Piencu 21.04.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 My caly czas walczymy sami ze sobą, tzn nie jestesmy w stanie podjąć decezji.Meskiej decyzji. Tzn.nie jestesmy w stanie wybrac projektu.Mamy 3 na oku,a za cholere nie wiemy ktory...więc tym bardziej Wam zazdroszcze ze macie chociaz ten temat z glowy. Pozdrawiam słonecznie(w końcuuuu) ! Witam, Tez nie mogliśmy sie zdecydować na projekt gotowy, poszliśmy do projektanta zapytać o koszty przeróbek (kilka) + przyłącza "i wyszliśmy z projektem" narysowanym od podstaw, tak jak chcieliśmy. Wyszło Nas to jakieś 500zl więcej. Ma to swoje plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 21.04.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 tak, to jest nabór na samą pompę. ja składałam w warszawie, bo tam podlega gmina ożarów maz., ale jest jeszcze 5 inspektoratów na całe województwo, bo to nabór na całe województwo jest. Ale podejrzewam, że dzisiaj zamkną nabór, choć Pani w Funduszu mówiła, że jest więcej kasy niż w zeszłym roku. Jeszcze będzie nabór na fotowoltaikę i solary - chyba za 2 tygodnie No tak, ale te dotacje są możliwe tylko i wyłącznie w formie lini kredytowej zawartej z konkretnym wskazanym bankiem czyli pewnie BOŚ. Czy mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 21.04.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Witajcie , po otrzymaniu kosztorysu lekko nam bociankowe skrzydła opadły .... wyliczyli nam 440 tys sys. zleconym, wiecie możne jak obliczyć z tego sys. gospodarczy? my nie umiemy tego czytać. nie wiemy jak mamy odliczyć robociznę, mamy niby zestawienie materiału z którego wychodzi 230 tys. z czego na wstępie odliczyliśmy 30 tys (inne okna, inny dach, inne panele, itp) ale jak dalej? nastawialiśmy się na 300 tys - tak zeby sie wprowadzić, wstępne kosztorysy tak zakładały Rozumiem, że zleciliście wycenę w kilku miejscach?Jeżeli nie, to tak zróbcieaby miec porównanie. Zaznacznie swoje wątpliwości w zapytaniu. To wy wykładacie na to własne środki i jak czegoś się nie rozumie to nie jest powód do wstydu. W obowiązku wykonawcy jest wytłumaczyći rozpisać kosztorys na nuty. Jeżeli ma coś do ukrycia to odp. jest jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 21.04.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Wszamanka co ciekawego znalazlaś? Chwal się! Jeżeli w waszej okolicy będą organizowane targi budownictwa to gorąco zachęcam do odwiedzenia ich. Ja mam chwilowy kryzys zapału do zajmowania się budową i jeszcze nie przeanalizowałam ofert które zebraliśmy, ale wybrać się tam warto było. Przede wszystkim mogłam pytać, pytać, pytać i pytać w jednym miejscu o wiele rzeczy:) Myślę że znalazłam wykonawcę instalacji WM, tylko muszę jeszcze poczytać o oferowanych przez nich rekuperatorach, czy faktycznie są takie super jak to wyglądało tam na miejscu. Upewniłam się, że chcę zmiękczacz wody u siebie w domu, i mam nadzieję, że w końcu wzbudziłam zainteresowanie tematem u męża. Rozmawialiśmy z przedstawicielem firmy od ogrzewania podłogowego, i całkiem możliwe że będziemy ich klientami. No i większość wystawców oferowała zniżki na swoje produkty i usługi, więc jakbyśmy się zdecydowali na coś konkretnego w niedługim czasie, to powołując się na targi moglibyśmy z tych zniżek skorzystać I widzieliśmy super rozwiązanie dla drzwi wewnętrznych. Zamiast tradycyjnego skrzydła drzwiowego otwieranego "na ścianę", te drzwi otwierały się "obrotowo" zajmując przy tym dużo mniej miejsca. Nie wiem jak ten system się nazywa, może istnieje na rynku od dawna, ale ja się z tym spotkałam pierwszy raz i bardzo mi się to spodobało. Mniej spodobała mi się cena, 3-4tys. za system jednych drzwi to jednak nie dla mnie To tak w skrócie:D Edit: i do tej pory zastanawiałam się czy może by nie zamontować solarów, a teraz zastanawiam się czy jeśli już coś, to nie były by lepsze panele fotowoltaiczne "My caly czas walczymy sami ze sobą, tzn nie jestesmy w stanie podjąć decezji.Meskiej decyzji. Tzn.nie jestesmy w stanie wybrac projektu.Mamy 3 na oku,a za cholere nie wiemy ktory...więc tym bardziej Wam zazdroszcze ze macie chociaz ten temat z glowy." Pepa, jeżeli te trzy projekty są równie dobre zróbcie losy;) Tylko bądźcie przekonani, że to co wylosujecie, to to już zostanie. Często jest tak, że po wylosowaniu tego jednego konkretnego, ostatecznego rozwiązania człowiek nagle przekonuje się, że tak w głębi liczył na to, że wylosuje ten drugi wariant i on chce TAMTO. Albo że to co wylosował, to jest to, na co liczył najbardziej;) Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Wszamanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 21.04.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 WszamankaMy przespaliśmy targi budowlane w naszym mieście, może i dobrze bo jakbym wróciła do domu z głową pełną nowych pomysłów to mąż by mnie chyba eksmitował i tak mu dostarczam codziennie nowych wrażeń okołobudowlanych:Dpepa to jaki tam jeszcze trzeci projekt wam doszedł? Pamiętam, że rozważaliście bono i coś z pracowni z 500 z garażem. Co do dopłat do pomp ciepła ja póki co spotkałam się tylko z dopłatami do kredytu oraz z programem prosument ale tu w grę wchodzi także produkcja prądu o dopłatach dla budujących bez kredytu niestety nic nie wiem ale chętnie się dowiem:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata B 22.04.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witajcie raz jeszcze i dziekuje za przywitanie Witaj Piencu, my tez startujemy w okolicach Lodzi, a konkretnie Tuszyn Lasu, w ktorym miejscu sie bedziesz budowal? Witaj Pepa, nasz projekt jest oprty architektonicznie na dworku, ale sam w sobie bedzie niewielki 156 m2, polozony na niewielkiej dzialce, wiec okreslenie "dwor" nijako nie pasuje, aczkolwiek dziekuje Chcialabym poprowadzic dziennik, troche dla wspomagania se radami i konstruktywna krytyka, a po trosze na pamiatke wlasnyc zmagan z tematem budowy. Narazie jednak strona techniczna troche mnie przeraza, ale szkole sie i mam nadzieje wkrotce ruszyc Maz jest instalatorem pomp ciepa, montuje je od wielu lat w Szwecji, wiec wiadomo u nas podlogowka, pompa ciepla, rekuperacja i GWC - obowiazkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 22.04.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Targi super sprawa,jak coś będzie w okolicy ,to będę obecna: ) Sluchajcie mamy dylemat bo.....miała byc parterowka bez garażu ,pozniej zmienila sie koncepcja i stwierdzilismy ze jednak z uzytkowym poddaszem i ....z garazem bo gdzies graty trzeba schowac. I mieliśmy na oku 3 projekty: z119 ,ale niestety bez pokoju na dole, Dom w złoci z archonu lub idaredy 2 tez z archonu. Ale po spotkaniu ze znajomym/projektantem zwatpilismy. ..... Spytal się czy napewno jesteśmy swiadomi ze wybudowanie garazu to koszt 50 000 ? I czy napewno garaz za ta kwote jest nam potrzebny aby schowac tam rowery czy kosiarki. Wiem po tej luźnej rozmowie ze napewno mnie na to nie stać. .... A co do reszty to wiem ....ze juz nic nie wiem.... Ot,to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 22.04.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 50 tys. za garaż to raczej przesadzona kwota. zresztą jak się uprzesz to policzysz ile faktycznie kosztuje. u mnie w rodzinie 2 osoby wybudowały dom bez garażu i ich argumentem było, że w bloku nie mieli i jakoś żyli. No cóż, też mogę powiedzieć, że mieszkam w bloku w 50m2 i jakoś żyję. tylko ja po to buduje dom,bo chcę zwiększyć komfort życia. chcę, żeby dzieci miały swoje pokoje, chce mieć kuchnie większą od kurnika, ogród i nie chcę skrobać samochodu ze śniegu . dla mnie garaż to była rzecz naturalna. zamierzam w garażu mieć miejsce na rowery, hulajnogi, opony, kosiarkę, skrzynki narzędziowe mojego męża (ok. 12tu!, a jakoś tak mało naprawia, przerabia, ale lubi mieć ). chcę sucha wchodzić i wychodzić z domu, szczególnie z dziećmi. wiem, że niektórzy uważają, że budowanie salonu dla samochodu to przesada, ale ja tak tego nie traktuję, dla mnie jest to pomieszczenie ułatwiające życie i bardzo przydatne. może się okazać, ze nie wybudujesz garażu a za 2,3 lata będziesz robić osobny garaż, albo domek gospodarczy, i wcale taniej to nie wyjdzie, a nie będzie tego komfortu, że wszystko masz "przy domu". Nie przeliczam też ile bym zaoszczędziła nie budując garażu, tak jak nie przeliczam ile tańsza byłaby blacha zamiast dachówki, albo czy pokój na dole będzie wystarczająco często używany, żeby go budować ot, takie moje przemyślenia... powodzenia w podejmowaniu decyzji... to dopiero początek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata K. 22.04.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 :lol: Jestem świeżynka na forum. W sierpniu ruszmy z budową parterówki w kujawsko-pomorskim. Od pewnego czasu śledzę wasze wpisy, dużo celnych uwag. Mam nadzieje ze posłużycie radą w razie problemów z realizacją budowy. Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 22.04.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam, po dłuższej nieobecności. Nawiązując do targów,... wybiera się któryś Małopolanin (albo Małopolanka) w ten weekend, na nasze krakowskie targi budownictwa na Klimeckiego? My oczywiście tak, bo przecież już żadne inne wystawy nas tak nie kręcą jak te, na których pokazywane są cegły, grzejniki i oczyszczalnie ścieków U nas robi się gorąco. Miał być początek w sierpniu, będzie za dwa tygodnie. W poniedziałek spotkanie z kierbudem, we wtorek zgłaszamy rozpoczęcie budowy i niech się dzieje wola nieba. Co gorsza, mam ciągłe poczucie, że nie wiemy na co się piszemy, i mimo że materiał po większej części zamówiony ja dalej monitoruje rynek, bo może gdzieś lepiej, może korzystniej, może z transportem gratis... masakra Ostatnio przyłapałam się nawet na tym, że przeglądam nowości projektowe, bo może coś jakaś perełka się znajdzie. Czy któryś "amerykański naukowca" prowadził badania nad obsesją około budowlaną? Jak nie, to zgłaszam się na mysz doświadczalną, dostarczę badaczowi wszelkich typowych symptomów boba budowniczego Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.04.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Koszt garażu nie jest przesadzony-bo to dodatkowe metry nie tylko murów ale fundamentów zasypania ich chudziaka izolacji fundamentów wylweki wykończenia podłogi ,tynku ,większy dach więżba ,ocieplenie tego,koszt bramy garazowej i więcej elweacji do zrobienia,potem jeszcze podjazd trzeba zrobić. Oczywiście ma swoje plusy taki połączony z domem,tańszy jest jednak postawiony w technologi lekkiej i bez fundamentów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 22.04.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Przy ograniczonym budżecie nie ma co pakować się w garaż w bryle domu,taniej wyjdzie garaż dostawiony do domu a najtaniej wiata,mieszkam trzy lata w moim domu i nigdy nie odczułam braku posiadania garażu w domu, owszem mam garaż ale wolnostojący i dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie,rozumiem jednak,że czasem mała dzialka uniemożliwia taki uklad.pepa - co do wyboru projektu domu,jak wiesz mam projekt archonu i uwazam,że ich kosztorysy są bardzo wiarygodne,u mnie się sprawdził,porównaj sobie domy bez garażu z tymi co mają garaż w bryle i zobaczysz,że znajomy projektant ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.04.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) :lol: Jestem świeżynka na forum. W sierpniu ruszmy z budową parterówki w kujawsko-pomorskim. Od pewnego czasu śledzę wasze wpisy, dużo celnych uwag. Mam nadzieje ze posłużycie radą w razie problemów z realizacją budowy. Pozdrawiam:bye: Radą nie posłużą Ci osoby rozpoczynające budowę, ale raczej osoby, które już się wybudowały - Powodzenia ! Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.04.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witajcie , po otrzymaniu kosztorysu lekko nam bociankowe skrzydła opadły .... wyliczyli nam 440 tys sys. zleconym, wiecie możne jak obliczyć z tego sys. gospodarczy? my nie umiemy tego czytać. nie wiemy jak mamy odliczyć robociznę, mamy niby zestawienie materiału z którego wychodzi 230 tys. z czego na wstępie odliczyliśmy 30 tys (inne okna, inny dach, inne panele, itp) ale jak dalej? nastawialiśmy się na 300 tys - tak zeby sie wprowadzić, wstępne kosztorysy tak zakładały Standardowo przyjmuje się 2000 zł za m2 powierzchni domu do stanu gotowego do wykończenia. Oczywiście +/- parę stów zależnie od nakładu pracy własnej (w dół) lub jakości zastosowanych technologi (w górę). Paradoksalnie wynajmowanie ekip na poszczególne etapy i samodzielny zakup materiałów pozwala obniżyć koszty i zagwarantować dużo większą jakość robót. Osobiście odradzam korzystanie z firmy budującej od A do Z. Nigdy murarz nie wybuduje poprawnie dachu. Takie firmy zwykle też korzystają z pośredników, nie wiadomo jakie osoby z jakim doświadczeniem wybudują nasz dom ... Lepsze są małe ekipy w których szef sam pracuje... ale niestety.... nigdzie nie ma reguły.... Generalnie jeżeli komuś zależy na jakości i pilnowaniu roboty powinien sam ją nadzorować - ale na to potrzeba czasu i nerwów... Jak ktoś chce mieć szybko wybudowany dom, nie zna się, nie ma czasu, to niech zleci budowę deweloperowi... Warto pamiętać że w budownictwie pośpiech jest wrogiem nr 1... Wydając pieniądze całego życia na wymarzony dom warto o tym pamiętać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 22.04.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Standardowo przyjmuje się 2000 zł za m2 powierzchni domu do stanu gotowego do wykończenia. Oczywiście +/- parę stów zależnie od nakładu pracy własnej (w dół) lub jakości zastosowanych technologi (w górę). Paradoksalnie wynajmowanie ekip na poszczególne etapy i samodzielny zakup materiałów pozwala obniżyć koszty i zagwarantować dużo większą jakość robót. Osobiście odradzam korzystanie z firmy budującej od A do Z. Nigdy murarz nie wybuduje poprawnie dachu. Takie firmy zwykle też korzystają z pośredników, nie wiadomo jakie osoby z jakim doświadczeniem wybudują nasz dom ... Lepsze są małe ekipy w których szef sam pracuje... ale niestety.... nigdzie nie ma reguły.... Generalnie jeżeli komuś zależy na jakości i pilnowaniu roboty powinien sam ją nadzorować - ale na to potrzeba czasu i nerwów... Jak ktoś chce mieć szybko wybudowany dom, nie zna się, nie ma czasu, to niech zleci budowę deweloperowi... Warto pamiętać że w budownictwie pośpiech jest wrogiem nr 1... Wydając pieniądze całego życia na wymarzony dom warto o tym pamiętać ... Ale powierzchni użytkowej czy np. powierzchni zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 22.04.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Z wielkim smutkiem ale niestety,zaznaczam niestety musze zgodzic sie z bejaro i z namirą.Namira ,jasne pamietam o Tobie i o Twoich wskazówkach, zresztą tak ,archon ma fajne projekty:))) Mania_ania -ja z tych co musze przeliczac. ...wszystko.....Znam nasze możliwości i musze patrzeć i liczyć jaki metraz,czy blacha czy dachówka (choć wole spac na kartonach ,a mieć dachówkę),Całe życie mieszkalam w domu i zawsze miałam garaż ...ale po to aby miec tam rowery ,wozki,hulajnogi ,motory znajomych i ich skutery.garaz mial 30 metrow.przez ostatnie 7 lat mieszkalam tam z mezem,i przez te 7 lat ani razu nie wjechalismy samochodem.i nie dlatego ze nie bylo miejsca ale dlatego .....ze nam sie nie chcialo. Wstyd, ale tak bylo.To był duży dom, pochlanial duzo pieniędzy. ....wiec nasza decyzja byla taka ze nie bedzie nowy wiekszy niz 120 130 metrow.Bo wiemy juz ze nie ma to po prostu sensu.Mam kilku znajomych co mieszkali na 45 metrach ,wybudowali sobie domy po 200 (użytkowej)i niestety ale zimą ich nie odwiedzisz bo grzejniki zakrecone a drewno do kominka "za drogie".Chce dom za troche ponad 300 tys.bo wiem ze na taki mnie bedzie stac,aby pozniej jechac na wakacje z dziecmi,i nie byc do konca zycia sfrustrowaną matką....bo nie starcza na kredyt....Oczywiście wolałabym dom za 500 tys.no ale znam po prostu swoje możliwości: ))A garazu nikt mi raczej nie wybuduje taniej niz salonu,bo to właśnie bedzie tylko garaż. Budowlańcow to niestety nie obchodzi. Dla nich metr to metr. Kasa ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 22.04.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Ale powierzchni użytkowej czy np. powierzchni zabudowy? Moim zdaniem całkowitej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 22.04.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witajcie raz jeszcze i dziekuje za przywitanie Witaj Piencu, my tez startujemy w okolicach Lodzi, a konkretnie Tuszyn Lasu, w ktorym miejscu sie bedziesz budowal? Maz jest instalatorem pomp ciepa, montuje je od wielu lat w Szwecji, wiec wiadomo u nas podlogowka, pompa ciepla, rekuperacja i GWC - obowiazkowo To powiat będzie ten sam tylko jego drugi koniec - okolice Andrespola, Bukowca. A czy Maż ma jakaś firmę, która takie rozwiązania sprzedaje i montuje? Ja szukam właśnie wykonawcy i sprzedawcy. Chce by jedna grupa zaprojektowała, wykonała i dała gwarancje na wykonanie ogrzewania i rekuperację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.04.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Moim zdaniem całkowitej. Zgadzam się. I warto jeszcze w kosztach uwzględnić koszt przyłączenia mediów wszystkich projektów tych mediów i wszelakich papierków do tego. A i doprowadzenie tych wszystkich rurek i kabelków od skrzynek do budynku to też koszt-wiadomo można kopać ręcznie i samemu na działce kłaść,wtedy tylko koszt tych rurek i kabelków. Warto dać projekt do wyceny kilku firmom lokalnym ustali się przybliżony koszt robocizny-a hurtownia na podstawie projektu wycenia materiały. Koszty robocizny są lokalnie bardzo różne. Może najpierw wycenić SSO. Potem wysłać zapytanie o cenę okien drzwi zewnętrznych bramy garażowej mamy SSZ. I tak każdy nst etap dać do wyceny Instalacje taką jaką chcecie woda ogrzewanie. Elektryka Tynki wylewki prosto bo cena od metra. Ocieplenie dachu czy stropu. A wykończeniówka jest nie do wycenienia kto co lubi,i z jakich materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 22.04.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Myslę, że przy budżecie około 300 tys to to czy ten garaż będzie kosztował 20 czy 50 tys nie ma znaczenia, należy go odpuścić, a jak bardzo zależy nam na garażu to szukać domu o powierzchni użytkowej 80mkw plus garaż. Nie warto zażynać się dla domu, koszty i kalkulacje są okrutne a tendencja wśród budujących taka, że prędzej ten budżet przekroczymy niż nam zostanie na wakację pod palmą. To nie my jesteśmy dla domu a on dla nas, szkoda byłoby mi przez kolejne 10 lat ładować pieniądze w kafle, meble i inne lampy. Wolałabym blachę na dachu, wiatę dla samochodów niż odmawiać sobie kolejny rok wakacji i innych przyjemności. Oczywiście dużo zależy od regionu Polski, w którym się buduje, rozmawiałabym też z ekipami. Ja wykonawców szukałam jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę aby poznać realne koszty, wysyłałam projekt i prosiłam o wyceny robocizny, czy cen materiałów. To daje jakiś faktyczny obraz. Niestety wyceny z pracowni często są bardzo optymistyczne i najlepiej wyceniać poszczególne prace u wykonawców i w okolicznych hurtowniach. Wiadomo, że chciała by dusza do nieba:rolleyes: ale przy skromnym budżecie nie można dać się ponieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts