Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, mam z Igiesa. Naprawdę ładne są. Tylko jest mały zonk. Zamknęli linię produkcyjną. I właśnie potrzebowałam małej naprawy, bo moi tynkarze byli uprzejmi raz zostawić okno na noc otwarte i tłukło drzwiami balkonowymi o szpaletę okna. Do tego stopnia, ze się wyłamala górna cześć zawiasu. Schodziło mi z naprawą i schodziło, bo wszystko na odległość robię, no i w tym roku naprawiłam, tyle że już z jakąś inną firmą, która przejeła po nich drobne naprawy.

nie zrozumiałam, zamknęli linię produkcyjną ? tzn firma się zamknęła czy jak ? dlaczego inna przejęła naprawy ?

jakaś nietomna jestem, mam się rozglądać na ich stronie i jechać do Jaworzna ? czy odradzasz ?

Edytowane przez kjuta

Tak twierdzą, sprzedają ale chyba już sami nie produkują. Tak przynajmniej ja to tak zrozumiałam. Ale lepiej sprawdź u źródeł. Inna firma przejęła naprawy konstrukcyjne z tego powodu. Serwis np. wymiany szyb podobno można jeszcze u nich zamówić, tzn. u Igiesa.

Nie wiem czy polecać czy odradzać - ale miałam wyceny od WIktorczyka, którego teraz sobie już nie przypomnę (bo jest dwóch Wiktorczyków robiących drewniane okna, wywodzą się z tej samej macierzy, ale w późniejszych dziejach rozdzielili się na dwie firmy), i jeszcze kilku osobników - wycena igiesowych (ale przez pośrednika) była wraz z warunkami gwarancji (która jest teraz dla mnie ciut zagadkowa) oraz montażem najsensowniejsza i w stosunku np. do Wiktorczyka o 30% niższa. Z kolei nie byli kompletnie negocjowalni :). Wszystko dotyczy roku 2013, jak teraz to by wyglądało, nie mam pojęcia.

Jeszcze jedno mi się przypomniało, nie pamiętam jaki profil okna planujesz, ale rozważ zastosowanie termookapników ze sprężystą płetwą (wiem, bosko brzmi, a w praktyce to taka nakładka na dolną część okna, stosowalna nawet w przypadku kilku podziałów szyby, opóźniająca degradację okna - skapująca woda z szyby spływa na metalową nakładkę, a nie bezpośrednio na drewno, nie mam, rozważam, bo na moich retroprofilach będzie to wyglądać nieco paskudnie) oraz mechanizmu rozwieralnego montowanego u podstawy okna (dotyczy okien balkonowych/terasowych rozwieralnych, u przesuwanych niestosowany), też nie posiadam, gdybym miała, to nie byłoby problmemu z waleniem o szpalety).

u nas Wiktorczyk (kobiecy odłam - Czarków) zmienił ceny i właśnie oczekuję od nich nowego kosztorysu, mój mąż niestety od razu powiedział, że wracamy od Gebauera i nie wiem jakie to będzie odniesienie w cenie, czy na plus czy na minus

brzmi to trochę skomplikowanie to, co piszesz, chyba już do nich nie będę dzwonić, w końcu jak mój mąż twierdzi okna wszędzie Ci zrobią takie, jakie chcesz, będzie tylko różnica w cenie

hej,

dostałam wycenę z Czarkowa, drogo, sumarycznie podwyżka, mniejszy rabat i chowane zawiasy dają kwotę o 10% wyższą niż pierwsza wycena, kupa szmalu w ogóle, chyba się poddam i wrócę do plastików i to chyba w najprostszej formie, czyli samych ram :(

musimy się poważnie zastanowić, bo stosunek cen pcv kontra drewniane jest szokujący

Immoral Gartfen nie odezwał się, więc chyba sam nie ma ochoty na współpracę, nie chodzi mi o możliwość wykonania okien, jakie chcę, chodzi o to, że w jego oknach wystawowych było trochę niedoróbek, nie przykłada się do szczegółów, które pewnie nie rzutują na jakość okien, ale jednak psują moją estetykę, krzywo pociągnięty silikon, połamane warstwy drewna międzyokiennego, po prostu takie niedbalstwo, dlatego napisałam, że firma prowadzona chyba przez samych facetów

do Gebauera dzwoniłam, wycena na jutro będzie, odniosłam wrażenie, że nie zależy im na kliencie

jutro Wam napiszę, czy mają ceny porównywalne

Emi mam wrażenie, że Ty dziewczyno widzisz same pozytywy :hug: ja tez tak chcę ;)

idę się użalać nad sobą w zaciszu

to co czorne plastiki? Do nich możesz dać najbardziej odjechane drzwi w kolorze malynowym lub jakimkolwiek innym oczojebnym kolorze jaki Ci sie zamarzy :D

a robiłaś wycenę zwyczajnych okien drewnianych? czy takie nie wchodzą w rachubę i jak drewno to tylko fikuśne? takie proste byłyby tańsze, mniej roboty, maszyn nie muszą przestawiać itp. Możesz je zrobić u jakiegoś innego okniarza, który nie robi rzeźbionych drzwi.

przez poł wątku wałkowałaś temat dachówki, a przez kolejne pół okna. Wesoło będzie jak będziesz wybierać płytki do łazienki :rotfl: ale za to wszystko będzie idealnie przemyślane i dobrane ;)

aaaa i jeszcze tak mi przyszło do głowy - okna drewniano aluminiowe. od frontu były by czarne i nie plastikowe, a od środka drewniane - których praktycznie konserwować nie trzeba, brałaś takie pod uwagę, wyceniałaś? ja kompletnie nic o nich nie wiem, bo takie nie wchodziły w grę u mnie. ;)

to CI namieszałam, ale ja sama nie umiałabym wybrać na Twoim miejscu :lol2:

No to lecim...

http://www.goran.pl/19,RUSTYKAL_68_mm.htm

http://www.msokna.com/pl/okna-drewniane.html

O proszę...

Szukajac firm znalazłam takie coś.

Moze jednak dałoby sie pogodzić praktyczność, cene i efekt wizualny.

Poczytaj a nóz...?

http://www.brygada102.pl/okna/el-ozdobne-do-pcv.html

hej,

do Gebauera dzwoniłam, wycena na jutro będzie, odniosłam wrażenie, że nie zależy im na kliencie

jutro Wam napiszę, czy mają ceny porównywalne

Przeglądnęłam stare pliki i znalazłam, że wycenę z Wiktorczyka miałam od tych z Czarkowa.

Rozważaliśmy również Pinusa (drogi, droższy w porównaniu z Wiktorczykiem) http://www.pinus-okna.pl

Sokółkę,

ms Okna,

Urzędowskiego

i oczywiście Igies.

W Pinusie obsługa była rewelacyjna, reszta niezła na podobnym poziomie.

heloł,

przespałam się z tematem, najwyżej trzasnę czarne plastiki, pewnie mąż będzie optował wewnątrz kolor biały, ale to się jeszcze okaże

choć jedyne plusy plastików to takie, że kosztują zdecydowanie mniej i czeka się na nie do 4 tygodni

Emi przejrzałam sobie wszystkie informacje o Twoich oknach i zastanawiam się, czy jesteś zadowolona z wyboru, nie pytam o cenę, bo to rzecz oczywista, ale czy jest coś w nich, co być poprawiła ? i ta cena, co mi pisałaś, to kompletna cena za wszystkie szprosy itd ? może zacznę szukać jakieś lokalnej małej stolarni, choć szczerze największy urok i plus okien drewnianych to zdobienia, gruby szpros konstrukcyjny też jest plusem, ale zastanawiam się, czy do moich gabarytowo dziwnych okien, z niego w ogóle nie zrezygnować, nie chodzi o sam szpros, bo ja na niego lecę ;) ale te proporcje podziału, czy dobrze będą wyglądać na zewnątrz, czy warto w samej stolarni nam powiedziano, że przy tych wymiarach okien efekt może nie być zgodny z oczekiwanym

okien drewniano aluminiowych nie rozważaliśmy, jak już kupować drewno, to tak, aby je wyeksponować, tak mi się wydaję, ale może to zły pomysł, chyba złożę zapytania o wycenę, wtedy nawet pomarańczowe można strzelić :lol:

Mari dzięki! :hug: widzę, że się nie poddajesz i choć sama masz mnóstwo na głowie mi tu podsuwasz, przejrzałam wszystkie strony, ale chyba już nie będę więcej jeździć, bo przeciągnę to w czasie zupełnie, a i urlopu zostało mi już tylko na przerwę świąteczno-noworoczną

DorkaS jeśli znalazłaś wycenę Wiktorczyka, możesz mi napisać, jaka była dokładna różnica cenowa między Igiesem a Wiktorczykiem ?

o Boże! Bejaro sprawdziłam Twoją bajerancką lampę :o jest bardzo niepraktyczna jeśli chodzi o czyszczenie :lol: ale jest piękna!

i tak sobie myślę, że ja mam problem z zaakceptowaniem wydatku na problematyczne w czyszczeniu i konserwacji okna drewniane, a co dopiero przyjdzie potem .. ? w sumie te płytki, które mi się podobały, to równowartość okien drewnianych :lol: kobiety doskonale znajdą ujście pieniędzy, nawet wielkiej góry :lol:

jeszcze nie dostałam wyceny za elewację i docieplenie, ale to wydatek przyszłego roku ;) pomyślę o tym później

zastanawiam się jeszcze czy faktycznie trzasnąć przedłużenie okna w okno tarasowe nad wejściem, wtedy obowiązkowo doszłaby balustrada plus daszek, jeśli okna będą powiedzmy czarne czy tam grafitowe daszek i balustrada takoż plus czarny dach, czy to nie będzie zbyt ponuro ? może prosty daszek, ale ładnie wykonany to takie maksimum, coby nadać stylu i elegancji a nie dostać zeza rozbieżnego, bo człowiek nie wie, na co patrzeć ?

gdybym dała okno tarasowe to może nad wejściem nad taras też ?

Kjutka, Ty sie mna nie przejmuj.

Ja już dawno, wybrałabym PCV ale wrzucam ci tu linki drewnianych bo wiem, ze bardzo ci na nich zalezy.

Co do kolorystyki.

ciemny dach, jasna biała ( ale lekko złamana) elewacja, ciemne okna i wokół zieleń soczysta plus jakis bluszczyk pnacy sie po murze toć to elegancja rodem z Francyji :yes:

Będzie pieknie...zajebiście będzie.

Taki dobór kolorów jest najostrozniejszy ale od wieków wypróbowany i do dziś zachwyca.

Pokaż jeszcze raz zdjęcie domu z wstawionymi drzwiami tarasowymi nad wejściem i inne opcje o których piszesz.

Powiem tak ja zawsze zrozumiem wybór ładny ale mniej praktyczny serce wygra z rozumem-ale w oknach dochodzi jeszcze aspekt czysto techniczny ciepło sposób otwierania....bo lampa ma tylko wisieć i wyglądać ....

Ja na Twoim miejscu skupiłabym się tez na tych podziałach bo może być tak że mimo wypasionych okien wyglądać to nie tak skoro nawet w salonach zwracają na to uwagę,mimo ze dla nich finansowo lepiej wychodzi opcja wypas...

Mnie podobają się daszki i one przyciągną uwagę może nawet zwykłe okna nie będą źle wyglądać,do tego masz niespotykaną śliczną dachówką , pokaż chociaż kawałek dachu.

Dalej jest niestety jeszcze gorzej,ja tak mam że SSZ ogarnęłam w sumie spokojnie a teraz myślę że warto było wybrać tańsze rozwiązania u mnie dachówka to była bo na kafle zostało...

Jesteś zmęczona wybieraniem i zaczyna czas gonić zima....

Szprosy podziały zdobienia zmiana wielkości okien daszek to za dużo do szybkiej decyzji.....

I ciekawa jestem ile czasu będziesz wybierać wykończeniówkę dobrze dziewczyny piszą będzie ciekawie.

I mam pytanie jak drewniane okna to robisz tynki przed oknami? wtedy elektyryka jeszcze i te 8 tygodni to w sam raz na to plus schnięcie no i czy wylewki też bo to prace mokre...

z moimi oknami było tak

plastiki takie najzwyczajne wyceniali nam jakoś 20 tyś z groszami - bez szprosów, zwykle cienkie profile, 2 szyby. ale taaaakie paskudne :sick:

w oknoplascie dostaliśmy wycene 35 tyś - za zwyklaki, bez szprosów, i 75 tys za okna wypas - pasywne, też bez szprosów. Nie chcieliśmy wiedzieć ile by kosztowały ze szprosami :lol2:

urzędowski, sokólka - 90tyś i więcej. W tym momencie mieliśmy rezygnować z okien drewnianych :sick:

w gre wchodziły jeszcze jakieś niemieckie okna (schuco????), które miały najlepszą okleinę drewnopodobną i kolory w miarę - dąb który mnie interesował nie wyglądał jak nijaka sraczka, nie mam pojecia ile kosztowały, coś blizęj 30 tyś niż 20 tyś.

Tu już byłam bliska załamania psychicznego i rzucenia sie z mostu. Wszystkie plastiki obrzydliwe, jak jakieś fajniejsze, to nie miały profilu imitującego drewno, na którym mi zależało. do tego kolory kiszkowate, Nie mogłam znaleźć takich, które pasowałyby do mojej dachówki i rynien (potrzebowałam coś pomiędzy złotym dębem, a orzechem, i to w kolorze zielonkawym-dębowym). Nie wiem co byłoby, ze szprosami, czy wszędzie by mi je zrobili.

Na szczęście mąż kursując do Łodzi przyuważył małą stolarnie (chociaż nie taką małą, bo zaplecze maszynowe mają wypas)

I tu za okna zapłaciliśmy ok 45 tyś - tylko, że profile miały 78 cm, 3 szyby, szprosy, dodatkowo w cenie były okna do piwnicy i inne drobne okna, które wcześniej nie były liczone.

z moich okien jestem mega zadowolona, Jak mi je zamontowali miałam łzy w oczach ze szczęścia, że są takie piękne, przez pól dnia chodziłam i miziałam, Serce mi cały krwawi jak widzę na nich zniszczenia pobudowlane. Chociaż mycie daje mi w kość, ale przy mojej ilości to nawet plastiki myte myjką ciśnieniową pewnie doprowadzały by mnie do szału. (mam już na oku dziewczynę, która myje okna u ludzi w okolicy :lol2: )

Ale okna są mega szczelne, nic się nie rozsycha, wilgoć po tynkach im nie zaszkodziła

Moja stolarnia też robi okna retro, każde jakie tylko będzie sie chciało.

każdy kto przyjdzie sie nimi zachwyca, łącznie z facetem, który nam usilnie wciskał te niemiecke :lol2:

elewacja czarno-szara nie będzie smutna, walniesz sobie drzwi fajne kolorowe, które używią cały dom :)

okna alumniowe są od środka drewniane, tylko na zewnątrz maja metalowe nakładki.

wiesz co mam kosztorys okien na meilu - zaraz Ci prześle. zerkniesz, porównasz z tym z wycenami, które dostałaś. :)

no dobra coś tam sobie wymodzam, wybaczcie jakość, lepiej na pewno nie będzie, balustrada nad wejściem, daszek, drewniane okna bez podziałów ze zdobieniem

[ATTACH=CONFIG]329402[/ATTACH]

zaraz zrobie okno nad tarasem

Edytowane przez kjuta