Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec i dymienie - jakie ogrzewanie ?

ajqju

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Planuję zakupić jakiś piec / kocioł. Będzie to przerabiane pomieszczenie gospodarcze na mieszkalne. Wielkość dołu to około 80m2. kotłownię mała dostawię jednak boję się o dymienie z pieca. Ojciec ma jakiś chyba "SEKO" to niestety tak się z niego dymi że wytrzymać się nie da, było już robionych kilka przeróbek i nic nie pomaga. Chciałem mieć małą kotłownię tuż obok wejścia jednak jak mam zadymić sonie całe mieszkanie to wolę postawić gdzieś dalej.

Jaki piec byście doradzili na 80m2 ? palone głównie węglem i drewnem. Jak to często bywa budżet skromy bo około 2,5 tyś max. Z tego co wyczytałem to najlepiej piec dolnego spalania i upatrzyłem piec KSGW Zgoda. Proszę bardzo o pomoc czy ten piec jest coś wart w tym przedziale cenowym ? Dodam jeszcze że będę pod niego musiał podpiąć boiler ale z grzałką elektryczną aby w lato nie palić codziennie by mieć ciepłą wodę.

Domyślam się że tematów takich jest sporo, ale już zgupiałem, czytam jakies wypowiedzi i rankingi i jest coraz gorzej z wyborem. Dodam że korzystałem z tego rankingu:

http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/?producent=&ocena=&kolejnosc=najtansze

jeśli link łamie regulamin to proszę o skasowanie.

Jeśli twoje 80m2 posiada ocieplenie to ciężko ci będzie znależć nie przewymiarowany kocioł.

To SEKO które posiada twój tato to dymi cały czas czy tylko przy otwieraniu drzwiczek? Sam posiadam SEKO II N(dolne spalanie) i dym na kotłownie poleci mi tylko przy nie właściwej obsłudze, zresztą jak przy każdym dolniaku.

On ma bodajże ten sam model. dymi przy każdym otwieraniu drzwiczek.

Mamy drugi taki sam piec jednak będzie on za duży na 80m2. Dlatego głównie zastanawiam się na tym "ZGODA" lub "DAKON DOR".

Któryś byście polecili czy może bawić się w uruchomienie tego drugiego "SEKO" ?

Gdzie w łodzi można podjechać i na spokojnie obejrzeć parę modeli ? Jakiś mądry sklep z piecami ?

Podstawą w dolniakach jest szczelne zamknięcie dołu kotła zanim otworzy się górne drzwiczki. I najpierw je trzeba rozszczelnić na chwilę zanim się je całkowicie otworzy żeby zassało dym.

Moim zdaniem zdecydowanie Dakon Dor (posiada niezależne PW) ( przy nim szczególnie należy stosować powyższe uwagi ponieważ załadunek ma od góry) .