Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana doświadczeń i "dofinansowanie"

cbdu

Recommended Posts

Witam,

Oto moje roczne doświadczenie jako użytkownika. Bełkot co drugi;)

Kupilem rok temu próżniowe KSR10x3 250l Hewalex z okolo 9000 PLN w sumie wtedy za wszystko. Sugerowałem się wynikami testów solar key mark i cena. To chyba wiarygodny chyba wyznacznik jakości. Pompy ciepła powietrze/woda mi się nie opłacała pamiętam ale może dziś tak. Trzeba policzyć.

Ogólnie jestem zadowolony bo kwiecień - listopad mam ciepłą lub gorącą wodę.

Wszystko tak naprawdę zależy od słońca. Jeśli jest na niebie przez min 3 godziny to już mam ciepłą wodę.

Kiedyś mierzyłem ze po 24h nie spuszczania prawie wody temp spadnie o okolo 10stopni. To tez zalezy od temp zew. Dobra izolacja zbiornika ale straty na przewodach glownie i "konektorach zborczych" od razu pod rurkami. Kiedys widzialem taka mape temp., jak znajde wrzuce.

Zminilem nastawy nieco w sterowniku z dT=t1-t2=10 stC na 4 stC co przyspiesza nagrzanie wody. Zawory trzeba otwierać ręcznie za zbiornikiem na centralne gdy palimy w piecu.

DOFINANSOWANIE: Może napisze przewrotnie: Jak traktować te Państwo poważenie skoro daje i zabiera? I na tym tu skończę!

Dofinansowanie ~30% do powierzchni czynnej teraz, zostaje zrekompensowane podatkiem od wzbogacenia, w rozliczeniu PITa. U mnie przyszlo ~1000 PLN do zapłaty plus zaległe odsetki za zwłokę urzędasów.

Nie dajcie się nabrać na tę pół prawdę!!

PS. Tak, wiedziałem o tej opłacie. Ale dopiero po zawarciu umowy. Nie zmieniłbym zdania bo chciałem mieć tylko komfort ciepłej wody!

Wtrącę coś o gazie dla zielonych. Bo mi wychodziłoby okolo dwa razy wieksze oplaty niz drewnem i weglem na słupek gierkowski docieplony. W oparciu o opłaty sąsiadów, podobny dom i docieplenie.

Skoro Polska płaci w EU najwięcej dla RUS za gaz i nie ma konsekwencji wśród ludzi decyzyjnych. Tak samo jest na każdym szczeblu ADMINISTRACYJNO WYKONAWCZYM w tym kraju braku odpowiedzialności i konsekwencji!

Dla majsterkowiczów nie jest podobno trudno zrobić własny solar o wiele wiele taniej. Ja bym dziś rozważył mocno taka opcje!

Edytowane przez cbdu

Cienki Bolek jesteś zaniosłem do banku jakieś 22k PLN też za Hewalexa, jako kaucja na poczet niespłaconej krechy wpłynęło dofinansowanie i spłaciłem cały kredyt. Jeśli pamięć mnie nie myli wsio kosztowało 21k PLN a na czysto z podatkiem zapłaciłem 12k PLN. Mam Co i CWU, tylko ja mam 4 płaskie i bufor 400l, sięgam pamięcią to od maja do września rozpalałem w kotle 3 razy.

Tylko mieszkam w najcieplejszym miejscu polski nieopodal Wrocka.

Z tego co wiem teraz coraz mniej osób skłania się ku kolektorom, poczekam aż Niemcy zaczną wyprzedawać tę technologię i do 4 na dachu założę jeszcze 2 -4 sztuki i zmienię bufor na przynajmniej 1000l.