Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratulacje! Widzę, że projekt podobny do Doskonałego http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/doskonaly-1 Jest na forum jeden wątek kilku realizacji Doskonałego - możesz podglądać. Ten projekt zawsze mi się podobał, widziałem też taki domek w realu. Niestety ten projekt nie pasuje dobrze do naszej działki (wjazd od zachodu) i do naszych założeń. Ale sam projekt jest uroczy!

Koniecznie załóż dziennik - będę trzymał kciuki i życzę powodzenia!

Bardzo podobny do doskonałych (jest ich kilka), ale zdecydowaliśmy się na lk bo jest mniejszy i prostszy w budowie. Wątek o doskonałym i z charakterem przeczytałam cały i często do niego wracam, daje wyobrażenie jak to wszystko może wyglądać. :rolleyes: Dziennika póki co nie zakładam, nie jestem dobra w pisaniu, ale może podrzucę tu czasem kilka zdjęć. :)

Przejrzałam za to Twój dziennik i przyznam, że zapowiada się interesująco :yes:

Witam i ja. Co prawda w zeszłym roku pisałam w Bociankach 2014, mając nadzieję na start jesienią, ale się nie udało. 9.01 dostaliśmy PnB i właśnie dziś z placu budowy została usunięta warstwa humusu. Oficjalnie zaczęliśmy budowę.

Budujemy na Dolnym Śląsku wg projektu http://lk-projekt.pl/lkand674-produkt-818.html . Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych wyborów budowlanych :) .

Cześć. My też z Dolnego Śląska a gdzie konkretnie budujecie domek;)?

A dlaczego chcecie zmiany? Wina samego projektu, posadowienia budynku na działce...? :)

Projekt robiliśmy indywidulany siedem lat temu, jednak wtedy z przyczyn zawodowych zrezygnowałismy z budowy mimo że mieliśmy juź pnb i ekipę. A przez te siedem lat wymagania bardzo się zmieniły... Więc moze i dobrze ze wtedy nie wybudowaliśmy. Teraz pracuję sporo z domu więc muszę mieć gabinet na dole - kiedyś za nic nie chcialam gabinetu tylko jedną otwartą przestrzeń. Siedem lat temu planowałam max jedno dziecko, więc tylko jedną łazienkę na gorze, teraz marzę o drugim i już wiem że musem jest mieć wlasną lazienkę przy sypialni. Temtego projektu nie da się przerobić za bardzo, bo to za duże zmiany. Będziemy kupować gotowca chociaż projektow z salonem od strony wejścia do domu jest strasznie mało. W kazdym razie mam już coś na oku, planuję do jesieni wyrobić się z papierami.

Chciałam się pochwalić, że mamy już stan zero :lol2:

osiem dni roboczych, troszkę stresów i duużo kasy i gotowe. na sam stan zero wydaliśmy mniej niż się spodziewałam, ale więcej było kosztów "dookoła".

Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółowymi kosztami to dajcie znać.

pozdrawiam budujących:D

mania_ania gratulacje! U nas też całkiem kosztowna piaskownica się kroi, do wymiany gruntu pod płytę potrzebujemy ok 600 ton piasku i tak nieźle bo początkowo szacowaliśmy, że jakieś 800t. Niestety z racji, że budujemy parterówkę to koszt płyty i dachu wielospadowego powala.

Znam doskonale ten problem u mnie jest ok 500m3 torfu do wymiany pod Płytę Fundamentową + podniesienie działki ziemią o ok. 40cm. :bash:

To i ja się dopiszę :)

Wszystko wskazuje na to że w tym roku ruszam z budową własnego kurnika :)

Ale najpierw o lokalizacji pomorskie i okolice Kwidzyna.

Projekt na jaki się zdecydowałem to Z7 z garażem miało być bez ale po przemyśleniach stwierdziłem że i tak bym go budował a tu wszystko w 1 projekcie i pozwoleniu chociaż mam do tego niższy podatek bo w obrysie domu.

Nie dość że bocian to jeszcze wstąpię do klubu samorobów :) bazować będę na wiedzy ojca budowlańca z 30 letnim stażem pracy.

Na ten rok w planach postawienie stanu zero głównie dlatego że nie mam jeszcze WZ czekam już 2 miechy :/ a skoro i tak nic nie mogę ruszyć do przodu to stwierdziłem że poczekam do czerwca i będę budować jedynie na zgłoszenie a nie pozwolenie budowy odchodzi zawsze kilka papierków.

Teraz czekam tylko na WZ i ruszam do architekta i geodety :)