mother_nature 23.02.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Omg ja miałam do wypełnienia banalne wnioski, wpisać trzeba było swoje dane, numer działki i rodzaj budowanego obiektu, to wszystko. I było to bezpłatne. We wniosku o prąd wpisałam tylko przewidywany rok rozpoczęcia poboru. Zadzwoń do biura obsługi klienta w zakładzie komunalnym i zapytaj co chcą na tym wniosku mieć wpisane, niech podadzą też przybliżone wartości zużyć i przepływów, to je wpiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayoya 23.02.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witajcie ! U mnie zmiany i urwanie głowy. Majster dzwonił i początkiem marca ruszamy z fundamentami. Garaż już stoi, kierownik budowy załatwiony - zgłoszenie o rozp. prac bud. złożone W tym tyg. geodeta wytycza budynek... Materiały mam na telefon więc tragedii nie ma Fundamentów nie widać, a wstępne koszty prezentują się następująco... Garaż - 1400zł Geodeta 800 zł Deski i kołki do wytyczenia ok. 250 zł Koparka 90zł/h... Cóż... chciałam by mieć to już z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 23.02.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witajcie ! U mnie zmiany i urwanie głowy. Majster dzwonił i początkiem marca ruszamy z fundamentami. Garaż już stoi, kierownik budowy załatwiony - zgłoszenie o rozp. prac bud. złożone W tym tyg. geodeta wytycza budynek... Materiały mam na telefon więc tragedii nie ma Fundamentów nie widać, a wstępne koszty prezentują się następująco... Garaż - 1400zł Geodeta 800 zł Deski i kołki do wytyczenia ok. 250 zł Koparka 90zł/h... Cóż... chciałam by mieć to już z głowy. Te koszty to kropla w morzu wydatków które cię czekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayoya 23.02.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Te koszty to kropla w morzu wydatków które cię czekają To oczywiste. Jednak dużo forumowiczów jest na etapie projektu bądź PnB więc warto pamiętać o tak niby małych, a istotnych wydatkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 23.02.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Brzeszczot, my jak nie wiedzielismy jak coś wypełnić, to pytalismy się na miejscu pani, była bardzo pomocna. Warunki na energię były bezpłatne, za wodę płaciliśmy 40zł.Ayoya, u nas geodeta i garaż podobnie kosztowały, choć paliki były już w cenie usługi geodety (700zł). A śnieg wam na działce nie leży? Bo u nas w niedzielę jeszcze na działce było biało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayoya 24.02.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Ayoya, u nas geodeta i garaż podobnie kosztowały, choć paliki były już w cenie usługi geodety (700zł). A śnieg wam na działce nie leży? Bo u nas w niedzielę jeszcze na działce było biało... U mnie majster zażyczył sb wytyczenia wszystkich osi budynku. Jestem jak najbardziej za tym bo różnie to bywa z tyczeniem przez firmę bud... A jeżeli chodzi o śnieg to u mnie na działce w ogóle go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 24.02.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) U mnie majster zażyczył sb wytyczenia wszystkich osi budynku. Wydawało mi się, że to jest standard, u nas tych osi było w sumie chyba z 10. Tylko co z tego, że geodeta wszystko dobrze wytyczył, jak i tak to przerosło robotników, bo przy tyczeniu ław coś sknocili (nie wiem czy pomylili sobie osie, bo ich było za dużo...), w rezultacie czego jedna ława wylana została lekkim skosem, dobrze, że jest na tyle szeroka, że ściana garażu się na niej zmieściła... Dla nich to po zrobieniu wykopy pod ławy trzeba byłoby chyba jeszcze raz geodetę wzywać, to by było dobrze zrobione... Edytowane 24 Lutego 2015 przez ewitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayoya 24.02.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Wydawało mi się, że to jest standard, u nas tych osi było w sumie chyba z 10. Tylko co z tego, że geodeta wszystko dobrze wytyczył, jak i tak to przerosło robotników, bo przy tyczeniu ław coś sknocili (nie wiem czy pomylili sobie osie, bo ich było za dużo...), w rezultacie czego jedna ława wylana została lekkim skosem, dobrze, że jest na tyle szeroka, że ściana garażu się na niej zmieściła... Dla nich to po zrobieniu wykopy pod ławy trzeba byłoby chyba jeszcze raz geodetę wzywać, to by było dobrze zrobione... Ewitek, a na jakim etapie pojawił się u Cb kierownik budowy ? Napisz mi proszę jak u was wyglądała kwestia uziemienia ? Rozmawiałam z majstrem na ten temat i oni się tym nie zajmują... będę zmuszona elektryka wezwać przed zalaniem ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 24.02.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Uziomy robili nam elektrycy. Istnieją dwa sposoby zrobienia uziomów: albo podpinamy je do zbrojenia ław - metoda tańsza, ale istnieje ryzyko, że piorun może rozerwać ławy i narobić więcej szkód, aniżeli by go wcale nie było, albo drugi droższy i bezpieczniejszy - bednarka rozłożona przynajmniej pół metra od ław. U nas kierownik doradził, że jak już robić uziemienie to porządnie i mamy bednarkę robioną równolegle z ocieplaniem fundamentów tuż przed ich zasypaniem. Tą pierwszą metodą trzeba zrobić odpowiednio wcześniej, czyli przed zalaniem ław. U nas kierownik pojawiał się dość często, najczęściej na telefon jak wypatrzyliśmy jakąś fuszerę, był przy tyczeniu budynku i ustalaniu poziomu zero, potem podczas lania fundamentów sprawdził zbrojenia ław, no i jak będzie lana płyta, to też będzie. Edytowane 24 Lutego 2015 przez ewitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksimini 25.02.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Maksmini jakie wstawiasz okna? Profil i kolor? Bo my aktualnie poszukujemy, zbieramy wyceny. Niestety oferty poniżej 20tys z montażem jeszcze nie otrzymaliśmy, kolor obustronny robi cenę, dodatkowo ukryte zawiasy i pakiet trzyszybowy... U nas projekt WM jest dostępny jako pakiet energooszczędny, który i tak musiałby adoptować architekt, więc daliśmy sobie spokój, bo chcieliśmy szybko złożyć dokumenty, zeby na jesień zacząć i złozyliśmy o PnB z grawitacyjną, a i tak projekt WM trzeba zrobić. Aktualnie w mieszkaniu mamy namiastkę WM (anemostaty wywiewne kuchnia i łazienka, czerpnia powietrza przez wywietrzniki w oknach, nie jest to dobre rozwiązanie szczególnie w mrozy, jak wieje z okien (okna dodatkowo u góry są "okaleczone" i pozbawione uszczelki, ale jak się smaży rybkę i zapachów prawie brak, to się to docenia. A w taką pogodę jak teraz to w ogóle nie odczuwa się zimna. Więc dodatkowo rekuperacja dla mnie jest super rozwiązaniem. ewitek Okna zamówiliśmy białe PCV, 3 szybowe, w kolorze białym ze szprosami zewnętrznymi, Profile okienne firmy Brugmann o grubości 73 mm. Wkład szybowy termo Ug=0,50 W/m2K, grubość całkowita pakietu wynosi 43-44 mm. Dodatkowo jeszcze tarasowe HST. Okna mam już zamontowane - dla mnie wyglądają pięknie W tym tygodniu zaczęliśmy walkę ze wszelkiej maści instalatorami - i powiem że łatwo nie jest Edytowane 25 Lutego 2015 przez maksimini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 25.02.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 I dobrze przez nie widać? Nie ma efektu przyciemnianych szyb? Bo jak się dowiedzieliśmy, ze te cieńsze zestawy trzyszybowe 4-16-4-16-4 sa pokrywane specjalnymi powłokami odbijającymi swiatło i termoizolacyjnymi, żeby uzyskać UW=0,5, w rezultacie czego parametr Lt przenikalności światła ma niewiele ponad 55%, to zdecydowaliśmy się na te grubsze a tym samym szersze profile. Jak masz duże przeszklenia to spoko, ale u nas wielkiego szału z ilością okien nie ma (choć w sumie i tak uzbierało się 35m2 okien ), więc każde okno powinno spełniać swoją rolę doświetlania pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksimini 25.02.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) ewitek nie ma żadnego efektu przyciemnianych szyb, aż sprawdziłam w specyfikacji wszystkie parametry i mam tak (w zależności od okna): szyba supertermo zespolona dwukomorowa 4Termo-16Argon-4float-16Argon-4Termo o Ug=0,5, przepuszczalność energii g=53% i przepuszczalność światła L= 74%, szyba supertermo zespolona dwukomorowa 4Termo-16Argon-3float-16Argon-4Termo o Ug=0,5, przepuszczalność energii g=53% i przepuszczalność światła L= 74%.U mnie z kolei dużo dużych okien, ale za to ze szprosami Edytowane 25 Lutego 2015 przez maksimini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maseka 26.02.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Witam wszystkich bardzo serdecznie, zarejestrowałam się w wątku bocianki 2015, bo 2016 jeszcze nie ma . Planuję budowę domu letniskowego, ale całorocznego, żeby potem w nim na stałe zamieszkać (wiem, wiem do emerytury może się wiele zmienić) Obecnie jestem na etapie poszukiwania architekta do realizacji projektu indywidualnego (na działce jest dom, który będzie rozbierany). Forum czytam już od co najmniej roku i przyznam, że im dłużej czytam, tym mniej wiem, ale cóż trzeba się z tym zmierzyć się, skoro chce się realizować marzenia:)... nie o budowie;) tylko to dobrym domu dla siebie (to do wypowiedzi adama), Budowa będzie pod warszawa, w okolicy Wyszkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 27.02.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Czy ktoś z was rezygnuje z tradycyjnych fundamentów na rzecz płyty fundamentowej?Na mojej działce jest 1,9m torfu i wysokie wody gruntowe - wpadłem na taki pomysł a projektant przyznał że to świetny pomysł.Ktoś ma doświadczenie w tego typu fundamentach?Czy po wymianie gruntu na piasek i zbyt słabym, zagęszczeniu nie przekrzywi się budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kataryna86 27.02.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jerry. My własnie chcemy płytę fundamentową. Co prawda PNB mamy wydane na zwykłe fundamenty, ale dowiedzieliśmy się że nie trzeba występować o zmianę, tylko firma która wykonuje płyty robi odpowiednie wpisy i projekty. Co do wymiany podłoża to ci nie pomogę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 02.03.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Jerry. My własnie chcemy płytę fundamentową. Co prawda PNB mamy wydane na zwykłe fundamenty, ale dowiedzieliśmy się że nie trzeba występować o zmianę, tylko firma która wykonuje płyty robi odpowiednie wpisy i projekty. Co do wymiany podłoża to ci nie pomogę.... Dzięki za info ja też w PNB zostawię standardowe fundamenty skoro nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 02.03.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 jerry1, my także budujemy domek na płycie, wymieniamy grunt na około 2 m. Nie opłacałoby nam się brnąć w fundament tradycyjny, w grę wchodziły studnie (bardzo drogie rozwiązanie) lub płyta. Pod koniec marca płytę wylewa nam forumowy tmann*, zajrzyj na wątek o płytach tam na 500 stronach analizują tylko to zagadnienie i na pewno udzielą ci fachowych porad. Jak płyta będzie gotowa to napiszę jak spisała się ekipa. Martwi mnie tylko pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 02.03.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 PaniKasia dzięki za info biorę się za czytanie 500 stron Z jakiego województwa jestś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 02.03.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Chyba połowa z tych 500 stron to polemika na temat wyższości styropianu eps nad xps i odwrotnie:D ale kilka ciekawych informacji na pewno znajdziesz. Budujemy się w Szczecinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s2weczka 02.03.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam i pozdrawiam Bocianki 2015, będę budował od Maja tego roku, ekipa już zaklepana i mam nadzieję w 3 miesiące doprowadzić do stanu z odeskowanym dachem co jak pogoda pozwoli powinno się udać. Uprzedzając pytania, projekt gotowca z pracowni Archon: Dom w Cyprysikach wersja termo z jednym garażem. Sporo modyfikacji zrobionych głównie z powodu dachu którego w oryginalnym projekcie lokalne władze nie zgodziły się zaakceptować. Będzie to dom na działce 700 m2 i generalnie dla dwojga osób ale jest tam niewielki strych który być może powiększymy i wykorzystamy na na pomieszczenie relaksacyjne i dlatego zaplanowane są schody. Przez zmiany w dachu, który teraz jest czterospadowy, powiększyliśmy a raczej przedłużyliśmy garaż, zrezygnowaliśmy z jednego pokoju powiększając ten który pozostał jak i powiększyliśmy pomieszczenie gospodarcze które będzie teraz multi - funkcyjne. Wejście do łazienki będzie z sypialni a w kuchni wyspa. Narożne okno kuchenne poszerzamy o 20 cm bo wydawało się nam za wąskie. Planujemy rekuperację z GWC, źródłem ogrzewania piec gazowy kondensacyjny i ogrzewanie podłogowe na całości (jeszcze do szczegółowego przemyślenia). Co będzie dalej to czas pokaże:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts