Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy obudowany klinkierem - jak to zrobić

Recommended Posts

Witam mam delikatny dylemat, otóż w instrukcji komina systemowego jest opis że w przypadku obudowy z cegły wykonuje się płytę żelbetowa na której stawia się klinkier i nim przechodzi przez dach. Natomiast moja ekipa proponuje żeby obmurować go od stropu porothermem 11,5 a ponad dach wyjść dopiero klinkierem. Jak taka sytuacja ma się do obowiązkowej dylatacji pomiędzy stropem a kominem (zachowaliśmy ją a stop to monolit) czy nie połączę w ten sposób na nowo stropu z kominem?

I tu kolejne pytanie czy jest sens bawić się w układanie pełnej cegły klinkierowej w miejscu przejścia żeby potem przejść w dziurawkę i dopiero na wykończeniu z powrotem w pełną cegłę? Taką propozycje usłyszałem od znajomego ale nie wiem co o tym myśleć.

Czyli nie powinno się obudowywać od stopu tylko wylać ta płytę? Musze w takim bądź razie pokombinować, bo tak czy inaczej będzie to kłopotliwe ponieważ wymiary komina to 100x36cm więc płytę trzeba będzie wylać dość potężną.

Cholera a powiem wam że na kilku budowach był właśnie obudowany od stropu i zastanawiałem się jak to jest zrobione a możliwe ze nie spoinowali go z pustakiem keramzytowym? Jak wtedy ma się zagadnienie dylatacji przejścia przez strop?

Co do motania cegłą to tak myślałem że gra ryzykowana i nie wiem do końca czy faktycznie tak opłacalna jak to znajomy zachwalał ;)

Hmm. Mógłbyś przybliżyć mi jak to zrobić żebym mógł zaproponować ekipie? Czy masz na myśli przerwanie komina na którymś pustaku nad stropem i dalej wyjechanie nad dach już tylko cegłą? Obawiam się, że będzie to problematyczne z powodu sporej ilości kanałów wentylacyjnych (5szt)

A gdybym faktycznie dopilnował żeby nie spoinowali tego komina z obudową?

Murarze się do tego nie nadają. Tu jest potrzebny zegarmistrz, inaczej porobią Ci miedzy pustakiem a obudową mostki z zaprawy. Jak już, to połóż na stropie styropian, a potem go usuń. Tylko co z ciężarem? Trzeba by sprawdzić statykę.

Hej,

tez mam komin systemowy (drugi raz na pewno bym go nie stawial) o wymiarach 75x36, zrobilem na nim plyte wspronikowa a potem z cegly w gore. Jak zrobic plyte, znajdziesz w googlach. Ja dawalem pelna cegle na calosci. Cegla nie styka sie z pustakiem, jest przerwa, wiec odpowiednio plyta musi byc wieksza (nie tylko na cegle). Niech nie zablokuja otworow w pustaku w ktore polecam wlozyc prety zbrojeniowe i zalac potem mleczkiem cementowym.

Komin nalezy tez zamocowac do wiezby -wazne.

Pozdrawiam.

Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Potrzebuje wybudować komin systemowy i znalazłem coś takiego BARDZO TANIEGO i pytanko czy warto jeżeli nie różni się raczej niczym jeśli chodzi o parametry w stosunku do tych droższych.

http://www.sklep.pekabet.pl/product/system-kominowy-uniwersal-din-200-h6m-z-wentylacja.html

ewentualnie ten

http://www.systemykominowe.pl/kalkulator-krok-4.html?prodId=7&sid=27_15-27-53

czy naprawdę warto przepłacać za komin?

Schiedel kosztowałby jakies 2700

Edytowane przez neovo

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

też mam komin systemowy zwykły a nie znanej marki,

murarz obudowuje komin cegła pełną stawiana na szerokość 6 cm.mniej cegieł ,chyba mniejszy ciężar i klinkier węższy ponad dachem .

z tymi prętami w otworach niegłupi pomysł,pozatym chyba te otwory do tego są ,aby komin wzmocnić.mój ma prawie 8 metrów i zaczynam się zastanawiać JAK wpasować te pręty do tych otworów na takiej wysokości?:bash: