mania_ania 14.05.2015 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Ja będę miala rolety montowane we wnece okiennej. Czyli nadproze jest podniesione o wysokosc skrzynki. Przy cofnietym nadprozu skrzynka nie schowalaby mi sie w warstwie ocieplenia. Rolet bedzie 12. 5 ręcznych, na krotkich oknach i 7 elektrycznych na duzych oknach. Koszt z montazem to 11 700 zl. Zamawialam tam gdzie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.05.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Niestety taka przyjemność to wydatek ok 20tys, jak nie więcej, ale zawsze można zamontować same skrzynki i wyprowadzenia na silniki, a rolety dokupić później. Skąd wy takie ceny bierzecie ? Za 14 rolet integry z silnikami zapłaciłem 9 tyś? Może przy większych powierzchniach przeszkleń będzie to 11-12 tyś... no ale 20 tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 14.05.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 SGS2013 w swoim zamku masz rolety ?? no czuję się zaskoczona ;P Zamek będzie kolejny jak życia i kasy wystarczy. Na razie to tylko mały domek z niewielkim murkiem obronnym od południowo-wschodniej strony, dlatego nie jest przygotowany na każdą wojnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keisut 14.05.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 kjuta- nie mam jeszcze ekipy bo chce tylko wylac fundament w tym roku i ocieplic,i tyle,mam nadzieje ze to dlugo nie będzie trwalo ta papierologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 14.05.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 a kto będzie robił fundamenty ? Ty sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keisut 14.05.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 nie,nie,znajomego ojciec bo jest budowlancem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keisut 14.05.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 i dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keisut 14.05.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 i jak Wam sie podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 14.05.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 do jakiego pomieszczenia jest to małe okno przy wejściu na taras ? ogólnie projekt ok wizualnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keisut 14.05.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) tam będzie pralnia,dlatego dalismy okienko Edytowane 14 Maja 2015 przez keisut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 14.05.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Piotrek0m po pierwsze za rolety w kolorze niestandardowym (np złoty dąb) jest dopłata, za rolety na okna o szerokości 270cm (a mamy takie 2) tak samo, bo pancerz musi być grubszy, dodatkowo we wszystkich silniki sterowane radiowo, przełączniki indywidualne dla części z nich i 2 piloty do ich obsługi (góra i dół) + robocizna. Taką dostaliśmy wycenę z Krispolu. Same rolety sterowane ręcznie może kosztowałyby 10 tys, ale u nas w grę wchodzi tylko elektryka. Okien mamy ok. 20m2, sztuk 15. Na rolety nadstawne takie jak montuje maniaania nie zdecydowaliśmy się z uwagi na mostki termiczne powstające nad roletą i na długie nadproża, rolety niezalecane dla szerokich okien powyżej 2,5m. U nas roleta się schowa w styropianie, bo planujemy dać 20cm.Kjuta, przez temat okien zaczęliśmy się przegryzać zimą, jak był zastój budowlany, najpierw dużo czytalismy, a w ferie pojeździliśmy, poogladaliśmy i pozbieraliśmy kosztorysy. Na okna z pakietem trzyszybowym dostaliśmy wyceny od 22tys do 35! Niestety znowu kolor robi cenę. Nadal nie jesteśmy w 100% zdecydowani jakie, bo nas kolor ogranicza, ale ostatnia nasze decyzja to były Canadian Jezierskiego (niestety nie było nam dane oglądnąć takich okien na żywo, może ktoś z was zna kogoś, kto w okolicach Krakowa zamontował taki kolor?). Drugi nasz wariant to Soft cherry albo Sienna rosso. Niestety do Soft cherry jest problem z roletami i tu kółko się zamyka.. Podejrzewam, że z początkiem czerwca będziemy zamawiać okna, więc trzeba szybko wrócić do tematu. Choć na razie wybieramy komin.Co do ścian, to może wreszcie zła passa się od nas odwróciła, bo na etapie fundamentów mieliśmy tyle partactw i poprawek, że limit nieszczęść powinien się już wyczerpać, teraz tylko murarze mogli sobie pokląć, jak przez 3 dni rozmierzali pierwszą warstwę bloczków i nakombinowali się, żeby kąty były proste a budynek trzymał wymiary. Ale trzeba przyznać, udało im się to zrobić kosztem tego, że miejscami ściana wystaje na styropian a miejscami chowa się do środka. Ważne, że wymiary pomieszczeń są takie jak trzeba, choć mało za murowanie nie płacimy (ok. 32zł za m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 14.05.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 hejka, my dziś po wizytach w salonach okiennych i kilka decyzji za nami. Na pewno odpadają szprosy międzyszybowe, są nieestetyczne są bo są. Wiedeńskie robią wrażenie i dwie firmy, w których dziś byliśmy udzielają bezproblemowo gwarancji na szprosy wiedeńskie choć podobno często bywa z tym kłopot. Nie wiem teraz czy szprosy dać po całości czy tylko na górze okna...mniej problemów z myciem a efekt też niczego sobie. No i niestety małżonek przykręcił kurek z kasą i albo płaska dachówka albo rolety zewnętrzne, no i bierzemy dachówkę. Jakoś to przeboleje.kjuta u nas projekt indywidualnykeisut ładna parteróweczka, nasza też na plane litery L, widzę że też trochę dachu macie... u nas ok 340mkw, wycena ale razem z orynnowaniem, oknami dachowymi, foliami, membranami i gwozdziami to od 35 tys do 37tys tylko różnie liczą ilość dachówek u nas jedni policzyli 2880 sztuk a inni 3200 takze mega rozstrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 14.05.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Kasiu ha nie chciałam pisać, że międzyszybowe wyglądają tandetnie, żeby nie odbierać Ci radości ogladania, przegladania podaj nazwy tych dwóch firm, sama wykorzystam Twoją już zdobytą wiedzę trzeba uważać na tych wykonawców, upewnij się od razu, czy można dokonać zwrotu niewykorzystanych dachówek, ale rozstrzał faktycznie spory, a ile wynosi Ci robocizna dachu ? jakiej firmy rynny ? też się zastanawiam, czy tylko u góry zrobić podział, też nadaje elegancji, zysuje styl i rozwiązuje ppośrednio problem z myciem tych jakze pieknych ale cholernie problematycznych w myciu szprosów ewitek trochę zazdroszczę, bo rozpracowaliście temat okien bardzo szczegółowo, ja musiałam na hura się zastanawiać nad np roletami już na etapie murowania i zamawiania nadproży (u mnie gotowe) i wtedy też na szybko przeczytałam o mostkach ciepła, co prawda ludzie starają się je wyeliminować, ale jak znalazłam sprzeczne opinie, to dałam sobie sposób zwłaszcza że stylistycznie u mnie nie pasowałyby w firmach okiennych nie prosiłaś o adresy realizacji interesujących Cię kolorów ? ja dostałam adresy realizacji interesującej mnie dachówki, mogłam na żywo zobaczyć jak się prezentuje na dachu co na dach planujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keisut 14.05.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 PaniKasia nom dosc spory dach ale bez okien dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 14.05.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 kjuta kobito! Ty mi pisz od razu jak wiesz że kicz i lipa bo ja tu już wizje miałam, że okna mam piękne i mycia nie za dużo, a tu taka MASAKRA, ale już nie mam złudzen:lol2: będę wyć do księżyca jak okna będą brudne i błagać co by mi się chciało tak jak mi się nie chce:D Najgorsze, że mąż upiera się przy całych oknach w szprosach, a mnie się oba warianty podobają no nic zobaczymy. U nas MS okna i Firma OKNO ale raczej ta pierwsza, profesjonalne podejście i nie ma hasła NIE DA RADY, czekam na jeszcze jedną wycenę ale niby na wiedeńskie gwarancji nie ma, zobaczymy jak się producent do tego ustosunkuje. Ale to wszystko Zachodniopomorskie:) Zwroty dachówek mnie nie interesują bo mam opcję z materiałem. A z rynnami sama nie wiem albo stalowe albo PVC. A Ty jakie chcesz rynny? Dla mnie one wszystkie podobne, na pewno odpuszczam tytan -cynk-kasa. W umowie mam robena i i rynny pcv wiadomo jak chce lepiej to dopłacam.keisut my mamy 4 duże okna bo to parterówka ale do adaptacji na cele rozrywkowe jest na górze 50mkw i mam zamiar je wykorzystać, to ile u Was tego dachu chyba z 400mkw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.05.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 ja mam ok. 37m2 rolet i nie chciałam na pilota. To była bardzo szybka decyzja wystarczy mi, że teraz ciągle szukamy pilota od telewizora, dekodera czy klimatyzacji. Nawet nam proponowano jeden pilot do wszystkiego w domu, no to by było jakby ten się zgubił co do mostka cieplnego to ciekawa sprawa, bo u 3 sprzedawców, którzy mi wyceniali okna i rolety i na forum dostałam informacje, że nadstawne są cieplejsze od podtynkowych. Podtynkowe wychodzą poza lico muru, więc styropianu jest mniej na nich niż na reszcie elewacji. Ale jakoś bardzo w temat się nie wgłębiałam. nie budujemy domu energooszczędnego, choć zwracamy uwagę na mostki cieplne itd., staramy się używać "ciepłych" materiałów i rozwiązań, w ramach możliwości finansowych. to się od razu pochwalę, ze przeszedł nasz wniosek o dofinansowanie do pompy ciepła PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.05.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Warto pomyśleć o sterowaniu grupowym roletami i odpowiednio wykonać instalację. Warto też pomyśleć o sterowaniu rolet za pomocą centrali alarmowej, co umożliwi np. zdalne zamknięcie rolet za pomocą komendy SMS . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 15.05.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 (edytowane) Piotrek0m słuszna uwaga, my tak chcielibyśmy zrobić, sterowanie strefowe i indywidualne, a pilot będzie sobie wisiał na ścianie w stałym miejscu, te bardziej zaawansowane i programowalne mają takie opcje. Co do podpinania do centrali alarmowej to jeszcze nie wiemy.Co do rolet nadstawnych, to mówią że mostek tworzy się w miejscu wysuwania się rolety, do środka skrzynki wchodzi zimne powietrze, które nie jest izolowane od strony mieszkania. Dlatego też większość sprzedawców daje do takich rolet do skrzynki styropian - warto na to zwrócić uwagę, żeby jednak ten styropian był.Kjuta, akurat tego koloru nikt w pobliżu nie brał, więc jest problem, a fotki z netu to wiadomo przekłamują kolory. Z głupim złotym dębem są numery, bo inaczej kolor wygląda w pochmurny dzień, a inaczej jak na niego słońce poświeci. Edytowane 15 Maja 2015 przez ewitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Tak. Tak styropian musi byc. I jakas pianka jeszcze. Do alarmu mozna rozne rzeczy podlaczyc tylko trzeba wziac lepsza centrale. Mam pytanie o alarm. Czy robicie czujki pir w kazdym pomieszczeniu? I czy zamawialiscie okna z kontaktronami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 15.05.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Kasia co ja tam będę gadać wcześniej, myślałam, że wiesz jak to wygląda i może Ci się podoba, o gustach ponoć się nie dyskutuje ale ulżyło mi, że mamy te same poglądy też dostałam namiary na MS i w sumie może już jutro do nich się wybiorę a jak różnica między tytan cynkiem ? miedzianych nie biorę, bo ich się nie maluję, więc słabo widzę zestawienie kolorystyczne z czarnym dachem, pozostaje tytan cynk lub aluminium, pvc mają najmniejszą żywotność, a z tego co widziałam ale może się mylę niewielka jest różnica cenowa tzn niewielka przy całościowym koszcie dachu mania ania super, że dofinansowanie dostaliście do PC, cieszę się razem z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts