mkasia 03.02.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) ewitek Może nie tyle krytyki, bo nie ma specjalnie co krytykować. Ot po prostu zachęcona właśnie tymi ochami i achami spodziewałam się czegoś więcej "Ciepło podłogówkowe" jest inne, inaczej się go odbiera. Dużym plusem jest faktycznie to, że nie ma grzejników, nie trzeba się o nie obijać, nie zajmują miejsca, jest ciepło no i tyle. Ogrzewamy gazem, podłogówka wodna, pół na pół panele (takie, co niby można układać na podłogówce) i płytki. O ile płytki są ok, bo naprawdę fajnie się grzeją zwłaszcza w łazience, gdzie ustawioną mamy o kilka stopni wyższa temperaturę, o tyle panele są po prostu normalne - nie zimne, ale też nie ciepłe. Gdybym chciała faktycznie "rozgrzać" panele, to wystarczyłoby podnieć temp na piecu, ale wtedy w mieszkaniu byłoby za ciepło. Więc nie pozostaje mi nic innego jak dreptać po tych moich "normalnych panelach" i wmawiać sobie, że są ciepłe i że mogę latać na boso Mąż twierdzi, że się za dużo naczytałam i stąd moje "rozczarowanie" i wg niego tak właśnie powinna działać podłogówka - babie nie dogodzisz. Nie twierdzę, że podłogówka jest zła, bo spełnia swoje zadanie - grzeje i jej nie widać, ale w domu, wszędzie tam, gdzie będą panele chcę mieć grzejniki i już, widocznie ja starej daty jestem Odpuszczę jedynie w momencie, gdy podejmiemy decyzję o płytkach drewnopodobnych w salonie, przy panelach nie ustąpię ani na krok. A co to jest system mieszany? Szczerze, to nie wiem czy fachowo się to nazywa system mieszany, ale na potrzeby własne używam tego określenia dla stosowania i podłogówki i kaloryferów Chciałabym Wam to jakoś logicznie i fachowo wytłumaczyć, ale niestety się nie znam, a powyższe wypociny, to tylko moje subiektywne odczucia ewitek i jeszcze do pytania o pompę... nie zdecydowaliśmy się na nią, gdyż inwestycja spora, a na zwrot kosztów trzeba będzie stosunkowo długo czekać. Edytowane 3 Lutego 2015 przez m*kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 03.02.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 kasiu,jako jedna z niewielu napisałaś,że tam gdzie będą panele chcesz mieć grzejniki - ja też tak mam,użytkuję od trzech lat i nawet przez chwilę nie żałowałam,że mam system mieszany (nie mam pompy przy której o.p. musi być po całości),podłogowkę mam na całym parterze i tam mam płytki drewnopodobne,jest cieplutko,podłoga bardzo przyjemna w dotyku,można chodzić boso,plytki znakomicie przewodzą ciepło,nie mam ani jednego grzejnika na parterze co też sobie chwalę,ale na poddaszu mam zwykłe panele,nie dla mnie podgrzewane lóżko,po prostu nie chcę o.p. w sypialni,i wcale nie twierdzę,ze nie można położyć drewna czy paneli na podlogówkę,wszystko można,każdy robi jak chce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 03.02.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 W takim razie ja będę miał mieszany system. W sypialniach kaloryfery oczywiście siłą rzeczy będą musiały być dłuuuugie. Cały dół oraz łazienki na piętrze podłogówka. Dodatkowo w łazienkach drabinkowe kaloryfery wodno-elektryczne tak aby można było także latem np. ręcznik na szybko dosuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 03.02.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 namira Czyli mamy podobne spojrzenie na sprawę, przy czym ja najpierw musiałam poczuć na własnej skórze Dobrze, że miałam możliwość eksperymentowania w 30 metrowym mieszkaniu, a nie dopiero w 150 m2 domu Pasquad My planujemy taki sam rozkład. Będzie Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 03.02.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 zaraz posypią się komentarze jaki to zły jest system mieszany,że wszyscy co tak zrobili to żałują, że trzeba nowocześnie,mamy przecież XXI wiek,że grzejniki to samo zło,itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 03.02.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 W takim razie ja będę miał mieszany system. W sypialniach kaloryfery oczywiście siłą rzeczy będą musiały być dłuuuugie. Cały dół oraz łazienki na piętrze podłogówka. Dodatkowo w łazienkach drabinkowe kaloryfery wodno-elektryczne tak aby można było także latem np. ręcznik na szybko dosuszyć. Pisząc o grzejnikach w sypialniach,że będą musiały być dłuuuugie o jakiej długości myślisz? i jak duże są pokoje na poddaszu? jeżeli to pokoiki rzędu 10m może być problem z aranżacją,u mnie sypialnie mają po podłogach odpowiednio 17,8m, 20m, i 21m a grzejniki mam 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 03.02.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 zaraz posypią się komentarze jaki to zły jest system mieszany,że wszyscy co tak zrobili to żałują, że trzeba nowocześnie,mamy przecież XXI wiek,że grzejniki to samo zło,itp Ale ja na nikim nie wymuszam, by w swoim supernowoczesnym domu ze wszystkimi bajerami robił kaloryfery. U mnie będą, a zdanie innych na ten konkretny temat (czyli kaloryferów w moim domu ) niespecjalnie mnie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 03.02.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jako tzw system mieszany rozumie się niskotemperaturowe OP i wysokotemperaturowe grzejniki, przy czym system musi być tak wykonany, żeby woda do podłogówki była schładzana (chyba wodą powracającą z grzejników wysokotemperaturowych), no i tu mogą się pojawić problemy instalacyjne, a i w praktyce coś może nie działać tak, jak trzeba. Jest też taki wariant, że zamiast podłogówki dobiera się moc grzejników na niższą temperaturę, co skutkuje tym, ze się ma dwa razy większe niż w projekcie grzejniki, które będą lekko ciepłe, powiem szczerze, że nie wiem jak mocno grzeje grzejnik jak ma w sobie temp. 40st. i na ile jest skuteczny. Ew. niektórzy robią też ogrzewanie ścienne, ale to już wymaga konsekwencji w umeblowaniu pomieszczeń.Mnie w ogrzewaniu podłogowym najbardziej odstrasza bezwładność szczególnie w przypadku paneli. Jest mi za zimno, bądź za ciepło i muszę 2 godz. czekać, żeby temp. pomieszczenia się zmieniła. To samo z wyjazdem na weekend. Muszę przewidzieć o której dokładnie wrócę, żeby ustawić czasówkę, żeby nagrzała mi dom do przyjemnej temperatury. Teraz mam grzejniki i jest fajnie, ustawione na min. co jakiś czas się nagrzewa, w większości jest letni, no chyba, że są mrozy... Jeden feler, że grzejniki jednak brudzą ściany, jak grzeją mocno.Pasqud prawdopodobnie nastawia się na niskotemperaturowe grzejniki , bez systemu mieszania wody, stąd te duże wymiary.Mkasia my nie zdecydowaliśmy się na PC, ze względu na dość sporą awaryjność i koszty konserwacji, o których nikt nie wspomina, nie mówiąc o kosztach początkowych. Dobrać i skonfigurować pompę to bardzo trudne zadanie, o czym można poczytać na forum, a rezultatem tego jest, że nie pracuje tak wydajnie, jak to podają producenci. Chcesz mieć dobrą pompę, to musisz dużo wydać. Co z tego, że ci się to zwróci po 15 latach w stosunku do kondensata, jeśli po 20 będziesz musiał ją wymienić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.02.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 zacznijmy od sprostowania pewnych ogolnie przyjetych "prawd"= bzdor , tzn napisze Wam jak wyglada prawda .... 1. tylko OP daje efekt tzw cieplej podlogi - i to jest prawda przy kaloryferach podloga zawsze bedzie chlodniejsza! 2. do ogrzewania pdlogowego nadaja sie wszytskie rodzaje materialow na podloge - lacznie z drewnianym parkietem - dlatego ? bo w OP temperatura zasilania wody w rurkach nie rpzekracza 30*C - tj tyle ile latem ma temperatura powitrza w upaly , a niejednokrotnie slonce padajace przez okno rozgrzewa parkiet / panele/ plytki itp do wyzszych temperatur - dlatego nie mozna twierdzic ze ktorys z materialow nie nadaje sie do OP 3. uklad mieszany - zawsze jest drogi w wykonaniu - skomplikowany - a zuycie energi jest zawsze wieksze - musimy grzac piec do wyzszych temperatur - takie jakich wymaga ogrzewanie kaloryferami a zaworem termoregulacyjnym mieszamy wode (schladzamy dopieroco podgrzana wode) do odpowiedniej temepratury dla OP 4. cym lepiej dom ocieplony tym podloga ma nizsza temperature (woda w rurkach wymaga nizszej temperatury zasilania) esli dom jest bardziej dziurawy - ma wieksze zapotrzebowanie na cieplo i ma tylko OP to wtedy tem zasilania musi byc wyzsza - co za tym idzie uczucie cieplej podlogi bardziej odczuwalne jakies pytania? watpliwosci - piszcie smialo Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 03.02.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Nie mam pytań. Wydaje mi się że tutaj wszystko mam prawidłowo przemyślane. I żadnych pomp ciepła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 04.02.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Ja mimo wszystko mam wątpliwości co do skuteczności OP pod panelami drewnianymi. Owszem, będzie grzać, ale na ile efektywnie? Skoro zaleca się pod panelami ułożenie gęściej rurek, to już można wywnioskować, że takie grzanie może więcej kosztować. W rezultacie może się okazać, że grzejniki niskotemperaturowe bez mieszalnika tak, jak to chyba planuje Pasqud (nie przewidujesz mieszalnika?) lepiej się sprawdzą. A znajomi znajomych, którzy mieli OP pod panelami narzekają na takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 04.02.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Cześć my również rozpoczynamy budowę w 2015 roku, choć planowaliśmy jesienią 2014...mam nadzieję, że za tydzień odbierzemy PnB. plan jest taki, żeby SSO zrobić z oszczędności, reszta na kredyt. Ekipa jest, kier. bud. jest - nic tylko zaczynać. Forum czytam od 3 lat! więcej nie rozumiem, niż rozumiem ale faktem jest, że dzięki forum nieco zmieniliśmy podejście do budowania. Dużą pomoc otrzymuję też od forumowiczów. Kiedy czytam jakiś interesujący mnie wątek i czegoś nie rozumiem, albo coś mnie interesuje to po prostu piszę na priv. Na razie trafiłam na same życzliwe osoby, które odpowiadają na moje 100 pytań do... U nas planujemy podłogówkę w 100% i jestem o tym przekonana. Dla mnie najfajniejsze jest to, że w domu jest ciepło choć podłoga wcale nie wydaje się być ciepła. Sprawdzone u Siostry przy systemie mieszanym. Dopiero kiedy dotknęłam podłogę gdzie jest podłogówka i podłogę pod schodami bez podł., poczułam różnicę. pod schodami podłoga było wręcz lodowata. W kotłowni na 99% PC PW choć projektowany był ekogroszek. Zastanawiamy się jeszcze nad gazem, ale różnica w koszcie kotłowni wychodzi tylko ok. 3tyś. na korzyść gazu. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją, choć w projekcie jest WG - ta zmiana za sprawą czytania wątku adam_mk OZC zrobione by Asolt Dom planujemy w miarę energooszczędny, ale bez przesady, na miarę możliwości. Choć po czytaniu forum na energooszczędny się nie zapowiada... Mamy nadzieję też na kilka dotacji. Jeżeli się zdecydujemy na PC PW to 7500zł max 10 000 zł na zakup pompy. gmina dofinansowuje też w 75% hydroponiczną oczyszczalnie ścieków - jesteśmy już na liście oczekujących na poz. 72... więc to za kilka lat, ale i tak lepsze to niż szambo. podpisaliśmy też deklarację w programie PROSUMENT, ale to na razie też nie pewne, czekam na decyzję Senatu w sprawie poprawki Brambury. Zobaczymy jak będzie. Może jednak się ktoś znajdzie kto planuje PC i 100% op?:) Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 04.02.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 ewitek Nie przewiduję mieszalnika. Im mniej rzeczy jakie mogą się psuć tym lepiej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Ja mimo wszystko mam wątpliwości co do skuteczności OP pod panelami drewnianymi. Owszem, będzie grzać, ale na ile efektywnie? Skoro zaleca się pod panelami ułożenie gęściej rurek, to już można wywnioskować, że takie grzanie może więcej kosztować. . Wniosek błedny, koszt ogrzewania nie jest uzalezniony o rodzaju materiału wykonczeniowego podłogi, w przypadku parkietu/deski trójwarstwowej zmienią sie jedynie koszty instalacyjne ze wzgledu na mniejszy rozstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 04.02.2015 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Robiła projekty to chyba ma. Nie pytałem się zresztą dokładnie. Ciężko znaleźć gotowca o parametrach które by nam odpowiadały. Nie wiem dlaczego ale wszyscy projektanci upodobali sobie domy o 10 - albo i więcej - narożnikach. Niema prostych domów My mamy prosty...bez "dodatków" ale z poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 04.02.2015 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 kataryna 86 - jak dla nas ogrzewanie gazowe ma więcej plusów niż ogrzewanie paliwem stałym. Jest to ogrzewanie praktycznie bezobsługowe, pozwala zamontować podłogówkę w całym domu zamiast kaloryferów, jest czystsze dla środowiska a kotłownia gazowa może pełnić również funkcję pomieszczenia gospodarczego, bo nie ma brudu od paliwa stałego. Wydaje mi się, że przy dobrze ocieplonym domu, ciepłych oknach i braku ewidentnych mostków termicznych (np. balkon) kosztowo wychodzi podobnie jak ogrzewanie paliwem stałym. Reasumując każdym wybiera wg swoich przekonań i doświadczeń. .. My też zdecydowalismy się na ogrzewanie gazem, dokłądnie tak samo myślimy...do tego mój mąż ciągle w delegacji, więc dla mnie to mega wygoda Nasi znajomi ogrzewaja gazem i rocznie łącznie za gaz tj ogrzewanie + kuchenka wychodzi ich 6-7tyś rocznie- nie będzie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 04.02.2015 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam forumowiczów ! Wiosną ruszam z fundamentami. Domek stanie w małej miejscowości położonej w woj. małopolskim na 32a działce. Cieszę się, że formalności mam już za sobą... I mam nadzieję, że budowa przebiegnie bez większych problemów A gdzie mniej więcej w tej naszej małopolsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 04.02.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 No my jesteśmy bliscy op po całości albo rozwiązanie pasquda bez mieszalnika. Tylko te panele drewniane, dla mnie drewno to izolator, podłoga będzie niesamowicie bezwładna, a płytki w sypialniach to jakoś "nie teges". Nie podoba nam się i już.Do jakiej maks temp. jest w stanie ogrzać pomieszczenie podłogówka biorąc pod uwagę fakt, że na podłodze jest drewno?Bo mamy wątpliwości, czy jak teściowa do nas przyjedzie, to nie będzie marzła... Bo aktualnie mamy w mieszkaniu 21-22st a jej zimno... Przytula się kaloryfera, który sobie rozkręca, żeby się zagrzać i siedzi w swetrze, podczas gdy my wszyscy jesteśmy w krótkich rękawach i nam ciepło. Często nie przyjeżdża, ale my też kiedyś będziemy starzy i nasze potrzeby cieplne mogą się zmienić... Nie mamy doświadczenia z op i stąd wszelkie wątpliwości.I takie pytanie czy ktoś użytkuje kondensat z op po całości? jak przedstawiają się rachunki za gaz w przeliczeniu na m2? Ew. podeśle linka na taki temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 No my jesteśmy bliscy op po całości albo rozwiązanie pasquda bez mieszalnika. Tylko te panele drewniane, dla mnie drewno to izolator, podłoga będzie niesamowicie bezwładna, a płytki w sypialniach to jakoś "nie teges". Nie podoba nam się i już. Do jakiej maks temp. jest w stanie ogrzać pomieszczenie podłogówka biorąc pod uwagę fakt, że na podłodze jest drewno? Bo mamy wątpliwości, czy jak teściowa do nas przyjedzie, to nie będzie marzła... Bo aktualnie mamy w mieszkaniu 21-22st a jej zimno... Przytula się kaloryfera, który sobie rozkręca, żeby się zagrzać i siedzi w swetrze, podczas gdy my wszyscy jesteśmy w krótkich rękawach i nam ciepło. Często nie przyjeżdża, ale my też kiedyś będziemy starzy i nasze potrzeby cieplne mogą się zmienić... Nie mamy doświadczenia z op i stąd wszelkie wątpliwości. I takie pytanie czy ktoś użytkuje kondensat z op po całości? jak przedstawiają się rachunki za gaz w przeliczeniu na m2? Ew. podeśle linka na taki temat? Producenci parkietów i desek trójwarstwowych zalecają aby temp podłogi nie była wyższa niz 27 oC, odpowiada to w przyblizeniu ok 22-23 oC temp w pomieszczeniu przy temp zewn. obliczeniowej czyli dla III strefy -20 oC, dla temp zewn. wyzszych niz -20 oC (ok 0 oC) z takiej podłogówki moze osiągnąc nawet 24-25 oC. Ta niesamowita bezwładnosc to jedna z tzw. "urban legends" czyli miejskich legend, które jak zuwazyłem w tym wątku dobrze sie mają. Co do kosztów ogrzewania to są one uzaleznione od zapotrzebowania domu na ciepło czyli OZC. Koszt na m2 będzie rózny dla róznych domów, lokalizacji, nie ma sie nim co sugerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 04.02.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Producenci parkietów i desek trójwarstwowych zalecają aby temp podłogi nie była wyższa niz 27 oC, Temperatura podłogi czy wody pod podłogą? Jeśli podłogi, to jaka maksymalna temp wody może być w obiegu? Bo jesli to tylko 27 st to kicha. Dla mnie to jest praktycznie zimna woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts