Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

Witam.

Planujemy budowę domku jednorodzinnego w wielkopolsce, gmina Mosina. Czy może ktoś jest z tych okolic i może pomóc w doradzeniu firm które mogły by się zająć poszczególnymi etapami? Chodzi mi o sprawdzone firmy. Będę wdzięczny za kontakt.

Dom który planujemy budować to: z biura projektów Archon, " dom w żurawkach 3"

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PeeN150 ,czyli cena 2500 czy 3500 u Ciebie,bo juz nie rozumiem;)

PU - powierzchnia użytkowa - powierzchnia pomieszczeń, na wszystkich kondygnacjach, służących do zaspokajania potrzeb związanych z przeznaczeniem budynku, a więc pokoi, kuchni, łazienek, piwnic itp, z wyjątkiem klatek schodowych i szybów dźwigowych.. Przy czym powierzchnię użytkową na poddaszu liczy się następująco: powierzchnię o wysokości powyżej 2,20m liczy się w 100%, powierzchnię o wysokości od 1,40m do 2,20m w 50%, natomiast powierzchni o wysokości poniżej 1,40m nie wlicza się

PC - powierzchnia całkowita budynku – jest sumą powierzchni całkowitych wszystkich kondygnacji budynku. Jako kondygnacja mogą być traktowane kondygnacje znajdujące się całkowicie lub częściowo poniżej poziomu terenu, kondygnacje powyżej poziomu terenu, poddasza, tarasy, tarasy na dachach, kondygnacje techniczne i kondygnacje magazynowe

Najlepiej z góry określić jaką kwotę maksymalnie możemy przeznaczyć na budowę domu, taką absolutnie nieprzekraczalną granicę i wybrać projekt który ma kosztować już do zamieszkania co najmniej 20 procent mniej niż zakładany budżet, wtedy jest szansa ze się zmieścimy. Jeżeli sama z mężem nie potrafię czegoś zrobić, to nie zakładam że uda mi się zrobić to taniej niż sąsiadowi czy Ryśkowi z forum lub niż zakłada kosztorys. Też liczę pesymistycznie i dodaje do każdej wyceny jakiś procent na nieprzewidziane wydatki.Niespodzianki się zdarzają, my na etapie fundamentów przekroczyliśmy budżet o 400zł, 2500 tys złotych mniej poszło na piasek do wymiany gruntu ale okazało się, że tylko koparka na gąsienicach da radę na naszym terenie, sam dowóz takiej koparki to 800 zł w dwie strony, cena za godzinę też sporo wyższa niż catepilara, do tego domawiałam gruz na drogę, 4 wywrotki a zakładałam że jedna góra dwie. Niby tylko 400zł ale etap, łatwy do przewidzenia, umowa podpisana na robocizne oraz materiał, po naszej stronie piasek do wymiany gruntu oraz koparka. Nic nie kosztowało tyle ile miało, piach mniej, koparka więcej, a to dopiero początek, nie będzie etapu bez niespodzianek. Tu i tak miłym zaskoczeniem okazał się piach. Jak zaczynałam planować dom to początkowa był piętrowy miał 250mkw i myślałam, eh jakoś się uda. Potem zaczęłam czytać, rozmawiać, wyceniać i szybko z piętrusa zrobiła się parterówka, dom dla nas nigdy odwrotnie. Ku przestrodze warto poprzeglądać portale nieruchomości ile jest niedokończonych budów na sprzedaż, serce pęka. Im też miało się udać...

A czy czasem nie miało być tak, że zgodnie ze zmianami w prawie budowlanym, obecnie nie trzeba starać się o pozwolenie na budowę dla domów jednorodzinnych i nie robi się chyba uzgodnień ZUD, nie orientowałam się w tych zagadnieniach ponieważ my szliśmy starym torem i występowaliśmy o pozwolenie na budowę. Agusia może Wasz arch. nie będzie już występował o pnb? Możesz zadzwonić do wydz urbanizacji jak nie jesteś pewna.

Nasz projekt został złozony ze wszystkimi załacznikami do starostwa przed swietami. W marcu architekt robił adaptacje i projekt zagospodarowania działki oraz projekt przyłacza wodnego i kanalizacyjnego i mówił ze nie trzeba juz ZUDP. On nam wszystko załatwiał, był z nami w starostwie złozylismy razem. Ma siedzibe blisko starostwa i zna tam ludzi wiec chyba cos wie na ten temat, ale troche sie dziwie ze jedni robia te uzgodnienia inni nie. Tak samo jesli chodzi o projekt przylaczy, starałam sie tylko o warunki przyłaczy i na podstawie tego specjalisci odpowiednich branz z którymi architekt współpracuje zrobili te projekty. Ogólnie bardzo duzo osób robi u niego adaptacje. Rozumiem ze jesli on robił projekt przyłaczy to juz poszczególne przedsiebiorstwa wodne czy kanalizacyjne nie musi i tylko maja byc przy odbiorze ewentualnie jesli beda tnszy niz zewnetrzne firmy przy wykonaniu?

W moim przypadku może być i tak, że mi architekt naściemniała z tymi uzgodnieniami w ZUDP i wcale nie trzeba tego robić... Aczkolwiek na stronie starostwa widziałam dni i godziny, kiedy te posiedzenia się odbywają, więc już sama nie wiem.

Posiedzenia i tak dalej będą bo uzgadniane tam są projekty nie tylko budownictwa jednorodzinnego ale wszystkie pozostałe nawet dróg i dużych obiektów budowlanych a to i tak nawet na nowych zasadach zostaje do uzgodnienia.

Jeżeli chodzi o zjazd to wg mnie nadal trzeba uzgadniać nawet wg nowych przepisów trzeba dla dróg jakiegoś tam typu nie pamietam czy wojewódzka krajowa powiatowa.

A jeżeli budynek w projekcie nie ma mediów można to zrobić później to zostaje do uzgodnienia na tym etapie tylko wjazd.

Tak zostaje. Jest w miare dobrym stanie. Pokryty co prawda eternitem płaskim, ale szczelnie, nie przecieka, okna dośc solidne, mała piwniczka pod domem. Tylko, ze z drewna, ale powiem szczerze, że ludzie w gorszych mieszkaja. Mozna by sie pokusic o jego remont, gdybym wygrała w lotto :) Bedzie nam słuzył za skład, przechowalnie itp. A kiedys sie go rozbierze moze. A z przyłaczami niby ok, tylko z woda najgorzej, bo kiedys nie było tam asfaltu i jak robili droge to albo mieszkancy sie nie zgodzili na przejscie sieci przez działki albo tak głupi projekt został wykonany i siec wodociagowa przechodzi pod asfaltem, ale tak bardziej od strony sasiada z naprzeciwka. Bedziemy musieli wyciac kawałeczek asfaltu i zrobic wcinke, a zawór na działce. A reszta mieszkanców ma zawór zalany asfaltem.Trzeba miec głowe, zeby tak robic. Dodam jeszcze, ze gaz tez leci pod asfaltem. Heh... my jednak z gazu zrezygnowalismy.

Wczoraj była u nas kobieta zebrać dane do kosztorysu. Do tej pory myślałam, że w większości mam przemyślaną kwestię prac budowlanych które nam zostały i wykończenia, ale teraz to już więcej nie wiem niż wiem. I jeszcze mi namieszała w mojej koncepcji ogrzewania :| Chciałam podłogówkę całościowo, z grzejników to jedynie mała drabinka w łazience na ręczniki, a teraz to już nie wiem co myśleć. Co będziecie robić u siebie? Podłogówkę, grzejniki, czy mieszane?:confused:

To u nas jest podobnie z wodą. Nie trzeba wycinać asfaltu, sąsiad jak budował dom, to ekipa przewiercała się pod drogą i my pewnie też tak zrobimy. Nie mniej jednak wymagana jest zgoda właściciela działki, na której znajduje się wodociąg. Przynajmniej u nas, bo pas drogowy jest w części własnością właścicieli sąsiadujących z drogą działek - ot, taka "uroda" tej wioski ;)

Co do gazu, to mamy go na naszej działce, ale podłączać nie będziemy.

Chciałam podłogówkę całościowo, z grzejników to jedynie mała drabinka w łazience na ręczniki, a teraz to już nie wiem co myśleć. Co będziecie robić u siebie? Podłogówkę, grzejniki, czy mieszane?:confused:

Podłogówkę po całosci i drabinkę w łazience :)