mnowak355 12.11.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 WitamWstąpiłem do starostwa z wnioskiem o wydanie wypisu wydanych przez starostwo pozwoleń na budowę. Odmówiono mi takiego wypisu twierdząc że prowadzony przez starostwo rejestr wymaga przetworzenia informacji a jeśli nie podałem interesu publicznego takiego wniosku to wypisu nie dostanę. Moje pytanie brzmi czy starostwo ma obowiązek udostępnić taki rejestr do wglądu. Jeśli tak to na jakie przepisy można się powołać żeby mieć dostęp do tego rejestru.Jest rozporządzenie ministra infrastruktury które normuje w jakiej formie taki rejestr ma byś sporządzany. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Rejestr decyzji o pozwoleniu na budowę jest rejestrem jawnym - co więcej podlega publikacji (obowiązkowej) w BIP. Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2001 r. Nr 112, poz. 1198, z późn. zm.), informacją publiczną jest każda informacja o sprawach publicznych oraz każdemu przysługuje, z zastrzeżeniem art. 5 tej ustawy, prawo dostępu do informacji Zgodnie z art. 2 ust. 2 tej ustawy, od osoby wykonującej prawo do informacji publicznej nie wolno żądać wykazania interesu prawnego lub faktycznego. Co więcej, w rozumieniu ww. ustawy o dostępie do informacji publicznej, informacją publiczną jest również decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Z uwagi na charakter publiczny informacji zawartych w decyzji, dostęp do niej powinien mieć każdy zainteresowany, bez konieczności wykazania interesu prawnego lub faktycznego. Natomiast rejestr wniosków o wydanie pozwoleń na budowę - nie jest rejestrem jawnym i nie podlega publikacji w BIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 13.11.2014 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Dziękuję Kolego Siwy. Międzyczasie próbowałem rozeznać się w BIP-ie ale jest tego strasznie dużo w dodatku nie jest podzielone na odpowiednie działy. Spróbuje jutro dzadzwonić do osoby redagującej BIP do starostwa może ona mnie naprowadzi.Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 14.11.2014 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 No i klops. Akurat w przypadku mojego starostwa. Faktycznie jak napisałeś rejestr decyzji o pozwoleniu na budowę/rozbiórkę przez niektóre starostwa jest prowadzony jednak w przypadku mojego nie. Dwoniłem do redaktora BIP-u i powiedział że pierwszy raz słyszy o tym że taki rejestr ma być publikowany.Próbowałem zagłębić się w ustawy aby znaleźć przepis mówiący o nakazie publikacji tych danych. W rozporządzeniu nakazującym prowadzenie tego rejestru nie ma takiej informacji czy taki przepis znajdę w ustawie o dostępie do informacji publicznych? Jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Bo to jest tak - mądre urzędy udostępniają na BIP, bo nie muszą wtedy wydawać na piśmie na wniosek zainteresowanego - i to bez jakiejkolwiek opłaty. Skoro mieszkasz (albo dotyczy ) głupiego pisz wniosek w udostępnienie (w formie pisemnej) wg. "wzoru": Twoje dane osobowe. Dane urzędu do którego się zwracasz. XXXXXXXXXXXXXXXXXXX Zgodnie z ustawą o dostępie do informacji publicznej wnoszę o udostępnienie: ................................................. Informacje proszę przesłać na adres: […] Ps. Odmówiono mi takiego wypisu twierdząc że prowadzony przez starostwo rejestr wymaga przetworzenia informacji a jeśli nie podałem interesu publicznego takiego wniosku to wypisu nie dostanę. . Masz to na piśmie ? Edytowane 14 Listopada 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 15.11.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Witam Masz to na piśmie ? Oczywiście że mam. Napisałem wniosek że proszę o informacje na podstawie ustawy którą podajesz. Wiedząc że mogą nie podać danych osobowych napisałem że prosze tylko o nazwę zamierzenia budowlanego i numer działki. Odpowiedzieli jak pisałem wyżej że dane o które wnioskuję wymagają przetworzenia a skoro nie reprezentuje interesu publicznego odmawiają takiego dostepu. Mało tego SKO podtrzymało stanowisko starostwa. Może popełniłem błąd pisząc wniosek o tylko niektóre informacje. Może wysłać jeszcze raz wniosek o udostępnienie wykazu decyzji o pozwoleniu na budowę w formie w jakiej prowadzona jest przez urząd. Skoro nie są to informacje niejawne to mają je obowiązek udostępnić. Co o tym myślisz? Dlatego pytałem o przepisy na które mógłbym sie powołać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.11.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Zgodnie z ustawą (art. 10, ust.1) informacja publiczna, która nie została udostępniona w Biuletynie Informacji Publicznej jest udostępniana na wniosek zainteresowanego. Udostępnianie informacji na wniosek następuje "bez zbędnej zwłoki", nie później niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku (art. 13, ust.2). Jeżeli jest to niemożliwe, wnioskodawca jest powiadamiany w tym terminie, o powodach opóźnienia w przekazaniu informacji oraz o nowym terminie, który nie może być dłuższy niż 2 miesiące. Jeśli informacja może być przekazana niezwłocznie, w formie ustnej lub pisemnej, osoba występująca o informację nie składa pisemnego wniosku. Instytucja udostępniająca informację ma obowiązek umożliwić jej skopiowanie, wydrukowanie, przesłanie lub przeniesienie na powszechnie używany nośnik informacji. Przepis art. 23 przewiduje grzywnę, karę ograniczenia lub pozbawienia wolności do roku, dla tego kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie udostępnia informacji publicznej. Odmowa udzielenia informacji może nastąpić jedynie ze względu na jej niejawność (ochrona danych osobowych, prawo do prywatności, tajemnica państwowa, służbowa, skarbowa, statystyczna lub brak wskazania szczególnie istotnego interesu publicznego w odniesieniu do informacji publicznej przetworzonej). Odmowa następuje w formie decyzji administracyjnej. Odwołanie od decyzji rozpoznaje się w terminie 14 dni (art. 16, ust.2, pkt 1). Zgodnie z ustawą (Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej) informacja publiczna, która nie została udostępniona w Biuletynie Informacji Publicznej jest udostępniana na wniosek. Skargę na bezczynność organu wnosi się do właściwego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, za pośrednictwem organu, który nie udostępnił informacji publicznej. W tym przypadku strona wnosząca skargę musi liczyć się z koniecznością poniesienia kosztów sądowych. Do skarg rozpatrywanych w postępowaniach o udostępnienie informacji publicznej stosuje się przepisy ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, z późn. zm.4)), z tym że: 1) przekazanie akt i odpowiedzi na skargę następuje w terminie 15 dni od dnia otrzymania skargi, 2) skargę rozpatruje się w terminie 30 dni od dnia otrzymania akt wraz z odpowiedzią na skargę. Ponadto z orzeczeń sądów: 2013.01.17, wyrok*WSA w Rzeszowie, II SAB/Rz 48/12,*LEX nr 1285163 1. Wydawane przez organ architektoniczno-budowlany decyzje o pozwoleniu na budowę stanowią informację publiczną. Informacja o rozstrzyganych przez organy administracji publicznej sprawach administracyjnych jest informacją o działalności organów publicznych. Prawo dostępu do informacji o sprawach rozstrzyganych przed organami państwa w szczególności w postępowaniu administracyjnym potwierdza przepis art. 5 ust. 3 u.d.i.p. Decyzje rozstrzygają sprawy administracyjne i jako akty administracyjne indywidualne stanowią dokumenty urzędowe w rozumieniu art. 6 pkt 4 lit. a u.d.i.p . 2. Projekt budowlany podlegający zatwierdzeniu w drodze decyzji organu budowlanego stanowi informacje publiczną w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 4 lit. a u.d.i.p. Ponadto - dane osobowe występujące w decyzji administracyjnej, też są jawnymi - patrz wymagania co do tablicy informacyjnej. Ważne dlatego jeszcze raz. Jeśli wniosek o dostęp, zawierał w opisie słowa "wniosek o pozwolenie na budowę" urząd musiał odrzucić (decyzją administracyjną), bo rejestr "wniosków" nie jest rejestrem jawnym. Edytowane 16 Listopada 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.11.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) ... prosze tylko o nazwę zamierzenia budowlanego i numer działki. Odpowiedzieli jak pisałem wyżej że dane o które wnioskuję wymagają przetworzenia a skoro nie reprezentuje interesu publicznego odmawiają takiego dostepu. Mało tego SKO podtrzymało stanowisko starostwa. Tak sformułowany wniosek nie dotyczy rejestru jawnego. Rejestrem jawnym są tylko decyzje administracyjne. Jak udostępnią Ci rejestr wydanych pozwoleń na budowę, występujesz o udostępnienie konkretnych decyzji - na podstawie przepisów w cytowanym wyżej orzeczeniu sądu. Edytowane 16 Listopada 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 16.11.2014 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Właśnie tego nie lubię w tych prawniczych tekstach. Jedno słowo potrafi całkowicie zmienić "merytoryczność" wniosku. Właśnie siedzę i sprawdzam o co występowałem w swoim wniosku. poniżej skopiowałem tekst mojego pisma. Adresowany był do naczelnika wydziału architektury. Na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2001r. Nr. 112, poz 1198 z późniejszymi zmianami) uprzejmie proszę o udzielenie informacji: Jakie przez tut Urząd zostały wydane decyzje pozwolenia na budowę, rozbudowę, zmianę przeznaczenia obiektów budowlanych na ternie gminy Na moje pismo urząd odpowiedział między innymi: " z wniosku tegonie wynika jednoznacznie jakiego zakresu informacji on dotyczy a w szczególności: czy dotyczy np. numeru, daty decyzji, rodzaju zamierzenia, lokalizacji-miejscowości czy też informacji zawierającej oprócz miejscowości numery działek". W odpowiedzi na to pismo zrobiłem błąd bo w jednym zdaniu poprosiłem o "wykaz prowadzonych postępowań i wydanych decyzji o pozwoleniu na budowę" Przepraszam że w poprzednim poście nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o spis wydanych decyzji i taki też wniosek złożyłem a nie o wnioski o PnB ani zamierzenia. Sformułowanie "zamierzenia" dotyczy nazwy tego co jest w pozwoleniu na budowę. Tak sobie myślę czy można wystąpić jeszcze raz do starostwa z prośbą o rejestr wydanych decyzji o PnB (i żebym nic nie sknocił w tym piśmie) dokładnie tych informacji jakie są zawarte w rejestrze jaki prowadzą na podstawie rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 16.11.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Rejestr mają udostępnić , łaski nie robią. Muszą zanomimizować dane - robi się to poprzez zasłonięcie danych osobowych inwestorów przed kopiowaniem lub udostepnieniem do wglądu osobiście.Kopiowanie z anonimizacją nie jest przetworzeniem informacji , lecz jej przekształceniem w inną formę. To muszą zrobić (za opłatą oczywiście).Przekształcenie to wybranie z rejestru poszczególnych informacji i tu faktycznie konieczne jest wykazanie interesu publicznego.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 16.12.2014 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Napisałem wniosek wg wzoru jaki podał Kolega Siwy i dostałem taką oto odpowiedź. Jest w ogóle sens korespondować z tym starostwem czy od razu skarżyć do sądu administracyjnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts