Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

składacie teściowym życzenia z okazji dnia matki ?

ja składałam co roku, w zeszłym powiedziała, żebym tylko swojej mamie składała, w tym jej nie złożyłam, nie będę się denerwować i co .. ? przyszła do nas i zarzuciła męża żalami, że nie złożyłam życzeń, że się nie interesuję jej osobą i sobie poszła ... ja akurat się kapałam, ale wqrwa mam niezłego, ciągle nie potrafię sprostać jej oczekiwaniom :bash: ta to potrafi zdupić humor eh... :(

Ja nie składam. Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że matkę ma się tylko jedną.

Zresztą mój pomysł budowy domu potraktowała jako zamach na jej... no właśnie nawet nie wiem co :p W każdym razie spodziewała się, że dożywotnio będziemy mieszkać w domu rodzinnym teścia i inwestować w jego renowacje, a wujki, ciotki i kuzynki będą sobie zjeżdżać na wakacje i cieszyć się odremontowaną willą oraz wypielęgnowanym ogrodem. Obiecali mężowi wydzielenie osobnych mieszkań, przekazanie aktem notarialnym i do dziś cisza a lata lecą. Tak że tego... ;)

Bardzo mi się podoba kolorystyka tej kamienicy

http://www.zabytki.zamosc.pl/dat/rejestr/110b.jpg

Kolor okien najlepiej wybrać ze wzornika producenta i wcześniej obejrzeć na żywo. My zamawialiśmy u tego samego ten sam kolor ale w 2 etapach i okazało się, że są różnice w odcieniu. Na szczęście na danej elewacji okna mają ten sam kolor ;) Ale tak już jest z drewnem, w zależności od partii, gatunku, konkretny kolor wygląda inaczej.

Ostatnio kupowaliśmy lakierobejcę do płotu w kolorze średni dąb - wyszło raczej mahoniowo :p

a z czarnym dachem budynek się obroni ? :)

jeszcze mam nerwa na teściową, zdaję sobie sprawę, że obydwie strony "zapracowały" sobie na takie relacje, ale najbardziej wkq... mnie taka niestabilność jednego dnia chce to drugiego tamto i zarzuca mi kłamstwo twierdząc, że nic takiego wcześniej nie mówiła :bash:

pytałam się już Was o wyliczenie zapotrzebowania energetycznego, myślicie, że już na tym etapie mogłabym coś takiego wyliczać ?

moim zdaniem tak - będziesz wiedzieć jakie okna wziąć - czy profil 68 czy 72, ile szyb, jak plastiki to ile komór czy tam czego co one mają.

producenci okien sami mieszają farby i lakiery ze skladnikow kupowanych w takich wielkich beczkach. Warto sobie odlać farbę do pomalowania np drzwi wejsciowych. Jessuu ile u mnie było cyrków z tym :D z oknami i drzwiami wejsciowymi mniej, ale z drzwiami wewnętrznymi masa :lol2:

taaak kamieniczka jest boska :D z czarnym dachem koniecznie i zobacz jakie okna są - ciemnobrązowe :)

nie wiem, czy mam gzyms, raczej tylko sztukateria

składacie teściowym życzenia z okazji dnia matki ?

ja składałam co roku, w zeszłym powiedziała, żebym tylko swojej mamie składała, w tym jej nie złożyłam, nie będę się denerwować i co .. ? przyszła do nas i zarzuciła męża żalami, że nie złożyłam życzeń, że się nie interesuję jej osobą i sobie poszła ... ja akurat się kapałam, ale wqrwa mam niezłego, ciągle nie potrafię sprostać jej oczekiwaniom :bash: ta to potrafi zdupić humor eh... :(

Klasyczny syndrom drugiego krawata ;)

Z kawały:

Teściowa daje zieciowi 2 krawaty, zielony i czerwony. Zięć Chce zrobić przyjemnosc 'mamie' i na odwiedziny u nich zakłada zielony krawat. Teściowa otwiera drzwi i z pretensje mówi 'co? Nie podobał Ci się czerwony?!'

Więc spokojnie ;)

Aniko dokładnie tak to działa :lol: :mad: :lol:

wiecie, mojego męża często nie ma i ze względu na bliskość zamieszkania jestem "skazana" na nią, z tym, że nie zapraszam już na kawę, potrafię w przeciągu miesiąca widzieć się na żywo tylko jeden raz i jest mi z tym dobrze, natomiast dzieciaki mają codzienny kontakt i widzę, że są zżyte i dobrze, natomiast ja staram się na co dzień odseparowywać od ciągłych narzekań (na mnie i moje zachowanie - nie zadzwoniłam, nie zapytałam, nie pochwaliłam, nie przytuliłam, nie zaprosiłam, nie wzięłam na wakacje :bash:

przeprowadzka do domu trochę polepszy stosunki, ale boje się, że będzie chodzić dookoła domu, nie wejdzie, bo nie została zaproszona, a ona sama jest i nie ma co robić, szantaż emocjonalny na co dzień i dupa pełna złości

doszło to do mnie w końcu :) i przez to tym bardziej stosunki się pogorszyły

obawiam się raczej jej parogodzinnego wystawania, zdąży się z sąsiadami zaprzyjaźnić w tym czasie :lol: do nich pouśmiechać a przy mnie zrobić męczennicę

dostałam wstępną wycenę okien z Czarkowa, od pośrednika z salonu, profil największy, co prawda nie zawiera słupka dekoracyjnego bo jeszcze wtedy nie wiedziałam, że go chcę ;) ale nawet gdyby doszedł koszt rzędu 20% to jest do łyknięcia :wiggle:

mam wycenę bezpośrednio z Czarkowa, lepszy rabat, cena do przełknięcia :wiggle:

co prawda mój mąż sprawdza jeszcze inne oferty, ale wiecie, przedstawię mu Czarków w odpowiednim świetle, to będę się zastanawiała jedynie nad kolorem

przegladając innych wykonawców okien w necie znalazłam takie drzwi

http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/53/70/27/39/5370273935_7

skromna wersja moich jednoskrzydłowych drzwi, które wstawiałam, ale podbudowało mnie to, że można znaleźć wykonawcę :wiggle:

na budowie dzisiaj była mocowana murłata do wieńca, dobrze im szło :) z panem kominkowym też parę rzeczy doprecyzowałam :))

wklejam dla pamięci

Kjuta,

teraz bym poszukała jakichkolwiek płytek czarnych i białych byle były w wykończeniu lappato/pólpoler, albo terakote, na tym gresie co mam teraz wszystkie plamy widać i co gorsze nie da sie tego zmyc zwykłymi środkami do podłog, masakra :sick:

płytek czarno białych na szachownicę jest dużo, chodzi o późniejszą łatwość lub nie w myciu ich :)

takie drzwi mnie urzekły

http://www.doorphoto.com/media/catalog/product/cache/1/image/a30d5bb26591c2450649dee47d0d8d39/1/4/14177-doorphoto-com3_1.jpg

okna w takim samym kolorze a brama garażowa zielona, co Wy na to ? ;)