Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Temperatura podłogi czy wody pod podłogą? Jeśli podłogi, to jaka maksymalna temp wody może być w obiegu? Bo jesli to tylko 27 st to kicha. Dla mnie to jest praktycznie zimna woda...

Napisałem dokładnie, to temp podłogi, temp zasilania wodnej podłogówki to co innego. Wg obliczen Tz to ok 34-37 oC (najczesciej, dla temp zewn. -20 oC)

Nie rozumiem co oznacza fakt ze 27 oC to kicha. Wodna podłogówke powinno sie tak projektowac aby Tz była jak najnizsza.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli w podłogówce miałaby płynąć woda o temp 27 st, to jak dla mnie efekt grzania przez panele może nie być odczuwalny, a przy terakocie owszem, bo opór cieplny paneli jest większy ponad 4x, a jak ułożymy je na piance, to 7x... Zresztą na forum często przytaczany przykład - jak zabuduję rurkę cieplną czy kaloryfer drewnem (akurat rodzice tak mieli, tylko z dziurami) to efekt grzania mizerny, bo woda w rurce oddaje znikome ilości ciepła na zewnątrz tylko płynie dalej ciepła i kurcze nikt mi nie wmówi, że op pod panelami nie jest bardziej kosztowne w eksploatacji od terakoty. Zgłębiam ten temat od jakiegoś czasu i ostatnio znalazłem informacje, ze op pod panelami to tylko 300-400zł więcej za ogrzewanie w sezonie.... Że w okresie grzewczym drewno się kurczy i pojawiają się szpary... Co osoba, to opinia...

Ewitek - ja zamierzam robić na całość podłogówkę i pewnie na gorze będą pod drewnem właśnie bo nie brdzo mam pomysł na inną podłogę. I zgadzam się z tym że przpuszczlność będzie mniejsza a koszty muszą być większe, co ciężko pewnie policzyć o ile w praktyce.

Ayoya - czy Ty wiesz że przez Ciebie mam teraz zagwozdkę z projektem? Swój indywidualny robiłam siedem lat temu, przyznam że od teo czasu trochę wymagania mi się zmieniły i to co kiedyś było idelane dziś nie jest. A Czarnuszka ma wszystko to, co teraz bym chciała... Poważnie rozważam zmianę projektu. Myslalam o przeróbkach swojego, ale kupno Czarnuszki wyszłoby mi taniej...

Jeśli w podłogówce miałaby płynąć woda o temp 27 st, to jak dla mnie efekt grzania przez panele może nie być odczuwalny, a przy terakocie owszem, bo opór cieplny paneli jest większy ponad 4x, a jak ułożymy je na piance, to 7x... Zresztą na forum często przytaczany przykład - jak zabuduję rurkę cieplną czy kaloryfer drewnem (akurat rodzice tak mieli, tylko z dziurami) to efekt grzania mizerny, bo woda w rurce oddaje znikome ilości ciepła na zewnątrz tylko płynie dalej ciepła i kurcze nikt mi nie wmówi, że op pod panelami nie jest bardziej kosztowne w eksploatacji od terakoty. Zgłębiam ten temat od jakiegoś czasu i ostatnio znalazłem informacje, ze op pod panelami to tylko 300-400zł więcej za ogrzewanie w sezonie.... Że w okresie grzewczym drewno się kurczy i pojawiają się szpary... Co osoba, to opinia...

Gdy by nie fakt ze ze wykonałem wiele oliczen ozc , projektów podłogówek i instalacji, w tym równiez pod parkiet i jak dotychczas nie miałem reklamacji a moje obliczenia zgadzają sie z zuzyciem rzeczywistym to moze bym uwierzył 300-400 zł wiecej kosztów ogrzewania paneli od gresu. Nie ma zadnych podstaw naukowych i zadnego uzadnienia obliczeniowego aby twierdzic ze rodzaj pokrycia podłogi determinuje koszty ogrzewania. Ma on jedynie wpływ na temperature zasilania i rozstaw z jednym jedynym wyjątkiem czyli pompą ciepła gdyz wzrost Tz ma wpływ na COP pompy. Owszem drewno jest specyficznym materiałem na podłogówkę co nie znaczy ze sie nie nadaje, pewne gatunki jak np krajowe dąb i akacja, egzotyczne np. merbau nadają sie najlepiej ze wszystkich gatunków drewna jezeli chodzi o lity parkiet, deska trójwarstwowa tez sie nadaje ze względu na odpowiednie ustawienie warstw (poprzeczne). Ogolnie problem z parkitem na podłogówce sprowadza sie do prawidłowego zaprojektowania tej podłogówki tak aby osiągnąc najniższa mozliwą temp zasilania które zalezy od rozstawu i przepływu (dT). Oczywiscie zalecane jest jak njlepsze ocieplenie budynku. Z mojej praktyki widzę ze popularnosc parkietów rosnie co nie oznacza ze parkiet stanie sie popularnym wykonczeniem podłogi. Jezeli chdzi o materiał na wykonczenie to najmniejszy opór cieplny ma gres, następnie panel i na koncu parkiet, gdzies p srodku są rózne wykładziny

Edytowane przez asolt

A gdzie mniej więcej w tej naszej małopolsce :)

Okolice miejscowości Miechów :)

Artemika

Nie wiem co w obecnej sytuacji Ci doradzić. Jednak zrób tak abyś niczego nie żałowała...

Jeżeli ten domek spełnia w 100% Twoje wymagania to wybór chyba jest oczywisty...

Ja zakupiłam projekt tuż przed jego wycofaniem (moja wersja) http://www.projektydomownowoczesnych.pl/p,m4d592e1f484dd,dom-w-czarnuszce-2

obecnie oferowana Czarnuszka 2 jest mniejsza o 3m2.

Ewitek - ja zamierzam robić na całość podłogówkę i pewnie na gorze będą pod drewnem właśnie bo nie brdzo mam pomysł na inną podłogę. I zgadzam się z tym że przpuszczlność będzie mniejsza a koszty muszą być większe, co ciężko pewnie policzyć o ile w praktyce.

.

Koszty bedą wieksze jedynie inwestycyjne, eksploatacyjne nie, wyjasniłem to w poprzednim poscie

Jeśli w podłogówce miałaby płynąć woda o temp 27 st, to jak dla mnie efekt grzania przez panele może nie być odczuwalny, a przy terakocie owszem,

ale panele same w sobie są cieplejsze w odbiorze niż terakota. zdaje się Lobo pisał, że ma w kuchni kafelki, reszta panele. przez to w kuchni zaczyna wcześniej sezon grzewczy, bo dogrzewa kabelkami podłogę. pomimo, że temperatura powietrza ta sama, to temperatura podłogi znacznie mniej komfortowa. a drewno jest jeszcze bardziej przyjemne w odbiorze

Artemika no to masz zgryz. Bo kupując projekt musisz jeszcze zapłacic za jego adaptację. No ale w twoim nie da się zaadoptować zmian, to lepiej zapłacić i wybudować taki domek, o jakim się marzy. A swoja drogą, to strasznie dawno kupowałaś ten projekt!

Asolt, tak czy inaczej drożej, bo jak się zrobi tak samo gęsto jak pod gres, to wyjdzie potem 300zł więcej, a jak się podwójnie zagęści, to jak się policzy dodatkowe koszty inwestycyjne (materiał + robocizna) i rozdzieli na lata, to i tak pewnie wyjdzie te 300zł rocznie przez 10-20 lat...

Ale wielkie dzięki, dużo mi się rozjaśniło, pewnie narzekają ci, którzy pod drewnem nie zagęścili rurek i widzą róźnicę w odczuwalności ciepła. Oj bardzo chętnie bym odwiedził taki domek z op pod drewnianymi panelami, ale niestety nikt ze znajomych nie ma.

Ayoya - to ja i tak myślę o Czarnuszce g2 wer. 2 ale z Twojej bym jeszcze to okno z kuchni ściągnęła bo bardzo mi się podoba.

Ewitek - mieliśmy budować 7 lat temu, dlatego wtedy robiony był projekt. Tylko troszkę nam się wtedy plany pozmieniały i pomimo że PnB bylo i ekipa umowiona, to kupiliśmy mieszkanie. Teraz żałuję ale co zrobić. Szkoda mi tej wtopionej kasy... Nie wiem co zrobić szczerze mówiąc.

Asolt - dzięki za wyjaśnienia.

Ayoya - to ja i tak myślę o Czarnuszce g2 wer. 2 ale z Twojej bym jeszcze to okno z kuchni ściągnęła bo bardzo mi się podoba.

Ewitek - mieliśmy budować 7 lat temu, dlatego wtedy robiony był projekt. Tylko troszkę nam się wtedy plany pozmieniały i pomimo że PnB bylo i ekipa umowiona, to kupiliśmy mieszkanie. Teraz żałuję ale co zrobić. Szkoda mi tej wtopionej kasy... Nie wiem co zrobić szczerze mówiąc.

Najgorzej jest czegoś żałować... Na spokojnie podejmij jakąś decyzje.

Nie ma co żałować 'wtopionej kasy' bo przy budowie domu wydane pieniądze na projekt / adaptacje to naprawdę kropla w morzu potrzeb.

Witam wszystkich. Jestem nowa razem z mężem zaczynamy drogę do realizacji marzenia. Pewnie nie będzie to zbyt szybko bo mamy zamiar wybudować dom bez kredytu ale zaczynamy w tym roku. U nas wszystko od podstaw - jesteśmy właśnie na etapie ceregieli z działka. Pod koniec sierpnia myślimy ze kupimy projekt.

Witajcie!

Jestem na forum już jakiś czas, ale budowę mamy (ja i żona) zamiar zacząć dopiero w tym roku w okolicach początku lata.

Mamy już projekt, pozwolenie na budowę, wykonawcę SSO i dachu.

Dom wg projektu indywidualnego (ale na podstawie projektu standardowego) Aleksander II. Zapraszam wszystkim na bloga i przepraszam za całą masę przyszłych głupich pytań :)

Pozdrawam

Edytowane przez szb

szb witaj! Śledzę twojego bloga z uwagi, że ja też buduję Aleksander II. Tylko my zrobiliśmy ten błąd, że zaadaptowaliśmy gotowy projekt, w rezultacie czego jest mnóstwo zmian, a dom tak jak twój, średnio przypomina oryginalny projekt. Podoba mi się u ciebie duża kuchnia, ale my nie chcieliśmy zrezygnować z pokoju na dole. No i górę mamy podobną, też dwa identyczne pokoje, tylko w miejscu waszej łazienki mamy garderobę i łazienkę, a tam gdzie wasza garderoba (w lukarnie) główna łazienka. I też mamy schowek pod schodami od strony garażu. Nad adaptacją strychu myślimy.

Mamy już fundament, no i powiem ci, że taki mały się wydaje ten domek, że szok! Jedynie garaż robi wrażenie.

Edytowane przez ewitek