Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

czekam na jego wycenę prac, które ponoć wchodzą w opis dach/orynnowanie i wielkość tego szacunku

tak de facto większość niezgodności wynika ze źle zwymiarowanego projektu, muszę to przyznać, mieliśmy jeszcze mierzyć te odchyły osi okien, te mniejsze na piętrze wg projektu mają tę samą oś podziału, ale niestety wygląda że są jakieś różnice, być może wygląda a nie jest naprawdę, musimy pomierzyć, ale dziś już nam się nie uda

najpierw na spokojnie mu nie zapłacę, spiszemy protokół prac wykonanych do tej pory, zobaczę ile wycenia te swoje straty i czym to sugeruje, jeśli jego oczekiwania będą wybujałe idę do radcy prawnego i rzecznika praw konsumenta, jestem w stanie wydać pieniądze za etap dachu na sądy

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem ciekawa tej wyceny..

Kjuta, do rzecznika o porade mozesz zadzwonic w kazdej chwili :)

ja tak robilam majac problem ze sklepem w sprawie doreczenia zamowionego towaru.. napislam im email takiej tresci jaka mi kazano napisac/powiedziec i nastepnego dnia mialam to co miec powinnam 5tyg wczesniej ;)

zanotuj wszystko to, co zle bylo wykonane, co Ty zalatwialas/poprawiac kazalas, a nie powinnas, w koncu Ty majstrem nie jestes.

Bedzie dobrze :hug:

oby dziewczynki oby :hug:

analizujemy zdjęcia, mąż pojechał teraz na budowę, aby pomierzyć, bo coś się nam nie zgadza, a jutro chcą wieniec lać, więc ostatnia chwila na poprawki

nie miała baba problemu to sobie budowę wymyśliła, zamiast na rower, to do sklepu budowlanego ;)

hej :)

u kolegi APZ przeczytałam że miał kontrolę z PINB

spotkałyście się z czymś takim ? taka kontrola to na "wniosek" przyjaciela ? czy oni tak sami z siebie wpadają ?

zbieracie deklarację zgodności ?

wykonawca chce 40% kwoty w umowie napisanej do wypłacenia po zrobieniu dachu...

mówi, że czuje się poszkodowany i żeby uczciwie to rozwiązać

z mojej strony poproszę o refaktury na stal i beton U C Z C I W I E zaksięgowane w jego kosztach w zeszłym roku zza etap fundamentów

za stal już dostałam refakturę, składowała się w magazynie na mojej budowie od 20 października, głęboko zalana betonem :lol2:

no tak, jak ktoś chce uniknąć korekty deklaracji VAT, to chwyta się wszystkich możliwych pomysłów

miłego dnia!

Współczuję bardzo takiego obrotu sprawy. Mam nadzieję że wszystko się skończy dobrze. Szkoda że mąż nie pomaga, z praktyki wiem że tego typu ludzie zupełnie inaczej rozmawiają z kobieta i z mężczyzną. Nie ważne z kim podpisują umowę i kto wpłaca pieniądze. Edytowane przez AnikoPL

Aniko najgorszy jest ładunek emocjonalny, jaki za sobą niosą takie sytuacje, ale już jest lepiej niż było, temat został oswojony, jakiś plan działania podjęty

skończyłam już z tematem dachu, uff, wiązary już w realizacji (w końcu, 12h dyskusji od wczoraj), ponoć w przyszłym tygodniu może nawet będzie montowany, dachówka wybrana, dekarz też :lol:

czyli teraz okna, drzwi i brama garażowa

w międzyczasie kominek, ścianki działowe i jakoś do przodu

miłego dnia!

Bejaro główna sprawczyni namieszała i w ten sposób będę miała smaragdowy dach :))))

wiecie mój wykonawca twierdzi, że skoro nie chciałam faktur (brak już możliwości odliczenia VAT tzn budowlanego), to on mógł i może brać za materiały i usługi zapłacone przeze mnie faktury i ujmować je w swojej działalności pomniejszając z tego tytułu podatek dochodowy i VAT i on jest uczciwy ...

jego żona to księgowa, normalnie ręce opadają

jutro sobie wydrukuję moją elewację i zaczynam weekend z kredkami :lol: maluję na różne kolory tęczy i dopasowuję dizajn do mojej nowoczesnej kamienicy :D

głównie chodzi mi o okna, ale może już ustalę kolory chętnie widziane na elewacji, jak się sprawdzi metoda, to umieszczę fotki :))

dobrej nocy

wiecie mój wykonawca twierdzi, że skoro nie chciałam faktur (brak już możliwości odliczenia VAT tzn budowlanego), to on mógł i może brać za materiały i usługi zapłacone przeze mnie faktury i ujmować je w swojej działalności pomniejszając z tego tytułu podatek dochodowy i VAT i on jest uczciwy ...

jego żona to księgowa, normalnie ręce opadają

Hłe hłe hłe. Ze mną to miałby ostrą przeprawę, bo też jestem księgową i śmiem twierdzić, że całkiem niezłą ;P

Możesz go zagonić na drzewo jeśli masz jakiekolwiek potwierdzenia, że to Ty opłacałaś te faktury (przelew może?). Jeśli jednak płatność była gotówką, to ciężko będzie udowodnić, że to nie on płacił.

Swoją drogą, niezły jest. Zarobek ma pięknie zwiększony, bo raz Ty mu płacisz za usługę, a drugie, to obniża sobie VAT i dochodowy. Jak dobrze się zakręci, to może żadnego podatku nie płacić i jeszcze mieć zwrot. Dlatego przy takich akcjach jak branie faktur materiałowych na firmę trzeba się dooobrze ugadać co do płatności między Tobą a wykonawcą.

część mam proform, mam korespondencję mailową i smsową, większe kwoty raczej przelewem były

miałam podejrzenia, że mnie ciula, ale teraz mam pewność, znam kilku wcześniejszych inwestorów, podpytam się, jak to u nich wyglądało, czy wiedzą, że ich faktury są w jego księgach, no lody kręcił, że głowa mała, mała kontrola z US pewnie parę rzeczy by podważyła

to jeszcze da się zrobić ;)

już podjęłam decyzję, że mu zapłacę, ale pracuję nad dużym hakiem na niego jako mojego zabezpieczenia i dobrego samopoczucia ;) i jeśli będą jakiekolwiek wątpliwości, co do jego bieżącej współpracy nie zawaham się użyć,

przewalili mi wczoraj drzwi - otwór na drzwi w spiżarce, miał być wypośrodkowany, bo po jednej stronie kuchni blat po drugiej też blat a zrobili mi wejście 15 cm ścianka wejście 115 cm ścianka, była cała pociągnięta do stropu i z nadprożem, dziś rozbierają, majster się pomylił, starszy pan, trochę mi było żal, bo taki poczciwy i widać było, że się przejął, no ale trudno trzeba mieć twardą dupę a nie miękkie serce, ściana do rozbiórki

przewalili mi też długość jednej ścianki o 4 cm, ale nie będziemy dosztukowywać pogodzę się z tym ;)

co tam u Was ?

dziś już piąteczek

Uh jak ja nie lubię takich lawirantow. Już pół biedy ze oszukują Państwo bo Państwo oszukuje obywateli, Ale takim cwaniaków się wydaje że mają pełne prawo tak robić i obowiazkiem każdego jest im umożliwić kontynuowanie tego nielegalnego procederu.

Jeszcze gotowy podpalić budowę w ramach świętego prawa zemsty poszkodowanego na oprawcy jak się go zgłosi gdzie trzeba

No piatek ;) chciałam gdzieś pojechać w weekend się odstresowac Ale auto w naprawie i nie wiadomo kiedy (a co gorsza za ile) będzie do odbioru.

a dokąd chciałaś jechać ?

może odstresujemy się razem :lol:

powiedzcie mi, czy ja dobrze kojarzę, że muszę mieć uzgodnienie w sprawie zjazdu z działki ? przy wniosku o PnB musiałam z wydziału dróg i mostów formalnie dostać zgodę w wytycznymi odnośnie zjazdu, czy jak będę robić ogrodzenie, w tym m.inn. bramę wjazdową coś jeszcze od nich pozyskać ? na razie wjeżdżam na działkę w miejscu, gdzie najwygodniej mi odkręcić drut z siatki, nie w miejscu faktycznego wjazdu

i teraz tak sobie kalkuluję finanse i chyba stanę na SSZ a z wolnych środków zrobię ogrodzenie, bo podejrzewam, że po wykończeniówce nie znajdę na coś co mi się podoba, a mąż będzie chciał na już i zrobi mi prowizorkę, której nie rozbierzemy przez 30 lat ;)

zadzwonili do mnie z budowy, czy ja ten "trójkąt" na dachu chcę mieć wymurowany, oglądam projekt i wydaję mi się, że nie ma tam pustaków, ale zdjęcia z mojego podglądania dachówki pokazują, że jednak tam ten mur wygląda ok i chyba jest lepszym rozwiązaniem

nie pamiętam jak nazywają się te "trójkąty" i trudno mi wyszukać odpowiedzi w necie, któraś może pamięta ?

edit:

podkradłam piękną gałeczkę od wanilliany :)

il_570xN.559339988_qvxm.jpg

Edytowane przez kjuta

część mam proform, mam korespondencję mailową i smsową, większe kwoty raczej przelewem były

miałam podejrzenia, że mnie ciula, ale teraz mam pewność, znam kilku wcześniejszych inwestorów, podpytam się, jak to u nich wyglądało, czy wiedzą, że ich faktury są w jego księgach, no lody kręcił, że głowa mała, mała kontrola z US pewnie parę rzeczy by podważyła

to jeszcze da się zrobić ;)

To jesteś w fantastycznej sytuacji :) Gdybyś chciała iść na noże to możesz bez najmniejszego problemu i choćby jego żona była najlepszą księgową, to z faktami nic nie ugra. Może warto byłoby, żeby miał tego świadomość? Ciekawe, czy wtedy będzie się bardziej starał ;P

To znaczy, masz napisane czarno na białym, że masz pozwolenie na podjazd i masz projekt tego podjazdu ze wszystkimi warstwami, wrysowany w mapę i klepnięty przez inżyniera ruchu czy masz tylko w planie zagospodarowania terenu?

Wymiana siatki to chyba tylko zgłoszenie…

Lepiej jednak ustal na miejscu, diabli wiedzą, co i jak u Ciebie rozumieją, to jest niestety nieprzewidywalne.

Zjazd i brama to dwie oddzielne sprawy jak mnie uświadomiono.

Do takiej klasycznej bryły taka elegancka dachówka to będzie wyglądała super bardzo ciekawa jestem efektu w realu chętnie zobaczę;)

Jeżeli masz przelwy to powinnaś mieć do nich fakturę zaliczkową normalnie zaksiegowaną i opodatkowaną a potem już końcową rozliczeniową Vat która zawiera rozliczenie tej zaliczki.

Jak nie masz to problem wiesz kogo ...

Każda złotówka która wpłynie na konto powinna być opodatkowana w mcu w którym na to konto wpływa.

Płot trzeba zgłaszać ale ważne czy to od frontu drogi i jaka wysokość,ja w tym roku nie ruszą tego tematu więc nie wiem dokładnie a zjazd to juz projekt ale ma się zmienić teraz i ważne czy ten zjazd na gminną powiatową krajową czy jeszcze inny rodzaj.