Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drena? - glina - geow?óknina

Recommended Posts

Witam,

Będą mi właśnie robić drenaż opaskowy. Kupiłam już rury drenarskie zwykłe, fi 100.

Działka moja jest nachylona ok 5%, wody gruntowe nisko. Pod domem - glina z piaskiem, pod garażem glina.

Drenaż będzie ze względu na nachylenie działki i glinę, w celu ochrony przed wodami opadowymi i roztopami.

Mam pytanie. Czy powinnam dawać geowłókninę? W materiałach jakie znalazłam na temat drenażu jest, że tak. Ale w archiwum forum wyczytałam, że istnieją obawy, że glina/muł zatka geowłókninę i wtedy nici z drenażu. Ktoś pisał, że jemu się to przytrafiło.

Z drugiej strony może zatkać się sama rura.

Może rozwiązaniem jest, aby zamiast geowłókniny obsypać rurę drobym żwirem /jak drobnym?/ i dookoła tego żwir 8-16.

Poradźcie, co wybrać.

Wiatm,

Eska-j - takze kupilem zwykle rury drenarskie, ale sam owinalem je geowloknina (no moze nie sam - brat mi pomagal). Grunt mam gliniasto- ilasty, slaboprzepuszczalny. Drenaz zrobilem w nastepujacy sposob. Wykop wylozony geowloknina, tak by pozniej zawinac geowloknine na wierzchu. Pozniej warstwa ok 10 cm zwiru (nie mogle dostac zwiru 2-16, uzylem 20-40), na zwir rura drenarska ze spadkiem podlaczona do dwoch studzienek: rewizyjnej i osadowej a na koncu do studni chlonnej, znowu warstwa zwiru grubosci ok 20 cm zakrywajaca rure drenarska, calosc zawinieta od gory geowloknina, reszta wykopu zasypana pospolka. Wg mnie geowloknine, zwir i pospolke daje sie wlasnie po to by uchronic drenaz od zamulenia. Na wierzch wokol domu mozna dac zwir lub kostke. Sposob wykonania drenazu mozna znalezc w materialach reklamowych firm produkujacych elementy drenazu, a materialy te dostalem w skladzie budowlanym

Pozdrowienia

Witam,

NURNI - grunt ilasto-gliniasty, niejednorodny, ale wody gruntowe gleboko. Studnie chlonna wykopalem na 6 metrow gleboka z nadzieja ze glebiej warstwy gruntu sa bardziej przepuszczalne i ze cisnienie slupa wody spowoduje wolniejsze lub szybsze rozsaczanie wody w gruncie. Studnia chlonna wykonana jest z kregow bertonowych 1,2 m srednicy. Jezeli studnia sie zapelni trzeba bedzie wypompowywac. Drenaz sluzy do odprowadzenia wody z opadow i roztopow, a nie do odprowadzenia wod gruntowych

Pozdrowienia

U mnie jest grunt nieprzepuszczalny - glina z kamieniami.

Rury drenarskie ulozylem na zwirze i opsypałem je zwirem. Wyzej sypałem piasek do szalunku, ktory umozliwił odgrodzenie gliny od piasku. W miare sypania (budynek podpiwniczony) szalunek podnosilem.

Geowlokniny nie dalem. Drenaz dziala skutecznie. Nie zauwazyłem po pierwszym roku zadnych osadow w rurach.

Sądze, że piasek wystarczająco filtruje wode, a po drugie, woda kapiąc na piasek jest wodą czystą.

Woda ktora spłyneła z gliny niosąc ze sobą jej cząski, odłozyła sie cienką warstwą na gorze piasku, ktora jest łatrwa do zebrania. Po wykonaniu opaski i zakonczeniu robot wokol budynku, nic nie powinno sie juz odkladac.

Gorna warstwa piasku była i jest czysta. W piasku nie ma zadnych osadow. mulu, gliny itp. Piasek nie miesza sie z gliną samoistnie.

Własnie odkopali u mnie fundamenty i ocieplają je/abizol,folia kubełkowa/, poniewaz poprzednia ekipa nie zrobiła tego jak należy. Mam wysoki poziom wód gruntowych, w jakiej odległości zrobić drenaż czy bezpośrednio koło fundamentów, czy jakieś 100 cm od?

bez znaczenia tylko pilnuj jednej zasady jezeli przy fundamencie to na wysokosci lawy.Jezeli 1 m od fundamentu to pod lawa(nigdy odwrotnie)

Rure owijamy geowłóknina i obsupujemy zwirem. Drenaż jest chyba robiony na lata i po to jest ta włóknina co by rury nie zamulić piaskiem. Dlatego trochę śmiszne sa posty w stylu "mam rok bez geowłókniny i nic sie nie dzieje". Zobaczymy co będzie się działo za lat 10 lub 15. Drenaz to taka sprawa co ją sie robi i zapomnina na lata, dlatego tez trzeba to zrobić od razu dobrze.

• 17 years później...