Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na indukcji :) podobno ciągniecie gazu dodatkowo do kuchni jest drogie, także przekonano mnie do indukcji.

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich Bocianków 2015 ! :) Aby postępy na budowach przebiegały sprawnie i zgodnie z planem w tym 2016 :) Właśnie - czy w związku z tym, że mamy już 2016 przenosimy się do Bocianków 2016, czy może zmieniamy status na np. "Sowy 2015" ? :D (czy sowa może być symbolem doświadczenia ? :D)

Wszystkiego dobrego ! :)

Pozdrawiam noworocznie !

Gość Arturo72
Ja będę grzać gazem a gotować na prądzie.

Jest sens ekonomiczny ciągnąc gaz do domu tylko do celów grzewczych ?

1kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to 0,22-0,25zl a z prądu w taryfie G12W ok.0,30zl czyli tylko o max.8 groszy drożej.

Jak to wychodzi u Was ?

Jest sens ekonomiczny ciągnąc gaz do domu tylko do celów grzewczych ?

1kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to 0,22-0,25zl a z prądu w taryfie G12W ok.0,30zl czyli tylko o max.8 groszy drożej.

Jak to wychodzi u Was ?

Dostałam dom w stanie surowym z podciągniętym gazem. Stan surowy trwał już 15 lat, więc to taki staro-nowy dom ;)

Edytowane przez Wszamanka

w kuchni parapet będzie montować ekipa od kuchni, parapet zamawiany razem z blatem. Pozostałe zamawiałam tam gdzie okna, przed tynkami montowane przez ekipę z firmy. Udało zamontować się jeden, pozostałe dwa były krzywo wycięte i nowych nie zdążyli dostarczyć przed tynkami. Tynkarze zabezpieczyli parapet, kazali zrobić sobie zdjęcie "przed", i ścianę koło parapetu wykończyli idealnie. Zła jestem, że dla pozostałych dwóch będzie trzeba tynk ruszać :mad: Edytowane przez Wszamanka

Zaczynają się pytania z etapu wykończeniówki :) to znaczy, że Bocianki już blisko przeprowadzki

to ja też się dołączę do pytań.

Będziecie kupować baterie z termostatem pod prysznic/do wanny?

i jakimi farbami będziecie malować?

Ja od początku chciałam fluggerem, teraz mam możliwość kupić taniej Caparola i zaczęłam się wahać, bo kasy coraz mniej.... Najbardziej zależy mi na tym, aby farbę można było szorować (głównie ścianY przy schodach i w salonie/kuchni) no i mm dylemat, bo flugger już wypróbowany a caparola nigdy nie kupowałam i nie mam obiektywnej opinii od nikogo (tylko od handlowca..)

Właśnie - wykończeniówka :) My też coraz bliżej tego tematu :)

Bocianki, ile płaciliście za ocieplenie i otynkowanie elewacji ? Czy cena 85 zł/m2 z materiałem jest korzystna ?

Z góry dziękuję za pomoc !

Pytanie jaki styropian jakiej grubości i czy sam klej i siatka czy docelowy tynk i jaki.