Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawdziłam, balkon na północny wschód. Okno chcę zamurować bo go tam nie powinno być, zostało dodane w trakcie budowy, bez poprawek w projekcie, taka fantazja budowniczych;) a do tego z zewnątrz ono tam bardzo średnio pasuje... Domek dostałam formalnie początkiem tego roku, teraz z mężem ruszamy z działaniami żeby go wykończyć.

Tak sobie patrzę na to moje zdjęcie i się coraz bardziej zastanawiam, czy jest sens robić tam drugie dachowe, czy nie będzie za bardzo grzało...:confused: najlepiej to by było siłami magicznymi przesunąć to już istniejące bardziej na środek:D

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, ale mogę pisać w złym temacie. Orientuje się może ktoś w kwestiach związanych z uzbrajaniem działki? Mianowicie: Kupiłem działkę na wsi (grunty rolne) najbliższy słup energetyczny, a zarazem ostatni na linii, znajduje się na posesji najbliższego sąsiada (jakieś 200 metrów). Moje pytanie brzmi, czy ma on obowiązek udostępnić w jakiś sposób poprowadzenie stamtąd przyłącza do mojej działki (pod ziemią lub nad), gdy jedyna droga do mnie wiedzie przez jego ziemię? Analogicznie wygląda sprawa z wodą - jedyna droga przez jego ziemię. Otacza moją działkę praktycznie ze wszystkich stron.
Przepraszam, ale mogę pisać w złym temacie. Orientuje się może ktoś w kwestiach związanych z uzbrajaniem działki? Mianowicie: Kupiłem działkę na wsi (grunty rolne) najbliższy słup energetyczny, a zarazem ostatni na linii, znajduje się na posesji najbliższego sąsiada (jakieś 200 metrów). Moje pytanie brzmi, czy ma on obowiązek udostępnić w jakiś sposób poprowadzenie stamtąd przyłącza do mojej działki (pod ziemią lub nad), gdy jedyna droga do mnie wiedzie przez jego ziemię? Analogicznie wygląda sprawa z wodą - jedyna droga przez jego ziemię. Otacza moją działkę praktycznie ze wszystkich stron.

Czy w drodze masz udział,służebność?

A czy i na jakich warunkach możliwe będzie doprowadzenie mediów do działki odpowiedzą tylko dostawcy tych mediów-trzeba złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych dostawy i tam dokładnie będzie to wszystko opisane jakie warunki musisz spełnić,za ile i w jakim czasie.

Jeśli ktoś z Bocianków z okolic Krakowa potrzebuje desek szalunkowych (po jednej budowie) lub licznika z kablem (ok. 35 m) do pożyczenia prądu od sąsiadów - polecam się :) My z tych zaczynających w 2014, na 1 lipca 2015 mamy zaplanowaną przeprowadzkę, właśnie pozbywamy się pozostałości po pierwszych etapach budowy :)

http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/07/suzebnosc-dla-wykonania-przyacza.html

Poczytaj

Jeśli ktoś z Bocianków z okolic Krakowa potrzebuje desek szalunkowych (po jednej budowie) lub licznika z kablem (ok. 35 m) do pożyczenia prądu od sąsiadów - polecam się :) My z tych zaczynających w 2014, na 1 lipca 2015 mamy zaplanowaną przeprowadzkę, właśnie pozbywamy się pozostałości po pierwszych etapach budowy :)

Właśnie odwiedzilam wasz dziennik budowy :) Gratuluję szybkiego postawienia domku!

Droga jest gminna. Ale właściciel ziemi musi pozwolić eneregetyce np na przekopanie swojej działki w celu położenia przewodu ?

Jeżeli droga gminna to kabel połozony jest w tej drodze i energetyka zrobi przyłącze na granicy działek w drodze,może trzeba rozbudować sieć trudno gdybać bo to indywidualne uwarunkowania.

Ale poczekaj...teraz dopiero sie przyjrzalam...Ty juz tam jedno masz dachowe?tak?

To sama juz niewiem....bo z tym jednym dachowym +balkonowe sypialnia moze dac radę.

Tak mi sie wydaje

Tak, jedno już jest. Waham się bardzo co z tym oknem zrobić, pewnie stanie na tym, że zostanie jedno. Do połowy przyszłego tygodnia muszę podjąć dużo decyzji, których pasowałoby się w miarę trzymać do końca budowy- w przyszłym tyg. będziemy robić kosztorys żeby wiedzieć ile kredytu mamy wziąć. A nie chciałabym żeby z powodu mojego niezdecydowanie w trakcie zabrakło nam pieniądzorków:p

steefler , pogoda dopisywała, pochwal się jak domek nabiera kształtów:)

Pepa ani się obejrzysz a zobaczycie to samo. Mi strasznie szybko zleciał rok od kupienia działki do teraz.

Mania_ania u Was to dopiero szybko leci.:)

Wszamanka ja kocham światło więc zrobiłabym dodatkowe okno dachowe. Jeśli boisz się nagrzewania, można je wyposażyć w rolety odbijające światło.

Mamy połowę ścian parteru. Coś na co nie zwróciliśmy uwagi w projekcie to wysokość okien kuchennych. Wg projektu są na 90 cm od podłogi. Oboje jesteśmy wysocy i planujemy szafki wyższe niż standardowe, dlatego dołożyliśmy rząd bloczków i okna zaczynają się teraz na metrze. image.jpg

Ps. Dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

[quote=steefler;6835608

Mamy połowę ścian parteru. Coś na co nie zwróciliśmy uwagi w projekcie to wysokość okien kuchennych. Wg projektu są na 90 cm od podłogi. Oboje jesteśmy wysocy i planujemy szafki wyższe niż standardowe, dlatego dołożyliśmy rząd bloczków i okna zaczynają się teraz na metrze. [ATTACH=CONFIG]312664[/ATTACH]

Ps. Dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

Faktycznie, szybko, to chyba dzięki pięknej pogodzie, i BK na klej jakoś tak szybko i czysto idzie.

My też jesteśmy wysocy i ja podniosłam okno z 85 na 90. 85 to taki standard blatów a 90 to akurat dla mnie, ale chyba nie robicie blatów w kuchni na 1 m?

jak masz mozliwość bycia na budowie to zawsze bierz miarkę i mierz, mierz i mierz. szczególnie jak wprowadzacie jakieś drobne zmiany na bieżąco, Ja wykryłam kilka błędów (ścianka przedłużona o 12 cm w złą stronę, w innym miejscu nie przedłużona o 24 cm). Ekipa robi wszystko zgodnie z projektem, a to były nasze zmiany.

powodzenia i czekam na kolejne zdjęcia z postępów prac!

Planujemy ok 95 cm na szafki. Reszta to zapas. Czytałam, że aby dobrze dobrać wysokość blatu do siebie powinno się odmierzyć 15 cm od ręki zgiętej w łokciu w pozycji stojącej. U mnie wychodzi równy metr, ale teraz mam blat na 94cm i raczej zrobię podobnie. Ten metr daje nam zapas kilku cm.

Na budowie też mierzę wszystko, bo wydaje się strasznie małe i gdyby nie zgadzające się cyferki byłabym pewna, że dom mi mniejszy budują.:)

Witam wszystkich my budujemy w warmińso-mazurskim projekt vigo II kredyt jest ekipa z polecenia ruszyła we wtorek po świętach ławy mamy już wylane tylko ciągle szukamy hydraulika niestety.

Witam wszystkich,

Kończymy projekt indywidualny i mamy nadzieję w wakacje rozpocząć stan 0 w okolicy Gliwic (zainteresowanych wspólną wymianą doświadczeń zapraszam do kontaktu).

Dom będzie na z poddaszem.

Na dole kuchnia od wschodu, salon od południowego zachodu. reszta pomieszczeń jest po stronie północno-wschodniej.

Będzie Pompa ciepła, fotowoltaika na dachu, rekuperacja, podłogówka na całości.

Nie będzie okien dachowych, ale za to będą duże okna tarasowe :)

Będzie to dom niskoenergetyczny prawie samowystarczalny, poza okresem zimowym :)

Hej!

Robiliście projekt przylacza wody?samej wody?

U nas kwota to 500 zł +100 zł zgoda .Razem 600 zł.

To mało, dużo ?

U mnie poprzedni inwestor robił, nie wiem jak ceny z 1999r można by na aktualne przełożyć;)

Hej!

Robiliście projekt przylacza wody?samej wody?

U nas kwota to 500 zł +100 zł zgoda .Razem 600 zł.

To mało, dużo ?

Chyba mało. Ja za sam projekt dałem 1000 zł w 2013 r. (pod Warszawą)