eska-j 09.06.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Witam,Będą mi właśnie robić drenaż opaskowy. Kupiłam już rury drenarskie zwykłe, fi 100. Działka moja jest nachylona ok 5%, wody gruntowe nisko. Pod domem - glina z piaskiem, pod garażem glina.Drenaż będzie ze względu na nachylenie działki i glinę, w celu ochrony przed wodami opadowymi i roztopami.Mam pytanie. Czy powinnam dawać geowłókninę? W materiałach jakie znalazłam na temat drenażu jest, że tak. Ale w archiwum forum wyczytałam, że istnieją obawy, że glina/muł zatka geowłókninę i wtedy nici z drenażu. Ktoś pisał, że jemu się to przytrafiło. Z drugiej strony może zatkać się sama rura.Może rozwiązaniem jest, aby zamiast geowłókniny obsypać rurę drobym żwirem /jak drobnym?/ i dookoła tego żwir 8-16.Poradźcie, co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 09.06.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Geowłóknina jest konieczna! a jeżeli żwir to gruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 09.06.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Geowłóknina jest konieczna! a jeżeli żwir to gruby. a moze zrob drenaz porzadnie i nie zasypuj wykopu spowrotem glina tylko pospolka a na wierzch wsyp gruby zwir 16-32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 09.06.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Wiatm,Eska-j - takze kupilem zwykle rury drenarskie, ale sam owinalem je geowloknina (no moze nie sam - brat mi pomagal). Grunt mam gliniasto- ilasty, slaboprzepuszczalny. Drenaz zrobilem w nastepujacy sposob. Wykop wylozony geowloknina, tak by pozniej zawinac geowloknine na wierzchu. Pozniej warstwa ok 10 cm zwiru (nie mogle dostac zwiru 2-16, uzylem 20-40), na zwir rura drenarska ze spadkiem podlaczona do dwoch studzienek: rewizyjnej i osadowej a na koncu do studni chlonnej, znowu warstwa zwiru grubosci ok 20 cm zakrywajaca rure drenarska, calosc zawinieta od gory geowloknina, reszta wykopu zasypana pospolka. Wg mnie geowloknine, zwir i pospolke daje sie wlasnie po to by uchronic drenaz od zamulenia. Na wierzch wokol domu mozna dac zwir lub kostke. Sposob wykonania drenazu mozna znalezc w materialach reklamowych firm produkujacych elementy drenazu, a materialy te dostalem w skladzie budowlanymPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.06.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 PaginAle jeśli masz grunt gliniasty i wysoki poziom wód gruntowych to jak zrobiłeś studzienki chłonne?Proszę opisz działanie tego systemu. Gdzie odprowadzana jest woda ze studzienek chłonnych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 09.06.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Witam,NURNI - grunt ilasto-gliniasty, niejednorodny, ale wody gruntowe gleboko. Studnie chlonna wykopalem na 6 metrow gleboka z nadzieja ze glebiej warstwy gruntu sa bardziej przepuszczalne i ze cisnienie slupa wody spowoduje wolniejsze lub szybsze rozsaczanie wody w gruncie. Studnia chlonna wykonana jest z kregow bertonowych 1,2 m srednicy. Jezeli studnia sie zapelni trzeba bedzie wypompowywac. Drenaz sluzy do odprowadzenia wody z opadow i roztopow, a nie do odprowadzenia wod gruntowychPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.06.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Teraz rozumiem. U mnie niestety wysoki poziom wód i taki sam grunt. Pod domem musiałem jeszcze łączyć drenaż z działki bo przy kopaniu okazało się, że jest. Niestety będę musiał chyba wkopywać zbiorniki na deszczówkę i potem podlewać tym ogród. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 14.06.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 U mnie jest grunt nieprzepuszczalny - glina z kamieniami. Rury drenarskie ulozylem na zwirze i opsypałem je zwirem. Wyzej sypałem piasek do szalunku, ktory umozliwił odgrodzenie gliny od piasku. W miare sypania (budynek podpiwniczony) szalunek podnosilem. Geowlokniny nie dalem. Drenaz dziala skutecznie. Nie zauwazyłem po pierwszym roku zadnych osadow w rurach. Sądze, że piasek wystarczająco filtruje wode, a po drugie, woda kapiąc na piasek jest wodą czystą. Woda ktora spłyneła z gliny niosąc ze sobą jej cząski, odłozyła sie cienką warstwą na gorze piasku, ktora jest łatrwa do zebrania. Po wykonaniu opaski i zakonczeniu robot wokol budynku, nic nie powinno sie juz odkladac. Gorna warstwa piasku była i jest czysta. W piasku nie ma zadnych osadow. mulu, gliny itp. Piasek nie miesza sie z gliną samoistnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minuszka 14.06.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Własnie odkopali u mnie fundamenty i ocieplają je/abizol,folia kubełkowa/, poniewaz poprzednia ekipa nie zrobiła tego jak należy. Mam wysoki poziom wód gruntowych, w jakiej odległości zrobić drenaż czy bezpośrednio koło fundamentów, czy jakieś 100 cm od? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 14.06.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Własnie odkopali u mnie fundamenty i ocieplają je/abizol,folia kubełkowa/, poniewaz poprzednia ekipa nie zrobiła tego jak należy. Mam wysoki poziom wód gruntowych, w jakiej odległości zrobić drenaż czy bezpośrednio koło fundamentów, czy jakieś 100 cm od? bez znaczenia tylko pilnuj jednej zasady jezeli przy fundamencie to na wysokosci lawy.Jezeli 1 m od fundamentu to pod lawa(nigdy odwrotnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.06.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 trochę się zapętliłem, geowłókniną owijamy rurę i całość obcypujemy żwirem czy też owijamy rurę już wczesniej obsypaną żwirem ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 14.06.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Rure owijamy geowłóknina i obsupujemy zwirem. Drenaż jest chyba robiony na lata i po to jest ta włóknina co by rury nie zamulić piaskiem. Dlatego trochę śmiszne sa posty w stylu "mam rok bez geowłókniny i nic sie nie dzieje". Zobaczymy co będzie się działo za lat 10 lub 15. Drenaz to taka sprawa co ją sie robi i zapomnina na lata, dlatego tez trzeba to zrobić od razu dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 14.06.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Tak jak pisalem, nie zauwazyłem zadnego piasku w rurze. Zobaczymy za 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek1988 09.09.2021 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Czytam właśnie o drenazu gdyż będę robił,tak z czystej ciekawości minęło już 15 lat i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts