Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iwonko, a nie myślałas o odejściu od projektu kuchni ?

Dopóki nie masz instalacji, mozesz pozmieniac wszystko.

Gdybyś dała te duże okna na dole, aż sie prosiłoby ustawić pod nim w kuchni stół, tak żebys pijąc poranna kawusie mogła podziwiac cudnie kwitnace pod oknem hortensje i wijacy się po drzewie bluszcz.

Rozmazyłam sie nieco...

Przy duzych oknach na dole, drzwi tarasowe na górze wygladaja super. Wciągaja na góre wymiar okien z dołu i jest zgrabnie, harmonijnie i jakos tak eligancko :yes:

Mari spójrz na rzut kuchni i powiedz mi czy są możliwe jakieś zmiany tak, abym zmieściła wszystko do kuchni a i tak nie mam w niej stołu

Ja bym postulowała umieszczenie lodówki jak najbliżej blatu roboczego, aby nie latać po całej kuchni próbując coś wyjąć bądź wstawić do lodówki.

Zdedydowanie :) wybieram opcję 4, pod warunkiem scalenia tych rozdzielonych okien z powrotem w jedno. Pomieszczenia na parterze to pomieszczenia reprezentacyjne, a nie malutkie alkowy, gdzie potrzebne jest jedno wąskie okno.

Balkonowe na piętrze dodaje uroku, pozwala na zrobienie balustrady wokół balkonu i tworzy klasyczną całość.

Poza tym ma różne aspekty praktyczne, można chociażby wychylić się z łatwością i napluć nielubianemu gościowi na głowę.

A i jeszcze jedno, nie da się drzwi i okien zrobić w jednej linii? Teraz 'tak się robi', by tańczyły na elewacji, ale o niebo lepiej wygląda, gdy górne krawędzie są zrównane.

Edytowane przez dorkaS

czekaj Dorka , czy ja dobrze Cię zrozumiałam, czyli w sumie jedyną zmianą, którą byś wprowadziła to okno tarasowe nad wejściem ?

aby uzyskać jedną linię musiałabym podnieć o 30 cm drzwi wejściowe, te 30 cm może zburzyć proporcje drzwi, a jest niewystarczające, aby zrobić doświetlenie nad drzwiami

a apropo jednej lini, nie wiem, czy zauważyłyście, ale okna tarasowe na dole zaczynają się od gzymsu, rozumiem, że jak jednak na nie się zdecyduję, to mają lecieć normalnie od podłogi ?

mari kurcze brzmi interesująco, naprawdę interesująco :)

czekaj Dorka , czy ja dobrze Cię zrozumiałam, czyli w sumie jedyną zmianą, którą byś wprowadziła to okno tarasowe nad wejściem ?

aby uzyskać jedną linię musiałabym podnieć o 30 cm drzwi wejściowe, te 30 cm może zburzyć proporcje drzwi, a jest niewystarczające, aby zrobić doświetlenie nad drzwiami

TAK :)

Bo jest dobrze, a lepsze jest wrogiem dobrego.

Balustrada balkonowa w zasadzie w ramach upiększania elewacji jest jak najbardziej na miejscu i wystarczy, nie pakowałabym potem dodatkowo ozdobnego daszka.

Może za często się poruszam ulicami, gdzie pełno secesji, ale naprawdę proporcje tych domów są piękne.

Jak masz ochotę zerknij do mojego dziennika, mam również zrównane drzwi z oknami, doświetlenie też się nie zmieściło, ale tym absolutnie bym się nie przejmowała.

Jeśli chodzi o dopłatę za niestandardowe wymiary drzwi, to nie przekracza to 10% ogólnej ceny, więc nie są to dramatyczne koszty.

Drzwi balkonowe mogą się zaczynać od gzymsu, ale nie jest to wygodne. Osobiście posiadam w obecnym domu takie cuś i cholera mnie bierze, gdy okresowo ktoś sobie na tym zęby wybija. U nas wysokość gzymsu wynosi 22 cm.

Dorka zaglądam :)

u mnie ten balkon to jak wspomniałaś tylko ozdoba na elewacji i odejście od zadaszenia, nie sądzę, aby był do wychodzenia, więc myślę, że te 22 cm progu, a w sumie pseudoprogu, bo nikt wyłazić nie będzie, nikomu nie zaszkodzi

i przypomniało mi się, nawet aby napluć na niechcianego gościa wystarczy że się tylko nachylę :lol2:

w balkonach nieużytkowych robiłambym mini parapecik, zawsze łatwiej umyć podłogę czy coś. czy kwiota postawić, albo siedzisko zrobić. problemy są z listwami, bo sie okno nie otwiera i albo trzeba jakieś progi tam robić jak się uklada panele. Po co ci to

walcze z plenerem ikea, szlag nie trafia.

powiedz mi jeszcze ile masz odsunięte od ściany okno na piętrze, to nad kuchnią. zeby okna były w tej samej lini.