Barth3z 12.11.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Zainspirował mnie ten budynek:https://www.youtube.com/watch?v=5SRFEMOOuG0 W 23 minucie filmu można oglądnąć krycie dachu. Okazuje się, że jest to czarna guma - EPDM i stanowi jedyny i ostateczny element krycia dachu. Chciałbym pokryć tym swój dach. Pierwotnie planowałem czarną blachodachówkę układaną na rąbek stojący - Classic Premium firmy Rukki. Cały dach wycenilimi na ok 20tys. (w tym ok. 6 tys. za tzw. "makaron"). Ułożenie, wraz orynnowaniem drugie tyle. EPDM jest ok 4-krotnie tańszy, a i robota równie tania/prosta. CO Wy na to ? Spotkaliście się już z takim rozwiązaniem w Polsce (mam na myśli dach dwu- lub wielospadowy) ? Edytowane 12 Listopada 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 12.11.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Przy epdmie trzeba będzie dać 5k za płyty osb, a i tak gwarantuje, że efekt będzie koszmarny. Będzie widać każdą najmniejszą nierówność. Druga rzecz to chyba tylko i wyłącznie pełne klejenie i tutaj kolejne $$. Epdm nadaje się na dachy płaskie i najlepiej niewidoczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.11.2014 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 I tak będę robił pełne deskowanie płytami MFP. A na filmie dość dobrze to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 To typowe nie tanie rozwiązanie dla dachów płaskich. Na filmie duży fragment dachu to dach plaski z izolacją cieplną zamontowaną nakrokwiowo. O ile nie zastosujesz takiej izolacji możesz mieć kłopoty z poprawnym zwentylowaniem swojego dachu. Klika powinno się montować na latach a wówczas makaron jest niepotrzebny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts