Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej. Jako kompletny nowicjusz i ja się dołączę do tej rozmowy. Plan na rozpoczęcie budowy mamy na wiosnę 2015. Działka jest ( trochę problematyczna, ponieważ z lasem, do tego dochodzi jeszcze 12m odstępu od lasu) ale mam nadzieję że się zmieścić. Projekt indywidualny ale na podstawie Reksio 2g ( z drobnymi zmianami w środku) teraz czekamy na nową mapę od geodety, architekt dokończy zmiany w projekcie i będziemy składać podanie o PNB.

Hej. Jako kompletny nowicjusz i ja się dołączę do tej rozmowy. Plan na rozpoczęcie budowy mamy na wiosnę 2015. Działka jest ( trochę problematyczna, ponieważ z lasem, do tego dochodzi jeszcze 12m odstępu od lasu) ale mam nadzieję że się zmieścić. Projekt indywidualny ale na podstawie Reksio 2g ( z drobnymi zmianami w środku) teraz czekamy na nową mapę od geodety, architekt dokończy zmiany w projekcie i będziemy składać podanie o PNB.

Witamy :) Też oglądaliśmy taką z lasem, piękna była ale na granicy innego województwa.

Witam wszystkich. My również zaczynamy budowę w 2015, późnym latem lub wczesna jesień. Plan na 2015 to SSO. Dom parterowy około 145 m, dach płaski. Dokument do PNB już złożone. Jestem na etapie poszukiwania wykonawców, sprawdzam ofertę składów budowlanych. Będziemy budować z silikatów.

Fajny domek :) Trzymam kciuki za PNB :) Aaa i też mamy podobne, lecz mniejsze okienko na dachu :)

Witam jestem Paula i razem z mezem planujemy rozpoczac budowe w przyszlym roku. Jestesmy z woj. kuj.pom. To co mamy do tej pory to dzialka, wybrany projekt ( Ewa z pracowni horyzont) akurat dzis do nas dotarl:-) Czekamy teraz na mapke do celow projektowych, kompletujemy wszystkie potrzebne dokumenty i do konca roku chcemy zlozyc PNB :-)

Budowac bedziemy niestety z kredytem ale systemem gospodarczym wiec mamy nadzieje ze uda nam sie troche zaoszczedzic :-) Sama dzialka dosc problematyczna, ksztalt idealny bo prostokat lecz problem byl taki ze prasie przez srodek przechodza linie nn. W energetyce powiedziano nam ze mozemy je usunac na swoj koszt ( 20tys.) No wiec ich olalismy i znalezlismh projekt ktory zmiesci sie doslownie na styk:-) No i to narazie tyle. Pozdrawiamy!

Witam jestem Paula i razem z mezem planujemy rozpoczac budowe w przyszlym roku. Jestesmy z woj. kuj.pom. To co mamy do tej pory to dzialka, wybrany projekt ( Ewa z pracowni horyzont) akurat dzis do nas dotarl:-) Czekamy teraz na mapke do celow projektowych, kompletujemy wszystkie potrzebne dokumenty i do konca roku chcemy zlozyc PNB :-)

Budowac bedziemy niestety z kredytem ale systemem gospodarczym wiec mamy nadzieje ze uda nam sie troche zaoszczedzic :-) Sama dzialka dosc problematyczna, ksztalt idealny bo prostokat lecz problem byl taki ze prasie przez srodek przechodza linie nn. W energetyce powiedziano nam ze mozemy je usunac na swoj koszt ( 20tys.) No wiec ich olalismy i znalezlismh projekt ktory zmiesci sie doslownie na styk:-) No i to narazie tyle. Pozdrawiamy!

Witamy :) Fajnie, ze udało się wybrnąć sposobem z sytacji działkowej :)

Super, że jest nas coraz więcej :) Rok 2015 należy do nas! :)

Sama dzialka dosc problematyczna, ksztalt idealny bo prostokat lecz problem byl taki ze prasie przez srodek przechodza linie nn. W energetyce powiedziano nam ze mozemy je usunac na swoj koszt ( 20tys.) No wiec ich olalismy i znalezlismh projekt ktory zmiesci sie doslownie na styk:-) No i to narazie tyle. Pozdrawiamy!

U nas linie przebiegają w 1/3 długości działki, więc też musieliśmy kombinować :p Może i lepiej, bo dzięki temu domek nam się ładnie usytuował na działce dzieląc jej powierzchnię na pół (pół przed domem, pół za domem). Jakbyśmy sami ustawili dom na działce, to pewnie byśmy się przybliżyli dużo bardziej do drogi, a z perspektywy czasu już wiem, że nie byłoby to dobre rozwiązanie ;)

No u nas niestety za domem bedzie malo miejsca bo thlko wymagane 4metry ale tak naprawde nie robi to nam wiekszej roznicy bo wyjscie z salonu przenosimy na boczna sciane z boku bedziemy miec sporo miejsca a z przodu to juz wogole no ale najwazniejsze ze wogole uda sie postawic tam taki dom jaki od poczatku nam sie podobal, dzialka w darowiznie wiec nie ma co nadzekac tylko kombinowac:-)

No u nas niestety za domem bedzie malo miejsca bo thlko wymagane 4metry ale tak naprawde nie robi to nam wiekszej roznicy bo wyjscie z salonu przenosimy na boczna sciane z boku bedziemy miec sporo miejsca a z przodu to juz wogole no ale najwazniejsze ze wogole uda sie postawic tam taki dom jaki od poczatku nam sie podobal, dzialka w darowiznie wiec nie ma co nadzekac tylko kombinowac:-)

Widzisz, nie każdy ma idealne działki, u nas działka ma szerokosć 20m, więc też musieliśmy szukać domu żeby się zmieścił, z jeden strony mamy 4m , a z drugiej 4,5...przed domem rurociąg z wodą więc też odległość od drogi wyjdzie 12-15m, a za domem jeszcze sporo bo prawie 20m :)

Na wstępie chciałem przywitać się z użytkownikami forum, tak więc WITAM :) Planowaliśmy z żoną rozpocząć budowę fundamentów wczesną jesienią 2014 - tak by postały sobie do wiosny 2015, jednak uzyskanie decyzji PnB przeciągało się dosyć długo (bite 65 dni). Na szczęście decyzję już otrzymaliśmy i teraz tylko czekamy na jej uprawomocnienie. Możliwe, że w tym roku rozpoczniemy jeszcze prace przygotowawcze, typu ściągnięcie wierzchniej warstwy ziemi i wyrównanie terenu, jednak pełny start przewidujemy na 2015 rok. Nasz projekt do Pandora PS z domenadom.pl ( http://www.domenadom.pl/produkty/181/pandora-ps.html ). Do projektu wprowadziliśmy minimalne poprawki, takie jak świetliki w garażu i pomieszczeniu gospodarczym, oraz powiększenie okna w jadalni - także tylko kosmetyka. Budować chcemy z Ytonga - aktualnie poszukujemy sprawdzonej ekipy, kierownika budowy oraz przeczesujemy składy budowlane i porównujemy ceny :) To tyle na wstępie, życzę powodzenia wszystkim zaczynającym w 2015 :)

Witam wszystkich serdecznie i także pragnę się przyłączyć do zacnego grona:) My budujemy w Szczecinie, papierologia cała jest juz za nami a start planujemy na kwiecień. Domek parterowy, projekt indywidualny. Posadowiony na płycie, ściany najpewniej solbet, więźba prefabrykowana. Reszta wyjdzie w praniu, buszuję od jakiegoś czasu po forum w poszukiwaniu inspiracji i cennych wskazówek i natknęłam się na ten temat, miło że juz nas trochę jest! A to dopiero listopad:)