tapczan 12.11.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam. Ponad rok temu (kwiecień 2013) kupiłem garaż blaszany z profili ocynkowanych. Jak się niedawno okazało profil na dole nie był ocynkowany tylko pomalowany srebrną farbą i pojawia się rdza. Za profile ocynkowane musiałem dodatkowo zapłacić bo była to opcja. Podłoże (bloczki) musiałem przygotować we własnym zakresie wg. instrukcji producenta. Później cała konstrukcja była montowana przez pracowników z firmy produkującej garaż.Wysłałem do producenta zdjęcia i dostałem odpowiedź: "Uprzejmie informuję, iż okres gwarancji minął w kwietniu bieżącego roku. Dodam tylko, iż prawdopodobnie rdza wychodzi bo dolny kątownik został uszkodzony. Wystarczy go pomalować" 1. Czy jeśli gwarancja była na rok i się skończyła to mogę wyegzekwować wymianę profili które są nieocynkowane na ocynkowane?2. Na jakie przepisy się powołać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Niezgodność towaru z umowa trwa 24 miesiace - zapomnij o gwarancji i egzekwuj od sprzedawcy, a nie od producenta. Jedyny kwit jaki musisz okazać, to dowód zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 14.11.2014 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Niezgodność towaru z umowa trwa 24 miesiace - zapomnij o gwarancji i egzekwuj od sprzedawcy, a nie od producenta. Jedyny kwit jaki musisz okazać, to dowód zakupu. Napisałem że towar jest niezgodny z umową chcę by wymienili dolny profil na ocynkowany. dostałem odpowiedź: "Niezgodność towaru zgłasza się po 1,5 roku użytkowania? Cos tu chyba jest nie tak" Już od 2 tygodni z nimi mailuje. Kolego możesz mi powiedzieć jak skonstruować prośbę o wymianę tego elementu? Sprzedawca gra na czas i cały czas się wykręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 http://www.konsumenci.org/userfiles/file/ustawy%20konsumenckie/o%20szczeg%C3%B3lnych%20warunkach%20sprzeda%C5%BCy%20konsumenckiej.pdf - ustawa. Masz 2 lata, a zgłoszenie w tym czasie przerywa bieg przedawnienie (art.10). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 18.11.2014 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Niezgodność towaru z umowa trwa 24 miesiace - zapomnij o gwarancji i egzekwuj od sprzedawcy, a nie od producenta. Jedyny kwit jaki musisz okazać, to dowód zakupu. Firma nie wymieni elementów niezgodnych z zamówieniem. Nic nie dało powoływanie się na przepisy. Jak widać liczy się tylko zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Weź swoje pismo i kuriozalną odpowiedź firmy i idź z tym do rzecznika konsumentów w powiecie.Za darmo poprowadzi Twoją sprawę. A załatwi tak, że nie tylko dadzą nowy profil, ale i montaż i demontaż przeprowadzą na własny koszt. Ps. Pamiętaj, aby z tymi idiotami (idioci, bo zupełnie nie znają przepisów, a prowadzą firmę) prowadzić tylko "korespondencję "pisaną" - nic na gębę.Po drugie, z datą złożenia żądania usunięcia usterki (niezgodności z umową) przerwany jest bieg przedawnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts