Wszamanka 10.04.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Sprawdziłam, balkon na północny wschód. Okno chcę zamurować bo go tam nie powinno być, zostało dodane w trakcie budowy, bez poprawek w projekcie, taka fantazja budowniczych;) a do tego z zewnątrz ono tam bardzo średnio pasuje... Domek dostałam formalnie początkiem tego roku, teraz z mężem ruszamy z działaniami żeby go wykończyć. Tak sobie patrzę na to moje zdjęcie i się coraz bardziej zastanawiam, czy jest sens robić tam drugie dachowe, czy nie będzie za bardzo grzało... najlepiej to by było siłami magicznymi przesunąć to już istniejące bardziej na środek:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 10.04.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Ale poczekaj...teraz dopiero sie przyjrzalam...Ty juz tam jedno masz dachowe?tak?To sama juz niewiem....bo z tym jednym dachowym +balkonowe sypialnia moze dac radę. Tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biurko 10.04.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Przepraszam, ale mogę pisać w złym temacie. Orientuje się może ktoś w kwestiach związanych z uzbrajaniem działki? Mianowicie: Kupiłem działkę na wsi (grunty rolne) najbliższy słup energetyczny, a zarazem ostatni na linii, znajduje się na posesji najbliższego sąsiada (jakieś 200 metrów). Moje pytanie brzmi, czy ma on obowiązek udostępnić w jakiś sposób poprowadzenie stamtąd przyłącza do mojej działki (pod ziemią lub nad), gdy jedyna droga do mnie wiedzie przez jego ziemię? Analogicznie wygląda sprawa z wodą - jedyna droga przez jego ziemię. Otacza moją działkę praktycznie ze wszystkich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 10.04.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Przepraszam, ale mogę pisać w złym temacie. Orientuje się może ktoś w kwestiach związanych z uzbrajaniem działki? Mianowicie: Kupiłem działkę na wsi (grunty rolne) najbliższy słup energetyczny, a zarazem ostatni na linii, znajduje się na posesji najbliższego sąsiada (jakieś 200 metrów). Moje pytanie brzmi, czy ma on obowiązek udostępnić w jakiś sposób poprowadzenie stamtąd przyłącza do mojej działki (pod ziemią lub nad), gdy jedyna droga do mnie wiedzie przez jego ziemię? Analogicznie wygląda sprawa z wodą - jedyna droga przez jego ziemię. Otacza moją działkę praktycznie ze wszystkich stron. Czy w drodze masz udział,służebność? A czy i na jakich warunkach możliwe będzie doprowadzenie mediów do działki odpowiedzą tylko dostawcy tych mediów-trzeba złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych dostawy i tam dokładnie będzie to wszystko opisane jakie warunki musisz spełnić,za ile i w jakim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biurko 10.04.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Droga jest gminna. Ale właściciel ziemi musi pozwolić eneregetyce np na przekopanie swojej działki w celu położenia przewodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
effa_s 10.04.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Jeśli ktoś z Bocianków z okolic Krakowa potrzebuje desek szalunkowych (po jednej budowie) lub licznika z kablem (ok. 35 m) do pożyczenia prądu od sąsiadów - polecam się My z tych zaczynających w 2014, na 1 lipca 2015 mamy zaplanowaną przeprowadzkę, właśnie pozbywamy się pozostałości po pierwszych etapach budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 10.04.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/07/suzebnosc-dla-wykonania-przyacza.html Przepraszam, ale mogę pisać w złym temacie. Orientuje się może ktoś w kwestiach związanych z uzbrajaniem działki? Mianowicie: Kupiłem działkę na wsi (grunty rolne) najbliższy słup energetyczny, a zarazem ostatni na linii, znajduje się na posesji najbliższego sąsiada (jakieś 200 metrów). Moje pytanie brzmi, czy ma on obowiązek udostępnić w jakiś sposób poprowadzenie stamtąd przyłącza do mojej działki (pod ziemią lub nad), gdy jedyna droga do mnie wiedzie przez jego ziemię? Analogicznie wygląda sprawa z wodą - jedyna droga przez jego ziemię. Otacza moją działkę praktycznie ze wszystkich stron. Poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 10.04.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Jeśli ktoś z Bocianków z okolic Krakowa potrzebuje desek szalunkowych (po jednej budowie) lub licznika z kablem (ok. 35 m) do pożyczenia prądu od sąsiadów - polecam się My z tych zaczynających w 2014, na 1 lipca 2015 mamy zaplanowaną przeprowadzkę, właśnie pozbywamy się pozostałości po pierwszych etapach budowy Właśnie odwiedzilam wasz dziennik budowy Gratuluję szybkiego postawienia domku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biurko 10.04.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 10.04.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Droga jest gminna. Ale właściciel ziemi musi pozwolić eneregetyce np na przekopanie swojej działki w celu położenia przewodu ? Jeżeli droga gminna to kabel połozony jest w tej drodze i energetyka zrobi przyłącze na granicy działek w drodze,może trzeba rozbudować sieć trudno gdybać bo to indywidualne uwarunkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 11.04.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Ale poczekaj...teraz dopiero sie przyjrzalam...Ty juz tam jedno masz dachowe?tak? To sama juz niewiem....bo z tym jednym dachowym +balkonowe sypialnia moze dac radę. Tak mi sie wydaje Tak, jedno już jest. Waham się bardzo co z tym oknem zrobić, pewnie stanie na tym, że zostanie jedno. Do połowy przyszłego tygodnia muszę podjąć dużo decyzji, których pasowałoby się w miarę trzymać do końca budowy- w przyszłym tyg. będziemy robić kosztorys żeby wiedzieć ile kredytu mamy wziąć. A nie chciałabym żeby z powodu mojego niezdecydowanie w trakcie zabrakło nam pieniądzorków:p steefler , pogoda dopisywała, pochwal się jak domek nabiera kształtów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steefler 11.04.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Pepa ani się obejrzysz a zobaczycie to samo. Mi strasznie szybko zleciał rok od kupienia działki do teraz. Mania_ania u Was to dopiero szybko leci. Wszamanka ja kocham światło więc zrobiłabym dodatkowe okno dachowe. Jeśli boisz się nagrzewania, można je wyposażyć w rolety odbijające światło. Mamy połowę ścian parteru. Coś na co nie zwróciliśmy uwagi w projekcie to wysokość okien kuchennych. Wg projektu są na 90 cm od podłogi. Oboje jesteśmy wysocy i planujemy szafki wyższe niż standardowe, dlatego dołożyliśmy rząd bloczków i okna zaczynają się teraz na metrze. Ps. Dziękuję za wszystkie miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.04.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 [quote=steefler;6835608 Mamy połowę ścian parteru. Coś na co nie zwróciliśmy uwagi w projekcie to wysokość okien kuchennych. Wg projektu są na 90 cm od podłogi. Oboje jesteśmy wysocy i planujemy szafki wyższe niż standardowe, dlatego dołożyliśmy rząd bloczków i okna zaczynają się teraz na metrze. [ATTACH=CONFIG]312664[/ATTACH] Ps. Dziękuję za wszystkie miłe słowa Faktycznie, szybko, to chyba dzięki pięknej pogodzie, i BK na klej jakoś tak szybko i czysto idzie. My też jesteśmy wysocy i ja podniosłam okno z 85 na 90. 85 to taki standard blatów a 90 to akurat dla mnie, ale chyba nie robicie blatów w kuchni na 1 m? jak masz mozliwość bycia na budowie to zawsze bierz miarkę i mierz, mierz i mierz. szczególnie jak wprowadzacie jakieś drobne zmiany na bieżąco, Ja wykryłam kilka błędów (ścianka przedłużona o 12 cm w złą stronę, w innym miejscu nie przedłużona o 24 cm). Ekipa robi wszystko zgodnie z projektem, a to były nasze zmiany. powodzenia i czekam na kolejne zdjęcia z postępów prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steefler 12.04.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Planujemy ok 95 cm na szafki. Reszta to zapas. Czytałam, że aby dobrze dobrać wysokość blatu do siebie powinno się odmierzyć 15 cm od ręki zgiętej w łokciu w pozycji stojącej. U mnie wychodzi równy metr, ale teraz mam blat na 94cm i raczej zrobię podobnie. Ten metr daje nam zapas kilku cm. Na budowie też mierzę wszystko, bo wydaje się strasznie małe i gdyby nie zgadzające się cyferki byłabym pewna, że dom mi mniejszy budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1036 12.04.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam wszystkich my budujemy w warmińso-mazurskim projekt vigo II kredyt jest ekipa z polecenia ruszyła we wtorek po świętach ławy mamy już wylane tylko ciągle szukamy hydraulika niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertM 13.04.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 A u nas już fundamenty:) Dość szybko to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 14.04.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam wszystkich, Kończymy projekt indywidualny i mamy nadzieję w wakacje rozpocząć stan 0 w okolicy Gliwic (zainteresowanych wspólną wymianą doświadczeń zapraszam do kontaktu). Dom będzie na z poddaszem. Na dole kuchnia od wschodu, salon od południowego zachodu. reszta pomieszczeń jest po stronie północno-wschodniej. Będzie Pompa ciepła, fotowoltaika na dachu, rekuperacja, podłogówka na całości. Nie będzie okien dachowych, ale za to będą duże okna tarasowe Będzie to dom niskoenergetyczny prawie samowystarczalny, poza okresem zimowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 15.04.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Hej!Robiliście projekt przylacza wody?samej wody?U nas kwota to 500 zł +100 zł zgoda .Razem 600 zł. To mało, dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 15.04.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Hej! Robiliście projekt przylacza wody?samej wody? U nas kwota to 500 zł +100 zł zgoda .Razem 600 zł. To mało, dużo ? U mnie poprzedni inwestor robił, nie wiem jak ceny z 1999r można by na aktualne przełożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 15.04.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Hej! Robiliście projekt przylacza wody?samej wody? U nas kwota to 500 zł +100 zł zgoda .Razem 600 zł. To mało, dużo ? Chyba mało. Ja za sam projekt dałem 1000 zł w 2013 r. (pod Warszawą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts