Artemika 07.01.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Oj nie wszyscy na etapie wykończeniowi, my w następnym tygodniu bedziemy mieć zazbrojony drugi strop i czekamy na odwilż zeby zalać. Troche sie boje przy tej pogodzie ale kierbud mówi ze jak bedzie koło zera przez kilka dni to bedziemy zalewać... Przed nami jeszcze ocieplenie fundamentów i jak sie uda to dach.Poza tym pomimo ogrzewania na gaz chyba tez zrobimy indukcję, jednak łatwiej zachować czystość i to mnie przekonuje do tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 07.01.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Właśnie - wykończeniówka My też coraz bliżej tego tematu Bocianki, ile płaciliście za ocieplenie i otynkowanie elewacji ? Czy cena 85 zł/m2 z materiałem jest korzystna? Z góry dziękuję za pomoc ! U mnie elewacja kosztowała 27 280,12 zł. Materiał kupowałam sama (styropian Termonium 15cm, klej i siatka Kabex, tynk KABE biały i jasnoszary do tego narożniki listwy startowe, listwy APU, piana, kołki itd.), robocizna 37zł/m2. Wyszło 337 m2, ale to po negocjacjach... dla Pana było to 360 m2, dla mnie 300m2. Oczywiście chodzi o otwory okienne, bramę garażową. wliczyłam w to zakup i montaż parapetów (nie całe 800 zł) Dużo zależy jak widzisz od materiału i od ilości metrów. Proponuję, abyś metry ustaliła na samym początku, żeby nie było potem zaskoczenia, i niech podpiszą zakceptację tej ilości metrów, bo wiadomo jak działa pamięć nszych wykonwców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 07.01.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Poza tym pomimo ogrzewania na gaz chyba tez zrobimy indukcję, jednak łatwiej zachować czystość i to mnie przekonuje do tego rozwiązania. Indukcję mam od 8 lat, nie był to mój wybór, ale nie było gazu w bloku i wyjścia nie miałam. Już nigdy, przenigdy nie wróciłabym do gazu. Jest czysto, nic mi nie stoi na kuchence, nawet czajnik, więc często wykorzystuję indukcję po prostu jako część blatu, garnki są czyściutkie, nie ma osadu tłustego na szafkach, no i woda np. na makron zagotowuje się w 3 minuty. Jak jestem u Mamy albo Siosty to właśnie ten czas mi przeszkadza najbardziej, muszę myśleć półgodziny wcześniej żeby makaron albo ziemniaki nastawić teraz kiedy indukcja jest dużo tańsza, większość garnków też pasuje tym bardziej polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 07.01.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Będziecie kupować baterie z termostatem pod prysznic/do wanny? i jakimi farbami będziecie malować? O ile dobrze pamiętam to macie PC tak jak my, nasz instalator mówił, że przy tego typu ogrzewaniu mija się to z celem, większość zestawów z deszczownicami ma termostat, ale udało nam się znaleźć kilka modeli bez;) Jeżeli chodzi o farby to flugger, kasa przy wykończeniówce dosłownie się rozpływa, ale mebel czy lampę sobie dokupię za jakiś czas, a ścian prędko nie będę ponownie malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 08.01.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 O ile dobrze pamiętam to macie PC tak jak my, nasz instalator mówił, że przy tego typu ogrzewaniu mija się to z celem, większość zestawów z deszczownicami ma termostat, ale udało nam się znaleźć kilka modeli bez;) Jeżeli chodzi o farby to flugger, kasa przy wykończeniówce dosłownie się rozpływa, ale mebel czy lampę sobie dokupię za jakiś czas, a ścian prędko nie będę ponownie malować. no właśnie się napaliłam trochę na ten termostat, a potem też pomyślałam, ze przy pompie nie wiem czy ma sens. Ale żeby mieć czyste sumienie swojego instalatora też zapytam my nie kupujemy deszczownicy, mąż twierdzi, że jak bierze prysznic pod deszczownicą to ma tyłek suchy Masz rację z tymi farbami, choć słyszałam tez opinię, że nie ma sensu wydawać na malowanie dużo kasy, bo budynek osiada i w ciągu 2-3 lat będzie sporo spękań i i tak trzeba będzie je naprawiać i malować. Ale wczoraj zlitowała się nade mną koeżanka, zadzwoniła do męża który ma firmę wykończeniową i będę mogła skorzystać z jego zniżek we fluggerze - 50% :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 08.01.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 my stoimy w miejscu niestety, a miały byc w styczniu wylewki jak przyspieszyć przyłącze gazowe?nie mam siły na PSG, biją wszelkie rekordy opieszałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) jak przyspieszyć przyłącze gazowe?nie mam siły na PSG, biją wszelkie rekordy opieszałości Olej to i nie podłączaj,masz prąd już Ogrzewanie gazem wyniesie Cię ok.1500zł a prądem 1900zł za sezon grzewczy. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 09.01.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 PaniKasia napisz cos o drzwiach zewn. Baranski. Model,cena, braliscie jakies dodatki,jaka klamka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 09.01.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 letniowoc model DB 153, wymiar niestandardowy bo 226 na 102 plus opaska wewnętrzna, regulowana ościeżnica, kolor z palety ral, jakieś tam inne duperele i wyszło ponad 6,5 tyś razem z ciepłym montażem,klamka Hoppe ale nie pamiętam modelu. Chcieliśmy CAL ale nie robią takich wysokich tylko dodają nadstawkę może dobrze, bo te które wybraliśmy uwielbiam:)mania_ania super Ci się udało z rabatem na fluggera, my żeby trochę przyoszczędzić postanowiliśmy wybrać dwa kolory im mniej barw tym większe wiadra a 10l wychodzą najtaniej:D pochwal się jakie kolory wybrałaś, jest w czym wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 10.01.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 PaniKasia - dziękuję za odp. Jakbyś miała fotkę drzwi to chętnie obejrzę Wasze drzwiowe cudeńko Akurat jestem na etapie wyboru drzwi no i czytam, porównuję... Przekonują mnie drzwi Barańskiego, upatrzyłam sobie nawet model DB250, opinie na forach też ma dobre, więc może się na niego skusimy. Będę pisać maile z prośbą o wycenę, chociaż drzwi i tak zamontujemy po pracach mokrych. U nas do wykończeniówki daleko, więc świat wyboru płytek, paneli, lamp, farb, kanap itp itd jest mi obecnie odległy Obecnie trwa ocieplanie poddasza i zabudowa płytkami g-k, na dniach rozpocznie się robienie instalacji. malydomekpodlodzia - chyba nic nie przyspieszysz... kiedyś było tak, że można było samemu załatwiać papiery, zgody i działać, a gazownia zwracała poniesione koszty, obecnie (przynajmniej u nas) wszystko leży po ich stronie i chyba pozostaje jedynie dzwonić i przypominać się Bocianki- tak z ciekawości zapytam: jak daleko macie na swoje budowy od obecnego miejsca zamieszkania? Kto ma najdalej, a kto najbliżej? Ja mam ok. 15 km w jedną stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 11.01.2016 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 PaniKasia - dziękuję za odp. Jakbyś miała fotkę drzwi to chętnie obejrzę Wasze drzwiowe cudeńko Akurat jestem na etapie wyboru drzwi no i czytam, porównuję... Przekonują mnie drzwi Barańskiego, upatrzyłam sobie nawet model DB250, opinie na forach też ma dobre, więc może się na niego skusimy. Będę pisać maile z prośbą o wycenę, chociaż drzwi i tak zamontujemy po pracach mokrych. U nas do wykończeniówki daleko, więc świat wyboru płytek, paneli, lamp, farb, kanap itp itd jest mi obecnie odległy Obecnie trwa ocieplanie poddasza i zabudowa płytkami g-k, na dniach rozpocznie się robienie instalacji malydomekpodlodzia - chyba nic nie przyspieszysz... kiedyś było tak, że można było samemu załatwiać papiery, zgody i działać, a gazownia zwracała poniesione koszty, obecnie (przynajmniej u nas) wszystko leży po ich stronie i chyba pozostaje jedynie dzwonić i przypominać się Bocianki- tak z ciekawości zapytam: jak daleko macie na swoje budowy od obecnego miejsca zamieszkania? Kto ma najdalej, a kto najbliżej? Ja mam ok. 15 km w jedną stronę My mamy 27 km w jedną stronę, zobaczymy czy ktoś nas przebije:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 11.01.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Ja mam 1,7 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 11.01.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Ja mam 1,7 km o rany! to bliziutko ja mam 10km, ale ja się w końcu na wieś wyprowadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 11.01.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Ja 14 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 11.01.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 mania_ania super Ci się udało z rabatem na fluggera, my żeby trochę przyoszczędzić postanowiliśmy wybrać dwa kolory im mniej barw tym większe wiadra a 10l wychodzą najtaniej:D pochwal się jakie kolory wybrałaś, jest w czym wybierać Kasiu kolory jakich pełno teraz, czyli głównie szary betonowa szarosć miała być wszędzie, ale kupiłam próbkę i jest za ciemna, więc będzie jedna ściana w tym kolorze, no i już jest kotłownia nią pomalowana i pewnie też gdzieniegdzie biała. i tyle . chce malować trochę szablonami i nimi robić jakieś akcenty kolorystyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 11.01.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 ja mam równo 2,5 km:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 11.01.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 letniowoc nie mam jak teraz wstawić fotki ponieważ drzwi zostały zabezpieczone przed malowaniem. Wybór drzwi był u nas straszny nic mi się nie podobało tak na 100%, a nasz model był wystawiony w salonie ze stolarką i podłogami i to była miłość od pierwszego wejrzenia! Mam na działkę 3,1 km ale widzę że są duuużo lepsi Jerry wymiatasz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 12.01.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 ja mam niecałe 1,5 km )) u mnie też opieszale, tzn czekam na wstawienie okien, które mam zaplanowane na 29 stycznia, realnie liczę na luty muszę powoli zacząć odgrzewać temat budowy i zainteresować się, jaki kolejny etap, aby zaklepać kogoś dobrego Pani Kasia a jak u Ciebie ? Artemika mam ogrzewanie na gaz, ale w kuchni na pewno indukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 12.01.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 kjuta jak miło, gdzie byłaś jak cie nie było? Super, że okna wybrane pamiętam, że ten wybór to była droga przez mękę z maliną w tle:D Czekam na foty. U nas łazienki prawie gotowe, kuchnia zamówiona czeka na podłogę, podłoga czeka aż wyschną posadzki, drzwi wewn. zamówione będą marzec/kwiecień, coraz więcej kompromisów bo w totka ostatnio tylko 3 miałam:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemika 12.01.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 A my dzisiaj zalaliśmy drugi strop wiec jestem mega szczęśliwa ze sie udało. Teraz finalizujemy wybór okien zeby załapać sie na promocje zimowe, chociaż tez odnoszę wrażenie ze te wielkie zniżki to trochę ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts