Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy solidny wykonawca już się urodził?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Mysle, ze pytanie w temacie. Czy odhyly w wielkosci pomieszczen (szerokosci/dlugosci) w porownaniu do projektu (zalozmy, ze mowimy o scianach konstrukcyjnych, ktore musza byc 1 do 1 jak w projekcie) rzedu 1-2 cm, to jest cos nalezy uznac za 'norme'? Mowiac wprost, czy jakikolwiek odhyl od wymiarow w projekcie kwalifikuje sie na uznanie bledu i domaganie sie rozbiorki i powtorzenia prac? Bo nie wiem w jaki stan umyslu sie wprowadzic przed ocena prac budowlanych? :)

No bez jaj...

Po tej bogatej wypowiedzi wnioskuje, ze ma byc co do milimetra. Pytanie czy w praktyce tak sie dzieje, statystycznie przynahmniej. Zgaduje, ze nie (zreszta, spojrzmy na tytul tego watku ;) ). Sa rozni wykonawcy a domow w Polsce buduje sie duzo. W zawiazku z czym pytanie praktyczne, co robic gdy beda jednak drobne roznice

Edytowane przez belinea

Źle wnioskujesz. Zacznę od tego, że wszystko powinno być zgodnie z wymiarami z projektu. Ale jeśli będziesz miała jedno pomieszczenie większe o 2cm, a drugie mniejsze to stanie się jakaś tragedia? Jestem za tym, żeby wykonawcy się starali i robili dokładnie, ale w praktyce czasem to różnie wychodzi. W zasadzie mało gdzie widać na budowie niwelator i kierownika budowy cały czas. Niektórzy mają odchyłki w pionie po 2cm i żyją ;). Ważne czy jest dobrze wymurowane, a dwa cm w jedną czy druga stronę....

Sprawdzilem wymiary fundamentow i te zewnatrzne wszystkie sie zgadzaja. W srodku natomiast jedna os jest przesunieta o ok 2cm, w zwiazku z czym zmienia sie wielkosc dwoch obszarow, ktore dzeli. Przy czym bloczki fundamentowe sa o 1cm szersze od bloczkow na sciany wiec da sie to jeszcze o 1cm skorygowac. Generalnie nie mam problemu z tak minimalna zmianu powierzchni pokojow ale jako laik wolalem miec pewnosc, ze takie roznice nie stwarzaja ryzyka konstrukcyjnego w budownictwie tego typu

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja wybrałem kamieniarzy z górnej jeśli nie najwyższej półki cenowej. Niestety nie było mnie przy rozpoczęciu prac z powodów zawodowych. Później okazało się, że pierwsze dwa dni to była impreza którą sobie urządzili.. Później byli pilnowani przez kamery to wzięli się za robotę ale i tak okazało się że są poprawki bo beton między kamieniami zaczął pękać. Nie zawsze więc wysoka cena jest wyznacznikiem jakości.

ja wzięłam do kostki ekipę poleconą (a nie z nawyższej półki cenowej) i stali pod furtką o 6.00 rano, a kończyli o 20. Robili sobie jedną przerwę na drugie śniadanie i zapierdzielali aż wióry leciały w temperaturze +35 w cieniu (taki mamy klimat).

Wszystko kwestia ludzi.

ja wzięłam do kostki ekipę poleconą (a nie z nawyższej półki cenowej) i stali pod furtką o 6.00 rano, a kończyli o 20. Robili sobie jedną przerwę na drugie śniadanie i zapierdzielali aż wióry leciały w temperaturze +35 w cieniu (taki mamy klimat).

Wszystko kwestia ludzi.

Ta też niestety była polecona.

Nie ma wykonawcy solidnego.

Każdy robi mniejsze lub większe błędy... Trafiamy na tych co robią mniejsze ... ot przykład ostatni... 20 lat gość robi ocieplenia i elewacje. Pojawiło się pękniecie na lukarnie na wysokości wieńca - ok, ma prawo, budynek pracuje, ale dlaczego takie szerokie.... dłubie sobie w tej szczelinie, dłubie i co... siatki nie ma... rozdłubuję dalej i nie ma... ot pracownik (50 % szans, że robił to szef, a 50 % że pracownik) nie dał w tym miejscu siatki... miejsce wymagające odrobinę więcej wysiłku, ściana wąska, parapet z jednej strony, dach z drugiej, może nie zauważył, a może nie chciało mu się docinać siatki... i teraz gdybym tam miał strukturę to miałbym też niezłe pęknięcie, dobrze, że mam zaciągnięty samym klejem to jeszcze można łatwo naprawić... i tacy są wykonawcy...

pytam:

- ile takich miejsc jeszcze mogę mieć na elewacji...

- nie ma żadnych - zapewnia wykonawca, a ja i tak tego nie sprawdzę...

W innym wątku pisałem o wykonaniu spoin pomiędzy płytami gk. Wykonawcy którzy zajmują się tym podobno od kilku lat nie potrafili u mnie połączeń wykonać poprawnie. Po ok. 3 miesiącach pojawiły się pęknięcia spoin. Nie jest to coś specjalnie skomplikowanego. Większość wiadomości zaczerpnąłem z neta i zrobiłem to tak że nie ma żadnych problemów. Wystarczy chcieć i przyłożyć się do tego co się robi.

Jak do tej pory tfu tfu trafiałem na solidnych wykonawców :) SSO zrobili mi górale w miesiąc (parterówka 171m2 po podłodze) i w zasadzie to była pierwsza lepsza ekipa którą wybrałem. po prostu budowali sąsiadce i dała mi kontakt :) Ściany proste kierbud zachwycony (wziął nr tel ekipy) Ci górale dali mi nr do tynkarzy od tynków cem-wap + kwarc to tez ich zatrudniłem (tez za innymi sie nie rozglądałem). Robili we dwóch 3 tyg 550m2 ręcznie rzucali i co najlepsze bez tych listw do ustawiania pionów. Pomyślałem sobie "ciekawe jakie będą fale po tej robocie" Do dzis chodze z łata 2m i tak przykładam do scian, świece halogenem 500W i noo kurde wszędzie równiutko,dolega łata, gładka jak gips prawie, kąty sa proste. Pytam sie goscia ile juz robi tynki i dlaczego nie robi na listwach. Odpowiedział że jak ktos nie umie robić to robi na listwach a gość robi juz ponad 20lat tynki i jak sam mówi lubi ta pracę :0

• 2 weeks później...