kjuta 17.09.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 leila bo za odprowadzenie ścieków kanalizą płacisz dwa razy więcej niż cena samej wody, stąd ta różnica w opłacie za wodę w bloku a w domu, gdzie nie ma kanalizy przy wyborze okien u mnie najgłówniejszy czynnik wyboru, to czy będą pasować do bryły domu a tak bardziej już szczegółowo, naoglądałam się mnóstwo plastików, byłam 2 razy na targach budowlanych, chyba z 12 firm produkujących okna obejrzałam, obmacałam - znaczy okna nie firmy niektóre plastiki maja naklejaną okleinę kolorową (przy oknach innych niż białe) w środku są białe, część tych oklein mogłam paznokciem podważyć, być może nie rzutuje to w ogóle na jakość i trwałość tej okleiny, ale ja od razu skreśliłam te okna, zgrzew ram 45 stopni, u niektórych producentów jest o szerokości ok 8 mm a niektórzy robią tzn zgrzew nitkowy o grubości co najwyżej 2mm, ale to tylko w przypadku okien o jednym kolorze wen i na zewnątrz sam plastik obmacaj, niektóry jest taki"kleisty" a nie gładki, będzie się źle myło, a na dodatek brud od razu będzie się przyklejał oczywistą sprawą są parametry okien, ilość szyb, komór, grubość profilu, ale to sobie podczytaj, teoretycznie im więcej tym lepiej, ale warto mieć swoje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.09.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Asolt - poczytałam o tym perlicie w necie i zdania są mocno podzielone, po równo jest tych co twierdzą ze działa jak i tych, co twierdzą że tak robic się nie powinno. Jezeli inwestor nie chce zmniejszyc mostka na styku fundament- sciana to nikt go tego nie zmusi. To ze ktos twierdzi ze tak robic sie nie powinno ma zapewne na to argumenty poparte normami, przepisami, praktyką. Ja uwazam inaczej gdyz moje obliczenia w których uwzgledniam redukcje mostka przez perlit zgadzają sie z pozniejszym zuzyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.09.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Jezeli inwestor nie chce zmniejszyc mostka na styku fundament- sciana to nikt go tego nie zmusi. To ze ktos twierdzi ze tak robic sie nie powinno ma zapewne na to argumenty poparte normami, przepisami, praktyką. Ja uwazam inaczej gdyz moje obliczenia w których uwzgledniam redukcje mostka przez perlit zgadzają sie z pozniejszym zuzyciem. Jestem tego samego zdania.Pusty porotherm nie zaizoluje tak dobrze(wogóle nie zaizoluje) jak wypełniony perlitem. A jest to najtańszy sposób na zmniejszenie mostka termicznego do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 18.09.2015 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 A ja wczoraj odebrałam pismo ze starostwa z nieprawidłowościami w projekcie do usunięcia... 23 punkty Takiego świetnego architekta mam Jak tak dalej pójdzie, to wyląduję w bociankach 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 18.09.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Asolt, Atruro - jedyna moja wątpliwość to łapanie wilgoci przez ten perlit? MotherNature- 23 punkty??? W szoku jestem, ale to takie naprawdę poważne uchybienia czy sie trochę czepiają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Asolt, Atruro - jedyna moja wątpliwość to łapanie wilgoci przez ten perlit? Perlit nie jest higroskopijny, skad sie ma wziac ta wilgoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.09.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 A ja wczoraj odebrałam pismo ze starostwa z nieprawidłowościami w projekcie do usunięcia... 23 punkty Takiego świetnego architekta mam Jak tak dalej pójdzie, to wyląduję w bociankach 2016 Architekt adoptujący do wymiany! Jeszcze 2-3 nieprawidłowości, ale aż 23 !!! Wygląda, że w ogóle się nie przyłożył do pracy, jakiegoś studenta podnajął ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 18.09.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 MotherNature- 23 punkty??? W szoku jestem, ale to takie naprawdę poważne uchybienia czy sie trochę czepiają? Trochę czepiania, trochę błędów, których architekt z prawdziwego zdarzenia zrobić nie powinien. Architekt adoptujący do wymiany! Jeszcze 2-3 nieprawidłowości, ale aż 23 !!! Wygląda, że w ogóle się nie przyłożył do pracy, jakiegoś studenta podnajął ? Możliwe. Albo po prostu pani wypadła już z obiegu? Nie chcę nikogo urazić, ale czasami wiek robi swoje. Tak czy siak porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 18.09.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Perlit nie jest higroskopijny, skad sie ma wziac ta wilgoc? Chyba jego jedyna wada jest to ze wlasnie jest higroskopijny. Przeczytałam wiele artykułów na jego temat i wątków na forum i wszyscy o tym piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Chyba jego jedyna wada jest to ze wlasnie jest higroskopijny. Przeczytałam wiele artykułów na jego temat i wątków na forum i wszyscy o tym piszą. Skoro piszą to znaczy ze to sprawdzili,zbadali i pomierzyli. Nie znalazłem dotychczas nikogo kto by takie badania wykonał lub posiadał. Na pewno nie zrobił ich nikt z piszących na forum. Cos wiecej mozna przeczytac tu : http://www.perlit.pl/?gclid=CPWtn7fAgMgCFQfbcgodKSYFYA ale jak rozumiem to tylko sprzedawca i prawdy nie pisze. Nie ma przymusu stosowania perlitu, a ci którzy go zastosowali nie narzekaja a sam osobiscie byłem na kilku budowach gdzie doradzałem zastosowanie perlitu gdzie ani grzyba ani plesni nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 18.09.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 MadziulaPM - fajnie, że tylko 2 transze macie Nam zrobili aż 5 ... Masakra i za wypłatę każdej 200 zł :/ Dodatkowo do rozliczenia każdej transzy musisz mieć wszystko zrobione i zakończone zgodnie z harmonogramem. Jak czegoś nie będzie to lipa totalna, a jak będzie coś więcej to są rożne opinie - jedna babeczka mówi, że nic się nie dzieje, a druga mówi żeby absolutnie nie wybiegać z zaawansowaniem robót przed kontrolą. I kogo tutaj słuchać ? A Wy jakie macie doświadczenia z rozliczaniem transz ? Macie w PKO BP? U nas miały być minimum 3 lub nawet 4 transze. Jakos tak gdy sie dopytywałam jak ustawiamy transze kobietka powiedziała nam, ze to przy podpisaniu umowy uzgodnimy, potem okazało się, ze umowę mamy na 3 lub 4 transze i nic sie zmienić nie da, a potem jak przyszedł dzień wypłaty gotówki, tot tak, na gębę, to może 200 tysia na pierwszą wypłatę byśmy wzięli i poszło:) U nas warunkiem do uruchomienia kredytu było zaangażowanie w budowę 38.000zł a najlepiej stan 0 :/ Mieliśmy znacznie mniej "na ręku" bo u nas odlesianie, wydzielanie części gruntu doszło ponad wymiarowo w ostatniej chwili i 20 tysia poszło wcześniej na papierki Pani w banku podpowiedziała, byśmy na wz brali materiały, dogadali się z ekipą, że wypłata będzie po zakończeniu etapuw banku mówić, ze to z naszych środków ( i tak nie sprawdzają, tylko ma na budowie być widoczne że dzieje się) i po wypłacie pierwszej transzy wsio spłacić i lecieć dalej. Część pieniążków udało nam się dorobić w trakcie, troszkę więcej włożyć- stan 0 wyniósł nas około 50 tysia, czyli mieliśmy naddatek poniesionych kosztów- w BGŻ nikt nie pyta o faktury, rozliczamy się "na gębę"- wypełniamy sami kosztorys powykonawczy, kierbud podbija pieczątkę i podpisik daje, przyjeżdżać miała Pani z banku by zrobić fotki - tak jest piwnica, stan 0 z hydroizolacją, bez problemu potwierdziła poniesione koszty ( 170 zł przytuliła). A te 200 tysia na pierwsza transzę przez przypadek wyskoczyło- ot w rozmowie z naszą Panią z banku która nas wspierała w tym kredycie a ze wnioskowaliśmy o 350 tysia, to 150 powinno być w drugiej transzy i gotowe:) Mamy teraz robić ile sie da, najlepiej do stanu surowego otwartego lub nawet zamkniętego. Zaproponowała nam, ze w razie jakby nam zabrakło, możemy wziać gotówkowy by skończyć etap, lub polecieć z wz bądź znów z ekipą się dogadać by etap do końca doprowadzić. a potem z następnej transzy kredyt spłacić i lecieć dalej. W BGŻ jest tak, że bank toleruje 20% niewykonania z przewidzianej transzy lub 20% "nadwykonania". Wówczas pieniążki są przesuwane z następnej transzy. A i nie rozliczamy się fakturami, tylko właśnie kosztorysem samodzielnie zrobionym plus zdjęcia kosztorysanta za 170zł. Ogólnie zszokowana jestem jak do tej pory wielką elastycznością i wsparciem tej naszej Pani z banku Już się z mężem śmiejemy i śpiewamy "Dzwoni Pani z banku" ( mel. malowany dzbanku hihi) Bo ona zawsze jakieś pomysły ma i dzwoni jak coś jej do głowy wpadnie:) zobaczymy jak będzie dalej. Też się nad tym zastanawiam. Myśmy ocieplenie zrobili wcześniej niż to było ustalone w harmonogramie bankowym. Mam nadzieję, że jak powiem że pieniądze na zaliczkę pożyczyłam od mamy, a resztę wykonawcy zapłacę jak będę mieć pieniądze z transzy, to że to przejdzie i kolejne transze wypłacą mi w wysokościach jakie były ustalone na początku;) A musisz sie rozliczać fakturkami? a może po prostu udało wam się zaangażować więcej swoich pieniążków, a potem następny etap będzie "bardziej kosztowny" ? Moze bank przesunie część funduszy na nastepna transzę? U nas ma podobno z tym nie być problemów- a kosztorys miał być roboczy/ wstępny. A ja wczoraj odebrałam pismo ze starostwa z nieprawidłowościami w projekcie do usunięcia... 23 punkty Takiego świetnego architekta mam Jak tak dalej pójdzie, to wyląduję w bociankach 2016 Aż sie włos na głowie jeży! moter_nature, jak ja Ci współczuję! Nie dość, ze sie naczekaliśmcie, zapewne nieźle z kaski wyskoczyliście a tu takie kwiatki:( Może teraz kobiecina przyłoży sie lepiej? Moze faktycznie wypadła z obiegu- nadzór ma swoje wytyczne któresą czasem poprostu dziwne i nieuzasadnione funkcjonalnie i ekonomicznie, ale cóż... urząd rządzi:/ Oby szybko i juz bez problemów zmiany poszły! To chyba docenie mego architekta, który nie chciał mi narysować stanu docelowego zaprobowanego przez niego ze wzgledu na starostwo- mówił " projekt ma być tak narysowany, by nikt w starostwie przyczepić się nie mógł, a my zorbimy na budowie tak jak ma być i jak chcemy" no i więźba bedzie inaczej rozwiązana, ściane nośną przesunęłam i garaż wysunełam o jakieś 20cm- kierbud stwierdził że fakt, wszak nawet geodeta mógł sie machnąć i źle wyznaczyć, a murarz tym bardziej oczywiście wcześniej zaaprobował moje zmiany ) oby przy odbiorze było tak jak on mówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeczowyKot 18.09.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 u nas w banku (PKO BP) sprawa z transzami wygląda dziecinnie prosto. Dostaliśmy transze, wydaliśmy wszystko przyjechał rzeczoznawca, określił zaangażowanie środków finansowych (wyszło wyższe niż przyznana transza) po czym podpisaliśmy w oddziale papierek o przyznanie kolejnej transzy. na drugi dzień środki były na koncie. Nie musimy się okazywać żadnymi FV, WZ, ani trzymac się jakoś specjalnie harmonogramu prac inwestorskich. Sami jesteśmy w szoku Mother_Nature czyli Wam dokumenty sprawdzali bardziej niż nam przy PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 19.09.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Też mamy kredyt w PKO BP - chyba jest to popularne w ostatnim czasie. Jest bardzo elastyczny pod względem transz i ich rozliczania. Nie musimy trzymać się harmonogramu (tzn. kolejności prac). Nie rozliczamy się fakturami tylko poprzez kontrole z banku. Nikogo nie obchodzi ile wydaliśmy - ma być zrobione tyle ile wzięliśmy pieniędzy - jak zostało albo udało się więcej to nasz zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.09.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Też mamy kredyt w PKO BP - chyba jest to popularne w ostatnim czasie. Jest bardzo elastyczny pod względem transz i ich rozliczania. Nie musimy trzymać się harmonogramu (tzn. kolejności prac). Nie rozliczamy się fakturami tylko poprzez kontrole z banku. Nikogo nie obchodzi ile wydaliśmy - ma być zrobione tyle ile wzięliśmy pieniędzy - jak zostało albo udało się więcej to nasz zysk Potwierdzam,identycznie było 3 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 19.09.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Czy ktoś z was ma kredyt w ING?Jak tutaj wygląda rozliczanie transz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 19.09.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 W teori(rozliczenie dopiero przed nami) należy do banku przesłać zdjęcia na ktorych jednoznacznie bedą pokazane te etapy, które zostały uwzględnione w tym pseudo zestawieniu robionym dla analityków banku. I tyle bez faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 19.09.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Dzieki za odpowiedź, my jesteśmy dopiero na początku drogi, ledwie wstępną decyzję otrzymaliśmy, ciekawe ile to jeszcze potrwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 20.09.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Jeżeli macie już dectzje wstępną, to przy ogarnietym doradcy i waszej sprawnej organizacji kaska powinna pojawić się szybciutko. U nas caly proces od wniosku, poprzez wycene, decyzje, załatwianie wpisu do hipoteki po wypłatę trwał lekko ponad miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 23.09.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Bocianki jaką dachówkę macie/planujecie na swój dach?My wahamy się pomiędzy Koramic Alegrą 9 ( kolor antracyt) i Creaton Titania (czarny mat). Creaton droższy do Koramic ok. 1 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 24.09.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Bocianki jaką dachówkę macie/planujecie na swój dach? My wahamy się pomiędzy Koramic Alegrą 9 ( kolor antracyt) i Creaton Titania (czarny mat). Creaton droższy do Koramic ok. 1 tyś. Ja chyba się zdecyduję na Robena. Swoją drogą to 1 tyś różnicy pomiędzy najtańszym Koramiciem a Creatonem to jakoś tak dziwnie. U mnie pomiędzy Robenem a Creatonem to rozstrzał o ok. 4-5 tyś. P.S. Mój dom na dziś wyglądfa tak Edytowane 24 Września 2015 przez jerrry1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts