Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga, zrób zdjęcia dyskretnie :) i pokaż. Brzmi cudnie.

Blacha miedziana jest wspaniała. A jak się pokryje zieloną patyną, jest też bardziej trwała, bo patyna (śniedź jakby) chroni metal przed dostępem wody i powietrza. Nawet w wilgotnej ziemi takie spatynowane przedmioty są zdolne przetrwać tysiące lat. Czasem wygląta to tak, że w środku zachował się czarny proszek z miedzi czy brązu, z zewnątrz otoczony milimetrowej grubości ściankami patyny. Twarde to jest bardzo i gdyby nie brak ciężaru, można by pomyśleć, że przedmiot nadal cały jak go stworzono. Rzeźby, które w starożytności odlewano z brązu na tzw. wosk tracony, czyli były w środku puste, bywa, że są tylko patyną bez odrobiny metalu i ciągle są :)

Istnieją różne odmiany patyny i różne metale można nią pokrywać w celu ochrony i dodania urody. Żelazo np. można spatynować na czarno, będzie wyglądało jak pokryte twardym lakierem. Jest też taki rodzaj patyny uzyskiwany w ogniu, który opalizuje lekko na niebiesko.

Miedź albo srebro można spatynować także na czarno.

ooo 12 lat i są brązowe?

mi się zielona miedź nie za bardzo podoba.... najbardziej lubię rudą, albo brązową.

boje sie o mój piorunochron, który po czasie zrobi sie zielony i będzie bardzo się odznaczał na dachu :sick:

u mnie satelita bardziej aktualna, nasz dom widać już z dachem odeskowanym akurat :)

street view nie zapuścił w moje okolice.......

Najlepiej pomalować je na biało by wyglądały na plastikowe.

Wiem że potrafią, dlatego o tym pisze, jak tylko dostaną cynk to zlatuja się jak dobrze zorganizowana grupa przestępczą. psy potrafią otruc, metalowe ogrodzenia przepilowac i rynny podciągnąć w ciągu kilku godzin

Edytowane przez AnikoPL

u mnie satelita bardziej aktualna, nasz dom widać już z dachem odeskowanym akurat :)

street view nie zapuścił w moje okolice.......

u nas tez bardziej aktualna, przez wies (droga glowna) mozna sie przejsc, ale w nasza ulice juz nie :D

wezcie nie mowcie o truciu zwierzakow, widzialyscie co ostatnio pokazywali na necie? jak te kawalki kielbasek sa nafaszerowane haczykami? :(

o rany!

dopiero sobie uświadomiłam jeden fakt

przy mojej działce jest park i przebiega tam ścieżka mało uczęszczana, a jeśli już ktoś tamtędy idzie, to jest to złomiarz dźwigający zdobycze na barku/plecach, no to na pewno będę spokojnie spała :mad:

Aga niestety miedź na dachu mi nie podeszła i mając na uwadze powyższe dobrze, jeszcze by mi odrywali dach kawałek po kawałku :lol:

Pusia straszne, co piszesz :( boję się takich idiotów, którzy dla paru zł otrują zwierzęta, a nawet zrobią Ci krzywdę

poytrafią okna wyciąć, kable powyrywać ze ściany, okna dachowe to jest chyba standart, że zazwyczaj dekarze w nocy przychodzą je wymontować.

fecotowi od piorunochronów w nocy przed jego przyjazdem do nas ukradli całą miedź z garażu. musieli dokładnie wypatrzeć, że ja akurat przywiózł. :mad:

u nas poki co (odpukac) jest ok.. noo kiedys jakis gosciu podkradl 3szt dachowki ;) bylam wsciekla ale to i tak nic mi nie dalo, bo okazalo sie, ze na 1 strone dachowek brakuje :D

podczas montazu alarmu, sasiad/pijaczek pyta sie mnie co to jest? a ja do niego, jak to co? nie wie Pan? to "cos" bedzie pstrykac zdjecia i nagrywac co sie dzieje..na co on do mnie-nawet jak sie do was na podworko wejdzie?

odp a jak! zaraz na telefon bede miala wiadomosc ze zdjeciem tej osoby... '

oooo to lepiej nie wchodzic

:rotfl:

oczywiscie pic na wode to byl z mojej strony, ale teraz zamierzamy kupic caly osprzet ;)