tomekatomek 12.11.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Chcę wykonać instalację na rurach spiro i mam pytanie jakie trójniki zastosować na odejścia z głównej rury do poszczególnych pomieszczeń ? Trójniki siodłowe, trójniki w kształcie Y, zwykłe T czy może 45stopni ? Które są efektywniejsze - może ktoś wykonuje takie instalacje lub ma zrobioną i podzieli się informacjami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Trudno kupić 63mm kanały, no i nie ma jak tego wyregulować, Ale za to będzie słychać wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 12.11.2014 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Hmmmm. Ciekawa odpowiedź - nie widzę związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Optymalna prędkość powietrza w kanałach to 2 m/sek do 5m/sek. Tak więc w domach podstawowym kanałem jest 63mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 13.11.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Albo ekwiwalent tej średnicy np.ze spiro .Ja chcę zastosować takie z odnogą 45°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.11.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Nie ma potrzeby bawienia się w odejścia 45st. Zwykłe siodło na rurze 90st, ładnie wycięte i po sprawie.Kanał spiro sam z siebie dźwięku nie wyda, jeśli zainwestujesz w cichą centralę nic szumieć nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Kanał spiro sam z siebie dźwięku nie wyda, jeśli zainwestujesz w cichą centralę nic szumieć nie będzie. To się odbywa tak: przy gładkich ściankach i przewymiarowanym kanale, powietrze zwalnia. "Środkowe" powietrze wyprzedza to przy ściankach i rozpręża się. Powstaje fala dźwiękowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.11.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Nie ma potrzeby bawienia się w odejścia 45st. Zwykłe siodło na rurze 90st, ładnie wycięte i po sprawie. Kanał spiro sam z siebie dźwięku nie wyda, jeśli zainwestujesz w cichą centralę nic szumieć nie będzie. Na pewno taki trójnik 45 stopni gorzej jest docieplic ale dla przepływu jest na pewno lepszy daje mniejszy opór przy dużych przepływach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Było...Po sto razy już było...Ponownie chcecie wyważać otwarte drzwi? Po co?Ruszcie szukaczkę.Zdobądźcie wiedzę ogólną o tym systemie.Szczegóły same się Wam poukładają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts