Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie wiem czy to pytanie do wszystkich, ale odpowiem :)

ja zamawiam i głównym argumentem "za" nie jest antywłamanowość, bo to nie są rolety antywałamaniowe.

Z rolet korzystam u Siostry i przydają się:

- w upalne dni, kiedy słońce od południa zagląda do domu. po zamknięciu rolet, jest wyraźnie chłodniej niż gdyby były niezamknięte. okna pozostają otwarte

- w czasie, burzy, deszczu, gradu, dużego wiatru - zamykam rolety i jest cicho i ciepło. Kiedyś była taka wichura, że złamała drzewo w ogrodzie, pioruny trzaskały, i przyjemnie było przymknąć część rolet.

- spałam sama z małym dzieckiem kilka dni u Siostry latem i wieczorem jak już było ciemno to czułam się nieswojo w domu sama. wszędzie okna, ciągle mi się wydawało, że ktoś zagląda :) zasłoniłam wtedy rolety i po prostu czułam się bezpiecznie.

pomimo tego, że rolety nie są antywłamaniowe, stanowią barierę, może włączy się alarm, może ktoś zauważy złodzieja... może...

nie zamierzam zasłaniać wszystkich rolet wychodząc z domu.

Zamawiacie rolety zewnętrzne?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rolety zewnętrze są bardzo praktyczne, oceniam to jako jedną z lepszych decyzji, choć wiele osób mi odradzało ! Schowane pod tynkiem, sterowane elektrycznie. Zalety przedstawione w poprzednim komentarzu są całkowicie zasadne i je dostrzegam, choć jeszcze nie mieszkam :)

Ja mam dachówkę Meyer-Holsen, aczkolwiek nie karpiówkę. Dachówka ta rzadko się sprzedaje to i dlatego mało gdzie można ją obejrzeć.

ja z rolet zrezygnowałam, być może będę jeszcze żałować tej decyzji, ale do mojej bryły domu po prostu nie pasowały, od wewnątrz będę się roletować ;)
Zamawiam rolety na wszystkie okna, będą zlicowane ze ścianą i sterowane elektrycznie, nie będą antywłamaniowe bo nie wydaje mi się aby była taka potrzeba. Dobry system alarmowy wraz z monitoringiem powinien załatwić sprawy bezpieczeństwa.

Też kompletnie nie wierzę w antywłamaniowość rolet, ale uważam je za mega praktyczne i mega...brzydkie no ale nie mam żadnej alternatywy a rolet wewnętrznych nie lubię, wolałabym zasłony, a do całkowitego zaciemnienia właśnie rolety zewn., bardzo podobają mi się drewniane okiennice wewnętrzne i dla nich chciałam zrezygnować z rolet zewnętrznych ale wycena powaliła mnie na glebę i do tej pory nie mogę sie pozbierać:bash:

u nas zaraz wieniec:wiggle:

Kasiu właśnie z tego powodu, że wg mnie będą szpecić, nie zdecydowałam się na rolety, do nowoczesnej bryły jak najbardziej

wieniec ? czyli zakończenie prac murarskich ?

no jeszcze ścianki działowe trzeba wymurować ale pomału do przodu, wiązary to moment i dachówka, chyba będzie orea9 najtańsza płaska i tyle tylko niestety nie występuję w wersji z połyskiem, zaglądam do Ciebie i szykuje się klasa domek:)
A czy ktos z Was rozwazal zamiast rolet zaluzje fasadowe? Pytam bo bardzo mocno sie nad nimi zastanawiam. Glownie ze wzgledu na mozliwosc dokladnym sterowaniem wpadajacym swiatlem i wizualnoscia ogolna.

dropsec mi ze względów wizualnych bardziej się podobają fasadowe, ale także nie pasują do mojej bryły domu

trochę ludzi na forum ma takie i sobie chwali

czytałeś ten wątek ?

PaniKasiu orea 9 jest świetna, owszem bez połysku, ale ponadczasowa :) na kiedy masz wiązary ? ja najpóźniej za 3 tyg

Żaluzje fasadowe owszem, niewątpliwie mają swoje zalety ale pasują do nowoczesnej bryły domu, a tu jak widzisz szprosy te sprawy;) są tez okiennice zewnętrzne mogą być klasyczne i takie przesuwne na prowadnicach bardziej nowoczesne tylko te ceny:bash: nie wiem jak ceny żaluzji fasadowych ale w nowoczesnej bryle na pewno wolałabym zaluzje fasadowe niz rolety zewnętrzne.
kjuta nie wiem dokładnie kiedy wiązary, myślę, że lada moment my mamy ekipę od A do Z z materiałem po ich stronie dlatego cała logistyka leży po stronie wykonawcy, dla mnie to mega ulga bo na budowę udało mi się dotrzec może ze 2 razy, cieszę się że orea się podoba, miło, bo już sie napaliłam na tę karpiówkę i trochę mnie przez moment serducho rozbolało, ale szkoda mi pieniążków, a ta tez jest ponadczasowa, żal mi połysku bo lubię ale co tam na pociechę może mąż błyskotkę kupi;)
Jest jeszcze jeden dodatni plus rolet - w bardzo zimne dni (a zwłaszcza noce, bo wtedy bez żalu można wszystkie opuścić) dość znacznie ograniczają straty ciepła, o ok. 30%. Inny dodatni minus - okna trzyszybowe zatrzymują dużo światła. U mnie w domu, jeszcze bez tynków, w środku dnia rozproszone światło jest lekko przyciemnione a pochmurny dzień jest nawet półmrok. I dlatego lepiej przed tynkami rozważyć jakąś instalację elektryczną pozwalającą na ekonomiczne doświetlenie pomieszczeń w dzień, zwłaszcza taki listopadowy lub grudniowy, aby nie trzeba było odpalać kryształowego żyrandola.:)

Długo przerabialismy temat rolet, mieliśmy ich finalnie nie robić, ale jednak zdecydowalismy się na podtynkowe Integro z cofnietymi nadprożami. Akurat kwestia "antywłamaniowości" akurat chcieliśmy zrezygnować z rolet, żeby potencjalny złodziej nie miał widocznej informacji, ze nas nie ma w domu, druga sprawa to kwiatki na parapecie - trzeba zrezygnować, bo w robocze dni byłyby dość niedoświetlone. To tyle minusów, na plus przekonała nas ochrona przed wiatrami, które w okolicy bywają dość mocne, szyby się mniej brudzą, można sobie zrobić latem od południa lekki półcień spuszczając lekko rolety, no i wieczorem można się jednym przyciskiem odizolować od wścibskich sąsiadów. Niestety taka przyjemność to wydatek ok 20tys, jak nie więcej, ale zawsze można zamontować same skrzynki i wyprowadzenia na silniki, a rolety dokupić później.

Padła tutaj kwesta, ze pakiety trzyszybowe ograniczają światło. Najlepsze wkłady 3-szybowe są z dużą odległością między szybami np 4-18-4-18-4, one mają najlepsze parametry LT powyżej 73%. Wszystkie cieńsze wklady szybowe są pokrywane chemicznie tlenkami, stąd wartość LT może mieć nawet 53%! Warto na to zwrócić uwagę, bo sprzedawcy okien bardzo często są w tym temacie niedouczeni.

U nas mury ruszyły w górę, do piątku ma być wymurowany cały parter. Och, jak coś się dzieje na budowie i nie jest przy okazji sknocone (na razie otwory okienne i drzwiowe wymurowane do centymetra) , to oko cieszy :-)

Edytowane przez ewitek

SGS2013 w swoim zamku masz rolety ?? no czuję się zaskoczona ;P

ewitek wrócę do Twojego posta o szybach, jak tylko ogarnę całościowo temat dachu, bo normalnie czytam i nie rozumiem, czytam i nie pamiętam, co czytam ;) ale widzę że odpowiednio wczesnie zabraliście się do omawiania kwestii rolet/okien, super macie ekipę, skoro co do cm trzyma wymiary, ja się z moją muszę przepychać, dziś mam KB na budowie i zobaczymy jak to sę zakończy