Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

I ja chciałam się przywitać na wątku :)

Budowę rozpoczęliśmy co prawda w 2014 r. ale większość prac zostanie wykonana w tym roku. Rok 2014 mieliśmy zakończyć na stanie zerowym ale ekipę mieliśmy nad wyraz robotną i wybudowaliśmy SSO i wszystkie ściany działowe.

Dom piętrowy bo działka miejska, nieduża a rodzina dość liczna więc i dom dość duży. Projekt indywidualny, nasza architektka cały projekt załatwiła kompleksowo, tzn. opracowała architekturę, konstrukcję, elektrykę itd - wszystko co potrzeba do pnb. Wniosek też złożyła sama i pilotowała - na pnb czekaliśmy 19 dni :yes: Nie mogliśmy znaleźć żadnego projektu gotowego który pasowałby nam i wybór projektu indywidualnego u architekta, który ogarnia wszystko kompleksowo to strzał w 10 - w moim przypadku to były na prawdę sensownie wydane pieniądze.

Dom budowany z porothermu, z rekuperacją, na całości ogrzewanie podłogowe, na które położymy drewno. Jak widzicie sporo decyzji już za nami ale wcale nie jest łatwiej. Jeszcze wiele decyzji przed nami a im więcej czytam tym mniej wiem a wątpliwości coraz więcej.

Sporo tu Was z okolic Krakowa, ja z zupełnie innej części Polski (Szczecin)

pozdrawiam i życzę wszystkim trafnych decyzji

Edytowane przez maksimini

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To i ja się przywitam, w zeszłym roku zaczęliśmy budowę, ale przez warunki glebowe i praktycznie całkowitą pracę "własnymi rękoma", skończyliśmy rok na poziomie 0,

W tym roku czekamy na wiosnę i pniemy się ze ścianami w górę, więcej o domku i naszych bojach z ziemią i urzędnikami w wątku w stopce.

Mam nadzieję, że w okolicach Poznania / Wrześni ktoś w tym roku jeszcze rozpocznie budowę, bo mamy tu bardzo miłe towarzystwo budujące się w okolicy :)

...

Budowę rozpoczęliśmy co prawda w 2014 r. ale większość prac zostanie wykonana w tym roku. Rok 2014 mieliśmy zakończyć na stanie zerowym ale ekipę mieliśmy nad wyraz robotną i wybudowaliśmy SSO i wszystkie ściany działowe

też mieliśmy takie plany, niestety nie udało się:bash: musieliśmy czekać na decyzję wodnoprawną, którą dołączaliśmy do dokumentów o PnB, no i zeszło całą jesień. Wniosek o PnB złożony w czerwcu 2014 a decyzja o PnB odebrana dzisiaj. No ale w końcu ją mamy :yes:

Wniosek o PnB złożony w czerwcu 2014 a decyzja o PnB odebrana dzisiaj. No ale w końcu ją mamy :yes:

I to jest najważniejsze że macie pozwolenie, i jak ruszycie to polecicie z budową że hej:)

A u mnie wczoraj zaczęli wstawiać okna, jutro kończą, brama garażowa też już jest, więc od jutra mam zamknięty budynek i niebawem wchodzą instalatorzy - na pierwszy rzut idzie elektryk i rekuperacja.

pozdrawiam wszystkich już budujących i tych którzy dopiero zaczną.

Edytowane przez maksimini

A u mnie wczoraj zaczęli wstawiać okna, jutro kończą, brama garażowa też już jest, więc od jutra mam zamknięty budynek i niebawem wchodzą instalatorzy - na pierwszy rzut idzie elektryk i rekuperacja.

zazdroszczę!

My musimy odezwac się do ekipy, żeby nam na wiosnę gdzieś nie uciekła no i trzeba rozejrzeć się za kredytem niestety :bash:

I to jest najważniejsze że macie pozwolenie, i jak ruszycie to polecicie z budową że hej:)

pozdrawiam wszystkich już budujących i tych którzy dopiero zaczną.

Rekuperacje mieliście od poczatku w projekcie?

Rekuperacje mieliście od poczatku w projekcie?

Tak od razu, architektce która wykonywała projekt indywidualny domu od razu powiedzieliśmy że chcemy rekuperację i tak przygotowała projekt domu. Natomiast projekt rozprowadzenia rur i zapotrzebowania poszczególnych pomieszczeń na dostarczane/odprowadzane powietrze opracował już wykonawca instalacji mechanicznej.

Maksmini jakie wstawiasz okna? Profil i kolor? Bo my aktualnie poszukujemy, zbieramy wyceny. Niestety oferty poniżej 20tys z montażem jeszcze nie otrzymaliśmy, kolor obustronny robi cenę, dodatkowo ukryte zawiasy i pakiet trzyszybowy...

U nas projekt WM jest dostępny jako pakiet energooszczędny, który i tak musiałby adoptować architekt, więc daliśmy sobie spokój, bo chcieliśmy szybko złożyć dokumenty, zeby na jesień zacząć i złozyliśmy o PnB z grawitacyjną, a i tak projekt WM trzeba zrobić. Aktualnie w mieszkaniu mamy namiastkę WM (anemostaty wywiewne kuchnia i łazienka, czerpnia powietrza przez wywietrzniki w oknach, nie jest to dobre rozwiązanie szczególnie w mrozy, jak wieje z okien (okna dodatkowo u góry są "okaleczone" i pozbawione uszczelki, ale jak się smaży rybkę i zapachów prawie brak, to się to docenia. A w taką pogodę jak teraz to w ogóle nie odczuwa się zimna. Więc dodatkowo rekuperacja dla mnie jest super rozwiązaniem.

Edytowane przez ewitek

My właśnie czekanmy na PNB, złożyliśmy wniosek 9 lutego, ciekawe jak to sie potoczy, po lekturze niektorych dziennikow tego forum wiem,że nie zawsze idzie sprawnie..

mam wiele pytan w glowie, a im wiecej czytam ( juz pol roku ) tym mniej wiem, decyzje trzeba bedzie podajc tak czy siak, chcemy budować jak najtaniej, bez wodotryskow, inteligentych instalacji, ledow i marmurow.

Jedyny nasz wybryk to drewniany strop z odslonietymi belkami stropowymi i moze sie okazac,że to wizja nie do przeskoczenia... :sick:

moze ktos mial do czynienia z takim stropem?

ale wierzę w to,ze 2015 bedzie dla nas wszystkich dobry!

powodzenia Wam zyczę i sobie rowniez :p

Ja planuję jeżeli wszystko się uda także ruszyć z budową w tym roku :)

Jestem w trakcie realizacji projektu inwidualnego :) Część dokumentów już mam, ale czy wszystkie?

No właśnie, jakie dokumenty są niezbędne do zgłoszenia budowy od tego roku? Bo ciężko jednoznacznie znaleźć takie informacje

Ja planuję jeżeli wszystko się uda także ruszyć z budową w tym roku :)

Jestem w trakcie realizacji projektu inwidualnego :) Część dokumentów już mam, ale czy wszystkie?

No właśnie, jakie dokumenty są niezbędne do zgłoszenia budowy od tego roku? Bo ciężko jednoznacznie znaleźć takie informacje

Takie same jak w zeszłym-nowa ustawa jeszcze nie obowiązuje.

Czy to będzie pozwolenie, czy zgłoszenie, to i tak ten sam komplet dokumentów musisz złożyć, więc właściwie w tym momencie różnica żadna. Jedynie w przypadku zgłoszenia procedury są od razu rozpoczynane, a z pozwoleniami na budowę bywa tak, ze dopiero po miesiącu pani się za to bierze, bo ma więcej czasu. No ale to w większości załatwia architekt adaptujący bądź główny w przypadku projektu indywidualnego. Edytowane przez ewitek

Podobno jednak ma się troche różnić, bo np nie będzie trzeba warunków przyłączy dołączać?

A już myślałem, że złożę dokumenty, miesiąć poczekam i będę mógł się rozglądać za firmami :(

A od kiedy mają wejść te nowe przepisy?

Proces legislacyjny trwa,podpisano dopiero projekt,jeszcze przechodzi przez Senat i Prezydenta,potem publikacja w DU,i wejdzie w życie po dwóch czy trzech m-cach.od tej publikacji.Warunki techniczne wymagane są dalej,jedynie nie przy wniosku o PnB,ale przy zgłoszeniu rozpoczęcia prac.Tak samo projekt zjazdu,wymagany jest dalej,ale tylko dla określonych dróg.

Rzeczywiście, warunki przyłączy mediów po zmianie przepisów będą wymagane dopiero przed rozpoczęciem robót. A to miesiąc trwa i bez tego architekt nie naniesie mediów na działce. Ale jak jesteś w trakcie uzgadniania projektu wystąp już o warunki przyłączy mediów, za miesiąc je dostaniesz i możesz występoważ o PNB. Przy dobrych układach, za 2,5-3 miesiące mógłbyś zacząć. A ekipę radzę ci szukać jak tylko uzgodnisz projekt, bo potem w sezonie może być ciężko. Edytowane przez ewitek

Dzięki, zapewnienia o dostawie wody i prądu już otrzymałem, teraz chce wystąpić o warunki techniczne.

Tylko jak wypełnić te dokumenty, jakie daty podawać?

woda:

http://www.glincz-zuk.com.pl/files/a682c83d1bacd86e74fd7275568343bd.20140520161801.pdf

prąd:

http://www.energa-operator.pl/upload/wysiwyg/dokumenty_do_pobrania/formularze/przylaczenia/wniosek_o_okreslenie_warunkow_przylaczenia.pdf