ewitek 15.05.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 My chyba będziemy montować własne kontraktony w trakcie montowania okien (jedna mała dziurka w ramie), potencjalna ekipa, którą mamy na oku zgodziła nam się na to bez utraty gwarancji, sama nie chce tego robić, a te fabrycznie montowane to jakaś kosmiczna cena ponad 100zł za 1 kontrakton. Ale to się wszystko okaże w trakcie. Co do czujek no to chyba w każdym pomieszczeniu z oknem, ale na razieie jeszcze o tym nie myślimy, póki co zaczynają nam szalować schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.05.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 (edytowane) Z kontraktonami jest różnie, te montowane fabtycznie są droższe, ale estetycznie ukrywają kable i estetycznie są osadzone w ramie. Nie każdy producnet też podtrzyma gwarancję na samodzielny montaż. Ja mam montowane fabrycznie. Jaki styropina w skrzynce nie będzie to i tak będzie go za mało. Dlatego cofa się nadproże i daje więcej styropianu niż będzie w skrzynce. No i pytanie jak estetycznie wygląda skrzynka od środka nad oknem? Nie specjalnie, Skrzynka osadzona pod tynkiem wygląda najestetyczniej - bo nie widać jej wcale,ani z zewnątrz, ani od środka. Oczywiście przy dużych oknach trzeba dać nawet 20 cm ocieplenia, żeby ją zakryć.... ale 20 cm ma skądoinąd inne zalety. Edytowane 15 Maja 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 No właśnie to był ten problem, u mnie skrzynki by wystawały a dajemy 15cm styropianu. Stwierdziłam, że bez przesady, nie będę zwiększała styropianu na całym domu o rolety, które i tak tanie nie są. skrzynki od środka na szczęście widziałam u sąsiadki i ich nie zauważyłam, więc mam nadzieję, że u mnie też ktoś tak ładnie to obrobi co ma być to będzie wśród sąsiadów nikt nie ma kontaktronów, ba niektórzy nawet nie słyszeli o nich. a sąsiadów buduje się pięciu. My będziemy mieli fabrycznie montowane, punktowe (są jeszcze obwodowe, ale alarm aktywuje się przy uchyleniu okna). Wyceny były takie firma 1 - 97zł/skrzydło, firma 2 - 150zł/skrzydło, firma 3 - 30zł/skrzydło. finalnie Pan z firmy 3 zapomniał ich wycenić i będą w gratisie:rolleyes: dlatego też pytam o te czujki PIR, ja chce tylko w przedpokojach, mąż w każdym pomieszczeniu. Dla mnie kontaktrony stanowią zaporę nr 1, a jak ktoś już wejdzie, to nie będzie siedział w jednym pokoju (tak myślę), więc jak wyjdzie to i tak uruchomi alarm. takie mam dylematy, bo za miesiąc wchodzi elektryk i muszę się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 A jak ja się cieszę!! w końcu 10 tysięcy na ulicy nie leży... mania ania super, że dofinansowanie dostaliście do PC, cieszę się razem z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 15.05.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 kto tu debatował nad wyborem komina ? i na jakim w końcu stanęło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 15.05.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 kjuta my nie mamy kominów, więc tu się nie wypowiadam,mania_ania gratuluję dofinansowania, o ile dobrze kojarzę to trzeba było odstać swoje w kolejkach od nieprzyzwoitych godzin porannych no ale warto:)A ja dziś polatałam po sklepach i chyba znalazłam swoje wymarzone drzwi wejściowe, pooglądałam też podłogi i nawet na ogrzewanie podłogowe jest w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 15.05.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 pokaż drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 stałam od 4 rano, ale jeden chłopak od 22, a drugi od 1.30 potem dochodzili kolejni ludzie, w sumie do ósmej ok. 16 osób. było bardzo fajnie, pogadaliśmy sobie o budowach. ale okazało się, ze stanie w tym roku nie było potrzebne w zeszłym roku alokacja skończyła się tego samego dnia, a w tym jeszcze można składać wnioski!! jest więcej kasy i mniej chętnych. Jak ktoś jest z woj. mazowieckiego to polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.05.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Kontaktron bardziej ma tą zaletę, że informuje o niezamkniętym oknie, gdy załączymy np. alarm wychodząc z domu. A łatwo o tym zapomnieć, co już teraz widzę wychodząc z budowy muszę obejść dom i spojrzeć czy nie zostały otwarte okna... Czujka PIR wykryje intruza zaraz po otworzeniu okna. Żeby wykryć włamanie na najwcześniejszym etapie należałoby montować ochronę obwodową, a następnie czujniki drgania na drzwiach i okach. Tylko, że obwodową aktywuje kot, większy ptak, a czujniki wibracyjne często włącza się w wyniku np. wiatru i ponoć trudno je wyregulować. Nie popadajmy w paranoję, w 95 % wystarczy widok syreny na budynku, chyba, że mamy kolekcję XIX wiecznych monet lub obrazów... wówczas i ochrona obwodowa nie pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 no właśnie nie chcę przesadzić, dlatego zastanawiam się jaką opcję wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 No i pierwsza wpadka na budowie nadproża we wszystkich oknach na poddaszu zrobili o 21 cm za nisko tzn. nie podwyższyli o wysokość skrzynek roletowych eh.... trzeba będzie poprawić, no cóż i tak się cieszę że do tej pory obyło się bez żadnych problemów. Mam nadzieję, że to nie dopiero ich początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 15.05.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 oto one, uwaga debiut zdjęciowy na fm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Piękne, będę miała taki sam, albo bardzo podobny kolor.a można wiedzieć jaka to firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 15.05.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 mania_ania to kolor z katalogu, choć dziś w tym właśnie kolorze miałam okazje je oglądać i wyglądały bosko, są bardziej oliwkowe. My jeszcze nie zdecydowaliśmy jaki kolor drzwi bo wciąż wahamy się co do koloru elewacji. Firma to Barański. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 15.05.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Tak czy siak są piękne drewniane, prawda? Pytam o firme bo w są w w stylu naszych a my wybraliśmy Stolpaw, ale nie znam nikogo kto by takie miał. Ja z elewacją mam duzy problem. Chce jasną, ale mam brzydki front domu tzn. Okna nie są ssymetrycznie rozmieszczone i przydalby sie jakis kolo choćby u gory (wejscie do domu jest od ściany szczytowej), ale zupełnie nie wiem jak to ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 15.05.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Tak drewniane. Muszę obejrzeć te Stolpaw bo chyba mi umknęły a studiowałam jeszcze Dallasy i Doorsy ale bez motyli w brzuchu, Miałam upatrzony model CAL ale problem z wysokością 225, i jeden model Wiktorczyka ale te musiałabym sprowadzać z Pszczyny u mnie w mieście nie ma dystrybutora ani serwisu żadnego więc odpuściłam.a okna jakie masz? Jak białe to jasna elewacja sprawi, że brak symetrii nie będzie rzucał się w oczy, mówią, że symetria to estetyka głupców, ale ja też lubię jak wszystko jest symetryczne:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 17.05.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Okna biale. Bylam na budowie zeby zobaczyć te moje nieszczęsne za niskie nadproza i na razie front domu wyglada w porzadku. Wstrzymam sie z decycja dot. koloru jak juz bedzie dach i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.05.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 PaniKasiu super drzwi, zaraz zajrzę na stronkę i obejrzę resztę z oferty ja też jestem uczulona na symetrię, z daleka widzę odchyły od normy i czasem aż ta moja precyzja w wyłapywaniu drobnych szczegółów mnie męczy dla swojego świętego spokoju to, co się dało będzie symetryczne ) aniamania ja tez zastanawiam się nad kolorem drzwi, dach będę miała ciemny, okna chyba antracyt (przynajmniej z zewnątrz) ale drzwiami i bramą chciałabym trochę rozświetlić całość, ale jak na razie nie mam pomysłu czy kolorem tylko ton jaśniejszym od okien, czy innym teraz nadproża znajdują się w miejscu, w którym teoretycznie powinny być, gdybyś nie miała rolet, ale niech Ci to poprawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 18.05.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 kjuta - kolor drzwi i bramy wybrałam, jasny szary, podobny do koloru drzwi wstawionych przez Kasię, zastanawiam się nad kolorem elewacji. nadproża muszą poprawić, wyjścia innego nie ma, bo nie zmniejszę okien o wysokość rolet. za to zmieniliśmy okna otwierana na suwanki (ale nie te z wpuszczanym progiem). w salonie mamy 3 okna po 240cm każde. miały być otwierane i każde dzielone na 3 skrzydła (czyli jedno okno 3 skrzydła po 80 cm). suwanek nawet nie wyceniałam, bo są drogie, a otwierane miały być w sumie tylko 3 skrzydła z 9. jedno okno w całości fix, ale też dzielony na 3 żeby wyglądało jak pozostałe. w sobotę przy pomiarze Pan od okien przekonywał mnie do wyceny suwanki i zmianie: każde okno dzielone na 2 skrzydła. dwa okna jako fixy i środkowe suwane. wyszło też, że otwory jeszcze powinny być zmniejszone, co jest zgodne z projektem,bo teraz otwory mają 2 x po 260cm i środkowe 280.Zupełnie o tym zapomniałam i już nie wyobrażam sobie, zeby je zmniejszac za długo patrzyłam na te wielkie dziury .i wyszło, że okna powiększamy do wymiarów takie jakie są obecnie i czekamy na wycenę opcji 2 fixy + suwanka. i przyszła wycena wyższa od pierwotnej z oknami otwieranymi o..... 800zł i tak oto będzie suwanka i w sumie więcej szyb, bo przy podziale na 3 to dużo odpadało na profile, słupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 19.05.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 800 zł przy całościowym koszcie, to różnica prawie żadna, a ja chyba zmienię koncepcję i okna zamiast antracyt wezmę dębowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts