Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

A my dzisiaj zalaliśmy drugi strop wiec jestem mega szczęśliwa ze sie udało. Teraz finalizujemy wybór okien zeby załapać sie na promocje zimowe, chociaż tez odnoszę wrażenie ze te wielkie zniżki to trochę ściema.

My na ten sezon mamy już zakończone, strop zalany,

z dachem (a mamy dach płaski, stropodach) czekamy do wiosny.

W końcu po 2 miesiącach poszukiwań udało nam się zamówić okna i rolety.

Wybraliśmy okna z oknoplastu, winergetic premium, antracyt obustronny, montaż z użyciem taśm. Mam nadzieje że będziemy zadowoleni.

Montaż planowany mamy na początek kwietnia, oczywiście o ile pogoda pozwoli.

Edytowane przez Brysia8

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brysia8 - tez robimy antracyt obustronny, tylko ja ciagle biję się z myślami czy wziąć gładki zamiast tego w strukturze drewna, jakos ta struktura nie bardzo mi sie podoba. Tez rozważaliśmy Oknoplast ale chyba zdecydujemy sie na inną ofertę, tez na Vece, Pan z Oknoplastu po prostu był tak niemiły ze nijak nie byłam w stanie sie z nim dogadać.

Bocianki z woj. mazowieckiego :)

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środkowiska i Gospodarki Wodnej ogłosił programy na rok 2016. Będzie mozna uzyskać dofinansowanie na pompe ciepła, kolektory słoneczne i fotowoltaikę.

http://www.wfosigw.pl/strefa-beneficjenta/programy-2016-osoby-fizyczne

Ja skorzystałam w zeszłym roku z dofinansowania na pomę ciepła :) więc polecam

U mnie elewacja kosztowała 27 280,12 zł. Materiał kupowałam sama (styropian Termonium 15cm, klej i siatka Kabex, tynk KABE biały i jasnoszary do tego narożniki listwy startowe, listwy APU, piana, kołki itd.), robocizna 37zł/m2. Wyszło 337 m2, ale to po negocjacjach... dla Pana było to 360 m2, dla mnie 300m2. Oczywiście chodzi o otwory okienne, bramę garażową.

wliczyłam w to zakup i montaż parapetów (nie całe 800 zł)

Dużo zależy jak widzisz od materiału i od ilości metrów. Proponuję, abyś metry ustaliła na samym początku, żeby nie było potem zaskoczenia, i niech podpiszą zakceptację tej ilości metrów, bo wiadomo jak działa pamięć nszych wykonwców :)

Dziękuję Mania_Ania ! Czyli u Ciebie wyszło niecałe 81 zł /m2 materiał z robocizną. Także 85 zł to drogo. Szukam dalej :)

Ktoś jeszcze jest już po ociepleniu ? Będę wdzięczna za info !

Dziękuję Mania_Ania ! Czyli u Ciebie wyszło niecałe 81 zł /m2 materiał z robocizną. Także 85 zł to drogo. Szukam dalej :)

Ktoś jeszcze jest już po ociepleniu ? Będę wdzięczna za info !

leia87 - niestety więcej! sprawdziłam jeszcze raz tabelkę, bo coś mi za mało wyszło, no ale chciałam wierzyć, że tyle zapłaciłam :)

niestety znalazłam jeszcze 4 137,00. czyli w sumie 31 417,12. :bash:

ehhh.... czyli 93,23 zł/m2

Dziękuję Mania Ania i Wszamanka. Koszty miałyście chyba ok, u nas propozycje z materiałem zaczynają się od 100 zł /m2 w zwyż ... A za samą robotę około 35 zł /m2.

Mam dylemat natomiast z ceną za podbitkę - jedni zrobią ją nawet poniżej 20 zł /m2, a inni liczą nawet po 35 zł /m2 . O co chodzi ? Z czego wynikają aż takie rozbieżności ? Robota jest chyba łatwa , a przy rozłożonym rusztowaniu to już chyba nie ma o czym mowić ..

Jak było u Was ?

to zależy chyba też z czego jest podbitka. Ja mam z PCV Galeco. zapłaciłam 30zł/mb

masz cenę za m2?

Tak, miałam cenę za m2 ... Teraz już wiem, że to nie do końca fair ...

Finalnie podpisaliśmy umowę, elewację zaczynamy w maju :) I cena za podbitkę 25 zł za metr bieżący :)

Oj, chcę wiosnę !

letniowoc, pepa gratulejszyn:wiggle: my ostatnio z niecierpliwością czekaliśmy na rachunek za prąd, bo PC hula na całego, 19-22 stopnie w domu, a na zewnątrz -16 bywało. Bałam się, że ze 2,5 koła wyjdzie tym bardziej, że złodziejska taryfa budowlana i wszystko w domu jeszcze dosychało, a tu miła niespodzianka -połowa z tego co zakładałam:) oprócz tego codziennie od pon do pt trwają prace remontowe wiec prądu idzie sporo, powierzchnia ogrzewana ok 140m, rachunek za 2 m-ce. Jak ktoś ma wątpliwości gaz czy prąd, to może ten prąd nie taki straszny. Okna mamy dwuszybowe, styro grafit 15cm, wiec nic ponad normę a i jeszcze w tym czasie rozszczelnialismy okna bo reku był unieruchomiony. Chyba nieźle.