie zostało. Nawet schodów już tam nie montowaliśmy. A plany z nim zwiazane mielismy ogormne :p

mąż ma swój pokój, ja też zrobiłam dla siebie pracownie. Julka ma duży pokój, żeby spokojnie mogła tam sobie postawić sztalugi czy co będzie chciała, Do tego mam piwnicę, jakby któreś z nas naszło na majsterkowanie :p

kjuta, my mamy nieużytkowe poddasze ale 4 okna i konstrukcja z wiązarów na 50mkw została wzmocniona, na tych 50mkw będzie pociągnięte ocieplenie na krokwiach bo na reszcie dachu ocieplenie tylko na stropie i tam robimy bawialnie dla dzieciaków, cymbergaj, sztalugi farby i wszystko to czego nie mam ochoty sprzątać po nich:) Szczególnie, że pokoje maluchów nie należą do olbrzymich;)

no tej drabinki nie opłacało nam się montować, po to, żeby kiedyś pewnie nigdy nie wejść do tych rur reku, jest tylko właz i się drabinę przystawi zwykła :)

50 metrów - ładna bawialnia wyszła. Taki pokój dla dzieciaków to fajna sprawa.

Iwonko jaka tam jest wysokość na tym stryszku?? powierzchnie masz chyba duża bo, ścianka kolankowa chyba wysoka?

nie mam ścianki kolankowej wcale, nie mam stropu wylewanego, na mury pełnego pietra idzie konstrukcja z wiązarów, te dwa metry na dwa metry to jest środek stryszku pełnowymiarowy, reszta jest niższa i częściowo (gęsto) usiana wiązarami

akurat miejsce dla hobbysty radiooperatora :) ewentualnie miejsce aby teleskop wstawić, choć teleskop woli przestrzeń otwartą :)

ło matko z nartami nie będę się tarabanić na górę, mam w sezonie 5 par używanych, składowisko chcę zrobić w garażu ;)

dobra, obejrzę na żywo i zadecyduję

jak myślicie nad garażem też zrobić schowek ? no bo już stryszek użytkowy to to nie będzie, nigdy dość miejsca prawda ?

podczytuję inne dzienniki

jak zrobię dach, okna, potem co ?

elektryka i tynki, czy elektryka, hydraulika (wod-kan), tynki na ścianie, oc, ogrzewanie podłogowe, tynki podłogowe ?

w jednym dzienniku widziałam tak SSZ potem elektryka tynki wewnątrz i już docieplenie

czy docieplenie mogę zrobić po SSZ bez żadnych prac wewnątrz ?

nie wiem jaki wygodny dla siebie przyjąć plan, bo tak naprawdę powinnam się juz umawiać z jakimiś dalszymi wykonawcami na termin ?

o rajusiu ile czasu trzeba aby to logicznie i logistycznie pochwytać ;)

Najpierw sprawdż gdzie to okno na strychu wypada bo ono musi wejść między krokwie.

Stryszek nad garazem polecam mam lądują tam narty parawany doniczki resztki kafelek ..... super sprawa zimą kosiarka i gril.

Kolejność koniecznie prace mokre przed ociepleniem aby nie było grzyba,osobiście jestem za tym aby tynki były przed wylewkami bo największy syf z tego.

U mnie było tak

Elektryk,instalacja kanaliz i wodna geberity tynki,potem druga część podłogówka i styro OP wylewki-teraz kafle w kotłowni bedą i reszta instalacji CO I CWU

Jak planujesz ocieplać chyba strop ? to komplikuje trochę bo trzeba ściany stryszku ocieplić tego obserwatorium

Edytowane przez Bejaro

alarm, elektryka i hydraulika, odkurzacz (gniazda w ścianach) przed tynkami.

później odkurzacz cd, rekuperacja, ogrzewanie podłogowe, wylewki.

ocieplenie możesz robić wcześniej, ale chyba jeszcze nie teraz, niech dom trochę się przewietrzy, styro go uszczelni.

Edytowane przez Emila3000

no właśnie na razie nie planuję, bo jak wiadomo jeszcze nic nie wiem :lol:

tak naprawdę, nie wiem, czy jednak nie staniemy na SSZ i nie zrobimy przerwy

męczy mnie temat docieplenia dachu, tu krokwie, tu zostawić wentylację, tu nie dociskać na siłę wełny (nie wiem, czy w ogóle wełną będę docieplać ;) ale gdzieś przeczytałam o wełnie), pojemność mojego mózgu jakaś chyba ograniczona, muszę wyrzucić z głowy już dachówki i zrobić miejsce na inne wiadomości