Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Ja również dziękuje za miłe przywitanie.

Artemika tak to jest, szuka się właściwego projektu, a jak się już człowiek zdecyduje to natrafi na to coś :-) U nas był ten problem, że nam się podobały dwa projekty, w jednym góra, drugim dół, szukaliśmy jakiegoś połączenia obu - niestety nie znaleźliśmy, a ile można szukać....

Niestety połączenie obu projektów skutkuje mnóstwem zmian na etapie budowy - ścianki działowe w nowym miejscu, piony kanalizacyjne i media na górze. Nie wiem jak to będzie, sami musimy przygotować odpowiednie rysunki dobrze zwymiarowane, żeby nie było problemów...

Ayoya piękny projekt! Bardzo fajny ma układ pomieszczeń, choć ja akurat wolę mieć kuchnie od frontu domu od strony północnej, jak to u mnie wypada. No i niestety na mojej działce się by nie zmieścił. Przez działkę musieliśmy zlikwidować jadalniany wykusz (brakło 37cm :-( a jego spłycanie było bezsensowne) No i mnie też przeraził dach czterospadowy, który jest jednym z droższych i bardziej skomplikowanych.

Choć 35tys za fundamenty to malutko! U nas ma być lekko ponad 40tys. ale działka lekko pochylona i do środka weszło 10 cięzarówek piasku!

Jerry współczuję tego torfu i wód gruntowych, u nas glina i skała (jura krakowsko-czestochowska), na szczęście wody badania geotechniczne nie wykazały (podobno chcąc robić studnię trzeba wwiercić się na 100m), a dzięki tym kamieniom grunt nawet sobie radzi z przepuszczaniem wody, przetestowane, jak nam wykop zasypał śnieg i zalał deszcz :-) Ale żeby coś posadzić na tym gruncie (kategoria IV) to będzie ciężko.

Artemika, oby już teraz było z górki, ale tak to jest, miała być sprawdzona ekipa, po której nie trzeba poprawiać... No to trafiliśmy na dwóch "nowych" z tej ekipy, bo reszta kończyła inną robotę i tak to partaczyli robotę za robotą... Dlatego ja już nie wierzę w sprawdzone ekipy. Nie wiem co będzie dalej, na razie jeszcze nie jesteśmy rozliczeni, bo jeszcze będą podłogę wylewać, ale na razie czekamy, zeby to dobrze siadło. Na chwile obecną jedno wiem - żeby budować dom, trzeba się na tym poznać, bo robotnicy najchętniej zrobią to tak, żeby się zbytnio nie napracować, a potem mieszkańcy będą zbierać konsekwencje niedorób. Głupia folia bąbelkowa i mnóstwo pomysłów, którą stroną ją kłaść i jak mocować. U nas ostatecznie jest podręcznikowo, kubełkami do styrtoduru, ale robotnik z połrocznym stażem w budowlance chciał kłaść odwrotnie, a jej zamocowanie pozostawiało wiele do życzenia... Na szczęście wyleciał z roboty, a kto inny to poprawił. Ech budowa to wielkie wyzwanie! Najlepiej budować samemu, my się niestety znamy na tym co najwyżej teoretycznie. Człowiek poogląda w necie jak to się powinno zdrobić, jak wygląda i potem robi wielkie oczy na budowie, bo pomysłowość budowlańców nie zna granic, byle do celu...

Edytowane przez ewitek

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe czy jest więcej osób, które tak jak ja, po przeczytaniu forum mają mętlik w głowie i przeżywają zwątpienie czy pomysł o budowie domu to aby na pewno doby był.

Dlaczego wątpisz w ten pomysł ? Kupno wydaje się być lepszym rozwiązaniem :confused:

Naczytałam się trochę jednak to sprawiło, że czuję się bardziej doinformowana i pewna w tym co robię.

Dobrze, że jest takie forum.

Wiele można się nauczyć...

Połowa sukcesu to dobra ekipa, a takiej ze świecą szukać, bo jednemu wybuduje dobrze a innemu może spartolić.

Ja też zaczynam wątpić, czy to dobry pomysł... Czasem lepiej jak deweloper wybuduje mieszkanie i samemu nie widzi się niedoróbek, jest sie zdrowszym. Choć z drugiej strony, jak będą, to wcześniej czy później wyjdą i wtedy zaczną się schody... Tak źle, tak niedobrze.

Wiecie, że sejm przegłosował zniesienie obowiązku pozwolenia na budowę?

Krakowianki Kasia i letniowoc, pochwalcie się, gdzie się budujecie. My na północ od Krakowa.

My ciut za Krakowem, w Mogilanach :)

Ciekawe czy jest więcej osób, które tak jak ja, po przeczytaniu forum mają mętlik w głowie i przeżywają zwątpienie czy pomysł o budowie domu to aby na pewno doby był.

Ja po przeczytaniu 25% postów zwątpiłam w to forum :D Dlatego odpuściłam sobie lekturę pozostałych 75% oraz wszystkich nowych tematów ;) Być może wiąże się to z moim uczuleniem na "mostki termiczne" oraz "jak ma być porządnie, to musi dużo kosztować". :p

Ja mam tak samo, chociaż jestem dopiero na etapie projektu.

Mam już działkę, a projekt już prawie-prawie :)

Ja po przeczytaniu 25% postów zwątpiłam w to forum :D Dlatego odpuściłam sobie lekturę pozostałych 75% oraz wszystkich nowych tematów ;) Być może wiąże się to z moim uczuleniem na "mostki termiczne" oraz "jak ma być porządnie, to musi dużo kosztować". :p

Mostkami termicznymi się nie martwię :) Ale liczyłem że odpowiem sobie na pytanie z jakiego materiału ten dom budować :)

Mkasia fajna okolica i blisko do Krakowa, jedni znajomi wybudowali się we Wrząsowicach a drudzy w Sygneczowie. My mieszkamy i pracujemy na lewym brzegu Wisły, więc szukaliśmy lokalizacji północnych, choć i tak bardzo boje się porannych dojazdów w szczycie do Krakowa.

Hi hi mostek termiczny czyli wielkie guru na forum. Ja uważam, że wszystko ma swoje granice. Można wybudować super energooszczędny dom, tylko okaże się że się do końca życia nie zwróci. W taki to sposób nie robiliśmy ciężkiej izolacji fundamentów, bo taka okazała się zbędna, no i zrezygnowaliśmy z bloczków Isomur jako cokół termoizolacyjny (znajomi dawali), bo jak porównaliśmy koszt materiału (ok 5tys) do wielkości parametru przenikalności ciepła, jaki sie zyska, to wyszło ponad 30 lat. A trochę nas kusiło, bo mamy zamiar budować z zimnej ale dobrze akumulujacej ciepło silki. Ale juz przy balkonach i oknach na pewno rozważymy głeboko tę kwestię, bo tu już straty ciepła mogą być znaczące.

Jakie ogrzewanie planujecie w swoich domkach? Czy ktoś z was montuje PC albo piec kondensacyjny, a może tradycyjnie paliwo stałe? U nas gaz - kondensat i kominek najprawdopodobniej z grawitacyjną dystrybucją powietrza, dół podlogówka a z górą to nie mam pomysłu...

Edytowane przez ewitek

"Jakie ogrzewanie planujecie w swoich domkach? Czy ktoś z was montuje PC albo piec kondensacyjny, a może tradycyjnie paliwo stałe? U nas gaz - kondensat i kominek najprawdopodobniej z grawitacyjną dystrybucją powietrza, dół podlogówka a z górą to nie mam pomysłu... "

Najlepiej takie, do którego dom był projektowany.

Nie da się kotła - śmieciucha zmieścić w sporej szafie nazywanej na projekcie - kotłownią.

No i ten kominek, 24kW w domu o zapotrzebowaniu W MROZY rzędu 4kW...

Horror...

Sugeruję szybkie uzupełnienie wiedzy o tym, jak taki dom powinien działać.

(Bo rozumiem, że już wiadomo - jak ma wyglądać.)

Adam M.

Hi hi mostek termiczny czyli wielkie guru na forum.
:lol2:

Jakie ogrzewanie planujecie w swoich domkach? Czy ktoś z was montuje PC albo piec kondensacyjny, a może tradycyjnie paliwo stałe? U nas gaz - kondensat i kominek najprawdopodobniej z grawitacyjną dystrybucją powietrza, dół podlogówka a z górą to nie mam pomysłu...

U nas jako podstawa paliwo stałe, gaz w obwodzie na lato. Podłogówka na traktach komunikacyjnych, w kuchni i w łazienkach (+ drabinka), a reszta grzejniki. Teraz mam podłogówkę w całym mieszkaniu i darzę ją bardzo chłodnym uczuciem (z pominięciem fragmentu w łazience, który bardzo lubię), dlatego decydujemy się na system mieszany.

No to witaj, ja też :D

Świat jest malutki ;) My poniżej wiaduktu w stronę Myślenic, a Ty?

Adam M.

Tak proszę Pana, poprawimy się i na następny sprawdzian przyjdziemy już przygotowani...

Edytowane przez m*kasia

Najlepiej takie, do którego dom był projektowany.

Nie da się kotła - śmieciucha zmieścić w sporej szafie nazywanej na projekcie - kotłownią.

No i ten kominek, 24kW w domu o zapotrzebowaniu W MROZY rzędu 4kW...

Horror...

Adam M.

Po pierwsze to niektórzy doprojektowują sobie piwnicę właśnie po to, żeby np mieć ogrzewanie na ekogroszek i do tego gaz czy inne źródło grzania. Po drugie, jakbyśmy chcieli trzymać się projektu, to wszędzie musielibyśmy dać grzejniki wysokotemperaturowe ze zwykłym dwufunkcyjnym piecem gazowym i kominek. Takie ustalenia nie są potrzebne na etapie pozwolenia na budowę, do montowania instalacji CO jeszcze sporo czasu mamy, a moje pytanie padło z ciekawości, czy ktoś np rozważa pompę ciepła, która mi długo chodziła po głowie... Więc proszę sobie oszczędzić słowa ironii i krytyki na inne wątki.

Edytowane przez ewitek

Mkasia, napisz cos więcej o ogrzewaniu podłogowym na całości, czy masz wodne czy elektryczne, czy masz wszędzie terakotę, czy może panele. Bo jesteś pierwszą osobą, która nie wychwala podłogówki pod niebiosy i chce przejść na system mieszany. Chętnię usłyszę jakieś słowa krytyki, a nie tylko wychwalanie pod niebiosa.

Mother, mkasia no to się praktycznie po sąsiedzku budujecie :-)

Edytowane przez ewitek