Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Przyłączam się i ja do chętnych na przeprowadzkę w 2016 r. :D

Podkrakowskie bocianki macie namiary na jakąś firmę/osobę od balustrad do balkonów francuskich? Interesują nas balustrady proste, nowoczesne i w przystępnej cenie. Możecie kogoś polecić?

Edytowane przez letniowoc

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mam takie pytanie- czy żeby zrobić odbiór budynku do użytku (czy jak to się tam fachowo nazywa) to balkony muszą mieć balustrady? Mam taki problem, że mój dom stoi w obszarze ochrony konserwatorskiej, i konserwator zabytków pokreślił mi na projekcie moje barierki i zamiast prostych poziomych muszę zrobić skrzyżowane, takie iksy X. I się zastanawiam czy mogę oddać budynek bez barierek a później już po ewentualnych kontrolach zrobić je takie jakie chcę?

Jak odbierałem dom to barierki były prawie najważniejsze, o to pytali od razu. Na zdjęciu z certyfikatu energetyczego sprawdzali.

Edit: nie wiem czy teraz jeszce obowiązuje ten Certyfika. A teraz zauważyłem że kolega z Biłgoraja, ja też pozdro.

Edytowane przez ktosiek

Mania_ania dziękuje:) a powiesz mi jeszcze czy one na żywo są białe czy bardziej wpadają w beż? .

moim zdaniem są białe, też mi na tym zależalo. Płytki na ścianach i fugi są białe i wszystko wygląda ok. Nie są polerowane na wysoki połysk, są bardziej matowe, a naet mają takie delikatne jakby wgniecenia, które zauważyłam dopiero pod światło. Myślę, ze po to aby jak najlepiej imitować kamień. Na gresie betonopodobnym jest tak samo :)

A mam takie pytanie- czy żeby zrobić odbiór budynku do użytku (czy jak to się tam fachowo nazywa) to balkony muszą mieć balustrady?

jeżeli kierownik budowy zgodzi się podpisać wszystkie papiery bez barierek to nie muszą :). Rzadko kiedy przyjeżdża kontrola na miejsce, ale zdaża się to.

U mnie jednak kierownik się nie zgodził i nie znam nikogo, kto zgłosił dom do odbioru bez barierek. Próbowałam się tłumaczyć, ze na górze mam klamki z kluczykiem, w pewnym sensie przekonało to kierownika, ale powiedział, ze jak przyjedzie kontrola i nikogo nie będzie, to po prostu zobaczą że barierek brak i nie odbiorą, nie będę się zastanawiać/dopytywać czy jest jakieś inne zabezpieczenie.

też mnie to męczy, bo kasy brak a barierki 6tys. :bash:

Cieszę się, że nie mam balkonów i barierek 6 tys na końcu budowy toż to istna katastrofa dla nadszarpniętego już budżetu:eek:, u nas też dom gotowy czeka na przeprowadzkę tylko jakoś ciągle czasu brak, natłok pracy, epidemia ospy u dzieci i tak wiecznie coś, odwlekamy z jednego weekendu na kolejny. Zaczynamy się grodzić i rozglądamy się za kostką brukową oraz bramą wjazdową.

• 3 weeks później...

Przeprowadzka tam, przeprowadzka tu, a my dalej walczymy ;)

Pierwsza łopata wbita dokładnie rok temu, w słoneczny majowy dzień.

Po 365 dniach cięzkiej samodzielnej pracy w dwuosobowym zespole składającym sie z inwestorki ogrodniczki i inwestora handlowca udało się ulepić taką oto budkę ;) Jedyna ekipa jaka zawitała na nasz plac budowy ro panowie odpowiedzilani za dach, cała reszta zrobiona naszymi ręcami po godzinach ;)

Dobrze, że rok temu nikt nam nie powiedział, że nie damy rady, bo a nuż byśmy uwierzyli i zawrócili z obranej przez nas drogi :D

Wszystkim bociankom 2015 życzę udanych przeprowadzek, a ja niecierpliwie czekam na rok 2017 ;)

http://www.mkasia.mojabudowa.pl/pliki/mkasia/image/img_20160427_181112.jpg

....Jedyna ekipa jaka zawitała na nasz plac budowy ro panowie odpowiedzilani za dach, cała reszta zrobiona naszymi ręcami po godzinach ;)

Pogratulowac samodzielnego montażu okien, bardzo mało sie kto na niego decyduje. Czy gwarancja na okna obowiazuje w przypadku samodzielnego montazu?

jejku szacun :)

calkiem niezle Wam ta budka wyszla :D

my już na finiszu, nadal nie mamy gazomierza i gazu, muszę zadzwonić do gazownico oni tam knują bo do dwóch tygodni od podpisania umowy gazomierz miał być

mamy już gładzie, płytki na ścianie w kuchni i właśnie się lazienka "robi"

chcemy zamieszkać pod koniec czerwca, łopata wbita na początk lipca 2015.

• 6 months później...

co tam bocianki ? wszyscy się przeprowadzili i nie mają czasu pisać ?

zostałam ostatnia ?

u mnie dopiero instalacje wewnątrz zrobione, po weekendzie wylewki i to tyle na ten rok

w przyszłym chcę docieplić strych, zrobić strop nad piętrem, sufity podwieszane i być może docieplenie z zewnątrz, realnie patrzę to chyba rok 2018 będzie rokiem wykończeniówki :rolleyes: a może nawet 2019 - oby nie ;)

jak macie obwody podłogówki zrobione ? co ile cm odstępu ?

buziaki!

Próbowałam się tłumaczyć, ze na górze mam klamki z kluczykiem, w pewnym sensie przekonało to kierownika, ale powiedział, ze jak przyjedzie kontrola i nikogo nie będzie, to po prostu zobaczą że barierek brak i nie odbiorą, nie będę się zastanawiać/dopytywać czy jest jakieś inne zabezpieczenie.

też mnie to męczy, bo kasy brak a barierki 6tys. :bash:

Ja zrobiłem sam, kup profile stalowe (po 6 zł /mb) - daj do pospawania, potem do ocynkowania i malowania proszkowego - gotowe, moje na 3 okna wyszły 450 zł :)

Efekt ? jak ponizej, co prawda są schowane, ale można je było zamontować też na elewacjij:

barierki.jpg

• 3 weeks później...
Ja zrobiłem sam, kup profile stalowe (po 6 zł /mb) - daj do pospawania, potem do ocynkowania i malowania proszkowego - gotowe, moje na 3 okna wyszły 450 zł :)

Efekt ? jak ponizej, co prawda są schowane, ale można je było zamontować też na elewacjij:

barierki.jpg

piękna bryła domu!

u mniebarierki już na szczęcie na miejscu, dom odebrany, mieszkamy od 14 maja :)

pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości i siły, bo przyznam, ze te 18 miesięcy budowy ciężko przeżyliśmy całą rodziną.

• 5 months później...