art9 09.06.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Poradźcie mi. Jak to jest z przyklejaniem siatki zbrojącej. W wielu poradach wyczytałem że najpierw należy położyć siatkę, a dopiero nakładać masę szpachlową. Kiedy tak robię to siatka wygina się i wchodzi głębiej w miejscu styku płyt. Czy taka siatka spełnia swoje zadanie, czy musi być naciągnięta, ale wtedy najpierw trzeba szpachlować łączenie potem dać siatkę a potem szpachlować jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 09.06.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 jak siatka jest z klejem to oczywiście najpierw przykleić, ale tak aby była lekko napięta. Pnadto polecam gips do szpachlowania bez taśmy nawet do połączeń z taśmą jest trochę droższy ale zdecydowanie lepiej się szpachluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 09.06.2004 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Gips kupiłem w Castoramie, jest jakiś niemiecki w żółtym pudełku, specjalnie do spoinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 09.06.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Nie chodzi o to czy niemiecki czy nie, pewnie i tak z polskiego gipsu a jak KNAUF to nie niemiecki tylko polski (firma jest niemiecka) z odsiarczania w Bełchatowie (ale to nie ma znaczenia).Gips do szpachlowania bez taśmy zawiera w sobie włókna które po związaniu gipsu wzmacniają spoinę.Ale jak nie masz takiego może być zwykły. Be taśmy szpachluje się cięte i sfazowane połączenia płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 09.06.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Dam wszystkim dobra rade - plyty po pierwsze nalezy sfrezowac jesli nie sa, nastepnie dac siatke i zaszpachlowac gipsem do szpachlowania bez siatki (typu uniflott knaufa). Dopiero wtedy jest 100% gwarancji ze nie bedzie pekniec. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 09.06.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Płyty na swoich brzegach mają takie niewielkie zagłębienia. Najpierw troszkę szpachli (ja stosowałem cekol) a następnie rozciągnąć taśmę i zaszpachlować na gotowo. Po wyschnięciu doczyścić papierem i spoina gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustachy 09.06.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Ja robiłem tak - najpierw szpachla (Vario firmy Rigips), w jeszcze miękką wklejałem siatkę, następnie po wyschnięciu lekki szlif i ponownie szpachla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 14.06.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Jeśli karwędzie płyty mają wgłębienia (KPOS) to:1. Siatka (samoprzylepna)2. Szpachla (szpachelką) - tyle ile trzeba do zakrycia siatki.3. Jak wyschnie następna warstwa już pacą (trzeba mocno dociskać)4. Przeszlifować i ewentualnie poprawić. Do ostatniego szpachlowania (3 warstwa) dobrze użyć specjalnej szpachli (tzw finish) Jeśli krawędzie są cięte to:1. Krawędzie należy zfazować.2. Szpachlować najlepiej specjalną szpachlę bez zbrojenia, lub3. Szpachle ze zbrojeniem paskami papieru (takie specjalne - trzeba przed nałożeniem namoczyć)4. W ostateczności siatkę - ale tedy trzeba drugą warstwe nakładac szerzej (po 20 cm z każdej strony spoiny), a bywa, że potrzebna jest trzecia warstwa. Jeśli dużo łączęń w małych odległościach to lepiej szpachlować po całościSzpachlowanie na raz praktycznie nigdy się nie udajePo położeniu ostatniej warstwy można przeciągnąć wilgotną pacą lub (po kilkunastu minutach) namoczoną pacą z gąbką (taką specjalną).Do szlifowania najlepsze są siateczki 180, a jeśli powierzchnia mocno nierówna są jeszcze ostrzejsze (coś jak SIC 40 - nie pamiętam dokładnie)Jeśli siatka ci wpada w spoiny tro znaczy, że masz za szerokie. Spoina nie powinna być grubsza niż 5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 14.06.2004 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Płyty są ułożone praktycznie na styk. Są to płyty tzw sufitowe o grubości 9.5mm. Są wzdłuż dłuższej krawędzi są tak wyprofilowane ( na półokrągło szer ok 5mm. Kiedy takie dwie płyty stykają się ze sobą to wyprfilowane wgłębienie ma prawie 10mm i właśnie w to wgłębienie wchodzi siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 14.06.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 http://www.lafargenidagips.pl/pdf/spoinowanie.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 19.06.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Czy zwykłą (białą) płytę gips.-kart. można malować czy wskazane jest najpierw ją pokryć cekolem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.06.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Pewno, że można malować. Tylko najpierw trzeba zagruntować, zeby wyrównać chłonność szpachli i kartonu, no i żeby trochę je zaimpregnować. Do gruntowania polecam Śnieżka - podkład. To taka specjalna farba lateksowa do stosowania jako podkład na płyty GK. Niweluje mniejsze rysy, wyrównuje chłonnośc i kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas6751 28.08.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Poradźcie mi. Jak to jest z przyklejaniem siatki zbrojącej. W wielu poradach wyczytałem że najpierw należy położyć siatkę, a dopiero nakładać masę szpachlową. Kiedy tak robię to siatka wygina się i wchodzi głębiej w miejscu styku płyt. Czy taka siatka spełnia swoje zadanie, czy musi być naciągnięta, ale wtedy najpierw trzeba szpachlować łączenie potem dać siatkę a potem szpachlować jeszcze raz. Najlepiej użyć taśmy papierowej bądź fizeliny. Siatka nie daje tak dobrego zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 28.08.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts