Wszamanka 04.04.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam i ja:) W tym roku zabieramy się solidnie za budowę. My tak trochę od środka zaczynamy, bo dostaliśmy działkę z budynkiem w stanie surowym, więc nie wszystko da się zrobić idealnie tak jak byśmy chcieli. Dom parterowy z poddaszem użytkowym, bez piwnicy, dach prosty dwuspadowy. Do zrobienie jeszcze duuużo, w zasadzie to są tylko fundamenty, ściany, dach (do drobnych poprawek) i kawałek wylewki na parterze:) Z tego co wiemy (a niestety wciąż jest chyba więcej niewiadomych niż wiadomych) to na pewno chcemy dom dobrze ocieplić, żeby później nas rachunki za ogrzewanie nie przerażały. Coraz bardziej skłaniamy się ku OP na całości, choć trochę martwi nas ta bezwładność co krok pojawiająca się tu w różnych wątkach;) Zrobimy WM z rekuperatorem. Mamy pomysł na aranżację łazienki i salonu, częściowo sypialni, koncepcja kuchni z jadalnią co chwilę mi się zmienia. Ale do układania instalacji jeszcze mam parę miesięcy, może się namyślę Wielką niewiadomą jest w dalszym ciągu temat ogrzewania. Kotłownia jest przystosowana i na gaz i na paliwa stałe. PC to ja pewnie i bym chciała, ale mając żółtą skrzynkę na domu i ograniczony budżet jej koszty są zbyt duże. Pewnie stanie na gazie, bo i wygoda i czysto, ale trochę boję się rachunków (a w szczególności mój mąż). O, i jeszcze KB mam wybranego:) tylko on jeszcze o tym tak do końca nie wie, ja nie znam jego stawek, więc to nic pewnego. Ale liczę na to że jednak się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 04.04.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam i ja:)My również zaczynamy...Na chwile obecną mamy zarezerwowaną działkę (umowa przedwstępna) czekamy na WZ ;pewnie do polowy maja ....i notariusz i ...dzialamy.I nasz dylemat jesli chodzi o projekt.Pierwszy wybór to BONO,parterowka bez poddasza,ale ze zmienilismy koncepcję,tzn budujemy sie na innej dzialce znalezlismy z119.Od 3 mcy bylismy niemalze pewni ze juz tak zostanie....oznaczylismy budynek na dzialce ,wszystko fajnie...a Mąż ostatnio " kurcze ten bono chyba lepszy...".Plan a moze to bardziej marzenie zeby w tym roku powstał SSO.Narazie szukamy ekipy budowlanej....choc zdaje sobie sprawe ze troche późno. ...niestety "po drodze "mielismy niespodianki z działką wiec nie bylismy niczego pewni. Teraz juz wszystko powinno byc ok.Czekam na warunki techniczne z wodociągów, gazociag mają rozbudowywac do 2016 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 05.04.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Witam i ja:) My również zaczynamy... Na chwile obecną mamy zarezerwowaną działkę (umowa przedwstępna) czekamy na WZ ;pewnie do polowy maja ....i notariusz i ...dzialamy. I nasz dylemat jesli chodzi o projekt.Pierwszy wybór to BONO,parterowka bez poddasza,ale ze zmienilismy koncepcję,tzn budujemy sie na innej dzialce znalezlismy z119.Od 3 mcy bylismy niemalze pewni ze juz tak zostanie....oznaczylismy budynek na dzialce ,wszystko fajnie...a Mąż ostatnio " kurcze ten bono chyba lepszy...". Plan a moze to bardziej marzenie zeby w tym roku powstał SSO.Narazie szukamy ekipy budowlanej....choc zdaje sobie sprawe ze troche późno. ...niestety "po drodze "mielismy niespodianki z działką wiec nie bylismy niczego pewni. Teraz juz wszystko powinno byc ok.Czekam na warunki techniczne z wodociągów, gazociag mają rozbudowywac do 2016 r. Jak dla mnie to bono wygrywa, nie wiem jak tam strony świata na działc , ale parterowki dla mnie osobiscie super! Osobiście nie zdecydowała bym się na taras z przodu domu , ale to kwestia upodobań poszperajcie na forach i blogach tych dwóch projektów moze uda Wam sie odwiedzic juz postawiony dom, to moze pomoc w decyzji Powodzenia w formalnosciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 06.04.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak dla mnie to bono wygrywa, nie wiem jak tam strony świata na działc , ale parterowki dla mnie osobiscie super! Osobiście nie zdecydowała bym się na taras z przodu domu , ale to kwestia upodobań poszperajcie na forach i blogach tych dwóch projektów moze uda Wam sie odwiedzic juz postawiony dom, to moze pomoc w decyzji Powodzenia w formalnosciach Jesli chodzi o bono to tak jakby nikt go nie budowal...wszedzie cisza...zero odzewu..niestety, I on(w naszym przypadku) ma taras z boku domu,nie z przodu, dokladnie od poludnia...a bylby tak usytuowany ze wejscie na dzoalke mamy od wschodu.wiec taras jest po lewej stronie. Z119 tego troche jest na forach....ale te schody,skosy.....głowa pęka:) Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez pepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 06.04.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) A tak w ogóle TysiaWojtek,piękny domek macie:) Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez pepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 06.04.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A tak w ogóle TysiaWojtek,piękny domek macie:) My budujemy pierwsi chyba, bo nie znaleźliśmy wątku o naszym rumiankowym, zobaczymy jak nam pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stellina 06.04.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam wszystkich,Niedawno otrzymalismy plan warunkow zabudowy i zamierzamy ruszyc niebawem z naszym wybranym projektem: http://e-projekty.pl/projekt-domu-homekoncept-12-KRX1012Bedzie kilka drobnych zmian, np kat dachu, rodzaj materialow (chce silika), przesuniecie scian dzialowych, bedzie ogrzewanie podlogowe po calosci i pompa ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekg 06.04.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witamy Wszystkich, także zaczynamy wiosną, dokładnie za miesiąc spotkanie z geodetą w celu wytyczenia i startujemy ... Nasz domek to vanessa z Archipelagu, budujemy systemem jak najbardziej gospodarczym, chcielibyśmy być do końca roku pod dachem, zobaczymy co wyjdzie ... Stres już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 07.04.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam i ja:) My również zaczynamy... Na chwile obecną mamy zarezerwowaną działkę (umowa przedwstępna) czekamy na WZ ;pewnie do polowy maja ....i notariusz i ...dzialamy. I nasz dylemat jesli chodzi o projekt.Pierwszy wybór to BONO,parterowka bez poddasza,ale ze zmienilismy koncepcję,tzn budujemy sie na innej dzialce znalezlismy z119.Od 3 mcy bylismy niemalze pewni ze juz tak zostanie....oznaczylismy budynek na dzialce ,wszystko fajnie...a Mąż ostatnio " kurcze ten bono chyba lepszy...". Plan a moze to bardziej marzenie zeby w tym roku powstał SSO.Narazie szukamy ekipy budowlanej....choc zdaje sobie sprawe ze troche późno. ...niestety "po drodze "mielismy niespodianki z działką wiec nie bylismy niczego pewni. Teraz juz wszystko powinno byc ok.Czekam na warunki techniczne z wodociągów, gazociag mają rozbudowywac do 2016 r. Wiesz co a może zerknij sobie na te projekty : http://projekty.muratordom.pl/projekt_szum-morza,2596,0,0.htm http://projekty.muratordom.pl/projekt_wystarczajacy,2962,0,0.htm to są takie niby parterówki niby z poddaszem my zastanawialiśmy się nad nimi i nad naszym rumiankowym, ponieważ wyszliśmy z założenia, że chcemy dom na miarę (bo nigdy nie wiadomo jak to będzie z kolejna pociechą). nie chcemy wywalić nie wiadomo jakiej chaty tylko po to żeby była,,,, te projekty dają możliwość - w razie potrzeby , powiększenia powierzchni użytkowej o dwa pokoje ..... to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 07.04.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam się poświątecznie. Widzę, że biocianków przybywa. Super. My w święta cieszylismy się z wylanej w piatek płyty fundamentowej:wiggle: pepa a wybrałaś już architekta który będzie adaptował wasz projekt, może warto się do niego wybrać, może wam coś doradzi. podpowie. Bo ja widzę, że trochę błądzisz z119 i Bono to poza zbliżoną powierzchnią użytkową 2 różne bajki. Z kolei projekty typu szum morza z możliwością adaptacji poddasza za kilka lat... i tak trzeba doprowadzić na poddasze wszystkie instalacje, bo inaczej okaże się ze 4 sypialnie bedą obsługiwane przez jedna łazienkę, pioddasze ma 2,2 wysokości, ja mam w bloku 2,5 więc wypadało by podnieśc ściankę kolankową nie każda bryła wypada po takich zabiegach dobrze. To decyzja na lata może warto iść w projekt indywidualny lub jeszcze poszukać spośród gotowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 07.04.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam się poświątecznie. Widzę, że biocianków przybywa. Super. My w święta cieszylismy się z wylanej w piatek płyty fundamentowej:wiggle: pepa a wybrałaś już architekta który będzie adaptował wasz projekt, może warto się do niego wybrać, może wam coś doradzi. podpowie. Bo ja widzę, że trochę błądzisz z119 i Bono to poza zbliżoną powierzchnią użytkową 2 różne bajki. Z kolei projekty typu szum morza z możliwością adaptacji poddasza za kilka lat... i tak trzeba doprowadzić na poddasze wszystkie instalacje, bo inaczej okaże się ze 4 sypialnie bedą obsługiwane przez jedna łazienkę, pioddasze ma 2,2 wysokości, ja mam w bloku 2,5 więc wypadało by podnieśc ściankę kolankową nie każda bryła wypada po takich zabiegach dobrze. To decyzja na lata może warto iść w projekt indywidualny lub jeszcze poszukać spośród gotowców. zgadzam się z Tobą co do wyciągnięcia na poddasze kabli (i tak są wyciągnięte w projekcie), oraz ogrzewania, co do łazienki .... całe życie mieszkałam w domku jednorodzinnym gdzie była JEDNA łazienka i trzy baby rano troszkę tłoczno (niestety mama miała pierwszeństwo), ale nigdy sie nie spóźniłam do szkoły czy pracy przez to, że musiałam poczekać na łazienkę (czasem wstawałam wcześniej), sami mamy podobny projekt do tych, które wrzuciłam wcześniej, nie chcemy robić drugiej łazienki... to są dodatkowe koszty - które w moim przypadku są zbędne. nasze założenie jest takie, że nie robimy nic więcej niż to co mielibyśmy w mieszkaniu ! i tak juz rarytasem dla nas jest garaż i kotłownia (na dzień dzisiejszy zdarza się, że 15 minut krążę po parkingu szukając skraweczka wolnego chodnika do zaparkowania - bo o miejscu parkingowym to mogę pomarzyć - urok mieszkania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
email9 07.04.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam,Jak wszyscy to i ja się dopiszę, budynek wytyczony i w czwartek wchodzi koparka i ekipa murarzy, tak że zaczyna się dziać tylko bank się trochę ociąga no ale trzeba zaczynać oby tylko pogoda dopisała:) Projekt to jest przerobiona jesienna zaduma. budowa jest woj. lubelskie powiat bialski.Pozdrawia wszystkich i życzę wytrwałości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 07.04.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Jutro idę podpisywać umowę z wodociągami może wieczorem uda się skoczyć na budowę zobaczyć jak wygląda ta moja przyłącz wody już z wodomierzem:) P.S. zazdroszczę wam waszych elektronicznych wersji projektów;) ja muszę chyba swojemu staruszkowi papierowemu zrobić zdjęcie, będę sobie mogła powiększyć na ekranie monitora:) Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Wszamanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorbhas 07.04.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzień dobry Plan na grodzenie lipiec. Plan na fundamenty sierpień. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 07.04.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzieje się tu! Gratulacje dla tych, którzy już wbili pierwsze łopaty! I wsparcie w cierpliwości dla tych którzy nadal czekają! My kończymy cały czas kończymy projekt. Myślałem, że skończymy po świętach Bożego Narodzenia, potem, że po feriach a teraz żyję nadzieją, że w bieżącym miesiącu. Ogólnie rzecz biorąc architekci, a zwłaszcza ich podwykonawcy (mamy wszystkie instalacje w projekcie) to strasznie długi, choć ciekawy epizod... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 08.04.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) TysiaWojtek- widzialam projekty,dzieki ...ale my juz jestesmy 2+2 wiec chcemy wszystko zrobic od razu .PaniKasia-czy bładzę?raczej nie ...po prostu szukam najlepszego optymalnego rozwiązania. ..bono było na tak ,bo mielismy go stawiac na naszej waskiej dlugiej dzialce (projekt byl upatrzony od ok2 lat),w miedzyczasie sprzedalismy tę dzialkę...i kupujemy inną o innych wymiarach /parametrach...wiec koncepcja sie zmienia/zmienila i tyle .Tak ,architekta mamy...bedzie nam robil adaptacje . My wczoraj zlozylismy wniosek o lokalizacje drenazy na dzialce.wiec jeszcze jedna dodatkowa sprawa przed nami.Dostalam warunki na Tak z wodociagow,ale musze zrobic projekt na wodę.Wszystkim zaczynającym gratuluje ... Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez pepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 08.04.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 pepa a no widzisz o zmianie działki nie doczytałam, tak czy owak poszukałabym jeszcze czegoś w tym z119 nie podoba mi się, że schody są w salonie. Oczywiście piękne schody stanowić mogą niewątpliwą ozdobę, jednakowoż tabuny ganiających po nich gimnazjalistów za lat pare mogą być nieco uciążliwe:p zaletą jest na pewno garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 08.04.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 pepa a no widzisz o zmianie działki nie doczytałam, tak czy owak poszukałabym jeszcze czegoś w tym z119 nie podoba mi się, że schody są w salonie. Oczywiście piękne schody stanowić mogą niewątpliwą ozdobę, jednakowoż tabuny ganiających po nich gimnazjalistów za lat pare mogą być nieco uciążliwe:p zaletą jest na pewno garaż. I zgadzam się z Tobą .dzisiaj o tym rozmawialismy z Mężem. On problemu nie widzi-ja tak...no może inaczej-zwracam na to uwagę) Teraz mieszkamy u Tesciow- schody nie są inwazyjne od razu przy wejściu prowadzą na górę i to jest super rozwiazanie.Komfortowe dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 08.04.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 pepa taki projekt pierwszy z brzegu, gabarytowo podobny chyba do z 119 układ także przejrzysty bez udziwnien, uskoków , wysoka ścianka kolankowa przez co skosy nie są dokuczliwe, masterbedroom dla rodziców. Warto jeszcze poszukać http://www.tooba.pl/projekt-domu-LIM-House-07-TQA-868 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 08.04.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Hej u nas geodeta wczoraj wydzielał działkę... I jest super bo COŚ sie dzieje- obyśmy w tym miesiącu ją kupili, ale... Okazuje sie, że szerokość działki to 19,5m (marzyłam, że jakoś wyjdzie cudem minimum 21-22m), długość 43m... wąska i długa i postawię tam dom wyglądający jak tramwaj???? Chcemy coś w stylu domu przy imbirowej, jeśli da radę z garażem, ze względu na wymiary działki poddasze konieczne w przyszłym tygodniu spotkanie z architektem (wujek) i omawiamy jak dokładnie ma wyglądać projekt...będzie 'się robił' w czasie uzbrajania działki... Metraż zmniejszamy, stawiamy na energooszczędność (w miarę rozsądku) SSO w tym roku byłby super już kwiecień bocianki!!!! Myśl o budowie już z nami od 6mcy i nadal niestety jest myślą ale coraz bliżej realizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts