mania_ania 03.03.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Czy może ktoś buduje na zachód od Warszawy i ma jakiś sprawdzony i tani skład budowlany, tartak, piaskownię do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 03.03.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Witam. Właśnie złożyliśmy papiery do PnB. Będzie to Budowa domu z prefabrykatów z firmy Danwood. Będzie miał bardzo typowe pomieszczenia, otwarta kuchnię, gabinet na dole a na poddaszu oprócz naszej sypialni i łazienki 2 pokoje dla dzieci. Ogrzewanie pompą cieplną a awaryjnie kominkiem, mechaniczna wentylacja W umowie mamy czas budowy max 8 tygodni od budowy fundamentów do dostania kluczy tak byśmy mogli mieszkać i z moich rozeznan jest to termin jak najbardziej realny Edytowane 3 Marca 2015 przez AnikoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 06.03.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Chyba Łomianki odleciały do ciepłowniczych krajów a tutaj wiosna tuż tuż. Jak tam Budowa waszych domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 06.03.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Aniko, rozumiem, że chodzi Ci o Bocianki Pewnie gdzieś tu są tylko zajęte dopinają sprawy organizacyjne i inne okołobudowlane, u nas małe zmiany pozwolenie na budowe zawiera instalację gazową, a chyba zmienimy na pompę ciepła i niestety musimy donieśc projekt zamienny w czterech egzemplarzach, a miałam nadzieję że wystarczy pieczątka i podpis kierownika budowy:rolleyes: startujemy z końcem marca. A kiedy u was start? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 06.03.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Aniko, rozumiem, że chodzi Ci o Bocianki Pewnie gdzieś tu są tylko zajęte dopinają sprawy organizacyjne i inne okołobudowlane, u nas małe zmiany pozwolenie na budowe zawiera instalację gazową, a chyba zmienimy na pompę ciepła i niestety musimy donieśc projekt zamienny w czterech egzemplarzach, a miałam nadzieję że wystarczy pieczątka i podpis kierownika budowy:rolleyes: startujemy z końcem marca. A kiedy u was start? Łomianki-Bocianki zajęte my ruszyliśmy wczoraj a dzisiaj już zalane ławy. od poniedziałku zaczynamy ze ścianami fundamentowymi. PaniKasia a dlaczego robicie projekt zamienny? u mnie podobna sytuacja, tylko ze w projekcie jest ekogroszek i zmiana na pompę będzie jako zgłoszenie. uzgodnione z kierownikiem, zresztą architekt też mówił, ze tak to się załatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 06.03.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 mania_ania, no widzisz tacy to w Szczecinie urzędnicy. Dzwoniłam osobiście do pana, który wydaje pozwolenia na budowę i on powiedział, że wymagany jest projekt zamienny. No to chyba nie mam innego wyjścia. Ale dziś spytam jeszcze kierownika budowy może on będzie wiedział jak to ugryźć. Świetnie, że już zaczęliście. Oby szło szybko i sprawnie. pompę ciepła wybraliście gruntową czy powietrzną? U nas panasonic t-cap, powietrzna. Myślicie o jakims dofinansowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 07.03.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Taki urok androida ze wie lepiej co chce napisać i mi cichaczem podmienia a potem takie kwiatki wychodzą My mamy powietrzną i z firmy zapewniali ze do -15 w zupełności wystarczy a jak będzie zimniej to mamy kominek. Damy radę Wg estymacji naszej Pani z danwood pozwolenie dostaniemy kwiecień-maj, potem tylko zdobyć kredyt i lecimy w te klocki ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 07.03.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Drodzy forumowicze, wiosna za oknem , czas na podejmowanie decyzji Banki jak zwykle na wiosnę zaczynają wprowadzać bardzo ciekawe oferty kredytowe nie tylko związane z budową.Za pomocą produktu hipotecznego można zrobić remont, dokończyć budowę zrobić adaptację czy pożyczyć pieniądze na cel dowolny i spłacić inne zobowiązania. Zapraszamy do kontaktu z chęcią pomożemy w znalezieniu dobrych ofert jak i przeprowadzeniu wszystkiego szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 08.03.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 PaniKasia pompa powietrzna Atlantic Tri 11Kw + zasobnik na wodę 300l. Tak, będziemy się starali o dotację do 25% kosztów kwalifikowanych, max 10 000,00zł. w zeszłym roku kasę dostali wszyscy którzy złożyli wniosek. co do panów i pań w urzędzie to wygląda to tak. Nigdy nie dzwoń, nie chodź i nie pytaj! ZAWSZE najpierw pytaj kier. buda albo architekta.w Twoim przypadku kiedy jeszcze nie masz pozwolenia na budowę a już wiesz, że są zmiany i jeszcze powiedziałaś o tym urzędnikowi, to on nie może Ci nic innego powiedzieć jak to, że musisz zrobić projekt zamienny. Najważniejsze to dostać pozwolenie. a potem będziesz się zastanawiać jak zmienić gaz na pompę. kierownik od razu powiedział mi, żebym przypadkiem nie chodziła do urzędu i nie pytała co mam zrobić jak będę chciała coś zmienić w projekcie. (a chcę trochę zmienic np. dodać okno). Opowiedział mi jak na jednej budowie inwestor chciał właśnie dołożyć okno i poszedł do urzędu. Kazali mu zrobić projekt zamienny, wydał na to 1500 zł a takie sprawy załatwia się jednym podpisem architekta. podobnie ze zmianą źródła ciepła, załatwia się to zgłoszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 09.03.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Mania_ania pozwolenie na budowę mamy, tylko oczywiście jak narodził się plan zmiany sposobu ogrzewania postanowiłam zasięgnąć wiedzy w urzędzie. Sytuacja na szczęście opanowana, zmiana podobnie jak u Ciebie będzie na zgłoszenie. Do urzędu zadzwoniłam ponownie ale po Twoim poście i rozmowie z kierownikiem byłam troche mądrzejsza i urzędnik po kilku konsultacjach z przelozonymi przyznał mi rację. Zawsze to pare groszy w kieszeni. Jak tam ścianki fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steefler 09.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Witam i ja. Co prawda w zeszłym roku pisałam w Bociankach 2014, mając nadzieję na start jesienią, ale się nie udało. 9.01 dostaliśmy PnB i właśnie dziś z placu budowy została usunięta warstwa humusu. Oficjalnie zaczęliśmy budowę. Budujemy na Dolnym Śląsku wg projektu http://lk-projekt.pl/lkand674-produkt-818.html . Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych wyborów budowlanych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 10.03.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Witam i ja My to zupełne świeżaki właśnie finalizujemy zakup działki pod Poznaniem Chrzestny mojego Mało Zaangażowanego Męża (w skrócie MZM) jest architektem, więc projekt mamy jakby u niego, KB również będzie ale jakby bo...postawa MZMa to - jeszcze nie kupiliśmy działki a Ty już o projekcie... Całe dnie te fora przeglądasz...bla bla bla...czyli jakby sama wybuduję ten dom MZM obstawia dom murowany, mi serce skradły drewniane (czas realizacji!)' a koleżanka serdeczna pracuje w prefabrykowanych z keramzytu... Więc nawet nie wiemy jak będziemy budowali (tzn MZM wie, że murujemy Hahahah). Żeby szczęście sprzyjało i w tym roku powstały fundamenty, o SSZ lub SSO marzę po zakupie działki uzbrajanie i wtedy realne podejmowanie decyzji, pózniej kredyt... Mam nadzieję, że z pomocą wujka (Pan architekt z doświadczeniem 30lat w branży) nie zginiemy...aaaa możemy postawić albo parterówkę (MZM nie chce, a ja będę po schodach zapierniczała), albo z poddaszem użytkowym, dach 20-40 stopni, zabudowa 20m od lini drogi... Pochwale się zdjęciem działki ale jak juz w końcu ją kupimy teraz się wydziela powodzenia bocianki 2015 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 10.03.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Witam i ja. Co prawda w zeszłym roku pisałam w Bociankach 2014, mając nadzieję na start jesienią, ale się nie udało. 9.01 dostaliśmy PnB i właśnie dziś z placu budowy została usunięta warstwa humusu. Oficjalnie zaczęliśmy budowę. Budujemy na Dolnym Śląsku wg projektu http://lk-projekt.pl/lkand674-produkt-818.html . Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych wyborów budowlanych . Gratuluję!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 10.03.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 ...Sytuacja na szczęście opanowana..... Jak tam ścianki fundamentowe? to cieszę się, że sie udało bez zbędnych kosztów. A fundamenty dziękować, dziękować jutro kończą murowanie, potem docieplenie, zasypanie, kanaliza i za tydzień we wtorek planujemy zalanie chudziakiem tylko te koszty.... z moich rachunków wychodzi stan zero ok.52000zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steefler 10.03.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Witam i ja My to zupełne świeżaki właśnie finalizujemy zakup działki pod Poznaniem Chrzestny mojego Mało Zaangażowanego Męża (w skrócie MZM) jest architektem, więc projekt mamy jakby u niego, KB również będzie ale jakby bo...postawa MZMa to - jeszcze nie kupiliśmy działki a Ty już o projekcie... Całe dnie te fora przeglądasz...bla bla bla...czyli jakby sama wybuduję ten dom MZM obstawia dom murowany, mi serce skradły drewniane (czas realizacji!)' a koleżanka serdeczna pracuje w prefabrykowanych z keramzytu... Więc nawet nie wiemy jak będziemy budowali (tzn MZM wie, że murujemy Hahahah). Żeby szczęście sprzyjało i w tym roku powstały fundamenty, o SSZ lub SSO marzę po zakupie działki uzbrajanie i wtedy realne podejmowanie decyzji, pózniej kredyt... Mam nadzieję, że z pomocą wujka (Pan architekt z doświadczeniem 30lat w branży) nie zginiemy...aaaa możemy postawić albo parterówkę (MZM nie chce, a ja będę po schodach zapierniczała), albo z poddaszem użytkowym, dach 20-40 stopni, zabudowa 20m od lini drogi... Pochwale się zdjęciem działki ale jak juz w końcu ją kupimy teraz się wydziela powodzenia bocianki 2015 ! My też myśleliśmy o nietradycyjnym budowaniu. Początkowo miał być prefabrykat kanadyjski, potem prefabrykat z drewna klejonego. Wysyłaliśmy zapytania do firm. Kilka z nich zrobiło nam wycenę i niestety jest to strasznie droga zabawa. Jest to logiczne w przypadku budynku z drewna klejonego, ale kanadyjczyk? Wysłaliśmy zapytania również do firm budujących tradycyjnie i okazał się to o ~30% tańszy sposób na budowę domu. W związku z tym postawiliśmy na beton komórkowy. Też lubię drewniane budynki, niestety nasza kieszeń nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 11.03.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 U nas tez bedzie murowane, a jak- niech już wujaszek nam coś poleci...chyba ma doświadczenie? Projekt bedzie indywidualny więc narazie 'szukam inspiracji'- co jestproblemem bo ja to najchętniej najbezpieczniej prosty dom, stodołę z dachem dwuspadowym, cos jak to: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-2-bis.html I bardziej skupiam się na wnętrzu niż wyglądzie zewnętrznym, a MZM jeśli już jednym okiem spojrzy to albo mówi 'pokazujesz mi stałe ten sam dom' (nieprawda), albo 'ja już znalazłem co mi się podoba' a mianowicie: http://extradom.pl/projekt-domu-telimena-WRP1524 Czego oczywiście nie zbudujemy bo drogo grill niech i będzie murowany, gdzieś tam w oddali Jadę dziś oglądać działkę i dopytać jak idą formalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 11.03.2015 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witajcie ! U mnie zmiany i urwanie głowy. Majster dzwonił i początkiem marca ruszamy z fundamentami. Garaż już stoi, kierownik budowy załatwiony - zgłoszenie o rozp. prac bud. złożone W tym tyg. geodeta wytycza budynek... Materiały mam na telefon więc tragedii nie ma Fundamentów nie widać, a wstępne koszty prezentują się następująco... Garaż - 1400zł Geodeta 800 zł Deski i kołki do wytyczenia ok. 250 zł Koparka 90zł/h... Cóż... chciałam by mieć to już z głowy. Garaz kupowaliście na miejscu czy z neta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 11.03.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Pytanie nie do mnie ale odpowiem. Myśmy kupowali przez internet. garaż blaszany 3x5m - taki standardowy jakich jest pełno w necie. cena z montażem i transportem 1320zł. nawet nie mieliśmy płyt do wyłożenia pod garaż, a niby to konieczność. pozdrawiam Garaz kupowaliście na miejscu czy z neta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayoya 11.03.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Garaz kupowaliście na miejscu czy z neta? Na necie znaleźliśmy firmę z okolicy - zależało nam na czasie. Na szczęście następnego dnia garaż już stanął na działce Podana przeze mnie kwota 1400zł jest już z transportem, robocizną i przykotwiczeniem garażu do gruntu. Poza tym... W zeszłym tygodniu geodeta wytyczył nam domek. Czekamy na poprawę pogody i będziemy powoli ruszać z budową. PS: wszelkiego rodzaju folie zamawiałam przez sklep internetowy. Szybko sprawnie i tanio. Chociaż tyle z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 11.03.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Oficjalnie zaczęliśmy budowę. Budujemy na Dolnym Śląsku wg projektu http://lk-projekt.pl/lkand674-produkt-818.html . Gratulacje! Widzę, że projekt podobny do Doskonałego http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/doskonaly-1 Jest na forum jeden wątek kilku realizacji Doskonałego - możesz podglądać. Ten projekt zawsze mi się podobał, widziałem też taki domek w realu. Niestety ten projekt nie pasuje dobrze do naszej działki (wjazd od zachodu) i do naszych założeń. Ale sam projekt jest uroczy! Koniecznie załóż dziennik - będę trzymał kciuki i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts