Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reklamacja konstrukcji stalowej

tapczan

Recommended Posts

Witam.

Ponad rok temu (kwiecień 2013) kupiłem garaż blaszany z profili ocynkowanych. Jak się niedawno okazało profil na dole nie był ocynkowany tylko pomalowany srebrną farbą i pojawia się rdza. Za profile ocynkowane musiałem dodatkowo zapłacić bo była to opcja. Podłoże (bloczki) musiałem przygotować we własnym zakresie wg. instrukcji producenta. Później cała konstrukcja była montowana przez pracowników z firmy produkującej garaż.

Wysłałem do producenta zdjęcia i dostałem odpowiedź:

"Uprzejmie informuję, iż okres gwarancji minął w kwietniu bieżącego roku. Dodam tylko, iż prawdopodobnie rdza wychodzi bo dolny kątownik został uszkodzony. Wystarczy go pomalować"

1. Czy jeśli gwarancja była na rok i się skończyła to mogę wyegzekwować wymianę profili które są nieocynkowane na ocynkowane?

2. Na jakie przepisy się powołać?

Niezgodność towaru z umowa trwa 24 miesiace - zapomnij o gwarancji i egzekwuj od sprzedawcy, a nie od producenta.

Jedyny kwit jaki musisz okazać, to dowód zakupu.

Napisałem że towar jest niezgodny z umową chcę by wymienili dolny profil na ocynkowany.

dostałem odpowiedź:

"Niezgodność towaru zgłasza się po 1,5 roku użytkowania? Cos tu chyba jest nie tak"

Już od 2 tygodni z nimi mailuje. Kolego możesz mi powiedzieć jak skonstruować prośbę o wymianę tego elementu? Sprzedawca gra na czas i cały czas się wykręca.

http://www.konsumenci.org/userfiles/file/ustawy%20konsumenckie/o%20szczeg%C3%B3lnych%20warunkach%20sprzeda%C5%BCy%20konsumenckiej.pdf - ustawa.

Masz 2 lata, a zgłoszenie w tym czasie przerywa bieg przedawnienie (art.10).

Niezgodność towaru z umowa trwa 24 miesiace - zapomnij o gwarancji i egzekwuj od sprzedawcy, a nie od producenta.

Jedyny kwit jaki musisz okazać, to dowód zakupu.

Firma nie wymieni elementów niezgodnych z zamówieniem. Nic nie dało powoływanie się na przepisy. Jak widać liczy się tylko zysk.

Weź swoje pismo i kuriozalną odpowiedź firmy i idź z tym do rzecznika konsumentów w powiecie.

Za darmo poprowadzi Twoją sprawę.

A załatwi tak, że nie tylko dadzą nowy profil, ale i montaż i demontaż przeprowadzą na własny koszt.

Ps. Pamiętaj, aby z tymi idiotami (idioci, bo zupełnie nie znają przepisów, a prowadzą firmę) prowadzić tylko "korespondencję "pisaną" - nic na gębę.

Po drugie, z datą złożenia żądania usunięcia usterki (niezgodności z umową) przerwany jest bieg przedawnienia.