magic_zen 13.11.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam mam delikatny dylemat, otóż w instrukcji komina systemowego jest opis że w przypadku obudowy z cegły wykonuje się płytę żelbetowa na której stawia się klinkier i nim przechodzi przez dach. Natomiast moja ekipa proponuje żeby obmurować go od stropu porothermem 11,5 a ponad dach wyjść dopiero klinkierem. Jak taka sytuacja ma się do obowiązkowej dylatacji pomiędzy stropem a kominem (zachowaliśmy ją a stop to monolit) czy nie połączę w ten sposób na nowo stropu z kominem? I tu kolejne pytanie czy jest sens bawić się w układanie pełnej cegły klinkierowej w miejscu przejścia żeby potem przejść w dziurawkę i dopiero na wykończeniu z powrotem w pełną cegłę? Taką propozycje usłyszałem od znajomego ale nie wiem co o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.11.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Potwierdzam Twoje obawy co do łączenia obudowy komina ze stropem. To błąd ( i dowód na ignorancję wykonawcy). Komin ponad dachem w jakiejkolwiek konfiguracji powinien być obudowany pełną cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magic_zen 13.11.2014 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Czyli nie powinno się obudowywać od stopu tylko wylać ta płytę? Musze w takim bądź razie pokombinować, bo tak czy inaczej będzie to kłopotliwe ponieważ wymiary komina to 100x36cm więc płytę trzeba będzie wylać dość potężną. Cholera a powiem wam że na kilku budowach był właśnie obudowany od stropu i zastanawiałem się jak to jest zrobione a możliwe ze nie spoinowali go z pustakiem keramzytowym? Jak wtedy ma się zagadnienie dylatacji przejścia przez strop? Co do motania cegłą to tak myślałem że gra ryzykowana i nie wiem do końca czy faktycznie tak opłacalna jak to znajomy zachwalał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Ja nie jestem przekonany do konieczności obudowywania całego systemu. Zwykle zalecam zastąpienie pustaka cegłą, byle robić to starannie, zachowując światło w środku takie samo jak w pustaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magic_zen 14.11.2014 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Hmm. Mógłbyś przybliżyć mi jak to zrobić żebym mógł zaproponować ekipie? Czy masz na myśli przerwanie komina na którymś pustaku nad stropem i dalej wyjechanie nad dach już tylko cegłą? Obawiam się, że będzie to problematyczne z powodu sporej ilości kanałów wentylacyjnych (5szt)A gdybym faktycznie dopilnował żeby nie spoinowali tego komina z obudową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.11.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Murarze się do tego nie nadają. Tu jest potrzebny zegarmistrz, inaczej porobią Ci miedzy pustakiem a obudową mostki z zaprawy. Jak już, to połóż na stropie styropian, a potem go usuń. Tylko co z ciężarem? Trzeba by sprawdzić statykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 15.11.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 "Komin systemowy obudowany klinkierem - jak to zrobić" wylać płytę a na niej zacząć murować komin, pod dachówką lecisz zwykłą czerwoną ceglą a powyżej dachu wyskakujesz pełnym klinkierem (szkoda klinkieru pakować na poddasze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 15.11.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Hej, tez mam komin systemowy (drugi raz na pewno bym go nie stawial) o wymiarach 75x36, zrobilem na nim plyte wspronikowa a potem z cegly w gore. Jak zrobic plyte, znajdziesz w googlach. Ja dawalem pelna cegle na calosci. Cegla nie styka sie z pustakiem, jest przerwa, wiec odpowiednio plyta musi byc wieksza (nie tylko na cegle). Niech nie zablokuja otworow w pustaku w ktore polecam wlozyc prety zbrojeniowe i zalac potem mleczkiem cementowym. Komin nalezy tez zamocowac do wiezby -wazne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neovo 17.11.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Potrzebuje wybudować komin systemowy i znalazłem coś takiego BARDZO TANIEGO i pytanko czy warto jeżeli nie różni się raczej niczym jeśli chodzi o parametry w stosunku do tych droższych. http://www.sklep.pekabet.pl/product/system-kominowy-uniwersal-din-200-h6m-z-wentylacja.html ewentualnie ten http://www.systemykominowe.pl/kalkulator-krok-4.html?prodId=7&sid=27_15-27-53 czy naprawdę warto przepłacać za komin? Schiedel kosztowałby jakies 2700 Edytowane 17 Listopada 2014 przez neovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akocot 06.04.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Również jestem na etapie kupna systemu kominowego i dostrzegłem te dwie oferty, proszę o informację jak się sprawują te systemy kominowe, cena faktycznie robi wrażenie, a przy podwójnym kominie z 4 wentylacjami 11m różnica w cenie robi się znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 06.04.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 bierz śmiało .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanalia 19.04.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 też mam komin systemowy zwykły a nie znanej marki, murarz obudowuje komin cegła pełną stawiana na szerokość 6 cm.mniej cegieł ,chyba mniejszy ciężar i klinkier węższy ponad dachem . z tymi prętami w otworach niegłupi pomysł,pozatym chyba te otwory do tego są ,aby komin wzmocnić.mój ma prawie 8 metrów i zaczynam się zastanawiać JAK wpasować te pręty do tych otworów na takiej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.04.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Komin systemowy od Pekabet ?Czemu nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts