Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2015 - dla tych co planują start w 2015 roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kobieta ogólnie to pracuje w jakiejś firmie instalatorskiej, dokładnie nie wiem bo to mąż się z nią umawiał i więcej z nią rozmawiał. Kosztorysy robi po godzinach, kiedyś chyba się tym zajmowała bardziej zawodowo. Polecił nam ją człowiek z firmy budowlanej którą będziemy angażować do naszej budowy. No i zamiast zbierać dane do kosztorysu to zaczęła mnie przekonywać że podłogówka w sypialniach to zły pomysł, że ludzie którym robiła kosztorysy to wszyscy robią w sypialniach grzejniki, i że nie ogrzeje dobrze większej sypialni i będzie zimno na górze. A wcześniej na targach budowlanych człowiek od kotłów gazowych też zamiast mi mówić o kotłach to chciał mnie odwieść od pomysłu podłogówki w całości domu. Ale wtedy go zignorowałam, bo przed podjęciem decyzji czytałam co się dało na temat ogrzewania podłogowego i postanowiłam mieć w całości domu. A teraz znowu ta kobieta mi w głowie namieszała. A jeszcze bardziej mojemu mężowi, którego nie tak od razu przekonałam do podłogówki. I tak się zaczęłam zastanawiać, że może faktycznie podłogowe jest takie zachwalane w internetach, a rzeczywistość jest inna...

u nas też gaz w drodze, ale nie podłączamy i 100% podłogówki + drabinki w łazienkach.

też się na początku zastanawiałam czy to dobre rozwiązanie, czy nie będzie za zimno. Choć moja siostra ma tylko częściowo podłogówkę i wiem, że to super rozwiązanie. Podłogówkę ma na parterze tam gdzie płytki (wiatrołap, łazienka, hall, kuchnia) a w salonie i pokoju gościnnym grzejniki i tam właśnie zawsze jest chłodniej a tak niefajnie jak się stoi na podłodze.

a czym będziecie grzali? bo przy PC to grzejniki nie sa wskazane, chyba że też będą grzały niższą temperatura, ale wtedy muszą być przewymiarowane czyli wielkie.

Ja jak już podejmę jakąś decyzję to nie słucham "dobrych rad", które polegają na namawianiu na coś innego niż wybrałam. wiem, że to nie łatwe, czasami nawet jestem trochę niemiła, ale mówie, że decyzję już podjęłam i nie chcę na ten temat z Panią/Panem rozmawiać :) Robię tak odkąd ktoś właśnie namieszał mi w głowie jak była już decyzja o PC zamiast gazu. i znowu 3 tygodnie sprawdzania, porównywania, a moze jednak gaz! wściekła byłam na siebie, że się tak dałam wkręcić.

Wszamanka, decyzję o podłogówce podjęłaś na jakiejś podstawie, na pewno czytałaś, sprawdzałaś, pytałaś o opinię, byłaś pewna swojej decyzji. Przypomnij sobie argumenty "za" :)

powodzenia!!:wiggle:

jasne jak macie podpięty to nie ma o czym rozmawiać :) moje rozterki gaz/PC podałam jako przykład mieszania w głowie jak ma się już podjętą decyzję :)

jeszcze jedno. Jeżeli macie gaz to pewnie będzie kondensat, który też jest niskotemperaturowy, czyli grzejniki powinny być przewymiarowane. Ale nie bardzo się na tym, znam, więc pewności nie mam.

Edytowane przez mania_ania
dopiski

u nas też decyzje kluczowe już zapadły i do tematu nie wracamy, gorzej z decyzjami z gatunku serce i rozum:) np dachówka płaska, bliska memu sercu czy roben piemont -po prostu dachówka, nie urywa jest bo jest. Też po całości podłogówka i drabinki w łazience, ba nawet w garażu mamy ogrzewanie podłogowe. Jaką podłogę planujecie kłaść na podłogówkę? Mi marzy się lita decha, ale chyba stanie na desce barlineckiej.

tak, dachówka płaska! moja ukochana, no cóż będzie creaton titanium. Płaskiej nawet nie wyceniałam, u nas wejście do domu od szczytu, działka wąska, więc dachu mało co widać. Szkoda mi było kasy. Za to sąsiad ma i cały czas sobie na nią patrzę :)

a garaż nieogrzewany, też temat przerabiany długo, grzać czy nie i już decyzja podjęta, nie wracam do tematu.

na podłogówce ceramika i panele, do drewna nawet nie podchodzę, już teraz wiem że mnie nie będzie stać na litą dechę a deski barlineckiej nie chcę. Widziałam parę podłóg, może źle ułożona, może źle użytkowana, ale wyglądała bardzo źle. A cyklinować można chyba raz czy góra dwa,a to też koszty, więc... niestety... muszę polubić panele :)

Dom blisko nas też ma płaską i wygląda okropnie, ja nie wiem co za ekipa mu kładła ale cały dach faluje, tu rzeczywiście każdy błąd wyjdzie, oczywiście jak szybciutko omiecie się cały dom wzrokiem to wygląda bardzo ładnie ale jak wzrok zatrzyma się dłużej na dachu to... no w każdym razie za taka kasę ogromna zrobili sobie kuku. To i cena skutecznie mnie odstrasza, ale od czasu do czasu targaja mną watpliwości, bo jednak na większości dachów jakie widziałam wygląda pięknie. Panelom też nie mówie nie, ostatnio miałam okazję oglądać balterio i jakościowo wyglądały na prawdę zacnie tylko wybarwienie mi nie podeszło...jakbym miała pewnośc ze lita decha da radę na podłogówce to bym się szarpnęła no ale nikt mi nie da gwarancji:(

My planujemy panele, płytki tylko wiatrołap, kotłownia, łazienka i WC, nad kuchnią się jeszcze trochę zastanawiamy. Mam kuchnię z jadalnią, i chyba płytki damy tylko koło mebli, a resztę też panele. A w salonie chcę kawałek dywanu na panelach koło sofy. I w sypialniach też coś miękkiego pod nogami muszę mieć, i stąd też te moje wahania co do podłogówki.

Szkic mojego domku:) zrobiony ze zdjęcia planu papierowego, w bardzo mało profesjonalny sposób naniesione poprawki względem stanu faktycznego plus wstępny plan zagospodarowania niektórych pomieszczeń:) balkon na górze jest prostokątny, taras pod nim też będzie zmieniony. Drzwi z wiatrołapu i pom. gosp. chyba też będą ciut poprzesuwane, i kombinacji wymaga wejście do sypiani dużej i tej bez skosów na poddaszu, ponieważ tak na moje oko schody weszły trochę bardziej w głąb budynku niż to było zamierzone a ścianek działowych tam jeszcze nie ma;)

DSCN7269 - Kopia2.jpgDSCN7272 - Kopia2.jpg

Witam serdecznie budujących w 2015 :)

Z czego budujecie swoje domy- my jesteśmy prawie przekonani do betonu komórkowego - tylko co lepsze ytong,suporex.... Może ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym temacie?

A druga rzecz to strop- my mamy w projekcie lany ale zastanawiamy się nad zmianą na terive- czy ktoś z Was miał lub ma podobny dylemat?

Pozdrawiam i życzę samych trafnych decyzji :)

Czesc

My budujemy z BK H+H. Nie rozwazalismy nic innego poza BK. Chcialam BK ze wzgledu na to, ze jest czystszy tzn. na klej i latwiej go ciac, robic bruzdy, przykrecac do niego. Ale zauwazylam, ze wybor materiału jest regionalny. Albo wszyscy w okolicy z białego albo z czerwonego. Co do jakosci to podobno najpierw Ytong, potem solbet i na koncu H+H. Ja chciałam z solbetu, bo ceny w porządku, ale ze wzgledu na to ze w warszawie jest fabryka H+H to tylko to w skladach mieli. A jak juz byl solbet to w slabej cenie. Wzięliśmy więc H+H i dopiero po czasie doczytalam, ze są dwa rodzaje pustakow i te z warszawy moga miec roznice w wymiarach do 3 mm! Co przy kleju ma duze znaczenie. Ekipa jak się dowiedziala, ze H+H to tez nie byli zadowoleni. Na szczęście nawet dobrze trzymają wymiar, ale jestem zla na siebie ze *nie doczytalam wcześniej.

Co do stropu to mamy monolit. Terivy nie rozwazalismy wiec nie pomogę

Witam serdecznie budujących w 2015 :)

Z czego budujecie swoje domy- my jesteśmy prawie przekonani do betonu komórkowego - tylko co lepsze ytong,suporex.... Może ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym temacie?

A druga rzecz to strop- my mamy w projekcie lany ale zastanawiamy się nad zmianą na terive- czy ktoś z Was miał lub ma podobny dylemat?

Pozdrawiam i życzę samych trafnych decyzji :)

Witam! Wystartowaliśmy 13.04.2015. Stan na dziś na zdjęciu. Pozdrawiam wszystkich zaczynających budowę i resztę użytkowników.

http://images69.fotosik.pl/854/df3e48aa29471e34med.jpg

Pięknie:p. Powodzenia życzę.

My jesteśmy dopiero na etapie dokumentacji, ale jak się uda to fundamenty będziemy robić wczesną jesienią.

witam,

PaniKasiu też mam dylemat dotyczący dachówki, cały czas się głowię, ale zdecydowanie nie chcę zwykłej, przeszłam się po okolicznych osiedlach domków i powiem Ci, że płaska dachówka zdecydowanie lepiej/zgrabniej wygląda, pewnie że za tym idą koszty, do tego trzeba poszukać dekarza, który się zna, ale jeśli takiego znajdziesz efekt i trwałość masz na lata, codziennie będę patrzeć na dach, choćby przy wjeździe do garażu, a na pewno dachu nie wymienisz, wannę umywalkę, stół tak, ale dach ? przelicz sobie jakiego rzędu jest różnica, poza tym na pewnych rzeczach idzie przyoszczędzić na innych już nie, ja idę w płaską dachówkę, choć koszt przyprawia o zawrót głowy

pozdrawiam!

Zud'ów już nie ma. Przyłączy nie uzgadnia się w szczególności jeżeli masz media doprowadzone do granicy działki lub na działkę. Poza tym trasa sieci na Twojej działce to nie są przyłącza a instalacje i nie podlegają uzgodnieniom. Przy pozwoleniu na budowę będą natomiast potrzebne warunki techniczne przyłączenia do sieci i uzgodnienia branżowe projektów.